Delicatese Literare
Recenzii

Cavalerii timpului vol.1: Inițierea de Mirela Oprea, Editura Tritonic – recenzie

Cavalerii timpului vol.1: Inițierea

Mirela Oprea

Editura Tritonic

Colecția Cașmir

Nr.pagini: 309

An apariție: 2018

  • Seria Cavalerii timpului

  1. Cavalerii timpului vol.1: Inițierea – Editura Tritonic, 2018 – recenzie
  2. Cavalerii timpului vol.2: Călătoria – Editura Tritonic, 2018
Mirela Oprea ne surprinde cu o nouă creație prin care ne invită într-o cu totul altă lume. O lume care aduce în prezentul copleșit de problemele cu care se confruntă omenirea, o echipă de personaje coborâte parcă din mituri, din legende, din basme… personaje inițiate să devină „adevărate surse de Iubire, Echilibru, Înțelepciune și mai ales Compasiune pentru cei din jur”.
Primul volum ne prinde în vârtejul unei lupte înverșunate, presărată cu victime și victorii deopotrivă, o metaforă uriașă pentru lupta pe care ar trebui să o ducem fiecare dintre noi cu față întunecată a propriei persoane. Din nou pansamentul universal este iubirea trăită la intensitate maximă, necondiționat, fără bariere. – Adriana Bejgu
Cavalerii timpului este o carte cu o intrigă deosebit de interesantă, o poveste care pornește de la clasica luptă dintre bine și rău. Ţin să remarc coperta cărții, foarte inspirată și sugestivă.
Ela, personajul feminin principal al cărții, este o figură remarcabilă – bună, calmă, echilibrată, de o frumusețe și seninătate aproape nepământene. Încă din copilărie, pe când celelalte fetițe se jucau cu păpușile, Ela și-a concentrat toate eforturile pentru promovarea binelui și ajutorarea semenilor săi. După cum vom descoperi la un moment dat, Ela a renunțat la o carieră foarte promițătoare, sabotând un proiect extrem de periculos, care ar fi putut periclita viața a milioane de oameni, dar pe care șeful ei se încăpățâna să-l lanseze, urmărindu-și propriile scopuri mercantile.
Întrucât spiritul malefic se răspândea cu repeziciune în lume, Ela nu putea să-l contracareze de una singură. Pentru a face ca binele să triumfe și răul să fie învins, Ela a adunat în jurul ei, după criterii riguros alese, cu ajutorul prietenului ei din copilărie, Miron, o echipă pestriță, dar cu atât mai redutabilă, desprinsă parcă din mituri, legende și basme străvechi.
”Omenirea se confruntă cu o perioadă din ce în ce mai grea din toate punctele de vedere. Beneficiile materiale par să fie singura necesitate pentru tot mai mulți oameni, iar manipularea prin putere, minciună sau religie, se dovedește a fi principala formă de guvernare. Este perioada dualității și a marii bătălii dintre bine și rău. Supraviețuirea experimentează o existență dură, o existență ce pare lipsită de omenie sau care uită prea des de Dumnezeu.
Din această cauză o tânără, fără a-și pretinde rolul de conducătoare războinică, însuflețită de spiritul dreptății și adevărului, se folosește de capacitățile ei speciale, amplificate prin bunătatea și puritatea sufletului, să formeze o mică echipă de elită.
Echipa trebuia aleasă pe sprânceană și cu mare atenție. Apoi sub îndrumarea ei minuțioasă trebuia adusă în pragul de pregătire și inițiere necesar pentru perfecționarea sufletului și a minții.”
Astfel, la castelul lui Dracula din Transilvania au ajuns, în același timp, doi vampiri – Peter și Reno, trei vârcolaci – Rachel, Gerry, fratele acesteia și George, doi luptători americani de elită – David și Logan, asiaticul Chan, înțeleptul indian Mahi, exotica Pari și redutabilul rus Igor.
Autoarea a reușit să redea foarte bine atmosfera deosebită ce înconjura castelul.
”Acest tărâm de vis purta sălbăticia naturii fără să fie tulburată de păcatul trufiei și al clădirilor înalte. Transilvania părea smerită și, mai cu seamă, supusă unui singur Dumnezeu: Natura.”
Pătrunși în castel, David și Logan vor avea prima interacțiune cu răul, care le va introduce în minte viziuni înșelătoare, menite să-i destabilizeze.
”- Crezi cu adevărat în propriile puteri, nu-i așa? Crezi că nu te va părăsi niciodată curajul?
Cuvintele fetei sunară aspru, iar Logan se întrebă în timp ce urca să o salveze: ”Ce naiba e în neregulă cu fata asta?”
Ajuns pe ultima treaptă, Logan își aruncă privirea spre ea. Ca din senin, întunericul se așternu stăpân peste împrejurimi. Ceea ce păruse a fi o tânără fermecătoare se transformă într-un animal odios. Privirea demonică îl săgetă dureros, iar rânjetul prefăcut îl făcu să orbecăie în întuneric pentru a se salva.”
Prima reuniune a echipei a generat și primele scântei. Deși cu toții erau dispuși să lupte de partea binelui, ideea ca o fată minionă și diafană să-i antreneze pe niște luptători redutabili li s-a părut cel puțin bizară, Igor reacționând cel mai vehement.
”- Gata, pentru mine este de ajuns! Uite cum stă treaba, fato, încă nu m-am sclerozat atât de tare, încât să ascult balivernele tale. Ești femeie și de aceea nu mă aștept să înțelegi unele lucruri…
Își înfrânse la timp restul de cuvinte, ce cu siguranță erau menite să o stânjenească. Se felicită în gând că nu-l părăsise bunul simț, după care se aplecă și luă din mers, de pe jos, ceea ce semăna cu un rucsac. Apoi se îndreptă spre ușa de la intrare care era larg deschisă.
Mergea cu pași legănați și, chiar în momentul în care el se apropia de ușă, un aer rece și o forță nevăzută se făcură simțite în cameră, izbind ușa cu putere, închizând-o în fața lui Igor.”
Fără a-și pierde cumpătul nicio clipă, Ela le-a demonstrat că forța fizică nu avea nicio șansă în fața forței energetice, accesată dintr-un nivel superior, la care fiecare dintre ei ar fi putut avea acces, dacă și-ar fi concentrat eforturile în acest sens.
”- Nu este vorba de nicio scamatorie, răspunse Ela încet, încercând să alunge neliniștea lui Igor. Totul ține de control. De controlul sufletului și al minții. Doar voința, determinarea și curajul de a face un lucru nobil îți dau putere. Ai nevoie de un cuget purificat ca să poți stăpâni pornirile și mai ales răutatea.”
Fascinați și surprinși, cu toții au fost de acord să înceapă antrenamentele de îndată.
Deși acțiunea cărții este deosebit de dramatică, mi-a plăcut tușa de umor pe care autoarea a introdus-o în poveste, făcându-mă să zâmbesc la mai multe pasaje sau replici.
”- Ce pardon, omule, se rățoi Logan, am crezut că ești… el… Dracula… m-ai făcut să-mi stea inima în loc…
Ușurarea se citi pe chipul lui Reno.
– Bag seamă că ți-e frică de vampiri?
– Faci pe grozavul, șuieră Logan, dar să te fi văzut ce făceai dacă întâlneai tu unul?
Pe chipul lui Reno înflori un rânjet leneș, ce-i făcu să sclipească dinții exagerat de albi în lumina difuză. Dacă ar fi știut el că…
– Măiculiță, spuse Logan brusc, iar Reno încremeni.
– Ce este? Interveni David somnoros.
– Tu ai văzut ce dinți albi are acesta? își îndreptă privirea spre Reno. Cu ce dracu’ te speli pe dinți?
– Am să-ți împrumut și ție, răspunse Reno liniștit pentru a doua oară.
– Ce?
– Pasta de dinți.”
Încercările la care Ela îi va supune vor fi deosebit de grele, punându-le de multe ori la grea încercare credința sau răbdarea. Totuși, deși i se rupea sufletul de suferința lor, Ela nu putea să-i ajute în niciun fel, întrucât fiecare dintre ei trebuia să-și găsească resursele în el însuși.
”Aveau nevoie să facă un salt enorm de conștiință, ceea ce nu era deloc un lucru ușor. Ca să fie permanent în contact cu spiritele superioare, trebuiau să se transforme în adevărate surse de Iubire, Echilibru, Înțelepciune și mai ales Compasiune pentru cei din jur. În viziunea ei, noblețea nu consta în a fi superior altora, ci propriei persoane.”
David va fi primul care va reuși, înțelegând abia atunci mesajul pe care Ela încercase să li-l transmită.
”- Mi-am dat seama de un lucru extrem de important. Lumea mea interioară este ceva… nemaipomenit. De asemenea am realizat că, pentru a-ți putea exercita puterea în exterior, trebuie mai întâi să ți-o găsești pe cea interioară. Am înțeles că stăpânirea de sine și dorința  perseverentă, cu trup și suflet, sunt factori primordiali pentru a găsi puterea în aspirațiile și visurile noastre. Așadar, pe cât de imposibil ar părea, trebuie să lupți pentru fiecare vis, pentru fiecare dorință.”
Antrenamentele lor nu trecuseră însă neobservate, valurile energetice generate atrăgând atenția mai multor grupuri interesate, nu toate bine intenționate.
”- Generații întregi s-au chinuit să afle secretul și acum tu, ca un câine, mă muști pe la spate? (…) Toată lumea recunoaște, pe ascuns ce-i drept, că nația voastră… (…) a avut norocul chior să moștenească averea cea mai de preț, și anume învățăturile scrise în sânge de însuși Zamolxe (…). Am dovezi clare că s-a mișcat structura eterică și s-au accesat sisteme energo-informaționale. Numai o persoană foarte bine pregătită și informată putea să facă așa ceva. Un adevărat maestru, iar locația arată clar că voi ați stârnit această putere.”
Răul absolut a luat și acesta forma unui animal feroce, provocându-i să-l înfrunte. Pentru a-i învinge, răul reușea să se strecoare în gândurile lor și le alimenta temerile, ura și dorința de răzbunare, crescându-și puterile pe măsură ce se hrănea din sentimentele lor negative. Deși fuseseră preveniți de Ela, perfidia răului fusese ridicată la nivel de artă, simțind instinctiv slăbiciunile fiecăruia și speculându-i-le, pentru a-i distruge apărarea.
În ciuda tuturor acestor condiții vitrege, dragostea a reușit să-și desfășoare magia. În toată această vâltoare a evenimentelor, apar și primele cupluri, complet neașteptate dar cu atât mai fascinante. După mai multe tachinări și replici acide, Logan și Rachel renunță a se mai opune atracției lor reciproce, predându-se în fața iubirii. Momentele lor de dragoste sunt pline de tandrețe și pasiune.
”Rachel se încordă. Dacă asta era iubirea, atunci cu siguranță era o femeie pierdută. Copleșită de atâta dragoste pentru el, trupul ei dansa în același timp cu muzica trupului lui, încercând să dăruiască pe măsură ce primea, ba chiar mai mult. Bărbatul de care se îndrăgostea tot mai mult, se adâncea în intimitatea ei cu o atenție și cu o tandrețe ce-o mișcau până la lacrimi. Se înălța săltându-și coapsele, până ce amândoi încercau împlinirea magică.”
”O mai sărută încă o dată, strivindu-i buzele umflate și roșii. Preț de câteva secunde își permise să plutească în liniștea gândurilor. Pe toți sfinții, fusese atât de… măreț… Acesta era singurul cuvânt care-i venea acum în minte. Fata asta era asemenea unui drog, care avea capacitatea de a-l înnebuni, și pentru prima dată acest gând îl sperie.”
Un alt cuplu inedit este cel dintre vampirul Peter și Pari. Deși Peter se considera în sinea lui un monstru, refuzând să dea curs sentimentelor lui pentru Pari, aceasta, îndrăgostită profund de el, era decisă să-l facă să se răzgândească.
”Dacă nu era atent, se transforma dintr-un monstru, într-o mâță dezgustătoare. Sau de vină era doar domnișoara aici de față, care-l făcea să toarcă precum un motan în călduri?
Se scutură îngrețoșat de el însuși și se ridică, aruncându-i fetei o privire răutăcioasă, după care se depărtă de ea, iritat.
– Naiba s-o ia de muiere afurisită! își zise el în barbă.
În urma lui, Pari rămase confuză câteva clipe. Acum ce mai făcuse? Buzele ei se adânciră într-un zâmbet ștrengăresc, atunci când realiză care era cauza. Singura ei șansă la iubire era cusurgiul care tocmai se depărta îmbufnat.”
La rândul lui, David a fost, încă de la prima vedere, de-a dreptul fermecat de Ela, pe care o considera culmea perfecțiunii feminine.
”Ochii i se bulbucară, iar respirația i se opri subit. În față i se arăta cea mai minunată vedenie. Mersul rapid și grațios o făcea să plutească, iar mișcarea îi curgea ca un dans ireal.
Se apropie, iar el putu să-i vadă și mai bine fața cu trăsături perfecte. Pielea albă, ca porțelanul, contrasta puternic cu părul lung și întunecat, ce curgea în valuri pe umerii delicați, asemenea unei cascade învolburate. Purta o rochie de zi de un albastru marin, bodată cu motive naționale purpurii. Decolteul cuviincios era menit să îmbrace acele forme, făcând imaginația s-o ia razna. Deși nu era croită pe talie, aceasta îi contura cu ușurință curbele rotunjite și armonioase. Părea atât de tânără și fragilă, însă, privită mai atent, puteai observa cu ușurință siguranța și hotărârea de sine. Zâmbetul cald și fața blajină demonstrau că nu era deloc intimidată sau deranjată cât de puțin de zdrahonii masculini ce dominau acel salon.”
Ultima parte a cărții este deosebit de dramatică, balanța puterii înclinându-se periculos, de mai multe ori, în favoarea răului. În lupta decisivă, pentru a-l putea învinge, David va trebui să facă apel la toată forța lui interioară pentru a-și bloca orice gând negativ și a-și folosi toată forța pozitivă.
”- Pot, pentru că eu, sublinie el, am fost ceea ce ești tu. Însă tu n-ai să fii niciodată ceea ce am devenit eu. Pentru că eu, continuă David, am simțit și am trăit ceea ce simți tu, însă tu nu ai să simți și nu ai să trăiești în veci ceea ce simt eu acum…
– N-aiba să te ia! Nu simți nimic… doar frica…
– Ba da! Acum simt adevăratul sens al afecțiunii, al compasiunii, al sacrificiului și al dăruirii propriu-zise. Acum am echilibrul și valoarea existenței.”
Cartea este plină de idei generoase și profunde, care te îndeamnă la propria meditație…
Finalul este luminos și plin de speranță pentru viitor.
”Nimic nu mai conta pentru ei, decât certitudinea că se iubeau intens reciproc – acesta era adevărul sincer și luminos. (…) Trecuseră prin cele mai grele încercări, dar dragostea lor le dăruise puteri nebănuite.”
Presimt că autoarea ne-a rezervat multe surprize plăcute în următoarele volume, pe care abia aștept să le citesc!

Mulțumim autoarei Mirela Oprea pentru exemplarul oferit pentru recenzie

Cărțile autoarei pot fi comandate de pe site-ul Editurii Tritonic, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro

Recenzii cărți Mirela Oprea

Recenzii și prezentări cărți autori români

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *