Delicatese Literare
Recenzii

Cel mai dorit scoțian de Maya Banks, seria Pasiuni scoțiene, Editura Litera, Colecţia Iubiri de poveste – recenzie

Cel mai dorit scoțian

(Highlander Most Wanted – 2013)

Maya Banks

Editura Litera / Alma

Colecţia Iubiri de poveste

Traducere: Irina Fulger

Nr. de pagini: 268

An apariție: 2020

Maya Banks este autoarea a peste 50 de romane, devenite bestseller-uri #1 New York Times, #1 USA Today precum și internaționale.

Maya Banks locuiește în Texas, este căsătorită și mama a trei copii.

1. Subjugarea unui scoțian – Never Seduce a Scot – 2012 – recenzie
2. Cel mai dorit scoțian – Highlander Most Wanted – 2013
3. Highland Ever After – 2022

Genevieve McInnis este închisă în spatele zidurilor fortificate ale castelului McHugh de un bărbat nemilos, care o ține captivă doar pentru a-și satisface propriile plăceri. Când Bowen Montgomery ia cu asalt porțile castelului pentru a se răzbuna pe clanul rival, Genevieve își dă seama că spiritul i-a fost supus, dar nu înfrânt. Totuși, calea spre libertate rămâne nesigură: pe de-o parte, nu suportă rușinea de a se întoarce la propria familie, care o crede moartă, pe de alta, dorește să rămână ca să-i apere pe oamenii clanului în fața noului stăpân. Însă Genevieve descoperă că senzualitatea lui Bowen, impunătorul bărbat care a pus stăpânire pe castel, stârnește în ea sentimente pe care nu credea că le va trăi vreodată, iar atingerile lui sunt deopotrivă blânde și ispititoare.
Bowen își duce la capăt planul de a-și îngenunchea dușmanul, dar nu se așteaptă ca o femeie tristă și singuratică să-i fure inima. Atras de hotărârea și de frumusețea ei neobișnuită, vrea să o cucerească, însă își dă seama că nu este de ajuns farmecul lui de seducător. Deși Genevieve i-a arătat adevăratul sens al iubirii, Bowen trebuie să-i redea libertatea care i-a fost furată – chiar dacă asta înseamnă să o piardă pentru totdeauna.

Cel mai dorit scoțian este o carte deosebit de romantică și emoționantă, a cărei acțiune se petrece în ținuturile aspre ale Scoției, într-o perioadă foarte frământată de confruntări sângeroase și inechități sociale.

Genevieve McInnis este dovada vie a cât de ușor puteai deveni o victimă neajutorată în acele vremuri. Cândva fusese o fată răsfățată, respectată și adulată la Curte, fiind fiica unui șef de clan. Din păcate, atrăsese ura și resentimentele lui Ian McHugh, un bărbat dur și nemilos, în momentul în care-i respinsese categoric avansurile. Pentru a se răzbuna, Ian o răpise când ea se afla în drum spre cel ce trebuia să-i devină soț în urma unei căsătorii aranjate, omorându-i toți însoțitorii. Toată lumea crezuse că și ea pierise în acel cumplit măcel, astfel că nimeni nu o căutase.

Pentru Genevieve urmase un an de coșmar îngrozitor. Degeaba încercase să-i opună rezistență lui Ian, acesta o tăiase pe față, însemnând-o pe viață cu o cicatrice hidoasă și o violase în repetate rânduri, îndemnându-i ocazional și pe alți bărbați din clan să facă la fel. Lui Genevieve i se răpise demnitatea și dreptul la intimitate, fiind batjocorită și umilită de toți oamenii din clan, inclusiv de femei, care o numeau ”târfă” și îi adresau injurii. Doar Taliesan, verișoara lui Ian, o simpatiza și o compătimea, însă aceasta nu avea nicio putere pentru a o apăra în fața lui Ian.

Deși gândul sinuciderii îi trecuse la un moment dat prin cap ca o soluție salvatoare, Genevieve îl alungase cu fermitate, viața fiind un dar mult prea prețios pentru a renunța la el.

Deși Ian fusese omorât de Graeme Montgomery după ce-i răpise acestuia soția, așa cum știm din Subjugarea unui scoțian, necazurile erau departe de a se fi sfârșit pentru Genevieve. Patrick McHugh fugise cu o mână de oameni, lăsându-și restul clanului fără provizii și la mâna răzbunării lui Bowen Montgomery, fratele lui Graeme, venit să pedepsească afrontul adus clanului său. Deși Genevieve era conștientă că avea toate motivele să se teamă de răzbunarea lui Bowen când acesta va afla de rolul ei controversat avut în răpirea lui Eveline, a ieșit cu mult curaj în fața lui, cerându-i clemență pentru membrii clanului, iar ei să i se acorde dreptul de a se retrage la o mănăstire.

Bowen Montgomery este un erou romantic absolut memorabil – curajos, neînfricat, inteligent, empatic și capabil de multă iubire și tandrețe -, genul care te face să crezi în mitul cavalerului pe cal alb sosit să salveze o domniță la ananghie.

Bowen a fost fascinat încă din prima clipă de tânăra îndrăzneață care l-a întâmpinat, aducându-și aminte că ea a fost cea care și-a riscat viața când Eveline era răpită și capturată în castel, îndrumându-i spre locul unde era încarcerată.

În curând însă, Genevieve se dovedește un ghem de contradicții, o enigmă pe care Bowen se ambiționează să o rezolve. Pe de o parte, este plină de demnitate și neînfricată, pe de altă parte acceptă fără să crâcnească jignirile membrilor clanului, cărora însă le luase apărarea în fața lui.

Când află tot ce pătimise Genevieve în ultimul an, Bowen, departe de a o judeca sau disprețui, este impresionat de tăria ei și de faptul că își păstrase spiritul, când oricine altcineva în locul ei ar fi fost frânt de mult. Nici măcar când a aflat de așa-zisa ”trădare” a ei nu a judecat-o, ci i-a admirat stratagema, gândindu-se că dacă propria lui soră ar fi fost în locul ei și-ar fi dorit să lupte cu toate mijloacele aflate la îndemână pentru a se elibera, așa cum procedase și Genevieve.

Deși era puternic atras de Genevieve, Bowen, fiind conștient de traumele fizice și psihice suferite de ea în trecut, nu dorea să o forțeze în vreun fel, făcându-i curte cu o tandrețe înduioșătoare, dorind să-i demonstreze că dragostea dintre un bărbat și o femeie putea fi și ”altfel”.  Prin acest comportament, Bowen i-a redat lui Genevieve respectul de sine și, cel mai important, speranța – acest sentiment extrem de prețios! Deși Genevieve se crezuse ”pătată” pentru totdeauna, considerându-se nedemnă de dragostea unui bărbat, Bowen îi aprindea în ea sentimente neștiute, făcând-o să viseze la o viață alături de el.

Totodată, Bowen o apăra pe Genevieve cu ferocitate de orice afront din partea oricui. Bowen și-a înfruntat inclusiv propriul frate, pe Graeme, șeful clanului său, căruia până atunci îi arătase o supunere absolută. Când acesta l-a pus să aleagă între Genevieve și propriul clan, Bowen a ales-o fără ezitare pe Genevieve, moment în care el a realizat că ceea ce simțea pentru ea era o dragoste profundă și necondiționată, nedorind să îi impună nimic din ceea ce ea nu dorea să facă.

Tocmai de aceea, realizând că Genevieve ducea puternic dorul familiei ei, Bowen a fost dispus să-și riște propria fericire, dându-i posibilitatea să se reîntoarcă la clanul și părinții ei, care fuseseră extaziați de fericire aflând că ea trăia.

A reușit să se răzbune Bowen pe Patrick McHugh? Dacă da, cine l-a ajutat? Au iertat-o Graeme și Eveline pe Genevieve pentru rolul jucat de ea în răpirea lui Eveline? Iubirea dintre Bowen și Genevieve a reușit să triumfe în cele din urmă, în ciuda tuturor piedicilor și circumstanțelor neobișnuite în care s-au născut sentimentele lor?

Vă las plăcerea să descoperiți singuri răspunsurile în această care caldă și înduioșătoare, pe care o recomand cu mult drag!

Citate:

„– Mă ții în brațe? ceru ea blând.
În loc să-i răspundă, el se aplecă, rostogolindu-se pe o parte lângă ea. O cuprinse în brațele lui și o trase strâns la piept. Îi mângâie părul și o sărută pe creștetul capului.
– Adevărul este că nu-mi doresc altceva.
Se îngropă și mai mult la pieptul lui, de parcă îi căuta căldura și alinarea pe care el le oferea. Se agăță de el, iar Bowen fu la fel de mulțumit să o țină strâns.

„Pentru o clipă, Genevieve uită că avea chipul distrus și că purta semnul lăcomiei și al poftei altui bărbat. Pentru că în ochii lui Bowen era o femeie frumoasă, atrăgătoare.
– Ai exact gustul dulce pe care mi l-am imaginat, zise el pe o voce răgușită și pasională.
– Este primul meu sărut adevărat, recunoscu ea.
Privirea lui se îmblânzi.
– Și ce părere ai despre primul tău sărut adevărat?
Nu o înțelesese greșit. Da, fusese sărutată, dar niciodată cu o
asemenea tandrețe sau cu respect. Îi venea să plângă după tot ce pierduse.
– A fost minunat. N-am trăit niciodată ceva asemănător, zise
ea onestă.”

„Se legănă înainte și înapoi, ținând-o în brațe în timp ce lacrimile ei îi udau pieptul. O sărută pe păr, pe tâmplă, apoi o îndepărtă suficient cât să-i sărute obrajii, nasul și buzele, încercând să o aline.
Își lipi înfometată buzele de ale lui, cu căldură și lacrimi sărate. Se agăță de gâtul lui, ținându-l cu înverșunare în vreme ce îi răspundea la sărut.
– Dacă nu voi fi niciodată cu alt bărbat, vreau ca tu să fii ultimul, șopti ea.”

„El îi prinse umerii și își coborî capul pentru a-i captura gura într-un sărut uluitor și aprins. În seara aceasta, era mai doritor. Nu mai era la fel de răbdător sau tandru ca în noaptea trecută. Era ca și cum își pierduse controlul și o dorea cu o disperare care îl învingea.
Entuziasmul îi curgea prin vene. Căldura îi invadă pielea în timp ce corpul ei răspundea.
– Te doresc, zise el răgușit. Dumnezeule, Genevieve, te doresc așa de mult! Ești ca un drog în sângele meu. O dependență de care nu doresc să scap vreodată.”

Cărțile apărute la Editura Litera / Alma în colecția Iubiri de poveste pot fi comandate pe litera.ro, elefant.rolibris.rolibrarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro

Cărțile autoarei Maya Banks pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, litera.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți apărute în colecția Iubiri de poveste

Recenzii și prezentări cărți cu scoțieni

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *