Cei nouă dragoni de Michael Connelly, Editura Reader’s Digest – recenzie
Cei nouă dragoni
(Nine Dragons – 2009)
Michael Connelly
Editura Reader`s Digest
Traducere: Rodica Scafeș
An apariție în România: 2012
Pag. 6-185
Cei nouă dragoni face parte dintr-o selecție de patru romane (ediție prescurtată) realizată de Editura Reader`s Digest (576 pagini):
- Cei nouă dragoni – Michael Connelly
- Esența fericirii – Seré Prince Halverson – recenzie
- Judecător și jurat – James Patterson și Andrew Gross – recenzie
- Cleo – Helen Brown – recenzie
Cei nouă dragoni
Michael Connelly este unul dintre cei mai citiţi, dar şi mai premiaţi autori de thrillere din lume. Cărţile lui de succes au în centru două personaje bine conturate, respectiv pe poliţistul Hieronymus Harry Bosch şi pe avocatul Mickey Haller, fraţi vitregi.
Romanele lui Connelly au fost traduse în peste 39 de limbi şi multe dintre ele au fost ecranizate. În perioada 2003-2004, a fost preşedintele Mystery Writers of America, o asociaţie care îi reuneşte pe autorii americani de thrillere.
Harry Bosch nu e străin de lumea crimei, dar de data asta amenințarea este intens personală și el trebuie să se ducă la Hong Kong pentru a încerca să găsească locul unde este ținută prizonieră ființa pe care o iubește cel mai mult, pe străduțele aglomerate din Kowloon.
Cei nouă dragoni este un thriller cu un ritm deosebit de alert, plin de mister și suspans.
Acțiunea din Cei nouă dragoni se petrece cu cinci ani înainte de cea din Jocul de domino. În Jocul de domino aflasem că Harry Bosh descoperise că are o fiică, Maddie, abia când aceasta avea patru ani și că Maddie ajunsese în grija lui pe când ea avea treisprezece ani, după ce mama ei fusese asasinată.
În Cei nouă dragoni ni se dezvăluie împrejurările extrem de dramatice prin care Maddie și-a pierdut mama și înțelegem și motivul pentru care ea a avut nevoie ulterior de consiliere psihologică.
La începutul acțiunii, lui Harry Bosch i se atribuie un apel de omucidere în South L.A. care îl duce la Fortune Liquors, un magazin de băuturi al cărui proprietar chinez, John Li, a fost împușcat la moarte în spatele ghișeului, într-un aparent jaf.
Alături de membrii unității de crimă asiatică din cadrul departamentului de poliție, Bosch investighează fără încetare uciderea lui John Li. Bosch observă niște tatuaje ciudate pe picioarele victimei și, nemaiavând răbdare să aștepte până a doua zi când membrii unității de combatere a crimei asiatice vor putea să-l interpreteze, i-a cerut ajutorul fiicei lui în vârstă de treisprezece ani, Maddie, care locuia la Hong Kong împreună cu mama ei Eleanor Wish, fostă agentă FBI, actualmente jucătoare profesionistă de pocher. Interpretarea tatuajului nu i-a oferit nicio pistă, în schimb vizionând casetele de înregistrare din magazin, Bosh a remarcat imediat o întâmplare ciudată.
Cu o săptămână înaintea producerii crimei, un bărbat a intrat în magazin și, după ce a cumpărat ceva, a primit rest toți banii pe care-i plătise plus încă 216 dolari, ce reprezenta dublul sumei de 108 dolari, ceea ce a sugerat imediat că ar fi fost vorba de o taxă de protecție plătită unei triade pentru cele două magazine, atât cel al lui John Li, cât și cel al fiului acestuia, Robert Li. Cu această ocazie, primim și o scurtă lecție interesantă de istorie.
La origine, triadele au apărut în China secolului al XVII-lea. În mănăstirea Shaolin, existau o sută treisprezece călugări budiști. Invadatorii manciurieni i-au atacat și i-au ucis pe toți, mai puțin cinci. Aceștia au înființat societăți secrete, cu scopul de a-i alunga pe invadatori. Așa s-au născut Triadele. În decursul vremii însă, ele au renunțat la politică și patriotism, devenind organizații criminale, implicate în extorcare și taxe de protecție. În onoarea călugărilor uciși, sumele extorcate sunt de regulă un multiplu al cifrei 108.
Deschiderea noului magazin, deținut de Robert Li, consumase resurse importante, iar magazinul lui John Li mergea pe pierdere. Concluzia logică era că John Li nu mai putuse să plătească taxele de protecție și fusese executat drept repercusiune.
Bosch identifică și arestează în curând un suspect în Los Angeles, membru al unei triade din Hong Kong. Acesta neagă vehement implicarea în uciderea lui John Li, însă Bosch primește un telefon de amenințare care-l somează să-l elibereze pe suspect, iar în caz contrar va suporta consecințele.
La scurt timp după aceea, Bosch primește pe telefon o înregistrare video în care fiica sa, Maddie, apărea ca fiind sechestrată într-o locație necunoscută. Fără a mai pierde nicio clipă, Bosch pleacă imediat la Hong Kong pentru a-și salva fiica, înnebunit la gândul că răpirea acesteia avea legătură cu cazul pe care-l ancheta și că el își pusese propria fiică în pericol.
Bosch sosește la Hong Kong în momentul în care era în plină desfășurare Festivalul Fantomelor Flămânde (Yue Laan), iar noi aflăm din nou câteva informații extrem de interesante.
Privind cum răsare soarele peste oraș, Bosch confundă fuioarele de fum ce se ridică spre cer cu ceața dimineții. Dar fumul face parte din Yue Laan, o perioadă de o lună în care chinezii ridică altare și ard ofrande sub formă de bețișoare aromate, bani de hârtie și modele din mucava ale unor bunuri materiale menite a le îmblânzi înaintașii – fantomele flămânde – de pe lumea cealălaltă.
Există multe legende legate de originea festivalului Yue Laan. Una dintre cele mai cunoscute versiuni este axată pe Mu-lien, un călugăr budist binecuvântat cu ”vedere divină”, care și-a văzut mama suferind de foame în iad. Toată hrana pe care i-o aducea ca ofrandă lua foc când ea o atingea cu buzele. Călugărul i-a cerut sfatul lui Budha. Acesta i-a spus că păcatele mamei sale erau atât de cumplite, încât nu puteau fi ispășite decât prin rugăciunile și incantațiile călugărilor, ca și prin ofrande de mâncare și alte lucruri necesare spiritelor celor morți. Mu-lien a ascultat de sfatul lui Budha, iar spiritul mamei sale s-a putut urca în rai. Astfel a început tradiția ofrandelor.
Cu remarcabilul său simț de observație și o logică infailibilă, Bosch a reușit să descopere destul de repede locația unde fusese făcută înregistrarea cu fiica sa captivă. Aflat într-o cursă contracronometru pentru a-și salva fiica, Bosch nu a luat de fiecare dată cele mai inspirate decizii, una dintre acestea având consecințe deosebit de dramatice.
Pe de altă parte, indiciile culese l-au condus la concluzia că răpirea lui Maddie fusese organizată de o bandă specializată în traficul de organe, dar care nu avea nicio legătură cu vreo triadă!
Ce s-a întâmplat în Hong Kong? Aveau legătură între ele cazurile din Los Angeles și Hong Kong? Cine și de ce îl omorâse pe John Li? Ce surprize ne mai rezervă finalul?
Vă las plăcerea să descoperiți singuri răspunsurile la întrebări citind acest thriller deosebit de spectaculos, care te ține cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină!
Cei nouă dragoni de Michael Connelly, Editura Reader’s Digest a fost oferită pentru recenzie de Târgul Cărții
Recenzii și prezentări cărți Editura Reader’s Digest
Recenzii și prezentări cărți Michael Connelly
Recenzii și prezentări cărți thriller
Recenzii și prezentări cărți cu mister
10 Comments
anasylvi
Foarte interesant, mai ales pentru detaliile legate de obiceiurile din Hong Kong. Multumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
familiasimionescuyahooro
Excelenta recenzie cu ajutorul careia am patruns in atmosfera plina de mister a povestii! ❤Sunt fan thrillere asa ca pun cartea pe lista cu lecturi.Felicitari si multumesc mult, Tyna, pentru recomandare!❤
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere! Sunt convinsă că o să îți placă!
Geo
Frumoasa recenzia! Se pare ca este o carte deosebita! Îmi place mult.
Tyna
Mulțumesc!
Oli
Ce carte interesanta si intensa, iar recenzia ta e grozava si absolut irezistibila, multumesc pentru recomandare, imi doresc si eu s-o citesc!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag! Ți-o recomand!
Mirela Barbălată
Sună tare interesant și captivant . O poveste pe gustul meu .
Mulțumesc pentru recomandare!
Tyna
Cu mult drag!