Delicatese Literare
Recenzii

Cheia iadului. Volumul 1-Deschiderea portilor de Georgiana Sandu, Editura Tritonic-recenzie

Cheia iadului

Georgiana Sandu

Editura Tritonic

Data apariţie: 2017
Număr pagini: 442
Genul: fantasy

Primul volum din Seria Cheia iadului: Deschiderea porţilor

Cunoscută publicului pentru cărţile din seria Iubire periculoasă şi pentru Prefă-te că mă iubeşti, Georgiana Sandu ne surprinde de această dată cu o carte aparţinând unui alt gen, și anume fantasy.
Printre flăcările Infernului şi cruzimea oamenilor, un copil s-a născut.
Fiica unui înger.
A crescut pură, blândă şi ascunsă, dar păcatul a corupt-o, iar durerea ei a distrus lumea. Atunci când savârseste primul păcat, Duwan aproape că deschide Porțile Iadului spre lumea oamenilor. A fost născută și crescută cu un scop: sufletul ei e Cheia care ține închise creaturile întunericului.Un mic păcat și e suficient că Diavolul să o găsească, să afle în ce trup se ascunde Cheia și să dezlănțuie infernul. Prinsă în secretele unor tărâmuri interzise și atâția ani ascunsă în umbre, ea devine simbolul unei lumi, cauza unor masacre, protejată unei armate de Gardieni ai Iadului și Cheia distrugerii tuturor, dar în această întreagă apocalipsa, va simți pentru prima dată dragostea. Dragostea pentru un bărbat care o va proteja cu prețul vieții… sau o va ucide înainte că Diavolul să-i răpească sufletul. Iar iubirea lor, odată dezlănțuită, ar putea deveni cel mai mare păcat al tuturor timpurilor.
O carte care deschide porțile unui întreg univers, cu îngeri, demoni, vrăjitoare, gardieni ai iadului și alte creaturi fantastice, un univers în care legende străvechi prind viață, iar magia e parte din poveste. Practic construirea acestui Univers în care se petrece acțiunea e principalul atuu al cărții, după părerea mea.
Am fost cucerită de splendida imaginație a Georgianei Sandu – stilul fantasy i se potrivește mănușă. Povestea e bogată, complexă, subiectul interesant și foarte bine exploatat, scriitura e elaborată, imaginile artistice sunt foarte bine folosite în carte, descrierea locurilor în care se petrece acțiunea purtându-te chiar în mijlocul lor, alături de personaje. Cred că ar ieși un film foarte bun după acest scenariu. Între Prolog și Epilog, cartea e împărțită în 20 de capitole, cu titluri foarte sugestive pentru conținutul capitolului respectiv.
Lumea oamenilor e amenințată de a fi cotropită de demoni, căci Porțile iadului sunt pe cale de a fi deschise. Chiar dacă Cheia Iadului însăși se împotrivește să le deschidă, tot s-ar putea să piardă această luptă.
Cartea oferă o minunată colecție de povești în poveste, fiecare personaj ce populează lumile descrise în carte având propria legendă sau poveste ce se împletește cu a celorlalți. Ne este oferită o inedită variantă a genezei, aflăm povestea îngerilor căzuți, precum și a urmașilor acestora, și aflăm despre existența a patru Lumi: Lumea nouă (cea a oamenilor – mundani), Lumea de Sus (Raiul), Lumea de Jos (Iadul) și Lumea Veche, în care erau închiși cei mai vechi păcătoși ai tuturor timpurilor, dimensiunea în care ajunge toată magia interzisă, păzită de cei 12 Îngeri căzuți care au cerut permisiunea Îngerului Luminii Uriel să lupte alături de el, să îi protejeze pe oameni când Războiul din Cer amenințase Pământul:
Amon, îngerul conducător al celor 40 de legiuni din Iad. Apollyon, îngerul  morții, Armaros, îngerul învățăturii și al magiei, Bune, îngerul dragon, Flauros, îngerul leopard, Vepar, îngerul apei ce luptă sub formă de sirenă. Lix Tetras, îngerul vântului. Ornias, îngerul schimbător de formă, Phoenix, îngerul pasăre de foc. Marbas, îngerul leu. Uzza, îngerul puterii. Și Samyza, îngerul farmecelor și unul dintre primii fii ai creatorului. Cei 12 pocăiți.
Mi s-a părut foarte interesantă ideea cu felul în care se strecurau demonii în lumea oamenilor, agățându-se ca de ancore de păcatele comise de aceștia. Nu toate păcatele atrăgeau monștrii, dar primul păcat comis de un inocent avea cu siguranță această putere. Astfel încât atunci când Duwan Aleh, eroina cărții, e convinsă de Kale, prietenul ei din copilărie, să participe la o petrecere și trebuie să își mintă bunica pentru asta, deși pe undeva simte că vor fi urmări, nici prin minte nu-i trecea care va fi amploarea acestora.
Povestea este scrisă la persoana a treia, având-o în centru pe Duwan Aleh, o adolescentă timidă și introvertită, care nu se putea integra nicicum în mijlocul colegilor ei de școală, simțindu-se diferită de aceștia. Chiar era diferită, însă nici ea nu știa în ce fel. Tot ceea ce știa e că era foarte empatică, simțind sentimentele și stările sufletești ale celor din jur. Acțiunea se petrece, ca punct de plecare, la Denver, însă acțiunea ne va purta și pe alte meleaguri, în Somalia, pe urmele originii lui Duwan, și, fapt care mi-a plăcut foarte mult, în România, de unde se trăgea mama ei adoptivă. Duwan era somaleză. De fapt, era albă, dar fusese găsită într-un sat din Somalia pe când era un bebeluș, unica supraviețuitoare a unui atac sângeros al rebelilor.
Am fost născută în Somalia. Nu știu de cine și unde, mai exact. Femeia care m-a crescut, m-a găsit într-un sat distrus de rebeli, printre cenușă și oameni morți. Mi-a spus că eu sunt singura ce supraviețuise atacului. M-a luat și m-a crescut. Îi spun bunică, dar nu e bunica mea. A fugit cu mine în America, m-a adoptat legal, însă niciodată nu mi-a spus mai multe despre proveniența mea. N-am știut… izbucni din nou și își puse palmele pe față. Seara trecută am mințit-o. Am mințit pentru prima dată, crezând că-mi țin o promisiune. Nu credeam că se va ajunge la așa ceva.
 Cu păcatul ei prim a trezit un Akov, unul din cei mai puternici demoni.
Un Akov nu a mai fost în Lumea Nouă de peste 300 de ani.
Și acesta ar fi reușit s-o captureze dacă nu ar fi fost simțit de Iolaw, unul din Gardienii Iadului, care i-a venit fetei în ajutor. Și ce gardian! Un exemplar masculin superb, care o va fascina pe Duwan.

Realizând că ea nu e o mundană obișnuită, din moment ce reușise să aducă un Akov pe urmele ei, în momentul în care ea și-a pierdut cunoștința, Iolaw a luat-o cu el în Lumea Veche pentru a se sfătui cu Îngerii Căzuți și a descoperi dacă e într-adevăr cine bănuia el, adică Auriel.
Pentru a înțelege mai bine acțiunea, să aflăm legenda lui Auriel – fiica lui Uriel, fratele mai mic al lui Lucifer – de la care va porni tot ce se întâmplă în carte.
După ce Demonii au fost trimiși în lumea lor, Uriel a creat Zidul Iadului. A coborât în lumea de jos și și-a folosit puterea să înconjoare tărâmul blestemat și să îl închidă , astfel încât demonii și Diavolul să nu mai poată ieși vreodată.
După asta, a creat Porțile. Destinate sufletelor ce aveau să se scalde din nou în păcatșo să cadă alături de cel pe care l-au urmat (Lucifer).
Și după asta, a creat-o pe Auriel. O bucată din el, așa cum oamenii sunt bucăți rupte din creator. Copilul lui, sufletul ce poate deschide Porțile din exterior. Sufletele intră, dar nimeni nu mai poate ieși. A pus sufletul în corpul unei muritoare și a ascuns-o, lăsând în ea destinul a două lumi.
Foarte frumos imaginată Lumea Veche, un ținut cu copaci atât de înalți încât vârfurile lor străpungeau norii, iar cerul era auriu. Mi-a plăcut ideea cu Cascada lui Uriel, în care a intrat Duwan pentru a vedea dacă este recunoscută a fiică a Îngerului Creator Uriel. Iar pe piele i-a apărut Edenul, drept confirmare – un superb tatuaj ca un copac auriu care i-a îmbrăcat tot corpul, dar care nu putea fi văzut decât de Cei Aleși.
– Tu ești Auriel, creția îngerului Uriel. Atunci când a construit Porțile Iadului, i-a închis pe demoni în lumea de Jos. Iar tu, tu le-ai încuiat. Sufletul tău e Cheia Iadului.
Auriel e un suflet, migrează în trupuri umane de-a lungul timpului și se ascunde de ochii lumii. Însă se presupune că fiecare om care se naște și e binecuvântat cu sufletul ei, știe cine e. Auriel îi redă memoria celor de dinaintea lui, istoria întregii noastre existențe, de la căderea lui Lucifer și până la crearea Metanilor. Știe că trebuie să se ascundă, să fie pură și fără păcat. Pentru că păcatul e arma Diavolului și asta îl poate conduce la ea. Dacă te-a găsit, ai comis un păcat.
Singurul lucru care nu se potrivea în întreaga schemă a reîncarnării lui Auriel, după cum se întâmplase secole la rând, era faptul că Duwan nu știa cine era! Acesta a fost și motivul pentru care a putut fi găsită de Diavol.
– Diavolul te vrea pentru că tu ești singura ce poate deschide Porțile. Acum că te-a găsit, nimic n-o să-l mai oprească să te vâneze pentru restul zilelor tale.
– Și cum pot deschide eu porțile? Își simți lacrimi în ochi, conștientizând ce amploare luase răspunsul la întrebările ei de-o viață.
Flauros și Armaros se priviră scurt, înainte ca femeia înger să îi răspundă:
– Sufletul tău e Cheia. Ca să deschizi Porțile, trebuie să ajungi în lumea de Jos. Trebuie să mori.
Și astfel, se va trezi vânată de o întreagă legiune de creaturi demonice, atât ea, cât și cei pe care îi va avea alături – Metanii, Gardienii iadului, iar dintre aceștia, cei care vor pleca din Lumea Veche pentru a o proteja și a lupta alături de ea sunt Iolaw, precum și Apollyon, Ornias și Vepar, puternici Îngeri Căzuți.  Vor trece prin portalul dintre cele două lumi – Steaua lui Uriel, dar de întors nu se vor mai putea întoarce. Căci Steaua, cu toată puterea ei, va trece, neștiută, în Duwan/Auriel.
– Auriel e în tine, dar tu eşti Duwan Aleah. Acum înţeleg asta. Eşti specială, şi orice ne aşteaptă, ştiu că nu te vei ascunde în spatele nostru, ci vei ieşi să lupţi. Poate primul tău păcat te-a demascat, dar ţi-a şi eliberat spiritul, dorinţa de impunere şi luptă. O să lupţi, Duwan.
Și va lupta!
Întâmplările se succed într-un ritm alert, plin de neprevăzut, suspansul e bine gradat, iar unele scene sunt de-a dreptul dramatice. Dialogurile sunt bine construite, presărate cu un strop de umor pe alocuri, iar galeria de personaje e de-a dreptul spectaculoasă. După cum spuneam, alături de Duwan (foarte semnificativ și bine ales nume, ce înseamnă Cel dintâi Răsărit), îi vom întâlni pe: magnificul Iolaw, puternicul Apollyion, ca și pe frumoasele femei gardian Ornias – cea care putea să ia chipul oricui, și Vepar – care îi putea vrăji pe cei din jur ca o sirenă.
Un personaj aparte este Kale, prietenul din copilărie al lui Duwan, care nu-și putea înfrâna nevoia de a-i sta acesteia în preajmă și a o proteja. Veți vedea și de ce…

În mijlocul urgiei ce se abate asupra lor, mi-a plăcut cum s-a format și evoluat relația dintre Duwan și Iolaw, care depășește stadiul de atracție a unuia față de celălalt și se transformă într-o iubire pe care fiecare dintre ei e dispus s-o apere cu prețul vieții. Iar unul din ei chiar asta va face…
Un alt personaj interesant este Serfentine, Vrăjitoarea Răsăritului, cea mai puternică din Vrăjitoarele înghețate (care își neagă puterile de teama de a nu atrage atenția lui Lucifer). O cunoaștem pe aceasta și pe a ei ucenică Eliza atunci când Duwan și păzitorii ei o caută spre a afla o informație vitală: locul exact al nașterii lui Duwan, singurul în care aceasta era pe deplin protejată de demoni.

Foarte interesantă locația aleasă pentru locuința și în același timp ascunzișul lui Serfentine: în apropiere de Pădurea Hoia-Baciu, în Transilvania, una din cele mai misterioase păduri, în care chiar și în realitate se petrec lucruri stranii, inexplicabile.
Nu vă spun mai multe, vă las să aflați singuri deznodământul acestui volum, dacă Duwan a reușit să reziste forțelor răului și dacă Gardienii au reușit să împiedice deschiderea Porților. Dacă și cine va scăpa, ce sacrificii vor fi făcute și prețul plătit de fiecare de-a lungul acestei încleștări de forțe, vă invit să descoperiți citind cartea. Nu este o carte care se citește ușor, necesită atenție pentru a înțelege încrengătura de informații ce ne este oferită, dar odată ce ai pătruns în universul ei, vei fi fascinat de acesta și de incredibilele personaje care prind viață în rândurile ei. Cât despre final… nu pot să spun decât că aștept ca pe jar volumul urmator!
O uluitoare poveste fantasy pe care o recomand tuturor iubitorilor genului!

Mulțumim Georgiana Sandu pentru cartea oferită pentru recenzie! Puteţi urmări activitatea autoarei pe pagina oficială de fb, Georgiana Sandu. De asemenea, mai multe detalii despre carte puteți afla accesând pagina dedicată acesteia, Cheia iadului.
Cartea Cheia Iadului de Georgiana Sandu poate fi comandată de pe site-ul Editurii Tritonic și, de asemenea, de pe librăriile on-line librarienet, libris, elefant.

Cărţile Editurii Tritonic pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librărie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro.

Recenzii Georgiana Sandu

Recenzii Editura Tritonic

Recenzii și prezentări cărți autori români

39 Comments

 • Oli

  Eu sunt fan fantasy, asa ca o astept cu interes maxim!!! Mai ales ca stilul Georgianei imi place, l-am descoperit citind Iubire periculoasa si Prefa-te ca ma iubesti.

 • Carolina Bianca

  Oli, mi-ai facut pofta sa mai recitesc cartea! Mi-a placut foarte mult recenzia ta, stiu cat de mult iti place acest gen. Despre autoare spun doar ca s-a intrecut pe ea cu aceasta carte si abia astept volumul 2. Felicitari pentru minunata recenzie!!!

  • Oli

   Mulțumesc! Așa este, îmi place acest gen și m-a încântat cartea Georgianei! Și eu aștept cu nerăbdare volumul următor, sunt foarte curioasă ce se va întâmpla în continuare!

  • Oli

   Chiar este foarte interesantă. E prima ei carte fantasy, însă nu ai crede, văzând cât de complexă și bine scrisă e. Ti-o recomand, Anca!

  • Oli

   După părerea mea, i se potrivește la fix acest gen! M-a surprins în cel mai plăcut mod cartea!

  • Mirela Nenciu

   Daca ai sti ce rau imi pare,Oli……mor de ciuda cand va aud pe toate!
   Unde mai pui ca am zis sa incerc acest gen si am cumparat „Oameni,ingeri si demoni”…… nu m a prins absolut deloc

  • Oli

   Si mie imi pare rau ca te prinde, dar asta e, fiecare avem preferintele noastre… Eu tot insist pentru si eu am fost mult timp reticenta, dar cand m-a „lovit” am devenit fan al acestui gen! Incearca si Nopti de patima de J.R. Ward, daca nici asta nu iti place, inseamna ca chiar nu te prinde. La mine asta a fost „scanteia”…

  • Carolina Bianca

   Mirela, sa sti ca si eu am fost fff reticenta la acest gen si i-am zis chiar si Georgianei ca nu stiu daca imi va placea. Si nu regret nici o secunda ca am citit-o si o bat la cap zilnic sa apara mai repede volumul 2! Pupici!

  • Mirela Nenciu

   Nici nu stiu ce sa mai zic Caro. Imi place Georgiana foarte mult dar nu ma prinde acest gen oricat as incerca

  • Geo

   Poate dacă ai încerca un fantasy mai ușor… gen Academia vampirilor de Richelle Mead sau Demoni de Laura Nureldin…

 • Cornelia

  Deja stiti ca nu sunt fan genului,dar imi place foarte mult recenzia ta. OLI,FELICITĂRI! .Pana acum nu am citit nimic scris de aceasta autoare.

  • Oli

   Multumesc, Cornelia! Stiu ca nu esti fan al genului, dar e o carte bine scrisa! Daca ai ocazia sa o citesti, cred ca vei fi placut surprinsa.

 • Alina

  Absolut superba recenzia ta, Oli! Felicitari! Asa cum am mai spus, am o profunda admiratie fata de Georgiana. Scrie extraordinar de bine. I-am citit toate cartile(publicate) , iar preferata mea este „Cheia Iadului”. Aici m-a surprins enorm datorita : stilului de scriere, complexitatii personajelor, aurei de mister in care sunt invaluite ele. In plus, mi-a dat ceva ce altii nu au facut – a introdus in poveste si padurea Hoia-Baciu, cea mai bantuita padure din lume. Sunt fascinata de acest loc si am citit o gramada de articole despre ea. Astept cu nerabdare continuarea!

  • Oli

   Multumesc, Alina! Bine punctat tot ce ai spus. Cat despre Padurea Baciu, si eu am apreciat in mod deosebit introducerea acestei locatii in poveste, e foarte stranie, misterioasa, si introduce un element subtil de tensiune, simti fiori pe sira spinarii doar cand citesti de ea… (Am mai intalnit padurea asta si in Diabolic: Am murit din fericire 5 al lui Theo Anghel).
   Si eu abia astept volumul urmator!

 • Geo

  Superba recenzia ta! M-ai făcut sa o răsfoiesc cu toate ca am citit cartea… Știi cât de mult mi-a plăcut si mie aceasta carte și ca abia aștept sa apară continuarea. Felicitări, Oli.

  • Oli

   Multumesc, Geo! Stiu ca ti-a placut si tie! Acum stam ca pe ghimpi sa vedem ce ne pregateste Georgiana in volumul urmator.

 • georgianasandu

  Oh, Doamne, ce recenzie superba. Multumesc din suflet, Oli. Trebuie sa recunosc ca iti asteptam recenzia cu sufletul la gura, mai ales cand am vazut ca te-ai apucat de citit. Pentru mine e un nou gen si, bineinteles, imi e teama de parerile cititorilor mei, care s-au invatat cu mine scriind in alta maniera. E o adevarata usurare sa vad ca ti-a placut atat de mult.

  • Oli

   Ma bucur mult ca ti-a placut recenzia mea! Pe mine m-a cucerit cartea cu totul – poveste, personaje, decoruri, stil de scriere, si nu pot decat sa sper ca am transmis acest lucru. Felicitari din suflet, ai devenit unul din autorii mei preferati ai genului fantasy si abia iti astept urmatoarea carte! Ai intitulat foarte inspirat cartea – Cheia iadului. Deschiderea Portilor – caci acest roman e Cheia ce deschide Portile unei intregi lumi pe care ai creat-o cu maiestrie!

 • Mirela Nenciu

  Îmi place Georgiana Sandu foarte mult! Am pornit cu stângul în aventura acestui fantasy ,eram convinsă că nu se leagă nimic de mine și am fost cu adevarat surprinsă să descopăr contrariul.Mi-a plăcut foarte mult și nu m-am gândit o clipa că eu o să aștept vreodată cu o așa nerăbdare un nou volum fantasy.

  • Oli

   Ce bine îmi pare!! De când speram să te prindă și genul fantasy! Iar Cheia iadului e grozavă, într-adevăr!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *