Delicatese Literare
Recenzii

Cazul Alaska Sanders de Joël Dicker, Editura Trei – recenzie

Cazul Alaska Sanders

(L’Affaire Alaska Sanders – 2022)

Joël Dicker

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Alunita Voiculescu

Nr. de pagini: 608

An apariție: 2022

Joël Dicker s-a născut la Geneva, pe 16 iunie 1985.
A studiat dreptul la Universitatea din Geneva, absolvind în 2010.
A obţinut „Premiul scriitorilor genovezi” pentru primul său roman, Les Derniers Jours de nos pères.
Joël Dicker a publicat al doilea roman al său, Adevărul despre cazul Harry Quebert, în septembrie 2012, primind Marele Premiu al Academiei Franceze. De asemenea, a făcut parte din selecţia finală pentru Premiul Goncourt. A fost distins cu Premiul Goncourt al Liceenilor pe 2012.

  1. Adevărul despre cazul Harry Quebert – Editura Trei – La Vérité sur l’affaire Harry Quebert – 2012 – recenzie
  2. Cartea clanului din Baltimore – Editura Trei – Le Livre des Baltimore – 2015prezentare
  3. Cazul Alaska Sanders – Editura Trei – L’Affaire Alaska Sanders – 2022

Trupul neînsuflețit al Alaskăi Sanders, sosită de curând în Mount Pleasant, un orășel liniștit din New Hampshire, este găsit la marginea unui lac. Ancheta este curând oprită, fiindcă poliția obține mărturisirea făptașului și a complicelui său. 

Dar unsprezece ani mai târziu, cazul este redeschis. La începutul lui 2010, sergentul Perry Gahalowood, de la Poliția Statală din New Hampshire, convins că a elucidat crima la vremea respectivă, primește o scrisoare anonimă care îl tulbură. Să fi urmat el o pistă falsă? 

Prietenul lui, Marcus Goldman, care se bucură de un succes uriaș de pe urma cărții sale Adevărul despre cazul Harry Quebert, îl va ajuta să afle ce s-a întâmplat de fapt în acea poveste de demult.

Fantomele trecutului nu întârzie să apară, printre ele fiind și aceea a lui Harry Quebert.

„Cu talentul său inegalabil, Joël Dicker ne invită într-o aventură captivantă și imprevizibilă.” – Le Parisien

„Va fi cu siguranță un bestseller absolut.” – Libération

În Cazul Alaska Sanders, pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro, Joël Dicker ne oferă un nou thriller memorabil, plin de mister și răsturnări spectaculoase de situație.

Ca și în precedentele două cărți din serie, acțiunea merge pe două planuri – prezent și trecut. La timpul prezent, acțiunea din Cazul Alaska Sanders se petrece în 2010, la doi ani după cea din Adevărul despre cazul Harry Quebert și cu doi ani înaintea celei din Cartea Clanului din Baltimore.

Dacă în Adevărul despre cazul Harry Quebert, acțiunea din trecut ne poartă cu 33 de ani în urmă, în Cazul Alaska Sanders ne întoarcem în timp cu 11 ani, în anul 1999. Pe atunci, micul orășel Mount Pleasant a fost zguduit de o crimă șocantă. Tânăra Alaska Sanders, casieră la o benzinărie din oraș, a fost omorâtă într-o pădure din apropiere. Perry Gahalowood, detectivul pe care l-am întâlnit și în Adevărul despre cazul Harry Quebert, a preluat cazul alături de colegul său Vance.

În scurt timp, indiciile culese de cei doi detectivi au părut să contureze un tablou clar. Alaska se certase cu Walter, prietenul ei, cunoscut cu antecedente violente, în ziua precedentă crimei și îl anunțase că îl părăsește. Apoi, în seara respectivă, Alaska îi spusese patronului benzinăriei că avea o întâlnire romantică. Mama lui Walter afirmase că ea îl înșela pe acesta cu Eric, cel mai bun prieten al lui.  La locul crimei au fost găsite un far spart și un tricou îmbibat cu sânge. Analizele de laborator au arătat că atât ADN-ul lui Walter, cât și al lui Eric se aflau pe acel tricou, iar farul spart provenea de la mașina lui Walter, pe care acesta o reparase în mod clandestin.

Mai mult, după ce dovezile copleșitoare în favoarea vinovătiei lui au început să se adune, Walter a dispărut de acasă, nu înainte de a da foc locuinței în care locuise cu Alaska, vandalizând pereții cu mesaje obscene.

Totuși, la o zi după ce a fost dat în urmărire generală, Walter s-a predat. Întrucât, chiar în acel moment, Perry a fost sunat de la spital și anunțat că soția lui tocmai năștea, șeful lui a insistat ca el să plece, interogatoriul, ce părea doar o formalitate, urmând să fie efectuat de Vance, colegul lui Perry. Ceea ce a urmat a fost cu totul neașteptat. Deși Walter a dat o declarație completă, recunoscând că a săvârșit crima împreună cu Eric, într-un moment de neatenție a lui Vance, i-a smuls acestuia pistolul, împușcându-l pe acesta mortal, iar apoi zburându-și creierii.

Deși inițial a negat implicarea în crimă, cu puțin timp înaintea procesului, Eric a cedat și a căzut la înțelegere cu procurorii, recunoscându-și vinovăția în schimbul unei condamnări pe viață.

Deși păruse un caz rezolvat cu success, fără dubii, 11 ani mai târziu, Perry a început să primească mai multe scrisori anonime. Investigând împreună cu bunul lui prieten Marcus, celebrul scriitor, Perry a descoperit o nouă dovadă legată de cazul Alaska Sanders, care avea darul să ridice mari semne de întrebare asupra concluziilor ce fuseseră trase în urmă cu 11 ani.

Pe măsură ce noua anchetă înaintează, revelațiile încep să vină în valuri, apar noi personaje cu roluri cheie în trecut, iar finalul are darul să te năucească cu ultima piesă ce completează acest puzzle încâlcit.

Joël Dicker se dovedește încă o dată un maestru al poveștilor, fascinându-ne cu mai multe destine de viață împletite. Dinamica relației controversate dintre Walter și Eric mi-a adus aminte întrucâtva de prietenia complicată dintre Woody și Hilel, verii lui Marcus, pe care i-am cunoscut în Cartea Clanului din Baltimore. La rândul lui, Marcus Goldman este ca un caleidoscop în multe culori, cu multe fațete surprinzătoare. Harry Quebert apare și el în fundal, delectându-ne cu celebrele lui povețe. Iar Alaska Sanders… ei bine, trebuie să elimini multe straturi până să ajungi la adevărata ei personalitate și poveste de viață.

Epilogul te face să aștepți cu nerăbdare următoarea carte din serie, Marcus primind o nouă provocare, aceea de a investiga moartea neelucidată a tinerei de 16 ani care îl marcase profund pe Vance, influențându-i comportamentul în toate cazurile lui ulterioare și declanșând lanțul de evenimente catastrofal din ziua interogatoriului lui Walter.

Recomand cu drag cartea tuturor iubitorilor de thrillere!

Cartea Cazul Alaska Sanders de Joël Dicker poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Joël Dicker

 

 

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *