Delicatese Literare
Recenzii

Ceva de împrumut de Emily Giffin, Editura Litera – recenzie

Ceva de împrumut 

(Something Borrowed – 2004)

Emily Giffin

Editura LITERA

462 pagini

Traducere : Cristina Tache

Titlul original : Something Borrowed

An apariție în România : 2010

0.5. The Diary of Darcy J. Rhone – 2004
1. Ceva de împrumut – Editura Litera – Something Borrowed – 2004
2. Something Blue – 2005
Rachel White, o tânăra avocată din Manhattan, își sărbătorește cea de-a treizecea aniversare la petrecerea-surpriză organizată de prietena ei cea mai bună, Darcy. După ceva mai multe pahare, sărbătorită ajunge în brațele lui Dex, prietenul ei din facultate și logodnicul lui Darcy. Deși hotărâtă să uite această aventură de o noapte și să meargă mai departe, Rachel constată cu stupoare că sentimentele ei față de Dex sunt mai puternice decât și-ar fi putut închipui. Pe măsură ce data nunții celor doi se apropie, ea înțelege că trebuie să facă o alegere dificilă. Căci granița dintre bine și rău poate fi extrem de neclară, finalurile nu sunt întotdeauna fericite și uneori trebuie să riști totul pentru a putea obține adevărata fericire.
Romanul scriitoarei Emily Giffin te va amuza, te va face să plângi și să pui mâna pe telefon, să-ți suni cea mai bună prietenă.
 „Încântătoare, surprinzător de captivantă şi de reală“ – Glamour
„Nu trebuie să fii îndrăgostită de iubitul celei mai bune prietene pentru a preţui acest roman… Ai în faţa ta o carte pe care n-ai să mai vrei să o laşi din mână şi de a cărei eroină te vei ataşa negreşit. Mi-a plăcut la nebunie.“ – Lauren Weisberger (Diavolul se îmbracă de la Prada)
Ceva de împrumut este un chicklit amuzant și relaxant, bine scris, care reușește să te captiveze încă de la primele pagini. În ciuda tonului lejer, cartea abordează mai multe teme serioase, cum ar fi relația complicată de prietenie/ rivalitate dintre cele două fete, începând din copilărie până la maturitate; nesiguranța și neîncrederea în propriile forțe, trădarea, remușcările, solidaritatea, iertarea, iubirea și speranța.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Rachel White, o tânără avocată din Manhattan, în vârstă de treizeci de ani.
Cea mai bună prietenă a lui Rachel era Darcy, o tânără strălucitoare, ce părea atinsă de aripa norocului. Darcy avea un corp superb, un păr care i se aranja parcă de la sine, era sociabilă, populară, iar băieții roiseră dintotdeauna în jurul ei. Deosebit de energică și exuberantă, Darcy obținuse o slujba fabuloasă în PR, principala ei sarcina fiind aceea de a organiza petreceri. Pentru Darcy, părea că era suficient să își dorească un lucru și acela îi cădea la picioare.
În schimb, Rachel era mai degrabă timidă și retrasă. Pentru a obține ceva, trebuise să aleagă mereu calea cea dreaptă și plictisitoare. Inteligentă și capabilă, învățase pe rupte și muncise din greu pentru a-și face o carieră. Deși slujba ei actuală o solicita până la epuizare, nu putea renunța la ea, întrucât trebuia să își achite împrumuturile făcute pentru studii. Până la această vârstă nu avusese decât trei relații, care nu duraseră prea mult.
Cele două fete erau prietene încă din copilărie, iar Rachel se simțise încă de atunci copleșită de personalitatea lui Darcy, simțindu-se cumva mereu în umbra acesteia, fapt care i-a subminat încrederea în sine.
În liceu, Rachel se îndrăgostise pentru prima dată de Ethan, coleg de clasă cu ele. Sesizând acest lucru, Darcy reușise să-i capteze atenția lui Ethan, legând rapid o prietenie cu acesta, ce nu durase mai mult de două săptămâni, dar care reușise să îi frângă inima lui Rachel.
 Peste ani, situația avea să se repete aproape identic.
În facultate, Rachel fusese atrasă de un coleg, Dex, un bărbat chipeș, fermecător, carismatic, inteligent și amuzant. Deși acesta îi transmisese anumite semnale ce arătau că ar fi fost interesat de ea, Rachel, convinsă că un bărbat atât de perfect nu ar putea fi niciodată atras de ea, păstrase distanța față de el. Îl lăudase însă de multe ori în fața lui Darcy, care insistase să-l cunoască. La scurt timp după aceea, Dex și Darcy formau un cuplu. Șase ani mai târziu, Darcy și Dex erau logodiți, urmând să se căsătorească în scurt timp.
Destinul are însă propriile lui planuri și modalități din cele mai ingenioase pentru a le pune în aplicare.
La aniversarea zilei de treizeci de ani a lui Rachel, în luna mai, Darcy i-a organizat o petrecere surpriză. La petrecere, deși Rachel era sărbătorita, Darcy a fost, ca de obicei, în centrul atenției. Observând că Darcy exagerase cam mult cu numărul de pahare, logodnicul ei Dex, grijuliu, a dus-o acasă. La puțin timp după aceea, Dex s-a întors pentru a recupera geanta pe care Darcy și-o uitase acolo. Rămași singuri după ce toți invitații au plecat, Dex și Rachel s-au dus la un bar din apropiere pentru a mai prelungi puțin petrecerea și a mai depăna amintiri. După mai multe pahare băute, cei doi ajung în patul lui Rachel și fac dragoste. Dimineața, Rachel se trezește îngrozită realizând că și-a trădat cea mai bună prietenă. Din fericire, Darcy nu a bănuit nimic, cei doi scăpând basma curată.

Rachel constată însă, cu surprindere, că nu se simțea atât de vinovată pe cât considera că ar fi trebuit. Sentimentele ei față de Dex nu păliseră în intensitate, în ciuda trecerii timpului. Totuși, convinsă că totul fusese doar o aventură de o noapte la beție, Rachel era hotărâtă să se prefacă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.
Stupoare, însă! Dex o sună pe Rachel și îi spune că, spre deosebire de ea, el nu a fost beat când a ajuns cu ea în pat, ci a fost perfect conștient de ceea ce făcea.
Surprinsă de mărturisirea lui Dex și incapabilă să-i reziste, Rachel ajunge să facă din nou dragoste cu Dex, de data asta amândoi fiind conștienți.
În continuare, avem de-a face cu un triunghi amoros în toată regula.
Relația dintre Rachel și Dex continuă pe ascuns, în ritm accelerat, din ce în ce mai pasională. Cei doi își fac declarații de dragoste, simt că se înțeleg perfect, realizează că sunt compatibili în multe privințe, dar nici unul nu se grăbește să lămurească lucrurile.
Nunta dintre Dex și Rachel urma să aibă loc în septembrie și pregătirile erau în toi. Darcy îi cerea părerea lui Rachel cu privire la tot felul de amănunte, iar aceasta o consilia conștiincioasă, simțindu-se ușor meschină pentru faptul că, în secret, spera ca totul să se anuleze, deși ea nu forța în nici un fel lucrurile în acest sens.
În subconștientul ei, Rachel era aproape convinsă că Dex nu ar fi ales-o niciodată pe ea în detrimentul lui Darcy, așa că alesese să se complacă într-o situație ambiguă, prelungind-o cât mai mult, dorind să fure cât mai multe momente de fericire de care să își amintească ulterior.
Având conștiința încărcată și fiind copleșită de sentimente de vinovăție și ambiguitate în legătură cu faptul că avea o aventură cu logodnicul celei mai bune prietene ale sale, Rachel le mărturisește unor buni prieteni, Ethan și Hillary, ceea ce se întâmplase între ea și Dex. Departe de a o judeca, ambii o susțin necondiționat, ajutând-o să perceapă corect datele problemei.
Mai mult, pentru a-i da de înțeles că știe ce se întâmplă și că îi dezaprobă duplicitatea, Hillary l-a tachinat fără milă pe Dex la o ieșire cu prietenii.
”- Ce comanzi? îl întreb în timp ce studiază meniul.
Refuză să-și ridice privirea.
– Nu știu sigur.
– Păi, încearcă să te hotărăști, mormăie Hillary. De ce nu comanzi două feluri?”
Ethan, la rândul lui, cunoscând bine adevărata personalitate a lui Darcy, a ajutat-o pe Rachel să scape de sentimentele de vinovăție, aducându-i aminte nenumărate întâmplări și făcând-o să le vadă într-o altă lumină, realizând abia acum de câte ori Darcy o mințise și o manipulase.
M-am bucurat când Rachel a reușit, în sfârșit, să dea dovadă de tărie de caracter și să pună piciorul în prag, forțând lucrurile și asumându-și consecințele. Indiferent de cursul lucrurilor, ea risca să își piardă fie marea dragoste, fie cea mai bună prietenă.
”- Vreau să fiu cu tine, Dex, spun cu hotărât. Anulează nunta! Fii cu mine!
Asta e. După două luni de așteptare – o viață de pasivitate -, totul e în pericol. Mă simt ușurată, eliberată și schimbată. Sunt o femeie care așteaptă fericire. Merit fericirea. Sigur mă va face fericită.”
Iar când reacția lui Dex nu e cea scontată, Rachel reușește să se adună din cioburi și să meargă mai departe, chiar dacă avea inima frântă.
”Aș putea să-l pedepsesc pe Dex, să le stric nunta, să pun capăt nefericirii mele.
”Nu fi nebună. Ai inima frântă. Vei trece peste acest moment.” Mă gândesc la toate inimile zdrobite în acest moment în Manhattan, în toată lumea. La toate necazurile copleșitoare. Mă simt mai puțin singură când îmi dau seama că și alți oameni au sufletele sfâșiate. Soți care își părăsesc soțiile după douăzeci de ani de căsătorie. Copii care plâng: ”Nu mă părăsi, tăticule! Te rog, rămâi!” Cu siguranță, ceea ce simt eu nu se compară cu o astfel de durere.”
M-a dezamăgit Dex că a oscilat atât de mult până să ia o hotărâre, adâncindu-i nesiguranța lui Rachel. În momentul în care i-a zis lui Rachel că nu poate să anuleze nunta întrucât are o datorie față de Darcy m-a enervat de-a dreptul. Noroc că s-a revanșat la final, când, realizând că risca să o piardă pe Rachel pentru totdeauna, a avut, în sfârșit, curajul să ia decizia corectă.
”- Cât ai fost plecată, am simțit că înnebunesc. Mi-a fost atât de dor de tine, de chipul tău, de mirosul tău, chiar și de apartamentul tău. Am recapitulat totul în minte. Tot timpul petrecut împreună, toate discuțiile noastre. Facultatea. Ziua ta. 4 iulie. Totul. Și pur și simplu nu-mi pot imagina viața fără tine de aici înainte. Este simplu.”
Îi va mai acorda Rachel o nouă șansă lui Dex? Cum va reacționa Rachel? Vă las să descoperiți singuri deznodământul în carte.
În final, realizezi că nici Darcy nu e așa de rea, doar că, obișnuită de mic copil ca toate dorințele să i se îndeplinească, a ajuns să fie egoistă, răsfățată și manipulatoare. Faptul că toți cei din jur i-au cântat în strună în permanență nu a ajutat-o deloc să-și vadă defectele și să se schimbe. Deși Rachel a suferit în tăcere de multe ori din cauza ei, nu i-a spus niciodată răspicat în față ce a deranjat-o. În următoarea carte din serie, ”Something Blue”, pe care mi-aș dori mult ca editura să o traducă, se pare ca Darcy își va primi, în sfârșit, binemeritata lecție, lucru care o va ajuta să se transforme și, astfel, să își găsească și ea adevărata dragoste.
Romanul are ritm, este antrenant, nu îți vine să îl lași din mână, te ține în priză până la sfârșit.
Mi-a plăcut că, deși lucrurile se precipită de mai multe ori, luând diverse întorsături, nici unul din cei implicați nu o ia în tragic, adaptându-se din mers. În final, cumva nimeni nu rămâne cu inima frântă.
”Îmi trece prin minte că seara aceasta este un sfârșit și un început. Dar măcar o dată le accept pe amândouă”
În 2011 s-a realizat filmul Something Borrowed, al cărui scenariu are la bază aceast roman, cu Kate Hudson, Ginnifer Godwin și Colin Egglesfield în rolurile principale.

Mulțumim Târgul cărții pentru cartea Ceva de împrumut de Emily Giffin oferită pentru recenzie

Recenzii Editura Litera

 

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *