CHOICE de Livia Furia, Editura Quantum Publishers – recenzie

41

CHOICE

Livia Furia

Editura Quantum Publishers
An de apariție: 2017
Nr. de pagini: 216
Genul: SF
Dispariția misterioasă a Darlei pune în gardă întregul oraș, organizându-se astfel pentru a porni în căutarea acesteia.
Dary, protagonistul romanului CHOICE, este martorul unui accident monstru în care sunt implicate sora și nepoata lui. Lucrurile iau o întorsatură stranie din acel moment. În scenă intră alte două personaje importante, Sebastian și AR DaKan.
Dacă lumea știa mereu că există doar două teorii, cea evoluționistă și cea creaționistă, CHOICE ne aduce în fața celei de a treia, unde cunoaștem noi forme de viață inteligentă precum Reii, Ummi, Kimiko și un nou soi de diavoli : f’al’kerii și v’al’kerii.
Din cauza unui accident petrecut în trecut, despre care Dary refuză să vorbească, în lumea pe care o știm cu toții apare o anomalie care dă naștere monstruozităților ce amenință omenirea. Fără să vrea, Dary este obligat să plece într-o misiune alături de AR DaKan pentru a descoperi locul apariției anomaliei și pentru a o elimina.
Lumea conturată de Livia, are elemente ancorate în realitate, dar şi într-o lume cu totul diferită de tot ceea ce cunoaştem noi până în prezent. Autoarea reuşeşte să dea viaţă unei specii atât de evoluate şi complexe încât dacă nu eşti destul de atent atunci când citeşti, rişti să pierzi nişte detalii care te ajută să înţelegi întreg conceptul acestei lumi noi create de ea.” Sandra Coroian, autoarea I.R.En.
Ce aduce nou „Choice”? După cum mărturisea autoarea într-un interviu: ”Un univers nou, o rasă de alieni, relații sociale complexe şi mulți monștri. Este o carte care te tine cu sufletul la gură.”
O imaginație debordantă, o uluitoare poveste suprarealistă care aduce laolaltă oameni, extratereștri, creaturi fantastice, portaluri între lumi paralele și în timp. E foarte greu de urmărit un fir principal al acțiunii, datorită multiplelor ramificații în planuri alternative, real/fantastic, vis (mai bine zis coșmar) și trezie.
După cum am mai menționat și în cazul altor cărți (de ex. Vremuri de sânge și străluciri de stele), și aici ar fi fost binevenit un glosar de termeni și personaje, care să ne familiarizeze cu numeroasele nume din carte, ce sau cine sunt acestea/aceștia.
Povestea în sine e spectaculoasă, plină de imagini vizuale. Cred că ar ieși un film foarte interesant după această carte. Și nu doar un film, ci mai degrabă un serial, capitol cu capitol, episod cu episod.
Suspansul, neprevăzutul și răsturnările de situații sunt printre ingredientele de bază ale acțiunii.
Cât despre galeria de personaje, e absolut surprinzătoare, unele personaje fiind de-a dreptul fascinante, cum este AR DaKan.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Dary, un tânăr care atrage ca un magnet creaturi din „partea cealaltă”, având parte de întâmplări cu totul neobișnuite.
Cartea începe cu dispariția Darlei, o fetiță de câțiva anișori, pentru căutarea căreia se mobilizează întreaga comunitate, printre care și Dary și amicul său AR DaKan. Nu știu dacă este corect spus amic, având în vedere complicata relație a celor doi. Dary este om, dar AR DaKan nu e…
Cine este AR DaKan, cum s-au cunoscut cei doi și cum de vânează împreună monștrii (căci despre asta e vorba, despre lupta împotriva unor monștri extratereștri ce amenință omenirea), vom afla făcând câțiva pași înapoi în timp, la o răscruce din viața lui Dary, un moment de cumpănă, când a fost martorul unui accident cumplit în care au fost implicate sora și micuța lui nepoată.
„Fundul mașinii se apropie fulgerător de ele, apoi s-a auzit țipatul răgușit al Mariei şi am urmărit-o pe Ioana cum zboară prin aer ca într-un film horror, cu mâinile ridicate deasupra capului ca o păpușă pe care o lovești cu dosul palmei. Mașina a trecut mai întâi peste Maria, apoi peste Ioana şi şi-a continuat rostogolirea de-a curmezișul verandei mele proaspăt tunse, oprindu-se nepăsătoare cu roțile în sus dincolo de gardul verde care despățea proprietatea mea de a bătrânului Morave, direct peste cușca lui Onus.”
Ca într-o realitate alternativă, Dary a putut evita accidentul, retrăind clipele de dinaintea producerii lui, după ce îl văzuse întâmplându-se. Timpul a putut fi întors. Miracolul însă a avut un preț: pierderea vederii la ochiul său drept, pentru că văzuse ceea ce nu trebuia văzut și intervenise în calea lucrurilor, generând astfel o anomalie în timp, care va naște monștri. „Instrumentul” producerii miracolului se numea Sabaahn, sau Choice și în ochii unui neavizat părea un mic animăluț ce semăna cu o nevastuică. Nu era tocmai un animal, și nici nu avea origini terestre. Dar era foarte simpatic! 
”Sfera s-a oprit pe marginea împletită și atunci am observat miezul care se vânzolea înăuntru, un lichid dens care nu-și găsea liniștea între marginile care-l țineau închis, fiind străbătut de unde viu colorate care pulsau încet, ca o respirație. M-am aplecat spre el pentru a vedea mai bine și am tresărit când s-a desfăcut ca o floare, cu un pocnet micuț. Miezul dens s-a alungit, modelând un cap ascuțit, urmat de un trup subțire, elastic, terminat cu un fuior de fum cu vârful aproape alb. Doi ochi negricioși au clipit spre mine și, sub privirile mele încântate, două urechiușe aproape rotunde s-au format de-o parte și de alta a două smocuri de păr de un roși viu. S-a întins spre mine, adulmecând aerul din față cu un nas minuscul, garnisit cu câteva mustăți subțiri, sprijinindu-se pe o lăbuță ca de veveriță, cu degete subțiri, terminate cu gheruțe închise la culoare. Am întins degetul și, după ce s-a ferit de câteva ori, l-am atins pe nasul cald, lăsându-l să mă miroasă.”
Povestea se derulează alternând planurile din realitate, cu cele petrecute în vis, iar imaginația ne e greu pusă la încercare. Autoarea crează cu măiestrie în carte un întreg univers, bine conturat și structurat. Ne prezintă nu doar existența unei rase de extratereștrii care interacționează cu pământenii, ci și structura socială a acestora, cum se înmulțesc, cum călătoresc, cum gândesc, cum simt. 
Decorul acțiunii se schimbă în permanență, pe măsură ce pătrundem, alături de protagoniștii cărții, prin portaluri, care par adevărate vizuini de iepure ca cele din Alice în țara minunilor, doar că pe cealaltă parte nu descoperim minuni, ci monștri – f’al’kerii și v’al’kerii – , și pe cei care luptă împotriva lor: Reii, un alt fel de viață inteligentă. Aflăm totodată despre dușmanii acestora, Ummi, și luam parte la căutarea anomaliei ce amenință omenirea. Și e un singur om ce poate interveni în acest proces – Dary!
De fapt, momentele de cumpănă din viața lui Dary, cele care au avut potențialul de a-i da viața peste cap, s-au transformat în adevărate noduri în timp, ce au generat realități alternative, dar cu un preț de plătit, de fiecare dată…
Dintre personaje, pe lângă Dary și AR DaKan, un rol important va avea de asemenea Sebastian, tatăl lui AR DaKan.
”- Ce v-a povestit despre mine?
– Ceva incredibil! ochii lui Sebastian au sclipit încântați, apoi a continuat. Că ai folosit o-jumătate-de -suflet pentru a-ți salva familia. Impresionant! Bărbații nu au familiari, și, totuși, tu ai reușit nu numai să câștigi unuia încrederea, dar l-ai și folosit, cum numai un reproducător o poate face.”
Țin să remarc faptul că am fost surprinsă de câteva idei foarte interesante din carte, cum ar fi existența celui de-al treilea sex la civilizația Rei – reproducătorii, care perpetuau specia, reprezentantele sexului feminin fiind sterile.
O altă idee inedită mi s-a părut cea cu căușele sufletelor, ca și cea cu sufletele atârnătoare, sau cea cu jumătățile-de-suflet. 
Sămânța este prima ta jumătate-de-suflet. Choice a fost atras de tine pentru că păreai un stăpân bun, care se putea îngriji de suflețelele care l-ar fi urmat. Doar că tu, nefiind un reproducător, nu poți fi căușul lui de suflet. Îl plimbi pe aici, alinându-i foamea, dar ajutorul lui este mult limitat (…)
Îți oferă posibilitatea unei alte alegeri doar atunci când ai o cumpănă în viață, o întâmplare care te-a afectat profund și ireversibil.
Tangențial, avem și un început de poveste romantică, dar nu influențează și nici nu potențează în vreun fel povestea, cel puțin nu în acest volum, dar cuplul format – un pământean și o Rei – are potențialul de a face acest lucru și a ne surprinde! Aștept cu curiozitate continuarea poveștii. Citind Choice, am pătruns într-o lume uluitoare, în care mi-ar plăcea să revin. 
Recomand cartea doar iubitorilor genului. Nu este ușor de citit, așa că „înarmați -vă” cu atenție și răbdare atunci când începeți să o citiți. Însă vă asigur că merită efortul! Pentru fanii acestui gen, cartea este foarte ofertantă.

Mulțumim Editura Quantum Publishers pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Quantum

Cartea CHOICE de Livia Furia poate fi comandata de pe site-ul Editurii Quantum

About Author

41 de comentarii

 1. Oli, nu pot spune decât Waw!!!! O lume ciudată si fascinanta, asta îmi evoca recenzia ta. Îmi place, sunt tentată sa o citesc cartea si sa-mi fac propria părere despre carte.

 2. Eu inca nu am citit cartea dar am recenzia pe blog :)) A citit-o si recenzat-o nepoata mea si mi-a spus ca e excelenta. Asta deduc si din recenzia ta. Poate reusesc si eu s-o citesc candva

  • Intru sa citesc recenzia nepoatei tale, chiar sunt curioasa ce impresie i-a lasat. Cred ca ti-ar placea cartea. Eu nu sunt fan SF, cu toate astea mi-a placut. Autoarea are o imaginatie extraordinara, dar si talent la scris!

 3. Din ce observ aici exista o serie de elemente originale in scrierea Liviei Furia, in plus stii bine ca este unul dintre genurile mele preferate, ai reusit sa ma tentezi mult cu aceasta frumoasa recenzie!

 4. Azi e ziua fantasy , dupa ce am gustat cel mai nou serial din seria Star Trek , m-am rasfatat cu recenzia ta. Cred ca citate din recenzia ta ar convinge cititori sa cumpere cartea mai abitir ca recomandarile standard de pe verso ale cartilor de gen . Da, are drepatate Theo , e profi , dar vie, ceea ce face diferenta .

 5. De regula genul Sf solicita mai multa atentie din partea cititorilor neobisnuiti cu genul.
  @Imi place ideea care sta la baza povestii si numele personajelor mi se par foarte ingenioase.
  Felictari pentru frumoasa recenzie!

  • Da, este oarecum un gen solicitant din punct de vedere al atenției. Sunt detalii care nu trebuie trecute cu vederea, pot părea minore, dar nu sunt, și nici o referire sau conexiune nu e întâmplătoare.
   Mulțumesc de apreciere!

 6. Eu nu sunt fan al genului, însă, în ultimul timp i-am dat o șansă… Am descoperit lucruri minunate. Am acest roman, iar recenzia ta îmi descoperă o lume fascinantă, pe care abia aștept să o citesc. Felicitări pentru recenzia minunată!

 7. Lavinia M. Fulga (FALLON) on

  Ca de obicei, recenzia ta nu face decat sa ma faca s-o trec pe lista de „must have”.

 8. Am si eu aceasta carte si de abia astept sa o citesc. Oricum aceasta editura scoate numai cartii una si una asa ca sunt convinsa ca o sa am parte de o super lectura. Felicitari pentru recenzie

Spune-ți părerea!

%d blogeri au apreciat: