Delicatese Literare
Recenzii

Cele două vieți ale Lydiei Bird de Josie Silver, Editura Nemira, Colecția Damen Tango – recenzie

Cele două vieți ale Lydiei Bird

(The Two Lives of Lydia Bird – 2020)

Josie Silver

Editura Nemira

Colecția Damen Tango

Data apariție: 28 ian. 2021

Nr. pagini: 408

De la autoarea romanului „O zi de decembrie

Josie Silver este o romantică nerușinată, care l-a cunoscut pe cel ce avea să îi devină soț în clipa în care l-a călcat pe picior din greșeală, chiar când el împlinea 21 de ani. Locuiesc împreună cu cei doi fii și cu pisicile familiei într-un orășel din Anglia.

Locul 13 pe lista Cea mai așteptată carte din 2020 și nominalizată la Cel mai bun romance din 2020 pe Goodreads

RECOMANDATĂ DACĂ ȚI-A PLĂCUT: O zi de decembrie de Josie Silver, Cum să oprești timpul de Matt Haig, Evvie Drake o ia de la căpăt de Linda Holmes, Te-am iubit deja în visul meu de Holly Miller

O VIAȚĂ. DOUĂ IUBIRI. O ALEGERE IMPOSIBILĂ

Lydia și Freddie sunt împreună de mai bine de un deceniu și amândoi cred că dragostea lor e veșnică. Dar imposibilul se petrece și el moare într-un accident de mașină.

Rămasă fără iubirea vieții ei, Lydia n-ar vrea decât să stea în casă și să tot plângă. Dar știe că Freddie și-ar fi dorit ca ea să aibă o viață fericită, așa că încearcă din răsputeri să revină la normal. Începe, timid, să facă primii pași spre lume, spre viață și spre o posibilă nouă iubire.

Dar apoi i se oferă o șansă extraordinară: aceea de a trăi o viață paralelă în care nimic rău nu s-a întâmplat, iar ea și Freddie sunt încă fericiți împreună.

În pragul dintre cele două vieți, Lydia trebuie să aleagă: trecutul sau viitorul? Viața paralelă sau cea reală?

„Cartea e scrisă inteligent, personaje profund umane și o supradoză de sentiment. O călătorie incredibilă plină de magie. Una dintre cele mai puternice voci din ficțiunea pentru femei.” – Barbara Delinsky

„Am citit-o cap coadă într-o zi, am plâns, am râs, am ținut cu protagonista, care ne aduce aminte că oamenii pe care îi iubim ne schimbă viețile și că nu suntem niciodată aceiași la începutul poveștii și la finalul ei.” – Jodi Picoult

„O poveste despre dragoste și dezvoltare personală. O poveste despre cum apare dragostea și cum vine fericirea.”  – Kirkus Reviews

„O carte care-ți frânge inima. Cu o proză bogată, o intrigă inteligentă și personaje complexe, Silver ne oferă un portret dureros de real al durerii în urma pierderii persoanei iubite. Cititorii o s-o țină minte mult timp după ce o închid.”  – Publishers Weekly

„O meditație asupra vindecării de după pierderea cuiva. Cu personaje minunate care au ocazia să se schimbe sub ochii noștri.”  – Booklist

Cele două veți ale Lydiei Bird de Josie Silver este o carte deosebit de profundă și emoționantă despre dragoste și prietenie, pierdere și suferință, dar și despre speranță și puterea de a merge mai departe.

Toți cei care au pierdut pe cineva drag se vor regăsi în multe din trăirile Lydiei iar, pe de altă parte, vor recunoaște multe din reacțiile celor din jur – de la frazele de consolare pline de platitudini până la atitudinea celor ce reacționează prefăcându-se că nu observă ditamai elefantul prezent în încăpere…

Până la vârsta de 28 de ani, Lydia a avut o viață fericită și lipsită de griji. Chiar dacă tatăl ei o părăsise încă de când era un bebeluș, mama ei suplinise cu brio ambele roluri de părinți, înconjurând-o atât pe ea cât și pe sora ei mai mare, Elle, cu multă dragoste și afecțiune.

Cu Jonah, prietenul ei din copilărie, avusese o relație caldă și specială până când, la vârsta de paisprezece ani, în viața lor intrase, ca o tornadă, Freddie, cu râsul și energia lui molipsitoare. Iubirea dintre Lydia și Freddie fusese instantanee și năvalnică. Dinamica relației dintre Lydia și Jonah se schimbase, amândoi gravitând în jurul lui Freddie și luptând pentru atenția acestuia.

Lydiei îi era în continuare drag Jonah, dar parcă și-ar fi dorit să nu mai fie chiar atât de prezent în viața ei și a lui Freddie, cu atât mai mult cu cât nunta lor avea să aibă loc în curând. Astfel, chiar și de ziua de naștere a Lydiei, Freddie a sunat-o să o anunțe că va întârzia puțin la petrecere, întrucât trebuia să se abată de la drum pentru a-l lua pe Jonah. Fără să realizeze în acel moment, acela era unul din momentele definitorii ale vieții, cu consecințe extrem de dramatice pentru viitor.

”Cele mai multe momente definitorii ale vieții ne iau pe neașteptate, uneori, trec pe lângă tine complet neobservate și îți dai seama mult mai târziu sau chiar niciodată.”

După ce l-a luat pe Jonah, Freddie a suferit un accident fatal de circulație, iar viața Lydiei s-a năruit brusc și toate planurile de viitor s-au risipit ca un fum…

După două luni, în care mai mult a vegetat decât a trăit, Lydia a cedat insistențelor mamei ei de a intra într-un program de terapie, acceptând inclusiv să ia niște pastile revoluționare care să o ajute să adoarmă.

Însă, spre marele șoc al Lydiei, efectul pastilelor a fost mult mai amplu. În somn, Lydia a trecut într-un univers paralel, în care viața ei continua neschimbată. Accidentul nu se produsese, iar Freddie era la fel de carismatic, polarizând toată atenția celor din jur.

Deși Lydia a crezut inițial că a fost doar un vis, experiența s-a repetat și în zilele următoare, după ce adormea. Paradoxal, nu erau niște vise disparate, în care doar apărea Freddie, ci cea de-a doua existență își continua mersul firesc și cronologic, fiecare nou eveniment fiind înlănțuit de precedentul, ca și cum Lydia intrase într-o altă variantă a vieții ei, care fusese identică cu prima până în ziua de dinaintea accidentului, ca să continue apoi complet diferit.

După ce, în primele zile, copleșită de tentația de a-l revedea cât mai des pe Freddie, Lydia abuzase de somnifere, ajungând să se comporte aproape ca un zombie în viața reală, ea și-a dat seama că, pentru a-și proteja sănătatea mintală, era imperios necesar să rărească vizitele în cealaltă existență a sa.

După o perioadă idilică petrecută în existența alternativă, au apărut și primele probleme. Elle, sora Lydiei, a pierdut sarcina, căzând în depresie. În același timp însă, în viața reală, sarcina continua fără probleme, Elle fiind mai înfloritoare ca oricând.

Viața nu îți oferă niciodată vreo plasă de siguranță și, chiar dacă un eveniment dramatic a fost evitat, nu înseamnă că nu se poate produce un altul. Ideea am mai întâlnit-o, foarte frumos susținută, și în Biblioteca de la miezul nopții, doar că acolo eroina încearcă mai multe variante de vieți alternative.

Pe măsură ce evenimentele, din ce în ce mai diferite, se acumulează în ambele vieți, pentru Lydia devine din ce în ce mai greu să penduleze între ele, amintindu-și întâmplări din cealaltă viață în timp ce își trăia existența în cea curentă, unele informații debusolând-o complet, nedându-și seama dacă sunt valabile în ambele vieți.

Astfel, în existența alternativă, înaintea nunții ei cu Freddie, Jonah i-a mărturisit că a iubit-o dintotdeauna. Deși, în existența reală, Jonah se purta la fel, Lydia începuse să vadă într-o altă lumină și să pună sub semnul întrebării multe dintre evenimentele din trecut.

Pe de altă parte, în existența alternativă, Lydia era în permanență conștientă că nu aceasta era realitatea, comportamentul ei modificându-se în consecință, fiind complet diferit de cum ar fi acționat dacă aceea ar fi fost viața ei reală.

Cumva, încercând să trișeze la jocul vieții, Lydia ajunge să trădeze pe toată lumea, atât pe persoanele dragi din viața reală, cărora nu le oferea sprijinul și afecțiunea ei când aceștia aveau cea mai mare nevoie de ele, cât și față de alter ego-ul ei din viața alternativă, căreia îi tulbura existența prin vizitele ei inopinate.

Ce alegere va face Lydia? Care va fi deznodământul acestei povești fascinante? Vă las să descoperiți singuri răspunsurile în carte.

Finalul mi-a atins inima și m-a emoționat până la lacrimi. Pentru fiecare există mai multe variante de finaluri fericite!

O carte pe care o recomand cu mult drag!

Citate:

”Creierul uman e setat să facă față durerii sufletești. Știe că, chiar și atunci când ne prăbușim în adâncuri întunecate și insondabile, va ieși din nou soarele și nu trebuie decât să continuăm să avem curajul să mergem înainte în linie dreaptă, oricât de încet, pentru a găsi drumul înapoi.”

”Orice poveste are un început, un miez și, dacă ai noroc, un final fericit, personajele tale merită atâta lucru după câte au trecut. Și publicul, la fel. Dă-le oamenilor ocazia să iasă de la cinema cu pungile de floricele goale și cu inimile pline de speranță, pentru că, neîndoielnic, există pentru fiecare mai multe posibile finaluri fericite.”

Cartea Cele două vieți ale Lydiei Bird / cărțile autoarei Josie Silver se pot comanda pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți Colecția Damen Tango

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *