Central Park de Guillaume Musso, Editura ALL – recenzie

80

Central Park (Central Park)Central-Park

Guillaume Musso

Editura ALL

Traducere: Liliana Urian
354 pagini
Guillaume Musso este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Romanele lui au fost publicate în 37 de țări și s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare. S-a născut în 1974 și a studiat științele economice. Mama lui, bibliotecară, i-a cultivat gustul pentru literatură, hrănindu-l cu „Proust la biberon“. La 19 ani, a plecat în Statele Unite ale Americii și s-a îndrăgostit de New York. Ulterior, a folosit aceasta experiență ca sursă de inspirație pentru romanele lui. La 24 de ani a suferit un grav accident de mașina, care l-a facut să reflecteze la sensul vietii și la posibilitatea ca ea să se sfârșească pe neașteptate. A scris apoi într-un suflet primul sau roman, Et Après (2004) – Și după, care s-a vândut în doua milioane de exemplare. Au urmat alte 12 romane de mare succes, dintre care două au fost adaptate pentru marele ecran. Alte titluri apărute în seria Guillaume Musso la Editura ALLFA: Mâine, Chemarea îngerului, Fata de hârtie, Ce-aș fi eu fără tine?, Vei fi acolo?, După șapte ani.
„Guillaume Musso își reconfirmă extraordinarul talent de povestitor.” – TV Mag/Le Figaro
„Guillaume Musso reușește să ne surprindă încă o dată… Aventura care durează mai puțin de 24 de ore implică o serie de flashback-uri și un final total neașteptat.” – France Info
Central Park este un thriller psihologic extrem de captivant, care te ține cu sufletul la gură de la începutul până la sfârșitul cărții, pe care nu poți să o lași din mână odată ce ai început să o citești. Musso își reconfirmă încă o dată incredibilul său talent de a țese povești extrem de complicate, al căror deznodământ nu îl poți ghici până la final. Musso gradează magistral acțiunea, indiciile pe care ți le dă te pun de multe ori pe piste false, iar când crezi în sfârșit că ai prins un fir primești o nouă informație care te bulversează total, iar la sfârșit îți vine să exclami total uluit: ”Uau!”.
Cartea îți suscită imediat interesul încă de la primele pagini. Alice Schäfer, o polițistă din Paris, se trezește pe o bancă ce părea a se afla într-o pădure pe care o presupune a fi Rambouillet, aflată în apropiere de Paris. Ultima ei amintire era din seara precedentă, în care ieșise cu prietenele la un bar, după care plecase, amețită bine după câte pahare băuse, spre mașina ei din garaj, după care, beznă totală! Era imposibil să își mai aducă aminte ceva. Iar acum se afla pe acea bancă ba, mai mult, era legată cu propriile cătușe de un necunoscut aflat în stare de inconștiență, având asupra ei un pistol din care lipsea un glonț, iar cămașa îi era pătată cu sângele cuiva. După ce îl trezește pe bărbat, informațiile aflate de la acesta o bulversează complet, provocându-i în același timp adrenalina. Bărbatul se prezintă a fi Gabriel Keyne, un cântăreț de jazz american. Ultima lui amintire era din seara precedentă, când cântase într-un bar… din Dublin! Încercând să descopere unde se află, merg chinuiți datorită cătușelor și ies în sfârșit din pădure descoperind cu stupoare că se aflau în Central Park din New York!
Instinctele de polițistă ale lui Alice ies la iveală, iar adrenalina îi curge cu putere prin sânge. Refuză să se ducă la poliție, convinsă că aparențele îi vor conduce pe ofițeri la o concluzie falsă. Soluția este să dezlege împreună enigma. Cine avusese interesul și de ce să îi adune pe ea de la Paris și pe el din Dublin și să îi aducă la New York? Al cui era sângele de pe cămașa ei și pistolul aflat asupra ei? În ce scop fusese tras glonțul lipsă? Încercând să afle răspunsurile, cei doi se angajează într-o cursă nebună contracronometru, furând un telefon și o mașină, căutând cu febrilitate indicii care să-i ajute cu ajutorul lui Seymour, colegul de echipă a lui Alice, pe care reușesc să îl contacteze la telefon. În primul rând, scapă de cătușe, ajungând la o persoană de încredere indicată de Seymour. Apoi fac rost de bani amanetând ceasul lui Alice, de care aceasta se desparte cu multă greutate, fiind o amintire de suflet de la soțul ei decedat, Paul. Pe măsură ce evenimentele se desfășoară într-un ritm amețitor, dovezile adunate din mai multe surse par să conducă la concluzia terifiantă că totul are legătură cu tragedia pe care o trăise Alice în urmă cu doi ani. Gabriel insistă să îi povestească ce s-a întâmplat atunci.
În urmă cu trei ani, Alice își găsise sufletul pereche, Paul, un medic ginecolog. Povestea lor de iubire fusese extrem de romantică și înduioșătoare. Se căsătoriseră și așteptau cu multă bucurie și speranță nașterea primului lor copil. Însă, în urmă cu doi ani, pe când Alice era însărcinată în șapte luni și jumătate, ducându-se la o vizită medicală de rutină, descoperă pe neașteptate niște indicii care o ajută să descopere identitatea unui criminal în serie al cărui mod de operare era să stranguleze victima cu ciorapii victimei precedente.  Surescitată de importanța descoperirii, Alice face o eroare monumentală și se duce să-l confrunte singură pe ucigaș, Vaughn, înarmată cu un pistol. Din păcate, este luată prin surprindere de acesta care o lovește de mai multe ori cu un cuțit în burtă, omorându-i fătul și lăsând-o inconștientă într-o stare extrem de gravă. Soțul ei, aflând teribila veste, a gonit spre spital și a făcut un accident mortal, prăbușindu-se cu mașina în Sena.
”Îmi amintesc
Că în aceeași zi,
21 noiembrie 2011,
Din orgoliu, din vanitate, din inconștiență,
Mi-am ucis și copilul,
Și soțul.”
Iar acum, o amprentă prelevată de Alice cu mijloace rudimentare părea să indice că Vaughn era maestrul păpușar care regizase totul. Dar Alice știa că Vaughn era mort. Tatăl ei, fost polițist, îi spusese când ea ieșise din spital că l-a găsit pe Vaughn, l-a ucis și i-a ascuns corpul într-o fabrică dezafectată. Să o fi mințit tatăl ei? Pentru a se convinge, îl roaga pe bunul ei prieten Seymour să se ducă acolo și să verifice dacă există cadavrul. Între timp, tot de la Seymour află o altă informație îngrijorătoare – nu există nici un cântăreț de jazz pe nume Gabriel Keyne. Confruntându-l, acesta mărturisește că a mințit și că e și el, la rândul lui, polițist și se afla la Dublin urmărindu-l de fapt pe Vaughn, care se părea că opera din nou, întrucât apăruse o nouă victimă, ucisă în același mod. Oare măcar acum îi spunea adevărul? Seymour o sună și îi spune că nu e nici o urmă de cadavrul lui Vaughn în fabrica dezafectată, în schimb a găsit acolo o nouă victimă a acestuia. Dintr-o terță sursă, Alice află o altă informație năucitoare – pe înregistrarea făcută de camerele de supraveghere din parcare se vede că în momentul în care mașina ei părăsea parcarea ea era pe locul din dreapta, parțial conștientă, iar la volan se afla Seymour! Alice este confuză complet. Nu mai știe în cine să se încreadă, cine spune adevărul și cine minte. Va reuși să deslușească păienjenișul de minciuni, indicii și informații false și să descopere adevărul în cele din urmă? Vă las să descoperiți singuri în carte, asigurându-vă că finalul vă va ului complet.
Musso se dovedește a fi un adevărat romantic. Cartea te face să crezi că adevărata dragoste poate crea  miracole atunci când totul pare fără speranță, o persoană încăpățânându-se să nu renunțe nici chiar când totul pare iremediabil pierdut, făcând gesturi nebunești doar pentru a o salva pe persoana iubită.
”De fiecare dată, îți vei spune că, orice ți s-ar întâmpla acum, toate acele momente smulse din ghearele fatalității meritau osteneala de a fi trăite.
Și că nimeni nu va putea vreodată să ți le ia.”
Așa cum ne-a obișnuit și în alte cărți ale sale, fiecare capitol începe cu un citat, deosebit de sugestiv. Voi reda mai jos câteva dintre ele.
”Lucrurile pe care le pierzi au mai multă importanță decât lucrurile pe care le deții.” – Somerset Maugham
”Eu cred că în fiecare om există un alt om. Un necunoscut, un Conspirator, un Fățarnic.” – Stephen King
”Fiecare dintre noi poartă în el un străin care îi dă fiori.” – Frații Grimm
”Căutăm adevărul, dar nu găsim în noi decât incertitudine.” – Blaise Pascal
”În inima unei dificultăți se ascunde o posibilitate.” – Albert Einstein
”Unele lucruri se învață mai bine când ești calm, iar altele, când ești zbuciumat.” – Willa Cather
”Putem întotdeauna mai mult decât ne credem în stare.” – Joseph Kessel
”Veșnicia este suma momentelor prezente.” – Emily Dickinson
”Dușmanul este cel mai bun profesor.” – Lao Tzu
”A trăi înseamnă a lupta.” – Seneca
”Destinul ne urmărește întotdeauna asemenea unui dement înarmat cu un brici.” – Andrei Tarkovski.
”Să nu ne temem să spunem adevărul.” – Ovidiu
Romantic-Central-Park-Engagement-Photos-NYC-Kiran-Ankur-13

 

Am menționat cartea în Top 10 cărți din genul thriller

 

Cartea poate fi comandată pe site-ul Editurii All sau din librăriile on-line libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

About Author

80 de comentarii

 1. Barbalata Mirela on

  Bravo Tyna. Frumoasa recenzia. Saptamana trecuta mi-am cumparat cartea . De abia astept sa o citesc si eu. Va fi prima carte de acest autor. Daca cineva a mai citit si alte carti de Guillaume Musso astept recomandari

 2. Superba recenzia Leo, iar Musso e unul din autorii mei preferati. M-ai captivat cu ce ai scris, abia astept sa citesc cartea!
  Intorsaturile de situatii din cartile sale sunt magistrale!

  • Multumesc! Asa e, nu ai cum sa ghicesti finalul! Reuseste sa te bage in ceata complet la un moment dat, nu stii ce sa mai crezi…

 3. Toarna tu gaz pe foc, ca nu te poti abtine… Oricum, imi place recenzia, felicitari! Musso este unul din autorii mei preferați, asa ca abia astept sa citesc aceasta carte!

 4. Si eu de ce nu am aceasta carte????dupa ce ca sunt franta de la muncile agricole,ma mai ispiteste si Tyna cu aceasta recenzie superba….vreau cartea!!!

 5. Daniela Cusa on

  A zis cineva thriller psihologic? Trebuie sa recunosc ca ma tenteaza extrem de mult cartea. Recenzia ta e numai buna de ispita! :)) imi place Guillaume Musso si vreau sa citesc aceasta carte!

 6. Nu am citit nimic de acest autor, pare captivantă tare cartea, am tot văzut-o peste tot, dar am crezut că pe câtă reclamă i se face, pe atât de proastă e. Am mai pățit așa, dar nu dau nume, să nu isc vreo ceartă. Felicitări pentru recenzie!

 7. barbalata mirela on

  Eu nu m-m apucat inca de carte. A descoperit -o sotul meu :). Na, acum trebuie sa stau dupa el…..mi-a spus sa citesc altceva, ca doar am de unde
  Asa ca Central Park mai are de asteptat

  • Stiu… Din acelasi motiv am amânat eu ”După șapte ani”, a luat-o soțul meu la citit și i-a plăcut foarte mult. Eu am luat altele la rând între timp, dar ajung eu și la ea

 8. Barbalata Mirela on

  Am citit cartea
  Mi-a placut foarte mult. Musso chiar a stiut cum sa ma surprinda. Ca multi cititori, am cazut si eu in plasa: mi-am spus ca deja stiu/banuiesc ce se intampla sau cine este vinovatul. Ei, ti-ai gasit . Dar finalul a fost cel mai „tare” pentru mine Pe bune??!!!! Cand m-am obisnuit cu ideea ca este bolnava si atat, ca Gabriel este de fapt Vaughn ……scriitorul mi-a „trantit-o” : de fapt memoria lui Alice este de vina (care tot de la boala se trage). Cartea a fost super, merita citita dar pentru mine, finalul a facut totul. Cum a stiut Musso sa intoarca situatia este senzational. Chiar are talent.
  Totusi, ultimul capitol lasa loc de interpretari: au ramas impreuna Alice si Gabriel (cum e viata si el tot medic ca si sotul decedat ) sau ne lasa pe noi sa decidem

  • Multumesc mult ca ai revenit cu impresii! Foarte frumos ai scris!

   Finalul e clar, ne dam seama din epilog ca au ramas impreuna, au avut si un copil.

   • Barbalata Mirela on

    Asa mi-am spus si eu Tyna ca au ramas impreuna, doar ca prima impresie a fost cu dus-intors. Si cum eu sunt mai „cu dus-intors” m-am intrebat

    • Din epilog:

     ”Vor fi…
     Sudoare, sânge, primul țipăt al bebelușului.
     Un schimb de priviri.
     Un pact pentru eternitate.
     Biberoane din patru în patru ore, pachete de scutece stivuite, ploaia bătând în geamuri, soarele din inima ta.”

     ”Aniversări și începuturi de an școlar. Deghizări în cowboy, desene de animale lipite pe frigider.”

     ”Și timpul va trece.”

     Deci, clar rămân împreună. Au un copil, îl cresc împreună, se bucură pentru orice clipă smulsă din ghearele fatalității…

 9. O alta carte citita cu sufletul la gura, foarte , foarte bine pusa la punct. Plina de suspans, te face sa iti faci o groaza de scenarii in minte, doar sa afli la sfarsit ca nici unul nu e asa cum crezi tu.
  Excelent, Musso!

 10. Off, ma puneti pe jar, ca nu am citit cartea inca, desi Musso e unul din autorii mei preferati, si sunt convinsa ca o sa-mi placa!

 11. Nu am citit inca nimic de Musso, am inceput la un moment dat o carte dar nu prea m-a prins la acel moment. Asta nu inseamna ca nu mai vreau sa incerc.

Spune-ți părerea!