Delicatese Literare
Recenzii

Cel mai frumos loc din lume e chiar aici de Care Santos, Francesc Miralles, Editura Humanitas Fiction – recenzie

Cel mai frumos loc din lume e chiar aici

(El mejor lugar del mundo es aquí mismo – 2008)

Care Santos, Francesc Miralles

Editura Humanitas Fiction

Colecția Raftul Denisei

Traducere: Cornelia Rădulescu

Nr. de pagini: 200

An apariție: 2017

CARE SANTOS s-a născut în 1970, în oraşul Mataró din apropierea Barcelonei. A scris de la vârsta de opt ani, câştigând prima competiţie literară la 14 ani. A studiat mai întâi dreptul, urmând tradiţia familiei, iar apoi filologia la Universitatea Autonomă din Barcelona.

Scriitor, jurnalist și muzician, FRANCESC MIRALLES s-a născut în 1968 la Barcelona.

Scris la patru mâini de Care Santos și Francesc Miralles, romanul Cel mai frumos loc din lume e chiar aici, tradus deja în 20 de țări, emană gândire pozitivă și poezie.

Salvată în ultimul moment de la sinucidere de o întâmplare neașteptată, Iris pornește într-o aventură care îi va schimba modul de a vedea viața. După moartea părinților ei într-un accident de mașină, dezorientată și fără nici o perspectivă, ea va fi nevoită să ia lucrurile de la capăt. Iar revizitarea trecutului poate fi o experiență dureroasă și plină de pericole, dar și una aducătoare de fericire, mai ales când lui Iris îi apar în cale doi „iluminați“.

„În Cel mai frumos loc din lume e chiar aici am vrut să exprimăm neliniștile, iluziile, nemulțumirile și bucuriile oamenilor de astăzi, totul învăluit în puțină magie cotidiană, pentru că, uneori, în lume se întâmplă lucruri fabuloase, dar noi, din cauza problemelor și grijilor zilnice, nu ne dăm seama de farmecul vieții, care ne e atât de la îndemână.“ (Francesc MIRALLES)

Viața este un drum cu suișuri și coborâșuri, cu momente grele care ne pun la încercare dar și cu posibilități nenumărate de a învăța și de a crește. În zilele noastre, furați mai mereu de miraje și de caruselul cotidian în care ne învârtim, ne putem simți debusolați și fără să aibă loc un eveniment cu adevărat trist în viața noastră. Dacă acesta se întâmplă, cu atât mai mult simțim confuzie, frică, anxietate. Pentru mulți oameni este din ce în ce mai greu să își găsească un loc de care să aparțină, mulți sunt dezrădăcinați fără însă a se bucura de gustul libertății.

Cărțile motivaționale au început să înregistreze vânzări din ce în ce mai mari, tocmai din dorința oamenilor de a se regăsi pe sine, de a trece peste momente dificile, de a învăța tehnici noi pentru a face față mai bine provocărilor vieții de zi cu zi. Unii autori au găsit însă de cuviință să împletească harul povestitorului cu dorința de a fi de folos cititorilor, așa cum este cazul autorilor catalani Care Santos și Francesc Miralles, care și-au dat mâna pentru a scrie această bijuterie de roman – „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici„.

Povestea începe simplu, cu o tânără de 36 de ani care a rămas singură după moartea într-un accident a părinților săi. Lucrează la un call-center al unei companii de asigurări și duce o viață foarte searbădă, neavând prieteni sau o relație sentimentală. Iris este o fire retrasă, sensibilă, căreia existența ajunge să i se pară absurdă, drept urmare decide să îi pună capăt aruncându-se de pe un pod de cale ferată în fața trenului, într-o seară de duminică. Salvarea apare într-un mod neașteptat, iar Iris, zguduită încă de imensitatea deciziei pe care era să o pună în aplicare descoperă o cafenea micuță, primitoare, numită în mod straniu „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici”. În interior este o atmosferă caldă, barmanul – un personaj misterios cu părul alb, iar la masa sa se așază un tip prezentabil cu accent italian, pe nume Luca. Acesta pare să îi citească gândurile, astfel încep o conversație care îi abate cu totul atenția de la gândurile rele. Primește de la el un „Psihanalist de buzunar”, care o îndeamnă să pună pe hârtie zece amintiri frumoase. Rememorează cu duioșie un moment petrecut în tabără, la schi, la vârsta de 16 ani, când accidentată fiind a fost îngrijită de un tânăr voluntar, a cărui amintire i-a înseninat existența. Reîntoarsă la cafeneaua pe care n-o observase înainte în acel loc, primește un cadou neobișnuit chiar de la patronul localului, bărbatul cu păr alb, care se pare că ar fi un magician veritabil: un ceas antic, blocat la orele douăsprezece, dar care continuă să producă un ticăit ireal.

Viața lui Iris începe să se schimbe încă din primele zile de după întâlnirea cu Luca. După serviciu, merge la cafeneaua magică și se întâlnește cu el, stând de fiecare dată la o altă masă. Constată că fiecare masă are o semnificație anume, o aură magică proprie. Când decide să adopte un câine și merge la adăpost, nu mică îi este mirarea întâlnindu-l acolo pe Olivier, tânărul voluntar care o ajutase cu 20 de ani în urmă, prezent acolo în calitate de veterinar. Îl adoptă pe Pirat și astfel își alungă singurătatea, dar după o săptămână nu îl mai găsește pe Luca la cafenea, tocmai când sentimentele ei față de misteriosul italian începeau să ia amploare. Luca a dispărut fără urmă, iar ulterior și cafeneaua, în locul căreia a rămas doar un depozit.

În timp ce începe să ia decizii importante, Iris e hotărâtă să elucideze misterul și deci să investigheze ce s-a ales de Luca și ce s-a întâmplat cu cafeneaua. Indiciu după indiciu o poartă într-o veritabilă misiune a regăsirii de sine.

Francesc Miralles este unul dintre autorii cărții „Ikigai: secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”. Pasiunea sa pentru un stil de viață bazat pe înțelepciunea japoneză se reflectă și în acest roman, aducând multe elemente nipone în construcția romanului.

Romanul este o pastilă de magie aruncată într-un cotidian cenușiu, care poate înviora un spirit obosit de loviturile vieții, nemaigăsind nicio rază de lumină în rutina care-l înconjoară. Un roman care îndeamnă cititorul către o atitudine proactivă, nu doar la meditație, ci și la a porni cu pași cât de mici înspre realizarea visurilor. Pe mine m-a inspirat să scriu un haiku, sunt sigură că fiecare cititor rămâne cu ceva în plus după lectura acestui roman fermecător.

Coperta într-o cromatică inspirată reflectă confortul cafenelei magice, prin prezența unei cești îmbietoare cu ciocolată caldă.

O oază de relaxare și de căldură, magia acestui roman îl recomandă ca pe o lectură potrivită mai ales în acest sezon hibernal.

„Cafeneaua era deschisă și dinăuntru emana o aromă plăcută de ciocolată și fursecuri proaspete. I s-a făcut foame și s-a simțit cuprinsă de bună dispoziție, așa că a împins hotărâtă ușa de la intrare. Magicianul freca tejgheaua cu o cârpă umedă. Printre clienți, Iris i-a recunoscut pe unii pe care-i văzuse în zilele precedente. Exact cum se întâmplase prima dată, nimeni n-a părut să o ia în seamă, în timp ce căuta o masă la care să se așeze.

Căutarea a fost scurtă, căci Luca o aștepta la o masă lipită de perete. Iris a simțit fluturi în stomac – o senzație pe care n-o mai avusese de mult timp.

Italianul și-a ridicat privirea și i-a surâs în timp ce învârtea lingurița în ceașca de ciocolată, care parcă își răspândea aroma în întreg localul. Vizavi, pe masă, o aștepta una indentica, plus o farfurie cu fursecuri.

– De unde știai c-am să vin?”

Cartea Cel mai frumos loc din lume e chiar aici de Care Santos, Francesc Miralles poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas

Recenzii și prezentări cărți din colecția Raftul Denisei

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *