Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Ce fac dacă mă pierd? de Dagmar Geisler, Editura Univers Enciclopedic

Ce fac dacă mă pierd?

Dagmar Geisler

Editura Univers Enciclopedic

Univers Enciclopedic Junior
Data apariției: 2018
Vârsta recomandată: 4-6 ani
Tip copertă: Cartonată
Format: 21.5/27
Nr Pag: 32

Dagmar Geisler s-a născut în anul 1958. A crescut în landul Hesse și a studiat designul, specializându-se în ilustrație, la Wiesbaden. După terminarea studiilor, a locuit câțiva ani în Frankfurt pe Main, într-un cerc de scriitori, jurnaliști și ilustratori de carte. O perioadă deosebită, în care s-a născut și fiul său, Jonas. Primele ilustrații și benzi desenate le-a realizat pentru diverse reviste.
Acum locuiește în apropiere de München, unde scrie și ilustrează cărți, în special pentru copii.
Ce fac dacă mă pierd și trebuie să cer ajutor de la niște oameni pe care nu îi cunosc? În cine pot avea încredere?
Gândul că s-ar putea pierde în mulțime este un coșmar, nu doar pentru părinți, ci mai ales pentru copii. Această carte le dă atât părinților, cât și copiilor sfaturi despre cum trebuie să se comporte într-o astfel de situație!
Ce fac dacă mă pierd de Dagmar Geisler este nu doar o carte foarte frumoasă și frumos ilustrată, ci este o lectură foarte instructivă, chiar obligatorie, aș putea spune. O recomand tuturor părinților cu copii mici, și bineînțeles de citit copiilor de vârstă preșcolară, dar și micilor școlari. Subiectul e construit în jurul unei întrebări la care cei mici trebuie să știe neapărat să răspundă: ce fac dacă mă pierd?
Povestea are în prim plan o mică fetiță isteață, Lili, care se trezește exact în această situație. Se pierde de mama ei în aglomerația din piață. Însă Lili, foarte bine instruită de dinainte de mama ei, nu intră în panică, știe exact ce are de făcut. Spre deosebire de ea, Robert, un băiețel care de asemenea se pierduse, dar nu știa ce are de făcut, era extrem de speriat.
Astăzi în hala de la piață e foarte aglomerat.
– Sper să nu te pierzi în mulțime, spune mama.
– Nu mă pierd de tine, spune Lili.
Oo, ce aglomerație! Lili vede doar picioarele oamenilor. Din fericire, mama poartă jacheta ei roșie. Strălucește atât de frumos, încât n-ai cum să nu o vezi. La standul de legume vede un băiat. Nu pare prea fericit.
– Te-ai pierdut de părinți cumva? îl întreabă Lili.
Primul mesaj al cărții este așadar pentru părinți: instruiți-vă copiii ce să facă într-o asemenea situație și sfătuiți-i să rămână calmi și să aplice regulile învățate.
Cartea de față le spune celor mici care sunt aceste reguli, într-un stil clar, simplu, ușor de înțeles și reținut:
  1. Rămân unde mă aflu sau, dacă am stabilit un loc de întâlnire, mă duc acolo. Mama și tata vor veni să mă caute
  2. Rog pe cineva să dea un telefon mamei sau tatălui meu (e foarte important ca micuțul sau micuța să aibă numărul la ea, scris pe un bilet)
  3. Dacă nu reușesc așa, rog pe cineva să sune la poliție
  4. Nu mă duc cu nicio persoană străină pentru a da telefon
  5. Dacă nu găsesc pe cineva care să dea telefon, mă duc într-un loc unde oricine mă poate vedea, de exemplu într-un magazin, sau o farmacie.
  6. Nu intru în panică, pentru că, dacă sunt calm, pot să gândesc mai bine.
Totodată, în final, sunt și un set de recomandări pentru părinți, asociate fiecăreia dintre regulile de mai sus.

În concluzie:
Cu cât un copil este mai bine pregătit pentru o situație dificilă, cu atât este mai puțin probabil că va intra în panică. Este valabil și pentru dumneavoastră!

Cartea Ce fac dacă mă pierd de Dagmar Geisler poate fi comandată de pe universenciclopedic.ro, elefant.ro, carturesti.ro, emag.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Univers Enciclopedic

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

10 Comments

Spune-ți părerea!