Delicatese Literare
Recenzii

Cercul de piatră vol.2 (seria Outlander partea a III-a) de Diana Gabaldon, Editura Nemira – recenzie

Cercul de piatră vol.2 – seria Outlander de Diana Gabaldon – recenzie

Cercul de piatră vol. 2 (seria Outlander partea a III-a) (Voyager)

Diana Gabaldon

Editura Nemira

Traducere: Gabriel Stoian

Nr. pagini: 636

Diana Gabaldon s-a născut pe 11 ianuarie 1952 în Arizona, unde locuiește și astăzi, împreună cu familia. A studiat zoologia la Northern Arizona University și biologia marină la University of California, San Diego, și are un doctorat în ecologie. A fost profesor universitar înainte de a se dedica în întregime literaturii. A semnat numeroase articole științifice și de popularizare a știintei înainte de a deveni scriitoare full time.

În anul 1991 a debutat cu romanul Călătoarea (recompensat, printre altele, cu Romance Writers of America’s RITA Award), primul volum din seria Outlander, conceputa inițial ca trilogie. După mărturisirea scriitoarei aflate la debut, care era departe de a bănui succesul ce va urma, cartea a rezultat, după o documentare „de moda veche”, din interesul pentru călătoria în timp și pentru universul scoțian. Romanul a cucerit imediat publicul și au urmat înca șapte romane în aceeași serie, toate bestselleruri New York Times: Dragonfly in Amber, Voyager, Drums of Autumn, The Fiery Cross, A Breath of Snow and Ashes, An Echo in the Bone, Written in My Own Heart’s Blood.

Seria a fost publicată în 26 de tari și a inspirat, începând cu anul 2014, un serial de televiziune american care se bucură de mare succes.

Printre celelalte scrieri ale autoarei se numără seria Lord John, precum și povestiri aparute în antologii și volume colective.

0.5. Virgins – 2013

1. Călătoarea – Editura Nemira – Outlander – 1991 – recenzie

2. Talismanul – Editura Nemira – Dragonfly in Amber – 1992 – recenzie

3. Cercul de piatră vol.1 + vol.2 – Editura Nemira – Voyager – 1993 – recenzie vol.1

4. Tobele toamnei vol.1 + vol.2 – Editura Nemira – Drums of Autumn – 1996 – recenzie vol.1 + recenzie vol.2

5. Crucea de foc vol.1 + vol.2 – Editura Nemira – The Fiery Cross – 2001 – recenzie vol.1 + recenzie vol.2

6. Prin zăpadă și cenușă vol.1 + vol.2 – Editura Nemira – A Breath of Snow and Ashes – 2005 – prezentare vol.1 + prezentare vol.2

7. Ecouri din trecut – vol.1 + vol.2 – Editura Nemira / Editura Litera – An Echo in the Bone – 2009

7.5. The Space Between – 2013

8. Scris cu sângele inimii mele vol.1 + vol.2 – Editura Nemira – Written in My Own Heart’s Blood – 2014

8.5. A Leaf on the Wind of All Hallows – 2012

9. Go Tell The Bees That I Am Gone – 2021

Jamie Fraser a supravietuit in chip miraculos. Cand descopera minunea, Claire Randall vrea sa i se alature. Trebuie sa atinga iar pietrele de pe Craigh na Dun pentru a ajunge la Edinburgh, in anul 1766.

Cei doi nu-si doresc decat sa traiasca o viata linistita. Dar nepotul lui Jamie e rapit de pirati, ceea ce declanseaza o urmarire in care pericolele se tin lant.

Diana Gabaldon isi poarta protagonistii prin mai multe epoci istorice si prin spatii pitoresti, care invita la reverie. In a treia parte din seria de succes Outlander, si iubirea se arata intr-o alta lumina, iar incursiunea in trecut dezvaluie zone nestiute.

„Outlander reprezinta o victorie stralucita pentru Diana Gabaldon, care imbina magistral literatura de aventuri cu proza fantastica si romanul de dragoste.“ – The New York Times Review of Books

 

În Cercul de piatră vol.2 de Diana Gabaldon acțiunea continuă în același ritm trepidant. Personaje pitorești, aventuri, pericole extreme, legende, magie, momente pline de umor și răsturnări spectaculoase – toate se împletesc într-un amestec captivant, care te face să nu poți lăsa cartea din mână odată ce ai început-o.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Claire, spre final fiind doar câteva pasaje scurte scrise la persoana a treia.

După reîntâlnirea lor spectaculoasă de la sfârșitul volumului precedent, Cercul de piatră vol.1, Claire va avea parte de multe surprize și întorsături surprinzătoare ale destinului, viața ei ajungând aproape să dea în clocot de atâtea evenimente care se derulau cu o viteză amețitoare.

Claire se va lămuri repede că datele documentare descoperite de ea în timpul ei, înainte de a doua întoarcere în trecut, nu acopereau decât o mică parte din multiplele întâmplări ce se petrecuseră în viața lui Jamie între timp.

Astfel, Claire descoperă că, pe lângă meseria de tipograf pe care Jamie o desfășura sub pseudonimul de Alexander Malcom, el era, în același timp, și un renumit contrabandist de whiskey, cunoscut sub numele de Jamie Roy. Însă, în urma unei trădări, tipografia lui este incendiată și reușește să scape ca prin urechile acului de o capcană întinsă de agenții vamali, iar nepotul lui, Ian cel Tânăr, în vârstă de doar cincisprezece ani, este nevoit să ucidă un agent vamal.

Cu afacerea distrusă și agenții vamali pe urmele lor, Jamie și Claire se îndreaptă spre Lallybroch, pentru a-l duce pe Ian mamei sale, Jenny.

Ajunși acolo, Claire are parte de o nouă surpriză colosală, descoperind că Jamie, la insistențele surorii lui, Jenny, se căsătorise cu Laoghaire (pe care am cunoscut-o în Călătoarea), rămasă văduvă cu două fete mari de crescut.

Furia lui Laoghaire aflând că vechea ei rivală Claire s-a întors este de-a dreptul ucigătoare, iar scenele în care cei trei se înfruntă sunt extrem de virulente.

După o ceartă cumplită dintre Jamie și Claire, în care amândoi și-au aruncat vorbe grele, Claire îl părăsește, decisă să se întoarcă în timpul ei prin cercul de pietre. Însă, auzind că Laoghaire l-a împușcat pe Jamie, Claire se întoarce într-un suflet pentru a-l îngriji, realizând că sentimentele ei pentru el erau la fel de puternice, în ciuda așa-zisei lui trădări, de care își dă seama că nu era de fapt vinovat, întrucât șansele ca ea să mai revină erau ca și inexistente.

Iertându-l pe deplin, Claire studiază împreună cu Jamie pozele fiicei lor, Bree. M-am amuzat cum Jamie, deși se străduia din greu, nu putea să priceapă mentalitățile secolului în care trăia fiica lui, fiind de-a dreptul revoltat descoperind o poză în care aceasta era în costum de baie și îl stropea cu apă pe un băiat.

”S-a strâmbat din nou și, m-am gândit că, din fericire, Bree și Rodney nu erau de față. Îl văzusem pe Jamie în postura de amant, soț, frate, unchi, stăpân și războinic, dar niciodată în cea de tată scoțian nemilos. Era de-a dreptul formidabil.

Pentru prima dată m-am gândit că probabil nu era rău că nu putea supraveghea personal viața lui Bree, l-ar fi înspăimântat de moarte pe orice băiat care ar fi îndrăznit să o curteze.”

Lucrurile erau însă departe de a se fi liniștit la Lallybroch. Laoghaire, însoțită de fratele ei, Hobart MacKenzie și de un avocat, a venit să ceară satisfacție. În ciuda dramatismului, momentul este plin de umor.

 ”Ian cel Tânăr a vârât capul pe ușa deschisă și i-am văzut ochii sclipind de emoție.

– A venit Hobart MacKenzie! Tata a zis să vii repede!

Jenny a sărit în picioare, abia amintindu-și să ia și coșul cu ceapă.

– Înseamnă că a venit înarmat? a întrebat ea neliniștită. A adus un pistol sau o spadă?

Ian a clătinat din cap, iar părul lui negru a fluturat nebunește în vântul de afară.

– A, nu, mamă! a spus el. E mai rău. A venit cu un avocat!”

Însă avocatul era chiar Ned Gowan, cel care o salvase cândva pe Claire de a fi arsă pe rug. Extrem de înțelept, acesta a venit cu ideea încheierii unui contract, prin care Jamie se obliga să-i plătească o mică avere anual lui Laoghaire, până în momentul în care aceasta se recăsătorea. De asemenea, Jamie urma să le asigure o dotă de măritiș la ambele fiice ale lui Laoghaire, iar aceasta urma să renunțe la orice altă pretenție către Jamie.

Problema era că Jamie, ruinat în urma pierderii tipografiei, nu deținea acei bani. În schimb, Claire descoperă că existase o comoară pe care Jamie o găsise în urma indicațiilor lui Duncan Kerr pe vremea când era prizonier la Ardsmuir și pe care acesta o îngropase pe o insulă aflată într-un golfuleț. De-a lungul timpului, mai multe monede din comoară fuseseră valorificate pentru a ajuta mai mulți iacobiți ce erau la ananghie.

Întrucât Jamie era rănit și nu putea ajunge înot până acolo, Ian cel Tânăr s-a oferit să meargă el pe insulă și să aducă suma necesară acoperirii pretențiilor lui Laoghaire.

Din păcate însă, în timpul incursiunii, Ian cel Tânăr este capturat de pirați și îmbarcat pe o corabie cu destinația Jamaica, unde urma să fie vândut ca sclav.

Disperat, Jamie nu are decât soluția de a apela la vărul lui din Franța, Jared, pe care l-am cunoscut deja în Talismanul, pentru a-i pune la dispoziție o corabie pentru a putea pleca pe urmele lui Ian.

Din nou, destinul lui Claire cunoaște o întorsătură spectaculoasă, viitorul arătându-se complet incert.

”Nu îndrăznisem să mă gândesc cum va fi viața mea după ce îl găseam pe Jamie sau cum va fi dacă nu-l găseam. Apoi îl găsisem și, într-o succesiune rapidă, mă gândisem la o viață ca soție de tipograf, între oameni politici și scriitorii din Edinburgh, apoi la o viață primejdioasă și fugară în calitate de soție a unui contrabandist și, în cele din urmă, la viața așezată de la o fermă din Highlands, pe care o dusesem înainte și o îndrăgisem.

Apoi, într-o succesiune la fel de rapidă, toate acele posibilități fuseseră abandonate și mă confruntam din nou cu un viitor necunoscut.”

Înainte de a se îmbarca, Jamie și Claire mai au parte de o nouă surpriză. Fergus, pe care l-am cunoscut deja în Talismanul, fiind băiețelul pe care Jamie îl adoptase practic după ce-l eliberase dintr-un bordel din Franța pe când avea doar zece ani, acum fiind în vârstă de treizeci de ani, vine însoțit de tânăra lui mireasă, Marsali, în vârstă de doar cincisprezece ani, fiica lui Laoghaire!

Deși căsătoria cu Laoghaire nu fusese legitimă, Jamie își păstrase rolul de tatăl vitreg pentru fiicele acesteia, astfel că a decis ca Fergus și Marsali să nu își consume căsătoria până când vor ajunge în Jamaica, urmând să constate atunci dacă sentimentele lor rezistaseră probei timpului și încercărilor la care urmau să fie supuși.

Din păcate însă, acest lucru nu însemna abstinență doar pentru Fergus și Marsali, ci și pentru Jamie și Claire, întrucât nu existau decât două cabine disponibile pe corabie.

Mai mult, călătoria nu începe sub cele mai bune auspicii pentru Jamie, care avea un rău de mare cumplit și se purta în consecință, mereu morocănos și prost dispus, astfel că d-nul Willoughby, chinezul pe care l-am cnoscut în Cercul de piatră vol.1, un personaj extrem de pitoresc, a decis clar în care an trebuie să se fi născut acesta – Anul Boului!

”- Nu e șobolan, a spus el, clătinând din cap. Și nici dragon. Tsei-mi născut în Anul Boului.

– Serios? am spus eu, uitându-mă după Jamie, care mergea împotriva vântului, cu umerii lui lați și cu capul coborât. Se potrivește perfect.”

Adevăratele pericole aveau să apară însă pe neașteptate, Claire fiind răpită și dusă pe o corabie englezească, pentru a-i trata pe marinarii de acolo ce se îmbolnăviseră de tifos exantematic, o cumplită maladie ce făcea ravagii la acea vreme.

În continuare, Claire va trece prin încercări extrem de grele, dovedindu-și încă o dată extraordinara tărie de caracter de care ne-a convins și în volumele precedente.

În momentul în care i s-a ivit ocazia, Claire nu a ezitat nicio clipă în a-și risca viața pentru a evada, știind că se afla în apropierea insulelor Caraibe, la care a ajuns epuizată după ce a înotat pe o vreme cumplită.

Peisajul care i s-a înfățișat însă în fața ochilor era însă complet diferit de cel prezentat în broșurile turistice din vremea ei.

”Puținele lucruri pe care le știam despre Caraibi din cărți poștale și din broșuri turistice mă făcuseră să cred că era vorba despre plaje cu nisip alb și lagune. În realitate, în jur am văzut mai curând vegetație deasă și amenințătoare, care creștea într-un noroi cafeniu-închis și foarte lipicios.”

Urmează un șir întreg de aventuri palpitante, în acțiune apărând mai multe personaje extrem de pitorești, fiecare cu o poveste aparte.

Reîntâlnirea lui Claire cu Jamie este de-a dreptul spectaculoasă. Vă las să descoperiți amănuntele în carte.

De remarcat că, forțați de barbaria acelor vremuri, oamenii erau mult mai căliți și pregătiți să facă față încercărilor, încă de foarte tineri.

M-a impresionat tenacitatea lui Marsali, care a înfruntat o lume întreagă și pericole extreme pentru a-și îndeplini dorința, neplângându-se măcar o clipă.

”Așadar, Marsali reușise. O fată de cincisprezece ani, având ca armă doar încăpățânarea. ”Îl vreau”, spusese ea. Și o repetase, împotriva obiecțiilor mamei ei și argumentelor lui Jamie, în pofida scupulelor lui Fergus și a propriilor temeri, după patru mii opt sute de kilometri străbătuți, în ciuda greutăților, a furtunii pe ocean și a naufragiului.”

Spre final, mai avem parte de mai multe coincidențe tulburătoare și surprize de proporții.

Claire cunoaște un sclav evadat, a cărui voce îi amintea izbitor de cea a colegului ei de culoare, medicul Joe Abernathy, cel care îi fusese un prieten de nădejde în întreaga perioadă după reîntoarcerea ei. Dorind să o cunoască pe fosta stăpână a acestuia, ce deținea o moșie în Jamaica, Claire este stupefiată descoperind că aceasta era chiar Geillis Duncan, pe care am cunoscut-o foarte bine în primul volum al seriei, Călătoarea!

Deși cu toții fuseseră convinși că ea fusese arsă pe rug, Geillis reușise să fenteze destinul încă o dată, folosindu-se de manipulare și șantaj. Ulterior, își continuase uneltirile malefice, reușind să scape de încă cinci soți după procedura bine însușită, prin otrăvire.

Mai mult, Claire descoperă că Geillis era obsedată de genealogia familiei Fraser, întrucât o veche profeție spunea că ultimul vlăstar al acestei familii va ajunge să recâștige tronul Scoției. Întrucât linia directă a familiei se stinsese undeva în jurul anilor 1800, Geillis a fost de-a dreptul surescitată descoperind că mai exista un urmaș al acestora, Bree, ce trăia în anul 1966.

Totul era cu atât mai îngrijorător, cu cât Geillis era convinsă că persoanele care aveau abilitatea de a călători în timp primiseră acest dar tocmai pentru a putea modifica cursul istoriei: ”– Păi, pentru a schimba lucrurile, mi-a răspuns ușor surprinsă. Din ce alt motiv?

Când Claire a descoperit că Geillis a sustras una din pozele Briannei cu scopul clar de a face o magie neagră și a reuși să se întoarcă prin cercul de pietre în timpul Briannei pentru a-și îndeplini obsesia pentru putere, atât Jamie cât și Claire erau deciși să-și sacrifice inclusiv propria viață pentru a o împiedica să facă saltul.

Finalul este deosebit de dramatic, lăsând deschisă calea spre volumul următor, Tobele toamnei vol.1, în care abia aștept să văd ce alte încrucișări fascinante ale destinelor ne mai așteaptă.

Cărțile autoarei Diana Gabaldon pot fi comandate pe nemira.roelefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.rocarturesti.ro, emag.ro, librariadelfin.rolibrex.ro

Recenzii și prezentări cărți Diana Gabaldon

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți cu scoțieni

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *