Cazul doamnei stângace de Nancy Springer, Editura Humanitas, Colecția Humanitas Junior – recenzie
Cazul doamnei stângace
(The Case of the Left-Handed Lady – 2007)
Nancy Springer
Editura Humanitas
Colecția Humanitas Junior
Traducere: Ianina Marinescu
Nr. de pagini: 200
An apariție: 2021
Vârsta: +10 ani
Seria Enigmele Enolei Holmes (Enola Holmes)
1. Cazul Marchizului dispărut – The Case of the Missing Marquess – 2006 – recenzie
2. Cazul doamnei stângace – The Case of the Left-Handed Lady – 2007
3. The Case of the Bizarre Bouquets – 2008
4. The Case of the Peculiar Pink Fan – 2008
5. The Case of the Cryptic Crinoline – 2009
6. The Case of the Gypsy Good-Bye – 2010
7. Enola Holmes and the Black Barouche – 2021
Bine-cunoscuta autoare americană NANCY SPRINGER a scris peste 40 de romane pentru adolescenți și adulți – printre care faimoasa serie Tales of Rowan Wood – pentru care a primit numeroase premii. Dragostea ei pentru literatură vine din copilărie, când printre altele a citit cu nesaț operele com¬plete ale lui Sir Arthur Conan Doyle. Așa se face că, ajungând scriitoare, a îmbinat pasiunea pentru mister cu dorința de a crea un personaj feminin puternic, independent, care să le învețe pe tinerele cititoare să gândească cu mintea lor, să fie stăpânele propriului destin și să-ți aleagă singure drumul în viață. Astfel s-a născut Enola Holmes, sora cu mult mai tânără a celebrului Sherlock.
Cazul marchizului dispărut a fost nominalizat la prestigiosul Edgar Award.
Cazul marchizului dispărut, primul volum al seriei, a fost ecranizat de Netflix, cu Millie Bobby Brownin rolul principal. Sequel-ul urmărește noile aventuri ale protagonistei. Filmul realizat după Cazul doamnei stângace va fi lansat în martie 2022.
SORA LUI SHERLOCK DEZLEAGĂ UN NOU MISTER!
Nici n-a apucat bine să rezolve Cazul marchizului dispărut, că Enola e nevoită să fugă din nou: pe urmele sale e nimeni altul decât cel mai faimos detectiv din lume, fratele ei, Sherlock. Dar, în vreme ce se ascunde sub haine și nume de împrumut în Londra cea plină de mistere, Enola se implică în cazul dispariției lui Lady Cecily, o fată de familie bună, care duce o viață dublă. De unde să înceapă? Tânăra n-a lăsat în urmă alte indicii decât niște planșe în cărbune, desenate cu mâna stângă. Enola știe că timpul nu-i de partea ei și, pe deasupra, riscă să dezvăluie mai multe despre sine însăși decât ar trebui. Va reuși să-și păstreze secretul identității și s-o găsească pe Lady Cecily, sau va pierde pentru totdeauna cel mai important lucru din lume, propria libertate?
„Nancy Springer ne oferă două mistere formidabile în aceeași poveste, o aventură care te ține cu sufletul la gură și o eroină ca nimeni alta.“ — Booklist
„O fată puternică, inteligentă și capabilă… și un mesaj important, anume că poți face orice îți propui, dacă îți dorești cu adevărat.“ — Millie Bobby Brown
Prima carte din serie, Cazul marchizului dispărut, m-a impresionat deosebit de plăcut, astfel că am dorit să descopăr ce aventuri uluitoare o așteptau pe Enola în cel de-al doilea volum al serie, Cazul doamnei stângace, pe care l-am găsit pe stoc pe libris.ro.
Cazul doamnei stângace este o carte ideală pentru a suscita interesul micilor cititori în privința cărților polițiste și de mister. Nancy Springer a creat un personaj feminin adorabil, Enola fiind o adolescentă foarte isteață, curajoasă și cu un remarcabil simț de observație, având o legătură de sânge uluitoare cu un celebru personaj – Sherlock Holmes, acesta fiind chiar fratele ei!
După cum știm din primul volum al seriei, Enola, în vârstă de paisprezece ani, din perspectiva căreia este scrisă cartea la persoana întâi, nu și-a cunoscut niciodată frații ei mai mari. Ea a trăit o viață relativ retrasă cu mama ei, o persoană excentrică ce avea vederi foarte liberale, și care i-a dat o educație neconvențională fiicei ei, crescând-o fără constrângeri pe moșia familiei, deschizându-i gustul pentru dezlegarea misterelor.
Însă mama ei a dispărut fără urmă în ziua când Enola împlinea 14 ani, lăsându-i acesteia câteva daruri misterioase, fiecare dintre acestea conținând un mesaj cifrat, iar frații ei, veniți în grabă, păreau hotărâți să o ducă la o școală cu internat. Enola nu putea concepe să renunțe la libertatea ei și a decis să-și ia soarta în propriile mâini și să plece la Londra, unde spera să-și găsească mama.
Deși nu a reușit să-și găsească mama, Enola a reușit să dezlege indiciile lăsate de mama ei, intrând în posesia unei sume importante de bani. În plus, în drum spre destinația ei, Enola a reușit să dezlege un caz complicat de răpire a unui tânăr marchiz, apropiat de vârstă cu ea, având de înfruntat pericole mult mai mari decât și-ar fi putut imagina, punându-și la încercare toată abilitatea ei nativă ca membru al clanului Holmes pentru a supraviețui.
La începutul acțiunii celui de-al doilea volum o regăsim pe Enola ducând o viață independentă și curajoasă, fiind o adevărată maestră a deghizării. Inventând un personaj fictiv, dr. Ragostin, specialist în găsirea persoanelor dispărute, Enola își crease diferite identități, la care apela în funcție de necesități: fie Ivy Meschle, asistenta doctorului Ragostin, fie soția acestuia, fie Soră a Nopții – când se deghiza în călugăriță și își acoperea fața cu un văl negru, colindând pe străzi, după lăsarea întunericului, pentru a ajuta persoanele nevoiașe.
Curiozitatea ei nativă și pasiunea pentru dezlegarea misterelor au împins-o pe Enola să se implice într-un straniu caz de dispariție a fiicei unui lord, Lady Cecily. Indiciile pe care le găsește se bat cap în cap, misterul adâncindu-se tot mai mult pe măsură ce Enola face cercetări. O intuiție de geniu o aduce pe Enola aproape de aflarea adevărului, punându-se însă într-un pericol de moarte.
În același timp, Sherlock Holmes, celebrul frate al Enolei, era pe urmele ei, fiind teribil de îngrijorat pentru soarta ei. Conștientă că, dacă frații ei o găseau, aceasta însemna pentru ea să-și pierdă libertatea, ceea ce pentru Enola era mai rău decât moartea, aceasta a încercat să găsească o cale prin care să-i comunice fratelui ei, Sherlock, că se află în siguranță, fără a se deconspira. Este amuzat de urmărit jocul de-a șoarecele cu pisica dintre cei doi frați.
Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte desfășurarea evenimentelor.
Cartea se citește ușor și ne oferă o lectură foarte plăcută, Nancy Springer reușind să creeze atmosferă în fiecare capitol și acordând multă atenție la detalii. Abia aștept să descopăr aventurile Enolei Holmes din celelalte cărți din serie!
8 Comments
anasylvi
Waaa, ce recenzie faina! Recunosc ca ma atrag destul de mult cartile din aceasta serie, cred ca mi-ar placea sa le citesc. Multumesc mult pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag! Și eu cred că ți-ar plăcea
Oli
Minunată recenzie, felicitări și mulțumesc pentru recomandarea fermecătoare!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Mirela Barbălată
Ooo, ce recenzie caldă și plină de viață!
M-ai făcut tare curioasă și, sincer, mă tentează să citesc seria .
Mulțumesc pentru recomandare și felicitari pentru recenzie!
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere!
familiasimionescuyahooro
Splendida recenzie, minunata poveste! ❤️Felicitări, mulțumesc mult pentru recomandarea captivanta! ❤️
Tyna
Mulțumesc! ❤ Cu multă plăcere! ❤