Delicatese Literare
Recenzii

Ceasurile de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Ceasurile

(The Clocks – 1963)

Agatha Christie

Editura Litera

Colecția Buzz Books

Data apariție: mai 2021

Nr. pagini: 400

Traducerea: Alina-Mirela Dumitrășcuță

AGATHA CHRISTIE este cunoscută în întreaga lume drept „Regina Crimei“. Hercule Poirot, cel mai renumit detectiv după Sherlock Holmes, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele și micul ecran.

CEL MAI VÂNDUT SCRIITOR AL TUTUROR TIMPURILOR

CĂRȚI TRADUSE ÎN PESTE 100 DE LIMBI

PESTE 2 MILIARDE DE EXEMPLARE VÂNDUTE

CEASURILE FACE PARTE DIN SERIA „HERCULE POIROT“

Sheila Webb, o dactilografă liber-profesionistă, sosește pe Wilbraham Crescent pentru a-și lua în primire noua slujbă. Ceea ce găsește însă este un cadavru bine îmbrăcat, înconjurat de cinci ceasuri, fiecare indicând o altă oră. Dar până la sosirea polițiștilor, patru dintre ceasuri au dispărut – și, din nefericire, stăpâna casei, doamna Pebmarsh, care este oarbă, nu a văzut nimic. Mai mult, doamna Pebmarsh neagă că ar fi sunat la agenția care a trimis-o pe Sheila și a cerut-o în mod special pe ea – și totuși, cineva a făcut-o. Hercule Poirot, pensionar acum, are din fericire suficient timp să pună cap la cap indiciile din cel mai ciudat caz al carierei sale...

Ceasurile este un mystery-crime bine construit, în care Agatha Christie reușește din nou să zăpăcească cititorul cu o mulțime de indicii contradictorii. Simți că adevărul se află în fața ta, dar totuși îți scapă printre degete…

La începutul acțiunii, Sheila Webb, o dactilografă liber-profesionistă, este informată, după pauza de masă de la ora 12, de Miss Martindale, directoarea agenției de intermediere, că a fost solicitată în mod special de doamna Millicent Pebmarsch pentru a-i dactilografia un document la adresa acesteia din strada Wilbraham Crescent nr. 19. Întâlnirea era programată la ora 15 în aceeași zi, doamna Pebmarsch mai precizând și faptul că, dacă ea încă nu ajunsese, Sheila să intre în living și să o aștepte, întrucât ușa va fi descuiată.

Deși mirată, întrucât spunea că nu-și aduce aminte să fi interacționat vreodată cu doamna Pebmarsch, Sheila s-a dus la ora convenită pentru a-și oferi serviciile. Întrucât nimeni nu a răspuns la ușă, Sheila a intrat, conform indicațiilor primite, și s-a dus în living unde… se găsea un cadavru!  Un bărbat bine îmbrăcat, la vreo 60 de ani, zăcea înjunghiat pe jos, înconjurat de 5 ceasuri, dintre care patru erau fixate la o oră eronată – 4.13. Exact atunci a intrat în cameră și stăpâna casei, doamna Pebmarsch, o femeie în vârstă, distinsă, însă complet oarbă, fiind cât pe ce să calce peste cadavru.

Îngrozită, Sheila a început să țipe și s-a repezit afară, aterizând… direct în brațele lui Colin Lamb, un agent sub acoperire, angajat al Serviciilor Secrete, care investiga un caz de spionaj, unul dintre indicii conducându-l la adresa din strada Wilbraham Crescent nr. 61. Respectiva stradă avea un specific anume, respectiv numerele mari se învecinau spate în spate cu numerele mai mici. Astfel, nr. 19 avea ca vecini la stânga și la dreapta numerele 18 și 20, iar în spate numerele 60,61 și 62.

Inspectorul de poliție Hardcastle, numit să instrumenteze cazul, începe ancheta la fața locului, secondat de prietenul lui, Colin Lamb, care avea un dublu interes. Pe de o parte, spera să afle vreo informație relevantă pentru cazul lui de spionaj, pe de altă parte, Colin simțea o atracție irezistibilă față de Sheila, față de care simțea nevoia să o apere  și să-i  dovedească nevinovăția.

Mai multe amănunte bizare se remarcă încă de la începutul anchetei. Proprietara casei precizează că cele patru ceasuri ce indicau o oră incorectă nu îi aparțineau, iar dimineața nu se găseau în casă. În plus, doamna Pebmarch a negat categoric că a apelat la seviciile vreunei dactilografe.  La scurt timp după venirea poliției, unul dintre ceasuri, care avea inscripția Rosemary, a dispărut fără urmă.

Iar, ceea ce era de-a dreptul halucinant, era faptul că nimeni din jur nu părea să cunoască identitatea victimei, aceasta rămânând un mister și după ce poza bărbatului ucis a apărut în ziar.

Inspectorul Hardcastle și Colin Lamb au început interogatoriile vecinilor și martorilor. Fiecare dintre aceștia părea să ascundă un secret, dar avea acesta vreo legătură cu crima?

Totuși, cei doi au tulburat apele întrucât în curând a mai apărut o victimă, apoi încă una…

Așa cum ne-a obișnuit deja, Agatha Christie ne duce pe multe piste false și ne învăluie într-un nor de informații contradictorii.

Când totul părea extrem de încâlcit și misterul de nepătruns, Colin Lamb a decis să apeleze la vechiul lui prieten, Hercule Poirot, cel care avea reputația de a avea o capacitate aproape paranormală de a sesiza indiciile cheie din informații aparent banale.

Bineînțeles că Hercule Poirot ne va ului din nou cu excepționala lui intuiție, rezolvând practic cazul din propriul lui birou, punând cap la cap informațiile culese de inspectorul Hardcastle și Colin Lamb, dând doar câteva telefoane pentru a-și confirma concluziile.

Urmărind magistrala expunere a cazului de către Poirot la final, Colin Lamb a avut și el o revelație, observând un amănunt esențial care l-a ajutat să deconspire capul rețelei de sionaj – o adevărată surpriză!

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte dezlegarea tuturor misterelor, precum și ce s-a întâmplat cu povestea de dragoste dintre Colin Lamb și Sheila.

Cartea Ceasurile de Agatha Christie poate fi comandată pe cartepedia.ro

Listă cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți clasice

 

9 Comments

Spune-ți părerea!