Delicatese Literare
Recenzii

Cât timp înfloresc lămâii de Zoulfa Katouh, Editura Bookzone – recenzie

Cât timp înfloresc lămâii

(As Long As the Lemon Trees Grow – 2022)

Zoulfa Katouh

Editura Bookzone

Colectie: Biblioteca lui Morar

An apariție: 2023

Nr. pagini: 432

Traducător: Maria Dosei

Zoulfa Katouh e o autoare canadiană cu rădăcini siriene, în prezent stabilită în Elveţia. A absolvit farmacologia. Cât timp înfloresc lămâii e romanul ei de debut. Despre procesul de concepţie al cărţii, Katouh spune: „Chiar dacă amănuntele prezentate în această carte au fost documentate şi expuse la ştiri şi pe internet timp de peste zece ani, sunt foarte mulţi oameni care nu ştiu ce se întâmplă. Şi din acest motiv, am dorit să le transpun într-o poveste. În cele din urmă, asta e viaţa umană: o poveste. Salama, Layla, Kenan şi restul personajelor din această carte sunt fictive, dar ele trăiesc în fiecare sirian. Aceste lucruri s-au întâmplat – şi continuă să se întâmple.” Cât timp înfloresc lămâii a fost nominalizat anul trecut pentru cel mai bun roman în categoria Young Adult la Goodreads Choice Awards, iar impactul cărţii i-a adus lui Katouh invitaţii pentru interviuri din partea unor platforme media cu sute de mii de abonaţi, cum ar fi Politics and Prose şi Islam Channel.

Salama e o fată de 18 ani, studentă farmacologie. Duce de viață liniştită şi plină de iubire alături de familia ei, în orăşelul Homs din Siria.

Când războiul civil izbucnește, îi răpește lumea pe care o știe: casa, familia iubitoare, studiile, siguranța economică, ba chiar siguranța că va mai trăi încă o zi. Singura ei rudă în viață e Layla, cumnata însărcinată, pe care Salama vrea s-o salveze. În timp ce caută un mod de a emigra cât mai lipsit de riscuri, îl cunoaşte pe Kenan, un tânăr protestatar cu ochi verzi enigmatici, iar asta schimbă totul...

„Această carte s-s născut din durerea mea, din vinovăţia mea, din iubirea mea, din suferinţele mele, din visele şi speranţele mele. Pe scurt, s-a născut din zonele vulnerabile ale inimii mele” – autoarea.

„Cum îi supraviețuiești durerii? Cât timp înfloresc lâmâii, speranța nu va muri niciodată… Am pus mâna pe această carte și mi-a fost imposibil să mă despart de ea. Zoulfa Katouh scrie o poveste prin care trăiești organic, cu mintea și cu inima, revoluția care a început în Siria în 2011 și continuă și în zilele noastre. Însă puritatea primei iubiri are forța să dizolve chiar și ororile războiului. Am plâns de durere, de furie, și într-un final, de bucurie, pentru că, dincolo de tragedii, de suferință este o carte a speranței, a iubirii care strălucește chiar și în culmile disperării. Războiul e devastator. Dar această poveste e devastator de frumoasă. Lectura ei va lăsa urme adânci în interiorul tău și dorința supremă de a lăsa, în exteriorul tău, o lume mai bună.” – Mihai MORAR

„Proză lirică a lui Katouh, combinată cu o imagine emoționantă a primei iubiri, dezvăluie fără ezitare sacrificiile revoluţiei şi curajul necesar să lupţi pentru valorile în care crezi.” -Publishers Weekly

”Decizia de a-ți părăsi țara natală nu e una ușoară. Ar fi greu de înțeles, dacă nu ar exista povești ca aceasta, care dezvăluie cu atenție și empatie traumele care duc la astfel de decizii dureroase.” – Booklist

”O frescă realizată cu măiestrie a costurilor oribile ale opresiunii și ale violenței; un contrast între o imagine plină de compasiune și o criză umanitară de lungă durată, responsabilă pentru suferințe omenești de nemăsurat.” – NPR

”Un studiu tranșant al perioadei de început a revoluției siriene, utilizând tehnici narative sofisticate și neașteptate și revelații surprinzătoare.” – Horn Book

”O poveste sfâșietoare despre război, pierderi, familie și iubire, despre căutarea alinării în toiul nebuniei și a speranței în tragedie, Cât timp înfloresc lămaii e o poveste fenomenală, un studiu pătrunzător al Siriei care a fost odată și al Siriei de acum. O carte pe care trebuie s-o citești.” – Sabaa Tahir, autoarea bestsellerului de pe locul 1 în New York Times An Ember în the Ashes.

”Răvășitoare și lirică, Cât timp înfloresc lămaii vestește o voce nouă și impresionantă a literaturii young adult. Romanul cutremurător de frumos îl provoacă pe cititor să-și deschidă inima și mintea spre revoluția care continuă în Siria, împotriva unui dictator nemilos – unul care a pus capăt mult prea multor vieți și a silit aproape 13 milioane de sirieni să se refugieze dn țara lor natală. Zoulfa Katouh ne amintește de puterea impresionantă a iubirii, a speranței și a tenacității, chiar și în circumstanțele cele mai disperate. O lectură sublimă, convingătoare, pe care nu vei putea s-o lași din mână.” – Samira Ahmed, autoare de bestsellere New York Times.

”Strălucitoare, splendidă, plină de forță, Cât timp înfloresc lămaii îți va marca profund sufletul și îți va transforma viziunea asupra iubirii, a pierderilor, a capacității umane de a rezista nenorocirilor și a speranței care planează asupra a tot. – S. K. Ali, autorul cărții Love From A to Z.

Cât timp înfloresc lămâii este una dintre cele mai impresionante povești pe care le-am citit – o poveste care are darul de a te marca emoțional și de a-ți rămâne în suflet – și un remarcabil roman de debut. Fundalul pe care se desfășoară acțiunea este o Sirie devastată de lupte, urmare a revoluției începută în 2011 și care, din nefericire, continuă încă în această țară și în prezent.

Cât timp înfloresc lămâii este o reamintire a faptului că fericirea poate fi găsită chiar și în momente de durere, agonie și greutăți și că binele încă există într-o lume a ce pare în stăpânirea răului. Chiar și atunci când crezi că toată lumina din jur a dispărut, există încă o mică scânteie care să lumineze drumul. Speranța și dragostea sunt forțele motrice ale acestei povești, ingredientele care țin personajele pe linia de plutire, printre încercările cumplite cărora sunt nevoite să le facă față. Această carte, deși ficțiune, este inspirată din realitate și documentează viețile atâtor sirieni care au pierdut tot ce aveau și au găsit cumva în ei înșiși puterea să continue să reziste, să lupte, nu doar să supraviețuiască, ci să-și trăiască viața în continuare.

Protagonista naratoare a cărții, Salama Kassab, era studentă la farmacie când strigătele de libertate au izbucnit în Siria. Avea o familie frumoasă – părinții și fratele mai mare, căsătorit cu cea mai bună prietenă a ei. Și avea casa ei. O viață normală de adolescentă. Acum Salama este voluntar la un spital din Homs, ajutând răniții ce sosesc zilnic, din ce în ce mai mulți. În secret, totuși, ea este disperată să găsească o cale de ieșire din țara ei iubită înainte ca cumnata ei însărcinată, Layla, să nască. Urmare a traumei trăite când i-a pierdut pe cei dragi, mintea Salamei a căutat o cale de apărare, plămădind un tovarăș imaginar, Khawf, care îi pândește fiecare mișcare în efortul de a o menține în siguranță. Dar chiar și cu Khawf care o presează să plece, Salama este ruptă între loialitatea ei față de țară și instinctul de a supraviețui. Salama trebuie să reziste sub gloanțe și bombe și să-și pună în balanță moralitatea și umanitatea înainte de a putea în sfârșit să respire liberă. Iar când se întâlnește cu Kenan, un tânăr patriot, ce părea să-i fie predestinat, începe să se îndoiască de hotărârea ei de a-și părăsi țara. În mijlocul ororilor din jur, iubirea are încă forța de a înflori și puterea de a schimba destine.

În curând, Salama trebuie să învețe să vadă evenimentele din jurul ei așa cum sunt ele cu adevărat – nu un război, ci o revoluție – și să decidă ce are de făcut cu viața ei.

Facem cunoștință cu o distribuție uimitoare de personaje, i-am îndrăgit și admirat pe Salama și Kenan, pe fiecare în parte, dar și împreună, ca și cuplu. Salama este un personaj complex și imperfect, mintea ei afectată de o traumă puternică fiind o alegere foarte inspirată pentru a spune această poveste.

Ma bucur că am citit aceasta carte. Mi-a amintit încă o dată de lucrurile din viață pe care le luăm de bune, de normalitatea și de binefacerile de care care avem parte fără să fim conștienți de adevărata lor valoare! În ciuda poveștii foarte dureroase, este destul de ușor de citit această carte, datorită stilului folosit de autoare, un stil accesibil, fără a folosi un ton dramatic, cu accent pe senzațional, ci cu un fel de acceptare calmă, dar nu fatalistă. Chiar dacă Cât timp înfloresc lămâii este o operă de ficțiune, nu ai cum să nu realizezi că există femei, bărbați și copii din întreaga lume care trec prin evenimente traumatizante precum cele descrise în carte și nu ai cum să nu te revolți, să nu empatizezi și să nu suferi pentru ele.

O carte cu un mesaj  puternic, pe care o recomand tuturor cititorilor! Un must-read!

Fragment:

Cu un an în urmă, când Primăvara Arabă aprindea scântei în toată regiunea, Siria s-a agățat de speranța trezită în oameni și a început să strige libertate. Dictatura a răspuns dezlănțuind iadul.

Și cum armata a vizat în mod deliberat medicii, au devenit la fel de greu de întâlnit ca sunetul râsetelor. Dar bombele nu s-au oprit, în ciuda lipsei de medici, și cu spitalul Zaytouna pe brânci, au avut nevoie de orice formă de ajutor la îndemână. Până și oamenii de la curățenie au fost promovați la gradul de asistent.

Iar eu, cu un an de școală de farmacie în spate, am devenit echivalentul unui doctor cu experiență; când ultimul farmacist rămas a murit strivit sub ruinele propriei case, n-a mai fost altă alternativă. N-a contat că aveam optsprezece ani. N-a contat că experiența mea se limita la cuvintele din manualele mele școlare. Totul s-a rezolvat când mi-au pus în față primul corp de bandajat. Moartea este un dascăl excelent.

Nici nu mai știu la câte operații am luat parte în ultimele șase luni, nici câți ochi am închis, oricum mai mulți decât mi-aș fi imaginat vreodată.

Nu asta trebuia să fie viața mea.

 

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

4 Comments

  • Ana Sylvi

    Foarte buna recenzia! Sunt foarte multe carti pe tema ororilor din istorie, mai ales din cea a secolului trecut, dar sunt necesare si astfel de carti pentru a ne aminti ca aceste lucruri se intampla si in prezent, in multe colturi ale lumii. Nu sunt doar cele cinci minute de stiri externe.

    • Oli

      Multumesc, Ana!❤ E o carte „semnificativa” si, din pacate, actuala, o carte cu mesaj, o recomand calduros!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *