Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Cavalerul misterios. Portalul Magic nr. 2 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Cavalerul misterios. Portalul Magic nr. 2

(The Knight at Dawn – 1993)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Bogdan Chirea

Nr. de pagini: 104

An apariție: 2018

Seria Portalul Magic/ Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

# 2. Cavalerul misterios: Jack și Annie vizitează un castel din Evul Mediu, dar străjerii îi surprind. Cei doi frați sunt luați drept spioni. Vor reuși să scape? Găsirea indiciilor ascunse în paginile povestirii continuă. Cine este misteriosul proprietar al căsuței fermecate?

Seria Portalul Magic este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Cavalerul misterios de Mary Pope Osborne, pe care am găsit-o pe Cartepedia.ro, este a doua carte din seria Portalul magic. Deși este o carte pentru copii, Cavalerul misterios conține destule elemente de aventură, suspans și mister, menite să capteze interesul micilor cititori. Aș dori să remarc și ilustrațiile foarte sugestive care însoțesc textul.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

Extraordinara experiență trăită de Jack și Annie în Dinozaurii vin spre seară le-a stârnit celor doi frați dorința de aventură. Astfel, a doua zi dimineață, chiar înainte ca prima geană de lumină să apară, Jack și Annie au urcat în căsuța fermecată din copac.

O nouă carte, o nouă aventură!

De data aceasta, Annie a fost cea care a ales destinația, punând degetul pe o carte ce avea pe copertă un cavaler îmbrăcat în armură. La fel ca în ziua precedentă, un vânt puternic s-a pornit, căsuța din copac a început să se rotească, iar când totul s-a liniștit, cei doi copii au constatat că au ajuns în plină epocă medievală, chiar în fața porților unui castel.

Și de această dată, curiozitatea și dorința de aventură au învins frica, iar Jack și Annie s-au avântat în interiorul castelului, unde o petrecere era în toi.

Fiind observați de un servitor, Jack și Annie au realizat că nu aveau cum să-și justifice prezența în castel și au fugit, refugiindu-se în sala armelor. Încercând să se ascundă, Jack și-a pus un coif pe cap, dându-și seama abia apoi că acesta cântărea 10 kg!

În scurt timp, trei străjeri cu o înfățișare fioroasă i-au descoperit. Luându-i drept spioni, i-au dus în temnița castelului, de unde erau șanse minime să poată scăpa. Din fericire, Annie a dovedit o prezență de spirit remarcabilă și a reușit să fugă împreună cu fratele ei. Cum? Rămâne să descoperiți în carte 😉

Pericolele erau însă departe de a se fi terminat. După ce au trecut printr-un pasaj secret, cei doi frați au căzut în gol, aterizând în șanțul de apărare al castelului, plin cu apă.

După ce au trecut prin atâtea aventuri pe muchie de cuțit, singura dorință a lui Jack și Annie era să ajungă acasă. Însă, pentru aceasta, era musai să ajungă la căsuța fermecată. În Dinozaurii vin spre seară le-a venit în ajutor un pteronodon, de data aceasta cine îi va ajuta?

Ajunși acasă, Jack a descoperit un nou indiciu prețios pentru dezlegarea misterului care înconjura căsuța fermecată. Din cartea cu castele a căzut un semn de carte, pe care era inscripționată litera M, cu aceeași grafică precum cea de pe medalionul de aur descoperit în Dinozaurii vin spre searăDeci misterioasă M era cea căreia îi aparțineau căsuța magică și cărțile. Cine era oare aceasta? Răspunsul îl vom afla în a patra carte din serie, Comoara piraților.

Până atunci, ne vom delecta în următorul volum, Secretul piramidei, cu noi întâmplări extraordinare, de data aceasta în Egiptul antic!

Seria Portalul Magic are darul de a înflăcăra imaginația micilor cititori și de a le stârni curiozitatea, spiritul de observație și dorința de aventură.

Cartea Cavalerul misterios. Portalul Magic nr. 3 de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe Cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

6 Comments

Spune-ți părerea!