Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Cavaleri și castele. Infojurnal de Mary Pope Osborne, Will Osborne – Editura Paralela 45

Cavaleri și castele. Infojurnal

(Knights and Castles – 2000)

Mary Pope Osborne, Will Osborne

Editura Paralela 45

Traducator: Mihaela Pogonici

Ilustrator: Sal Murdocca

Nr. de pagini: 128

An apariție: 2018

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

După aventura din Cavalerul misterios, Jack şi Annie au avut multe întrebări: Cine erau cavalerii? În ce perioadă au trăit? Cum se construiau castelele? Cum arăta armura unui cavaler? Au răsfoit enciclopedii, au vizitat muzee, apoi au creat pentru tine acest Infojurnal special, plin de ilustraţii şi explicaţii.

Eşti gata pentru un salt de o mie de ani în trecut? Jack şi Annie le oferă celor care îi însoţesc şansa de a deveni experţi în cavaleri şi castele!

Seria Portalul Magic este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Completate cu informații actualizate, fotografii, ilustrații și jurnale distractive de la Jack și Annie, Infojurnalele sunt modalitatea perfectă pentru ca copiii să afle mai multe despre subiectele pe care le-au descoperit în aventurile lor preferate din Portalul Magic. 

Cavaleri și castele. Infojurnal însoțește volumul 2 din seria Portalul magic: „Cavalerul misterios”. Într-un stil prietenos și atractiv, folosind cuvinte simple și ușor de înțeles, autorii Mary Pope Osborne și Will Osborne oferă copiilor mai multe informații prețioase despre cavaleri și castele, grupate pe capitole:

1. Evul Mediu
2. Era castelelor
3. Apărarea castelului
4. Viața la castel
5. Sărbătoare și iarmaroace
6. Cavalerii
7. Armura
8. Armele
9. Bătălii și asedii
10. Sfârșitul erei castelelor

Copiii vor fi cu siguranță fascinați citind acest ghid, îmbogățindu-și cunoștințele într-un mod deosebit de plăcut despre istoria cavalerilor și a castelelor. Aș vrea să remarc și ilustrațiile deosebit de sugestive care însoțesc textul.

În multe basme și legende, acțiunea se petrece într-un castel. În acest Infojurnal, copiii vor afla că aceste castele au existat în realitate, în timpul Evului Mediu. Această perioadă a început în jurul anului 450 și a durat peste o mie de ani. În această perioadă frământată s-au petrecut mari schimbări, s-au construit universități, au apărut noi forme de artă în pictură și poezie.

Totodată însă, Evul Mediu a fost și o perioadă a războaielor, născându-se des conflicte, în special pentru cucerirea de noi teritorii. Europa era împărțită pe atunci în regate, guvernate de regi. Fiecare regat era împărțit în mai multe domenii sau fiefuri, conduse de un baron. Baronul comanda oamenii care trăiau și munceau pe pământurile sale și locuia într-un castel împreună cu familia sa.

În schimbul domeniului primit, baronul îi jura credință regelui și își trimitea proprii războinici să lupte în caz de atac. Acești războinici se numeau cavaleri. Cavalerii jurau credințâ atât regelui cât și baronului și primeau în schimb propriul lor domeniu.

Oamenii care trăiau pe pământurile seniorilor se numeau șerbi sau iobagi, fiind dependenți în totalitate de un stăpân feudal și neavând niciun drept.

Pentru a se apăra de atacurile dușmanilor, castelul trebuia construit cât mai solid și impenetrabil. Castelul nu desemna doar locuința seniorului și a familiei sale, ci și ansamblul construcțiilor menite să protejeze pământurile seniorului.

Sunt foarte interesante informațiile și despre viața socială, despre creșterea copiilor și despre târguri și iarmaroace.

Instruirea unui cavaler era un proces extrem de minuțios și dificil, la sfârșitul căruia acesta era investit cu acest titlu fie de către tatăl său, fie de cavalerul care îl instruise fie, dacă aparținea unei familii de vază, chiar de către rege!

Cavalerii urmau un cod de onoare foarte strict și respectau bunele maniere, jurau să fie drepți cu toată lumea, să-i apere pe cei slabi, să respecte și să onoreze femeile. Toate aceste reguli formau codul cavaleresc.

Bineînțeles că în carte nu puteau lipsi informațiile despre legenda Regelui Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde, iar copiii le vor descoperi cu siguranță fascinați.

Cu atât de multe războaie purtate pe cal și cu dușmanul la mică distanță în față, nu este de mirare că armurile erau foarte sofisticate, menite să-l protejeze cât mai mult pe cel ce le purta, iar armele tot mai lungi și mai grele pentru a-l putea învinge pe adversar.

Măiestria cavalerilor se proba adesea în cadrul unor turniruri.

Ce se întâmpla oare cu dușmanii care erau capturați? Pe toți ne-au trecut fiori reci imaginându-ne temnițele înfricoșătoare aflate în subsolurile întunecate ale castelului.

Ce a determinat oare sfârșitul erei castelelor? Vă las plăcerea să descoperiți singuri  răspunsul în carte, pe lângă multe alte informații inedite pe care le veți mai găsi.

Multe din castelele construite atunci mai sunt însă și astăzi în picioare, fiind deschise publicului pentru a fi vizitate.

Cartea are darul de a captiva interesul micilor cititori, de a le dezvolta orizontul și de a le înflăcăra imaginația.

”Când vizitezi aceste castele, te întorci în timp. Atingi pietrele cioplite de pietrari cu ani în urmă. Te plimbi pe metereze, unde odinioară santinelele stăteau de pază. Iei loc în sala mare, unde pajii serveau seniorii și doamnele în tipsii de argint.

Lasă-ți și tu imaginația să te poarte acum mai bine de cinci sute de ani, in vremea cavalerilor!”

Cartea Cavaleri și castele. Infojurnal de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *