Delicatese Literare
Prezentari carti

Cât de greu poate fi? de Allison Pearson, Editura Polirom

Cât de greu poate fi?

(How Hard Can It Be? – 2018)

Allison Pearson

Editura Polirom

Colectie: Chic

An aparitie: 2019

Nr. pagini: 496

Traducere din limba engleză și note de Mihaela Buruiana

Seria Kate Reddy/ Kate Reddy Series:

  1. Nu știu cum reușește (I Don’t Know How She Does It – 2001)
  2. Cât de greu poate fi? (How Hard Can It Be? – 2018)
Allison Pearson s‑a născut în 1960 în orăşelul Carmarthen din Ţara Galilor. A absolvit Universitatea Cambridge şi a lucrat la o şcoală din Londra şi într‑o firmă de publicitate înainte de a opta pentru cariera de jurnalistă, ca editorialist la The IndependentThe Independent on SundayThe Evening StandardThe Daily Telegraph şi The Daily Mail. A fost critic de televiziune, activitate pentru care în 1993 a obţinut premiul „Criticul Anului” în cadrul Premiilor Presei Britanice. De asemenea, a făcut parte din echipa de realizatori ai emisiunii BBC Newsnight Review. Romanul ei de debut, Nu ştiu cum reuşeşte (2002; Polirom, 2006), intrat pe lista bestsellerurilor în Anglia şi Statele Unite, s‑a vândut într‑un milion şi jumătate de exemplare în 20 de ţări.
Romanul de debut al lui Allison Pearson, Nu știu cum reușește, a fost un bestseller vîndut în patru milioane de exemplare. Eroina sa, Kate Reddy, prototipul mamei care muncește, revine în atenția publicului cu acest al doilea volum, Cît de greu poate fi?, care abordează probleme de mare actualitate în mod direct, dureros, dar și cu foarte mult umor. Aproape de vîrsta de 50 de ani, cu doi copii adolescenți și un soț din ce în ce mai absent, Kate se luptă cu menopauza, cu grijile familiale și financiare, precum și cu stresul găsirii și păstrării unui loc de muncă. Este o carte care amuză, emoționează, avertizează, motivează, apelează la resorturile intime și scoate la suprafață lucruri neplăcute pe care poate nu ți le spui nici ție, nici celei mai bune prietene.
Kate Reddy are tot ce-și dorește o femeie împlinită: casă de vis (sau pe-aproape), doi copii iubitori și un soț ca nimeni altul. Copiii au crescut și au devenit adolescenți (a se citi „niște monștri”), Richard, soțul ideal, și-a dat demisia, își pierde vremea pe velodrom, bea tot felul de sucuri sănătoase, se-mbracă din cap pînă-n picioare în lycra și cheltuie banii familiei pe ședințe de consiliere. Și cum Richard, în drumul lui spre înțelepciune, nu mai are salariu, Kate trebuie să se întoarcă la muncă.
Companiile nu se dau în vânt după angajate la 49 de ani, așa că ea face ce-ar face orice femeie care-și ia destinul în mâini: mai scade câțiva ani din viață în CV, se duce la sală, se întâlnește regulat cu un grup motivațional și face scrisori de intenție fanteziste.
Când în sfîrșit eforturile ei dau roade, cînd pune mînă pe un job, constată că se află în față unei situații greu de depășit: la 49 de ani, ziua la birou nu mai e parfum de roze, acasă, copiii au luat-o razna, mail-ul ii aduce pe neașteptate o veche iubire ascunsă și, una peste alta, șeful incompetent și nesigur o trimite la o întâlnire de afaceri cu un mafiot rus.
Cel mai feminin, mai amuzant roman al anului… Cît de greu poate fi? e o poveste mai bună chiar decît realitatea care a inspirat-o. Fiecare rând, fiecare gînd despre viața de părinte, totul e meticulos, spumos, amuzant, în ciuda adevărurilor fruste ale vieții. – The Telegraph
Cît de greu poate fi? e un roman înțelept, actual și un bun reminder că vârsta poate fi un atu. – The Washington Post
Allison Pearson explorează subiectele dificile ale vieții într-un roman cu adevărat savuros – o căsnicie cu hopuri și creșterea copiilor, pericolele social media, adolescență cu năbădăi și gestionarea unei personalități independente – și găsește o cale de a spune toate aceste lucruri fără să-și strice povestea. – The Weekly Standard

Cărțile autoarei pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, polirom.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări cărți chicklit

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *