Delicatese Literare
Cărți pentru copii,  Recenzii

Cazul Marchizului dispărut de Nancy Springer, Editura Humanitas, Colecția Humanitas Junior – recenzie

Cazul Marchizului dispărut

(The Case of the Missing Marquess – 2006)

Nancy Springer

Editura Humanitas

Colecția Humanitas Junior

Traducere: Ianina Marinescu

Nr. de pagini: 184

An apariție: 2019

Vârsta: +10 ani

1. Cazul Marchizului dispărut – The Case of the Missing Marquess – 2006
2. Cazul doamnei stângace – The Case of the Left-Handed Lady – 2007 – recenzie
3. The Case of the Bizarre Bouquets – 2008
4. The Case of the Peculiar Pink Fan – 2008
5. The Case of the Cryptic Crinoline – 2009
6. The Case of the Gypsy Good-Bye – 2010

Bine-cunoscuta autoare americană NANCY SPRINGER a scris peste 40 de romane pentru adolescenți și adulți – printre care faimoasa serie Tales of Rowan Wood – pentru care a primit numeroase premii. Dragostea ei pentru literatură vine din copilărie, când printre altele a citit cu nesaț operele com¬plete ale lui Sir Arthur Conan Doyle. Așa se face că, ajungând scriitoare, a îmbinat pasiunea pentru mister cu dorința de a crea un personaj feminin puternic, independent, care să le învețe pe tinerele cititoare să gândească cu mintea lor, să fie stăpânele propriului destin și să-ți aleagă singure drumul în viață. Astfel s-a născut Enola Holmes, sora cu mult mai tânără a celebrului Sherlock.
Cazul marchizului dispărut a fost nominalizat la prestigiosul Edgar Award.

Seria „Enigmele Enolei Holmes a fost tradusă în 16 limbi și va fi ecranizată cu Millie Bobby Brown, protagonista serialului Stranger Things, în rolul principal. Autoarea este distinsă cu Edgar Award.

Enola Holmes, adolescenta care-și găsește propriul drum

Când rebela Enola, sora mai mică a celebrului Sherlock Holmes, descoperă că excentrica ei mamă a dispărut, pornește fără să stea pe gânduri în căutarea ei. Drumurile o poartă până la Londra, unde o așteaptă un șir de aventuri la care o fată de 14 ani n-ar îndrăzni să se gândească: e implicată fără voie în răpirea unui tânăr marchiz, înfruntă o bandă de răufăcători, se ascunde într-un cartier periculos, dezleagă cifruri, se luptă cu tot felul de superstiții și practici oculte, și toate acestea în vreme ce adună indicii. În vâltoarea atâtor evenimente, independenta Enola își descoperă adevărata chemare, care o smulge din plicticosul rol de „domnișoară de familie bună“ și o aruncă în calea unor enigme și mai încurcate, pe care va trebui să le rezolve. Aventura ei abia acum începe!

Cazul marchizului dispărut este o carte ideală pentru a suscita interesul micilor cititori în privința cărților polițiste și de mister. Nancy Springer a creat un personaj feminin adorabil, Enola fiind o adolescentă foarte isteață, curajoasă și cu un remarcabil simț de observație, având o legătură de sânge uluitoare cu un celebru personaj – Sherlock Holmes, acesta fiind chiar fratele ei!

Enola, în vârstă de paisprezece ani, din perspectiva căreia este scrisă cartea la persoana întâi, nu și-a cunoscut niciodată frații ei mai mari. Ea a trăit o viață relativ retrasă cu mama ei neconvențională pe moșia familiei, fiind convinsă că frații ei nu doresc nimic de-a face cu ea, din cauza bârfelor din jurul faptului că a reprezentat un plus „neașteptat” la familie.

Percepția Enolei avea să se schimbe radical cu ocazia zilei ei de naștere, când excentrica ei mamă a dispărut fără urmă, lăsând în urmă câteva daruri pentru fiica ei, fără nicio explicație.

Darurile de la mama ei au fost următoarele:

  • o trusă de desen, hârtie, creioane, ascuțitoare și gume de șters
  • o carte groasă cu titlul: ”Semnificația florilor: cu observații despre mesajele transmise de evantaie, batiste, peceți de ceară și timbre poștale
  • o cărțulie despre cifruri

Ne vom lămuri ulterior că fiecare din respectivele obiecte fie transmitea un mesaj, fie avea o anumită utilitate pentru ceva anume.

Când frații ei Sherlock și Mycroft ajung la moșie, după ce au aflat știrea dispariției mamei lor, Enola a descoperit că dinamica familiei ei este mult mai complicată decât ar fi crezut vreodată. Departe de a fi fost stânjeniți de apariția ei neașteptată pe lume, frații ei se ținuseră deoparte din cauza unei dispute cu mama lor cea voluntară, care nu dorea să se supună legilor vremii respective și să-i predea frâiele administrării moșiei fiului cel mare, care moștenise toată averea la moartea tatălui lor.

În scurt timp cei trei frați și-au dat seama că mama lor, extrem de inventivă, reușise să pună deoparte o sumă mare de bani, inventând de-a lungul vremii tot felul de costuri fictive pentru o armată de servitori, trăsuri, grajduri și cai, care nu existaseră de fapt în realitate. Conștiincios și responsabil, Mycroft se conformase de fiecare dată, trimițând toate sumele cerute.

Era evident că mama lor avea toate mijlocele financiare necesare să se întrețină. Dar unde plecase? Și de ce?

Punând cap la cap niște indicii, Enola și-a dat seama că, în darurile pe care i le lăsase, mama ei îi transmisese mai multe mesaje cifrate, știind că fiica ei era complet capabilă să le dezlege. Într-adevăr, Enola a găsit o ascunzătoare în care mama ei îi lăsase o sumă mare de bani. Iar dacă în privința scopului plecării mamei ei nu era încă lămurită, cel puțin și-a dat seama unde plecase aceasta – la Londra.

Deși își dorea să aibă o relație apropiată cu frații ei, Enola și-a dat repede seama că planurilor lor pentru viitorul ei erau departe de ceea ce își dorea ea, astfel că a decis să-și ia soarta în propriile mâini și să plece la Londra, unde spera să-și găsească mama.

„…și l-am citit amândouă. De-atunci visez la Londra, marele port, reședința a monarhiei, loc de întâlnire a societăți. Totuși, după dr. Watson, „marea cloacă ce-i atrage irezistibil pe toți trântorii și pe toți pierdevară din Imperiu”. Londra, locul unde bărbați cu cravată albă și femei purtând diamante merg la opera, în timp ce pe străzi vizitii fără inimă mână caii până la epuizare, conform unei alte cărți dintre preferatele mele, Black Beauty. Londra, locul unde cărturarii stau și citesc la British Museum, iar mulțimea umple sălile de spectacole că să fie hipnotizată. Londra, locul unde oameni faimoși țin ședințe de spiritism, iar alți oameni faimoși încearcă să explice științific cum a făcut un spiritist de-a ieșit pe fereastră și-a ajuns în trăsură levitând. Londra, locul unde băieței săraci, în zdrențe, aleargă pe străzi și nu calcă pe la școală. Londra, locul unde nemernicii ucid femei ușoare – nu prea știam eu ce sunt acelea – și le iau copiii că să-i vândă ca sclavi. Londra, locul capetelor încoronate și al ucigașilor. Londra, locul marilor compozitori, al marilor artiști și al marilor criminali care răpesc copii și-i obligă să muncească în locuri sordide. Nu prea știam nici care erau acestea. Dar știam că fratele meu Sherlock, angajat uneori de Casă Regală, se aventură în locuri sordide și-și puntea mintea cu pungașii, hoții și mai-marii crimei. Fratele meu Sherlock era un erou.

Știu că dr. Watson a făcut o lista cu realizările fratelui meu: erudit, chimist, excelent violonist, desăvârșit țintaș, spadasin, luptător cu bățul, pugilist și o minte strălucită.

Apoi mi-am alcătuit în minte propria lista de realizări: știu să citesc, să scriu și să fac adunări; să găsesc cuiburi de păsări; să caut râme și să prind peste; a, da, și să merg pe bicicletă.”

În drum spre destinația ei, Enola va ajunge, printr-o conjunctură întortocheată de evenimente, în mijlocul unui caz complicat de răpire a unui tânăr marchiz, apropiat de vârstă cu ea, pericolul pe care-l va avea de înfruntat fiind mai mare decât și-ar fi putut imagina, având nevoie de toată abilitatea ei nativă ca membru al clanului Holmes pentru a supraviețui.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte despre ce este vorba.

Cartea se citește ușor și ne oferă o lectură foarte plăcută, Nancy Springer reușind să creeze atmosferă în fiecare capitol și acordând multă atenție la detalii. Abia aștept să descopăr aventurile Enolei Holmes din celelalte cărți din serie!

Cazul marchizului dispărut a fost ecranizat de Netflix, cu Millie Bobby Brownin rolul principal.

Cartea Cazul Marchizului dispărut de Nancy Springer poate fi comandată pe libhumanitas.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți young adult

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas

Recenzii și prezentări cărți din colecția Humanitas Junior

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *