Castelul Peleș
Castelul Peleș
Castelul Peleș a fost construit la inițiativa primului Rege al României, Carol I, în perioada domniei acestuia, între 1866 – 1914, în apropierea comunei Podul Neagului, localitate care, în 1874, din inițiativa regală, primește numele de Sinaia. Un an mai târziu, în centrul localității sunt construite primele case boierești, iar în 1876 începe construirea căii ferate Ploiești – Predeal, care străbate și Sinaia. Concomitent, între anii 1873 şi 1875 a fost edificată fundația castelului Peleș.
În 1883 are loc inaugurarea oficială a Peleșului. După inaugurare Peleșul a suferit modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală s-a ajuns abia în 1914, anul morții regelui Carol I. Așezarea catelului pe Valea Prahovei nu era întâmplătoare. Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granița României cu Austro Ungaria. Dar, ulterior, după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul a ajuns să fie amplasat chiar în inima țării.
Castelul, cu destinația de reședința de vară a regilor României a devenit unul dintre cele mai importante monumente ale Europei secolului XIX. Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa. Clădirea, cu o suprafață de 3200 mp, are de 160 de camere și peste 30 de băi.
Castelul, din care se vizitează mai puțin de jumătate, atrage mii de turiști din țară și străinătate. Holul de onoare, sala de recepție, sălile de arme, Sala Florentina, Sala Maură, Marele Salon, Sala de teatru, Sala de muzică, Sala de concerte, Apartamentul imperial, Cabinetul de lucru, Sufrageria, Salonul turcesc, sunt demne de toată admirația.
Singura recomandare pe care o fac este să vă înarmați cu răbdare pentru a vizita castelul. Se stă la coadă la casa de bilete, și apoi pentru a intra în castel în grupuri însoțite de ghid. Este frustrant, într-adevăr, dar merită așteptarea pentru a vizita acest spectaculos edificiu. Se poate fotografia doar dacă se achită o taxă în acest sens (32 lei). Noi am achitat-o, iar fotografiile pe care le-am făcut au devenit parte din minunatele amintiri ale acestei vizite. Sunt foarte multe, așa că le-am cuprins în colaje, pentru a le putea vedea pe toate.
Pelișorul:
Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii
15 Comments
Barbalata Mirela
Anul acesta am vazut Pelesul si Pelisorul. Mi-au placut foarte mult. Privelistea de jos, cand te uiti la Peles, este uimitoare
Tyna
Super articol! Iar colajele de poze sunt superbe!
Daniela Cusa
Cred ca l am vizitat de cel putin 5 ori. :)) si l-as mai vizita de inca atatea ori.
Geo
Mi-e dor sa il mai vizitez. Ultima oară cand am fost avea faca vreo 2 ani jumatate….
Foarte frumoase colajele, castelul este superb! Mersi ella!
Cornelia
Superbe fotografiile! Eu l-am vizitat acum vreo 9 /10 ani. Îmi doresc mult sa il revizitez, e un loc de poveste.
Oli
Multumesc, ma bucur ca va plac fotografiile si colajele mele. Castelul e intr-adevar de vis! Data viitoare cand il voi vizita ( neaparat va exista o data viitoare) imi doresc sa ma plimb si prin gradinile domeniului. De data asta ploua, din pacate…
De asemenea, imi doresc sa vizitez si Pelisorul. Lunea sunt inchise amandoua publicului, si Pelesul, si Pelisorul, dar Pelisorul e inchis si marti, si cum noi am ajuns acolo intr-o zi de marti, nu l-am putut vizita.
Geo
E bine de tinut minte aceasta informație!
Simona Stavăr
Absolut superb! Sper să mai am șansa să-l vizitez cât mai curând
Oprea Denisa
L-am vazut de cateva ori bune, dar mi-a placut de fiecare data.
Dana Petraru
Din pacate nu am ajuns sa il vad…inca…..oricum fotografiile sunt uimitoare…..
Oli
Ma bucur ca iti plac, Dana! Trebuie neaparat sa vizitezi castelul, e impresionant si spectaculos!
Mirela Nenciu
Un loc minunat, care l-as vizita mereu cu drag!
Audrey
Un articol minunat. Sper să ajung și eu acolo cândva.
Oli
Multumesc! Iti doresc din suflet sa ajungi sa vizitezi acest impresionant castel!
ganduriledintrepagini
Unul dintre cele mai frumoase Castele din Europa!