Ceva în apă de Catherine Steadman, Editura Nemira – recenzie
Ceva în apă
(Something in the water – 2018)
Catherine Steadman
Editura Nemira
Colecția Armada
Traducere: Gabriel Pavel
Nr. pagini: 416
An apariție: 2019
Dată apariție: 22 aprilie 2019
BESTSELLER NEW YORK TIMES
„Dacă ar trebui să iei o singură decizie care să-ți schimbe viața, ai face-o?
Erin este o realizatoare de filme documentare pe cale să dea lovitura. Mark este un investitor bancar arătos, cu planuri mari. Cei doi pleacă în luna de miere pe insula tropicală Bora Bora, unde se bucură de soare, de plajă și unul de celălalt. Dar când fac scuba diving în marea cristalină, găsesc ceva în apă…
Pot visele să devină coșmaruri?
Deodată, cuplul are de luat o hotărâre periculoasă: să spună adevarul sau să păstreze secretul. Până la urmă, doar ei știu, deci ce rău ar face? Decizia lor declanșează, însă, evenimente devastatoare.
Te-ai întrebat vreodată cât îți ia să sapi un mormânt?”
Catherine Steadman, actriță londoneză, este cunoscută pentru rolurile sale principale din Downton Abbey si Tutankhamun, precum și pentru aparițiile în serialele Breathless, The Inbetweeners, The Tudors si Fresh Meat.
Thrillerul psihologic Ceva în apă este primul său roman și a devenit deja un bestseller internațional.
Ceva în apă este o carte pe care am citit-o cu sufletul la gură, în ciuda faptului că încă din prolog am avut parte de un spoiler major.
Astfel, cartea începe cu Erin săpând febril un mormânt într-o pădure pentru soțul ei ce nu se răcise încă. Cum se ajunsese oare la acea situație?
”Nu sunt un om rău. Sau poate că sunt. Poate că tu ar trebui să hotărăști.
Cu siguranță, însă, ar trebui să explic. Și ca să explic trebuie să derulez înapoi, până la dimineața aniversării de acum trei luni.”
Plină de curiozitate, am început să citesc mai departe, acțiunea mutându-se cu trei luni înainte.
Începutul este puțin lent și monoton. Erin și Mark formau un cuplu fericit, ambii fiind frumoși și carismatici, împliniți profesional și cu o viață socială activă.
Cariera lui Erin era în plin avânt. Noul ei proiect la care lucra, realizarea de interviuri cu câțiva deținuți ce urmau să fie eliberați, precum și urmărirea reintegrării lor în viața socială, promitea să obțină un mare succes de audiență după ce inclusiv Eddie Bishop, faimosul interlop cu o carieră infracțională de peste patruzeci de ani în spate, acceptase să-i acorde un interviu, după ce acesta refuzase pe oricine îi solicitase acest lucru mai înainte.
Mark era sufletul oricărei petreceri, fiind plăcut de toată lumea. În ciuda crizei financiare, în urma căreia mulți dintre colegii lui de breaslă își pierduseră slujbele, ajungând faliți și deprimați, Mark reușise să-și păstreze postul extrem de bine plătit, fapt ce îi asigurase prestigiu și îi permitea să ducă o viață luxoasă.
Cei doi tocmai se logodiseră, plănuind o nuntă exorbitantă, o lună de miere fabuloasă în Bora Bora și visând la un viitor luminos, într-o casă spațioasă plină de copii. Recunosc că, citind toate acestea, mă încerca un sentiment de amărăciune știind că toate visurile lor se vor risipi în final ca un fum, totodată însă fiind tot mai intrigată.
Primii nori în relația lor au apărut după ce Mark a fost concediat de la bancă, devenind neliniștit și prost dispus, făcându-și griji că nu va putea să-și mai mențină stilul de viață cu care era obișnuit. Totuși, după o mică ceartă, apele s-au liniștit repede, Erin fiind de acord să facă o nuntă restrânsă, cu cheltuieli minime, asigurându-l în același timp pe Mark că nu va fi nicio problemă dacă nu vor mai putea achita ipoteca la casă, ei putând fi fericiți și dacă vor fi nevoiți să se mute într-o casă mai mică.
Deși inclusiv durata concediului lor în Bora Bora a fost redusă față de cea plănuită inițial, două săptămâni erau suficiente pentru a-și încărca bateriile și a se reîntoarce relaxați și cu forțe proaspete.
Însă, după cinci zile petrecute într-un adevărat paradis, avea să se întâmple ceva care le va zdruncina din temelii întreaga viață și nimic nu va mai fi la fel.
Din acest moment, acțiunea cărții devine exprem de trepidantă și simți adrenalina la cote maxime. Este ca și cum, după ce ai navigat lin pe un vas de croazieră de-a lungul țărmului, admirând calm peisajul în condiții de siguranță, ești aruncat brusc într-o barcă în mijlocul unui ocean învolburat, fără un reper stabil de care să te agăți, fără să știi încotro te îndrepți și dacă vei fi salvat în cele din urmă.
Bine ar fi să nu ai parte în viață de ispita pe care nu o poți refuza. Cu toții ne dăm cu presupusul ce am face într-o situație limită sau alta, dar sperăm în secret să nu fim puși în situația de a ne testa teoria.
După o furtună năprasnică pe mare, Erin și Mark descoperă, în timpul unei expediții de scufundări, o geantă ce plutea pe mare, înconjurată de o grămadă de hârtii. Nedumeriți de proveniența genții, cei doi notează coordonatele, iau geanta și o predau la hotel pentru a ajunge la poliție. A doua zi însă, stupoare! Geanta s-a reîntors la ei. Portarul, care nu înțelesese prea bine despre ce este vorba, aranjase să le fie furnizată în camera lor de hotel. Curiozitatea le dă ghes lui Erin și Mark, care nu se mai pot abține și deschid geanta, iar ceea ce descoperă le taie pur și simplu răsuflarea: un milion de dolari în bancnote, un săculeț de diamante, un telefon, un stick USB și un pistol.
Tentația este mult prea mare pentru a fi ignorată. Acea avere le-ar fi permis să-și achite ipoteca, lui Mark i-ar fi asigurat fondurile necesare pentru a începe o avere pe cont propriu, rămânând în plus și o rezervă consistentă pentru viitor. Puteau să îndrăznească să și-o însușească? La ce riscuri se supuneau?
Întorcându-se la locul unde găsiseră geanta și scufundându-se în adâncuri, au descoperit de unde provenea aceasta, găsind rămășițele unui avion prăbușit, cu cinci oameni morți rămași captivi înăuntru.
După ce analizează câteva indicii, Erin și Mark își liniștesc reciproc conștiința, trăgând concluzia că cei prăbușiți în mare erau de fapt niște infractori și că nu era nimic imoral să furi de la niște hoți. Totuși, investigațiile lor lăsaseră câteva urme după care ei ar fi putut fi identificați, astfel că pentru a le ascunde au trebuit să comită câteva ilegalități.
Zarurile erau deja aruncate de-acum, iar cale de întoarcere nu mai era.
O infracțiune atrage o altă infracțiune și, în scurt timp, chiar dacă ar fi vrut să se retragă din joc, cei doi nu ar fi putut să o facă fără a risca ei înșiși ani grei de pușcărie.
”Ce vreau să spun e că e suficient să mă uit la mine ca să îmi dau seama că întreaga mea viață s-a schimbat în nouă zile. Am devenit o mincinoasă și o hoață. Dumnezeu știe unde o să fiu peste cinci ani. Sper că nu în închisoare.”
Sub o presiune enormă, mai multe evenimente ciudate petrecându-se și având impresia că este urmărită în permanență, Erin învață din mers regulile unei vieți dusă dincolo de limita legii, deschizându-și un cont offshore în Elveția pentru a putea spăla banii și făcând tranzacții pe piața neagră a diamantelor, ajungând până în punctul în care nu se mai recunoștea nici ea însăși, sesizând cu surprindere că nu înțelegea prea bine care erau de fapt adevăratele motivații care o mânau de la spate…
”Eram sigură că făceam asta pentru noi toți, dar acum mă întreb dacă nu cumva o fac numai pentru mine. Gândul acesta pare să absoarbă tot aerul din jurul meu. Mă ridic și mă holbez la el. Gol. Ochii mi se umezesc, iar fața lui se îmblânzește. Ceea ce vede el sunt lacrimi de iertare și de remușcare, dar nu despre asta e vorba. Sunt, mai degrabă, lacrimi de confuzie, deoarece nu pot spune nimănui de ce anume fac toate astea.”
Erin primește un ajutor prețios de la Eddie Bishop, celebrul interlop. Cum miracolele au adesea explicații lumești, se va dovedi că Eddie își urmărise un interes propriu atunci când acceptase să-i dea interviul lui Erin. În schimbul favorului pe care i-l va face, Erin îi va cere la rândul ei sprijinul. Însă, dacă ceea ce îi ceruse Eddie nu era deloc ilegal, nu același lucru se poate spune despre solicitările lui Erin…
Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte prin ce încrengătură de evenimente s-a ajuns la situația prezentată în prolog și ce s-a întâmplat după aceea. Chiar dacă la un moment dat am început să bănuiesc o parte din adevăr, ajutată fiind și de informațiile din prolog, tot am fost curioasă să văd cum s-au legat firele între ele.
Autoarea reușește să conducă bine acțiunea, gradând suspansul, conturând credibil personajele și motivațiile acestora, surprinzându-ne la final cu o spectaculoasă întorsătură de situație.
Oare tu cum ai fi procedat în locul lui Erin?
”Dar ce-aș fi putut face? Ce ai putea tu să faci. Nu poți salva pe toată lumea. Câteodată, trebuie să te salvezi doar pe tine.”
Cartea este un must read pentru amatorii de thrillere, mai ales psihologice. Eu o recomand!
Mulțumesc Editura Nemira pentru exemplarul oferit în avanpremieră!
Cartea Ceva în apă se poate comanda pe nemira.ro, libris.ro, librarie.net, emag.ro, dol.ro, librariadelfin.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira
20 Comments
Mirela Barbălată
M-ai făcut tare curioasă . Rar citesc thrillere dar aceasta sună palpitant şi incitantă .
Felicitări!
Tyna
Mulțumesc! Chiar este!
Carolina Bianca Moroianu
Wow! Foarte ispititoare recenzia ta! Felicitări!
Tyna
Mulțumesc!
Fratiloiu Dorina Petronela
Imi plac mult thrillerele. Felicitari pt minunata recenzie!
Tyna
Mulțumesc! Îți recomand cartea! Sunt convinsă că o să îți placă!
Geo
Incitant si alert! O carte pe care îmi doresc si eu sa o citesc. Mulțumesc pentru recomandare, Tyna! Felicitări!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia !felicitări ❤️
Tyna
Mulțumesc!
anasylvi
Foarte frumoasa recenzia, mai ales ca instiga la intrebari, in stilul thrillerelor psihologice. Pe de alta parte, e normal ca o astfel de descoperire sa aduca numai necazuri, deci daca nu vrei complicatii o lasi unde ai gasit-o. Tentatia exista, mai mult chiar pentru cei obisnuiti cu o viata luxoasa si care nu si-o mai pot permite, zic eu.
Tyna
Mulțumesc! Mie mi-e tare teamă că și cei neobișnuiți cu o viață luxoasă ar fi destul de tentați!
anasylvi
Oricine ar fi tentat, e drept. E un caz clasic de ispita.
Tyna
Da, mai ales dacă ai impresia că nu vei fi prins!
Tyna
Eu una sunt convinsă că aș rezista! Dar n-aș prea vrea să fiu pusă în situația de a-mi proba teoria în practică
Oli
Felicitari Tyna, minunata, captivanta si foarte tentanta recenzie! Imi doresc sa citesc si eu cartea! Chiar ca e o intrebare grea, vorba ta, nu as vrea sa o testez vreodata in practica…
Tyna
Mulțumesc! Chiar așa!
Geo
Am citit-o și eu!
Un thriller interesant și plin de suspans, cu o acțiune alertă. Incitant mi s-a părut faptul că romanul începe cu finalul acțiunii, stârnind o mulțime de întrebări în mintea cititorului.
Erin și Mark sunt doi logodnici pe punctul de a se căsători, chiar dacă bărbatul își pierde slujba…
Începutul cărții este totuși destul de plictisitor… Totul devine mai interesant din momentul în care, în luna de miere pe care cei doi o petrec în Bora Bora, găsesc o valiză cu bani, diamante, un stick USB și un pistol și un telefon….
Tu ce ai face dacă ai găsi așa ceva în timp ce faci scufundări în ocean?
Ei bine, ceea ce ai face tu nu este exact ceea ce fac cei doi tineri!
De aici, totul capătă o nouă dimensiune. Acțiunea romanului se dezvoltă cu o uluitoare rapiditate, iar firele devin din ce în ce mai încurcate.
Deși știi la ce să te aștepți, tot ești surprins de final!
Tyna
Mă bucur mult că ți-a plăcut și că ai revenit cu propriile impresii!
Geo
Chiar a fost interesantă!