Delicatese Literare
Recenzii

Ce mult te-am iubit! de Cezar Parlog, Editura LIBRIS EDITORIAL – recenzie

Ce mult te-am iubit!

Cezar Pârlog

Editura: LIBRIS EDITORIAL

Anul apariției: 2018
Nr. de pagini: 142
Cezar Parlog (n. 23 februarie 1970, Cluj-Napoca). Absolvent al Facultății de Constructii și Arhitectură, profil Căi Ferate, Drumuri și Poduri  a Institutului Politehnic Iasi, (1999). Master in Infrastructuri pentru transporturi (2002). Master in Relatii internationale si sisteme de securitate (2009). Doctor în științe militare (2013). Intre anii 2003-2005 a activat la Trustul de Presă al Armatei. Din 2010 este lector universitar la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.
Cărți apărute:
– Flori, fete, fite sau baieti (Editura Tracus Arte, 2014), volum care a primit Premiul National „Vasile Voiculescu”, sectiunea proza, editia XXVI, 2015.
– Life stuff sau Invataturi pentru Andreea (Editura Tracus Arte, 2016)
– Electric puzzle (Editura Neuma, 2017).
A obținut Marele Premiu „Marin Preda” la Festivalul Național de literatură „Marin Preda”, ediția XIV, 2014 si Premiul revistei „Luceafărul de dimineață”, 2014. Articole publicate în: Romania literară, Adevărul, Catavencii, 24 FUN, Dilema Veche, Historia, Luceafărul de dimineată, Puterea, Litere, Catchy, Tiuk, Prăvălia culturala, Portile Nordului, Revista Singur, Zona Literară, Revista de povestiri, Pro Arme, Fereastra, Taifas literar, Gazeta SF, Oglinda Literară, Omniscop; presa militară centrală: Observatorul militar, Viața Militară, Revista Forțelor Terestre, La datorie, Spirit Militar Modern, Curierul Armatei.
          Dintr-o analiză sumară, rezultă că pentru societatea de astăzi este mult mai importantă cantitatea și nu calitatea dar, în același timp, domină viteza și lipsa timpului. În astfel de condiții, proza scurtă are o misiune grea prin numărul redus de cuvinte însă ea răspunde unor necesități. În ceea ce privește autorii români contemporani, citindu-i, avem ocazia să interpretăm texte actuale prin prisma propriilor valori.
         Cezar Pârlog este publicist şi scriitor de proză scurtă, blogger la Adevărul și editorialist la 24 FUN, unde semnează articole din genurile comedy, eveniment, societate, stil de viață, cărți, filme etc. Dacă în unele este prezent un umor fin și foarte captivant, altele sunt serioase, cu accent spre trist însă ambele categorii stârnesc interesul cititorului pentru următoarele apariții. În 2018 a publicat cea de-a patra carte volumul Ce mult te-am iubit!, la Editura Libris Editorial, o colecție de texte ultrascurte care provoacă râsul și creează bună dispoziție, completate de copertă și ilustrații  potrivite tematicii abordate.
       Volumul, foarte plăcut ca formă și dimensiuni, conține 110 schițe, printre care introducerea și postfața sunt explicația și respectiv cheia cărții, restul titlurilor constituind o agendă de nume și numere de telefon – chiar așa fiind denumit cuprinsul cărții.
Iar eu, preventiv și absolut întâmplător, aveam, în buzunarul din spate al blugilor, o agendă cu numere de telefon. Povești trecute dar neterminate cu persoane ținute aproape, cu eforturi și vorbe frumoase, amețite cu gogoși, cu eterne speranțe, rare întâlniri furate, SMS-uri mieroase și dulci, ca o irezistibilă hârtie de muște.
        Parcurgând scurtele povestiri, observăm că ele încep într-un mod firesc, uneori chiar înduioșător care apoi ia o turnură spre umor subtil, inspirat și care uimește.
Delia şi cu mine ne ştim de mult timp şi e absolut normal că ne cunoaştem fiecare gest. La masă ne putem scobi în nas fără probleme şi ne e drag fiecare coş. Îi ştiu toţi pantofii, toate sutienele şi toate perechile alea colorate de ciorapi. Azi i s-au rupt cei mov pe care i-am luat acum doi ani şi e supărată. O înţeleg dar sînt fericit: în primăvară ne căsătorim, vom putea face dragoste.
       Cu siguranță că mulți cititori se întreabă dacă ideile povestirilor provin din realitatea prezentă sau cea trecută și dacă autorul cărții a cunoscut atâtea femei. Cred că mai degrabă este vorba despre un simț deosebit al analizării întâmplărilor personale sau a celor imaginate, într-o manieră amuzantă, iar restul este enigma lui Cezar Pârlog și ea dă farmecul cărții.
Și, ca să vă stârnesc și mai tare curiozitatea, vă propun ultima parte a poveştii Ange 0722.226.8..:
De acord cu toate astea, dar totuşi, ce poate fi mai frumos decît să stai întins în iarbă, pe malul lacului din Herăstrău, ea să-ţi fie dragă cu lacrimi cu tot, să vorbiţi mult, să mâncaţi cireşe şi să aruncaţi sâmburii în apă, cu varianta eco, hrănit raţele din sendvişul ei nemâncat la serviciu, îmbrăţişat şi ascultat poeziile ei dedicate ţie, ferit când trece vaporaşul, lumea e rea şi indiscretă, îmbrăţişat din nou, asfinţit, lună plină… Parizerul ăla cu măsline era chiar bun!
        O carte cu episoade scurte de viață, pe care odată ce ai pus mâna și începi să o citești, nu poți renunța până nu ajungi la capăt, dar care te îndeamnă să revii asupra ei în anumite momente, ca și cum ar fi un tratament pentru situații de încordare întâlnite pe parcursul existenței noastre.
            Cartea este de găsit pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

17 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *