Delicatese Literare
Recenzii

Cei cinci purceluși de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Cei cinci purceluși

(Five Little Pigs – 1942)

Agatha Christie

Editura Litera

Colecția Buzz Books

Data apariție: decembrie 2021

Nr. pagini: 320

Traducerea: Gina Frâncu, Ioana Bârleanu

AGATHA CHRISTIE este cunoscută în întreaga lume drept „Regina Crimei“. Hercule Poirot, cel mai renumit detectiv după Sherlock Holmes, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele și micul ecran.

CEL MAI VÂNDUT SCRIITOR AL TUTUROR TIMPURILOR

CĂRȚI TRADUSE ÎN PESTE 100 DE LIMBI

PESTE 2 MILIARDE DE EXEMPLARE VÂNDUTE

CEI CINCI PURCELUȘI FACE PARTE DIN SERIA „HERCULE POIROT“

Hercule Poirot trebuie să descâlcească ițele unui caz de crimă vechi de 16 ani. Atunci, Caroline Crale a fost condamnată la moarte pentru uciderea soțului său, excentricul artist Amyas, totul fiind considerat o crimă pasională. Acum însă, Lucy, fiica ramasă orfană, vrea să descopere ce s-a întâmplat cu adevărat în ultimele clipe din viața părinților ei, convingându-l pe Poirot să-i dea o mână de ajutor. Și lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât există nu unul, ci, de fapt, cinci posibili criminali.

Cei cinci purceluși ne oferă o poveste plină de mister și neprevăzut, în stilul binecunoscut al Agathei Christie.

Cazul este unul inedit, Hercule Poirot acceptând provocarea de a încerca să deslușească ițele unei crime complicate, petrecute în urma cu 16 ani.

Pe atunci, un renumit pictor, Amyas Crale, a murit otrăvit cu cucută, toate probele indicand-o vinovată pe soția acestuia, Caroline, care a și fost condamnată la închisoare pe viață, murind un an mai târziu, nu înainte de a-i lăsa o scrisoare fiicei sale Carla, în vârstă de 5 ani pe atunci, cu indicația ca aceasta sa o citească când va împlini 21 de ani.

Crescută în Canada de o verișoara a tatălui ei și de soțul acesteia, Carla a dus o viata fericită și liniștită pana la vârsta de 21 ani, când a aflat despre drama părinților ei și a citit scrisoarea în care mama ei o asigura că a fost nevinovată. Fiind deja logodită, Carla nu putea însă merge mai departe până nu afla adevărul despre tragedia petrecută în viața părinților ei. Deși logodnicul ei insista că nu contează trecutul, ci doar viitorul, Carla nu dorea ca acesta să se uite peste umăr ori de câte ori ar fi avut o ceartă.

Și cine ar fi putut fi mai capabil să risipească acest mister tulburător decât redutabilul detectiv Hercule Poirot?

Intrigat de informațiile furnizate de Carla, Hercule Poirot a purces la drum, luând legătura cu cei implicați în acel caz.

Surprinzător, deși percepția despre Caroline era diferita în cazul fiecărei persoane interogate, aproape toți, cu o singură excepție cu o puternică latură subiectivă, păreau sa fie convinși de vinovăția acesteia, mai ales că ea nici măcar nu încercase să se apere la proces.

În plus  și dovezile erau copleșitoare împotriva ei. Caroline avusese și motivația – soțul ei o înșela cu ultimul lui model, Elsa, o tânără în vârstă de 20 de ani, iar cu o zi înaintea săvârșirii crimei aflase că urma să o părăsească pentru a se căsători cu amanta. Otrava folosită provenea dintr-o sticluță găsită în dormitorul Carolinei, pe care se găseau doar amprentele ei, și pe care ea a recunoscut că o luase de la un prieten de familie, motivând că dorise să se sinucidă. Mai mult, berea otrăvită pe care o băuse Amyas îi fusese servita chiar de Caroline!

Dar, dacă totuși Caroline ar fi fost nevinovată, așa cum era convinsă fiica ei, cine ar fi putut comite crima?

Doar cinci persoane se aflau în preajma locului unde se săvârșise crima:

– Philip Blake, un om de afaceri, cel mai bun prieten al lui Amyas

– Meredith Blake, fratele mai mare al lui Philip  un nobil pasionat de botanica, ce fusese cândva îndrăgostit de Caroline, totodată el fiind și cel de la care aceasta luase otrava

– Lisa Greer  tânăra pentru care Amyas făcuse o pasiune și intenționa să-și părăsească soția

– Angela  sora vitregă a Carolinei, în vârstă de 15 ani la acea dată

– Doamna Williams, guvernamta Angelei

Aparent, nici unul nu ar fi avut niciun interes să-l ucidă pe Amyas și nici posibilitatea, însă un vulpoi șiret precum Hercule Poirot știe să găsească indicii esențiale în amănunte aparent banale. Trebuie să recunosc cu satisfacție că, ajutată bineînțeles de întrebările bine ticluite puse de Hercule Poirot martorilor de la acea vreme, am reușit să ghicesc, înainte de final, adevăratul criminal și motivația acestuia, precum și ce a determinat-o pe Caroline să fie așa de pasivă la proces.

Recomand cu drag cartea iubitorilor de mistere!

Cartea Cei cinci purceluși de Agatha Christie poate fi comandată pe cartepedia.ro

Listă cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți clasice

 

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *