Ceva necurat de Pamela Morsi, Editura Flamingo – recenzie
Ceva necurat
Pamela Morsi
Editura Flamingo GD
Nr. pagini: 415
Traducere: Anca Ricus
Titlu original: Something Shady
Seria Small Town Swains
1. Dorință împlinită – Editura Flamingo GD (Garters) – 1992 – recenzia
2. Ceva necurat – Editura Flamingo GD (Something Shady) – 1995
3. Sealed with a Kiss – 1998
4. No Ordinary Princess – 1997
5. The Love Charm – 1996
6. Heaven Sent – 1990
Ultimul bestseller al Pamelei Morsi. O scriitoare care a cucerit binemeritat şi publicul din România cu romanele sale: Dorinţă împlinită, Ritualul dragostei, Haimanaua si Casă de piatră. Pamela Morsi revine acum în mijlocul nostru cu o nouă poveste de dragoste plină de spirit, aşa cum ne-a obişnuit.
Îmi place foarte mult stilul unic, inconfundabil de scriere al Pamelei Morsi – fermecător, plin de duioșie și naturalețe. Și cu un umor fin, delicios! În plus, cartea m-a atras prin coperta foarte frumoasă și sugestivă, care surprinde perfect personajele, atmosfera și spiritul cărții.
O voce de prestigiu în romanul de dragoste – Sandra Brown
Poveștile ei de dragoste sunt pline de umor și căldură dar… mai ales iremediabil romantice – Rendezvous
Pamela Morsi scrie despre viață și dragoste cu un zâmbet în colțul gurii, cu duioșie și mai presus de toate, cu bucurie – Romantic Times
Am citit toate romanele ei historical-romance apărute la noi: Dorința împlinită (prima carte din această serie), Casă de piatră, Haimanaua, Ritualul dragostei și Ceva necurat, și fiecare m-a încântat în felul ei. M-aș bucura foarte mult dacă s-ar traduce la noi toate cărțile autoarei.
În cartea de față, Ceva necurat, acțiunea se petrece pe la 1900 în Venice, Missouri, povestea avându-i ca protagoniști pe Mikolai Stefanski și Gertrude Barkley.
Să facem, așadar, cunoștință cu aceștia!
Mikolai Stefanski, cel mai important și realizat om din comunitate, ale cărui afaceri cu cărămidăria mențineau prosperitatea întregului orășel, era un imigrant polonez, care sosise în state în urmă cu șaptesprezece ani, văduv, sărac și murdar, cu un copil mic în brațe, fiul său Teodor, numit Teddy.
Gertrude Barkley – sora lui George Barkley, bancherul orașului – era o scriitoare excentrică, considerată fată bătrână la cei 37 de ani ai ei. Gertrude locuia împreună cu fratele său, cumnata și cei doi copii ai acestora: Clare, elevă la liceu și colegă de clasă cu Teddy, și fratele său mai mic, un puști peste măsură de răsfățat.
Proprietățile celor două familii erau învecinate, hotarul fiind delimitat de un alun pe care îl plantaseră Mikolai și Gertrude, cu mulți ani în urmă, tocmai pentru a delimita proprietatea.
Într-o zi, Clare descoperă în podul casei un jurnal al mătușii Gertrude, iar ceea ce citește acolo îi va da viața peste cap, ca și pe a tuturor din jur. Cum așa?
Din cele scrise în jurnal, Clare trage concluzia că Gertrude fusese în tinerețe îndrăgostită de Mikolai și avuseseră o aventură din care rezultase o fetiță! Clare se convinge singură că ea era acel copil, că Gertrude și Mikolai erau părinții ei adevărați, iar Teddy – fratele ei! Clare e cu atât mai convinsă de acest lucru, cu cât relația ei cu mătușa Gertrude era foarte bună, iar cu propria ei familie era destul de încordată, ea fiind o adolescentă cu propriile frământări specifice vârstei, iar părinții ei își îndreptau cea mai mare parte a atenției asupra fratelui ei mai mic.
Hotărâtă să-i aducă pe cei doi din nou împreună, și vrând ca “adevărul” să iasă la iveală, îi spune despre jurnal lui Teddy și pune la cale un plan mai mult decât trăznit.
”- La naiba, Claire, ce ne facem acum?
– Ce altceva putem face. Să-i readucem împreună.”
În seara balului de la liceu – unde Teddy o însoțea pe prietena lui, de care era îndrăgostit -, Clare îi roagă pe Gertrude și pe Mikolai să vină în calitate de supraveghetori la bal, cu scopul de a-i apropia unul de celălalt. În timpul dansului, aceștia simt chimia dintre ei, spre surprinderea lui Mikolai. Cred că bănuiți să cele scrise în jurnal erau ficțiune pură!
Gertrude era într-adevăr îndrăgostită de Mikolai, iubindu-l în taină de șaptesprezece ani ani, iar pornind de aici Gertrude, care era scriitoare după cum știți, a scris o pur și simplu o poveste. Pe care Clare a luat-o de bună!
Dar Clare și Teddy, nerealizând asta, merg mai departe cu planul lor aberant: la întoarcerea de la bal, cei doi adolescenți anunță că ei vor să se căsătorească! Această farsă era planul lor cel grozav, pentru a-i forța pe Gertrude și Mikolai să “recunoască” legătură lor de rudenie, vezi doamne…
Va închipuiți ce situație se iscă de aici, toată lumea bulversată, nu-i știau îndrăgostiți pe cei doi, știau că Teddy e îndrăgostit de prietena lui cu care a mers la bal, în plus nu terminaseră nici liceul, dar ei o țineau una și bună că vor să se căsătorească și cine este împotriva să spună motivul “adevărat”! Ba mai mult, Claire o anunță pe mama ei că știe secretul nașterii ei – aici a atins fără să aibă habar un punct sensibil: se născuse cam înainte de termen, lucru ascuns cu grijă de părinții ei, pentru a nu arunca o pată pe onoarea mamei sale -, afirmație care va dezlănțui o criză în propria familie.
Claire nu se oprește nici aici și văzând că nimeni nu recunoaște nimic, îl anunță pur și simplu pe Mikolai că știe că e fiica lui! Vă dați seama, stupoare…
Vă las să descoperiți singuri cum va lua naștere povestea de iubire dintre Mikolai și Gertrude în urma sentimentelor trezite un seara balului!
Nu vă dau amănunte, dar vă spun că interacțiunea lor, tatonările, povestea de dragoste, vor fi de un farmec aparte. Două persoane mature, extrem de onorabile, fiecare cu propriul bagaj emoțional, într-o lume destul de marcată de limitări și prejudecăți, care îndrăznesc să viseze!
” – Toate personajele mele, cele masculine, te reprezintă pe tine într-un fel sau altul.
– Adevărat?
– Adevărat. (…) Știi, când ți-am spus că mi-am petrecut întreaga viață visând un bărbat care nu m-a iubit la rândul lui? Tu ești bărbatul ăla, Mikolai.
– M-ai iubit în tot timpul ăsta?
Vocea îi trăda stupefacția.
– Da. răspunse stins. Te iubesc de șaptesprezece ani, Mikolai.”
Culmea e că și Mikolai o iubea în taină de când venise în oraș cu ani în urmă. Chiar o și ceruse de soție de la tatăl ei, dar în felul indirect, pe ocolite, al polonezilor.
”I-ai dat de înțeles lui taică-miu că vrei să te căsătorești cu mine? rămase Gertrude înlemnită.
– Nu direct, bineînțeles, îi răspunse. Asta nu stă deloc în firea unui polonez. L-am întrebat dacă la voi acasă nu-i prea mare înghesuială. I-am spus că în casa mea era o grămadă de spațiu.
Mikolai își scutură capul.
– Taică-tu s-a simțit de-a dreptul insultat și-a zis ceva despre casa lui, cum c-ar fi cea mai bună din Missouri. Mi-a teamă că taică-tu n-a înțeles nimic din felul nostru al polonezilor de-a cere în căsătorie.”
A fost o neînțelegere de ambele părți, care însă i-a ținut despărțiți atâția ani…
Vor rămâne până la urmă împreună? Cum va fi afectată căsătoria părinților lui Claire în urma tuturor discuțiilor?
Veți afla din epilogul cărții și evoluția relațiilor dintre personaje peste câteva generații, ceea ce mi-a plăcut foarte mult. E o poveste minunată, amuzantă și romantică, cu o galerie de personaje pe care nu ai cum să nu le îndrăgești, în ciuda gafelor lor, sau a felului lor întortocheat de a gândi…
16 Comments
Mirela Nenciu
Foarte frumoasă recenzia! Nu am citit cartea! Felicitări, Oli!
Oli
Multumesc, Mire!
Tyna
O recenzie caldă și amuzantă, întocmai cum e și cartea! Felicitări! Mulțumesc că mi-ai reamintit-o!
Oli
Multumesc! Exact asa e cartea, ca toate cartile autoarei! Si eu am recitit-o cu drag!
Mirela Barbălată
M-ai facut sa rad, Oli! Felicitari! O recenzie minunata . Nu am citit cartea dar poate in viitor .
Oli
Ma bucur, Mirela! Multumesc! Asa e stilul autoarei…
Geo
Foarte haioasa recenzia! Iar cartea este superba. Felicitări!
Oli
Multumesc, Geo!
danapetraru
Offf,ce recenzie minunată la o carte pe care nu am citit-o. .
Oli
Multumesc Dana, ti-o recomand!
Balan Daniela
O autoare care imi place, felicitări pentru recenzia frumoasă și ispititoare ❤️
Oli
Multumesc! Si mie imi place mult stilul autoarei, am citit toate cartile ei aparute la noi!
anasylvi
Nu am citit cartea, insa mi se pare o lectura foarte agreabila!
Oli
E în stilul propriu al autoarei, care pe mie mi se pare încântător, scrie cu un amestec de eleganță, umor și duioșie.
Fratiloiu Dorina Petronela
O carte interesanta care ma asteapta la citit! Multumesc Oli ca imi reamintesti ce carti trebuie citite neaparat.
Oli
Cu drag, Dorina! E o minunată poveste romantică, în binecunoscutul stil al autoarei. Lectură plăcută să ai!