Delicatese Literare
DIVERSE

Ce reprezintă ziua Sfântului Patrick pentru irlandezi – origini, semnificații și tradiții

Ce reprezintă ziua Sfântului Patrick pentru irlandezi – origini, semnificații și tradiții

Ziua St. Patrick e o zi de mare sărbătoare pentru Irlanda, o ţară pe care cărţile Norei Roberts, şi nu numai, ne-au făcut să o îndrăgim foarte mult, asociind-o cu basme, mituri, legende si castele străvechi, învăluite într-un strop de mister si magie.
Ziua de 17 martie are o însemnătate particulară pentru irlandezi. Este una din cele mai importante zi din an, căci atunci îl sărbătoresc pe Sf. Patrick. La origini o sărbătoare catolică, în zilele noastre această festivitate e mai degrabă dedicată întregii culturi irlandeze și este sărbătorită cu fast atât în Irlanda și Marea Britanie, cât și în Statele Unite.
Sfântul Patrick s-a născut în secolul al IV-lea în Britannia romană, dar este capturat de irlandezi şi ţinut captiv pe insulă timp de 6 ani. În acea perioadă se dedică religiei, iar tradiția spune că a avut o revelaţie divină prin care Dumnezeu îi cerea să-I creştineze pe irlandezi. După ce evadează din captivitate, se întoarce în Irlanda în anul 432 şi începe procesul de creştinare a irlandezilor, până atunci adepţi ai politeismului. Conform folclorului irlandez, el s-a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina creştină a Sfintei Treimi.
Deşi Sfântul Patrick a fost urmat de mulţi alţi misionari, el a rămas principalul campion al creştinării irlandeze.
Iniţial, culoarea asociată Sf. Patrick era albastru, dar ulterior a început să se foloseacă mai mult verdele, culoarea simbol a Irlandei. Obiceiul de a purta funde verzi şi trifoi pentru sărbătorirea zilei de 17 martie (ziua morţii lui) datează încă din secolul al XVII-lea.
Sărbătoarea Sfântului Patrick era celebrată de irlandezi ca un soi de zi naţională încă din secolele IX-X, dar ziua oficială a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit sărbătoare naţională în Irlanda, iar în anii ’90 a apărut şi Festivalul Sf. Patrick.
Toate obiceiurile legate de această sărbătoare se învârt în jurul culorii verzi. Toată lumea poartă haine verzi, trifoi şi, pentru că este vorba de Irlanda, se bea bere. Cei de la Guiness au lansat chiar o ediţie specială a berii lor, ediţia Verde. Şi diaspora irlandeză din toată lumea sărbătoreşte această zi, cele mai importante activităţi având loc în America. De 40 de ani, oraşul Chicago – cu un important segment de populaţie de origine irlandeză – îşi manifestă spiritul de sărbătoare prin transformarea râului Chicago în verde (cu ajutorul unei vopsele vegetale).
În Irlanda, deși de regulă această sărbătoare pică în Postul Paștelui, Biserica Catolică acceptă consumul de carne în ziua de 17 martie deoarece, conform tradiției, de ziua Sf. Patrick irlandezii merg de dimineață la biserică, apoi organizează un mare ospăț în onoarea patronului lor spiritual.

Sursa: Historia.ro

Parade goers dressed as leprechauns jumps up and shout as they prepare to attend St Patrick's Day festivities in Dublin on March 17, 2013. More than 100 parades are being held across Ireland to mark St Patrick's Day, the feast day of the patron saint of Ireland, with up to 650,000 spectators expected to attend the parade in Dublin. Ireland has high hopes that the festivities will bring a much-needed boost to the economy. AFP PHOTO/ PETER MUHLYPETER MUHLY/AFP/Getty Images
Sursa foto: AFP PHOTO/ PETER MUHLYPETER MUHLY/AFP/Getty Images

 

21 Comments

 • Luiza

  Irlanda…am ajuns sa o cunosc cat de cat si sa devin interesata de ea datorita cartilor scrise de Nora Roberts si ar fi un vis devenit realitate sa ajung acolo,sa ma plimb si sa ascult muzica live intr-un pub.
  Felicitari pt articol,e plin de informatii interesante!

 • Oli

  Si eu am aflat multe lucruri noi cu aceasta ocazie, stiam despre St. Patrick doar că e protectorul Irlandei, că e asociat cu norocul și culoarea verde…si cam atat!
  Irlanda si pe mine ma fascineaza, ador cartile a caror actiune se desfasoara pe meleagurile aspre, minunate, misterioase si magice ale acestei tari. Am descoperit-o si redescoperit-o in cartile Norei Roberts, in Scarlet (continuarea de la Pe aripile vantului) sau in Febra neagra de Karen Marie Moning (imi pare foarte rau ca nu s-a continuat traducerea acestei serii pana acum). De fiecare data ne poarta cu gandul la zane, spiridusi si legende stravechi.

 • Luiza

  Da,in tot ce am citit si se petrecea in Irlanda a avut ceva deosebit,acolo magia(parerea mea),face parte din viata de zi cu zi,asa am perceput eu.de la anticii druizi,la spiridusi,zane,magi si vrajitoare,cercurile de pietre de acolo,totul te imbie la visare si la credinta ca exista si supranatural.

  • Oli

   Exact asta e si senzatia mea Luy, de cate ori aud de Irlanda o asociez cu magia, supranaturalul, basmele, miturile si traditiile ei stravechi, dar si cu oamenii joviali, plin de buna-dispozitie si cu un suflet mare, dupa cum sunt descrisi in carti, si cu ceremoniile lor traditionale.

 • Luiza

  Vreau si eu sa merg cu voi!Am colinda peste tot plus ca as vrea sa merg intr-un loc incarcat cu magie,sa vada daca simt ceva aparte.Biserici vachi,coline verzi,pub-uri,castele,avem ce vizita!

 • sabau anca

  Foarte frumos articolul oliviana eu ştiu că Sf Patrick e şi protectorul animalelor, Irlanda acel tărâm de vis care ne e reprezentat în cărțiile lui Nora Roberts mă încântă şi fascinează chiar şi mi-ar plăcea să merg într-o vizită în Irlanda

  • Oli

   Mă bucur că iti place articolul Anca! Si pe mine mă fascinează Irlanda si am o mare slăbiciune pentru cărtile a căror actiune se desfasoară pe aceste tărâmuri…
   Cât despre o călătorie în Irlanda, nu pot decât visa cu ochii deschişi…

Spune-ți părerea!