Delicatese Literare
Recenzii

Chosen Aleasa de Rena Fischer, Editura Unicart – recenzie

Chosen Aleasa (Chosen die bestimmte – 2017)

Rena Fischer

Editura Unicart

Colecția Imaginarium
Traducerea: Ioana Constantin
Număr de pagini: 534
Anul apariție: 2018
1. Chosen Aleasa – Chosen die bestimmte – 2017
2. Chosen Trezirea – Chosen – Das Erwachen – 2017 – recenzie
“HOTĂRĂȘTE-TE ACUM!”
“Două clanuri învrăjbite care vor, fiecare, s-o atragă de partea lor. O școală pentru elevi cu capacități ieșite din comun, care i se pare o închisoare. Și un băiat pe care-l iubește mai mult decât ar trebui. Prinsă între dragoste și trădare, minciună și conspirație, Emma este nevoită să găsească adevărul. Cât de repede se poate, altminteri o vor prinde. Și o vor ucide.”
“O școală de elită pentru copiii supradotați nu e tocmai visul Emmei! Dar Sensus Corvi nu e o școală obișnuită: Emma este o “scufundătoare în emoții” și poate simți sentimentele celorlalți. Toți colegii ei dispun la rândul lor de asemenea înzestrări extraordinare, iar Emma se obișnuiește mai greu cu acest lucru. Aidan cel atât de charismatic, de pildă, poate influența elementele naturii — însă mai cu seamă reușește să tulbure destul de serios sentimentele Emmei… Apoi apare Jared, un fost elev, care îi dezvăluie Emmei secretul întunecat din spatele zidurilor școlii, iar Emma se vede prinsă între două fronturi și nu mai știe în cine poate avea încredere și în cine nu. Izbucnește o rebeliune care se dovedește a fi mai mult decât o luptă înverșunată. Iar pentru Emma, în joc este nu doar dragostea, ci însăși viața ei!”
Rena Fischer s-a născut la München și încă din copilărie își scria propriile povești și “cărți despre gânduri” în care adăuga fotografii, bilete de intrare, texte de ziar și orice altceva pentru a le transforma în scrapbooks. După bacalaureat a studiat științe economice și a ajuns să lucreze la Cork unde s-a îndrăgostit de peisajul sălbatic și frumos al Irlandei.
Visul ei de a locui la mare s-a îndeplinit după câțiva ani, însă în zone mai calde, atunci când s-a mutat cu soțul și fiica ei în Spania. După nașterea celor doi băieți gemeni, și-a abandonat profesia “respectabilă” și a început să scrie cărți pentru copii și adolescenți. Astăzi trăiește împreună cu familia la München.
Un fantasy original, alert și plin de suspans. Un young-adult emoționant, o poveste despre dragostea adevărată, maturizare, trădarea încrederii, lupte cu sine și cu ceilalți și o lume magică care te prinde în mreje.
Rena Fischer este o autoare nouă pentru mine, dar a reușit să-mi trezească interesul încă din primele capitole. Cu un stil de scriere alert, plin de energie, captează atenția celui care citește și-l prinde în pânza de păianjen țesută cu atâta meșteșug.
Chosen Aleasa” este o carte care sigur va face senzație în rândul publicului care iubește genul fantasy, paranormal și young- adult.
Emma este un personaj deosebit, o tânără liniștită care devine un model în rândul tinerilor. Sau poate deveni.
“- Ai promis că o să te străduiești, îmi spune cu reproș în glas.
Iar eu îi promit din nou să-mi exilez amintirile undeva în adâncul memoriei.
Dar sunt ca umbrele. Cine și-ar putea imagina un trup fără o umbră? O viață fără amintiri?”
Bună întrebare!
“Chosen Aleasa” începe în acest mod simplu, complicat prin faptul că de acum încercăm să ne dăm seama ce se va întâmpla pe parcurs…
Fiecare capitol al cărții are un titlu care reușește să intrige de fiecare dată. Astfel, ești captivat de această lume stranie, plină de secrete ce se cer dezvăluite, de taine ce se vor păstrate, și nu realizezi când zboară paginile cărții.
Țin să menționez grafica și coperta acestei cărți: sunt deosebite! Felicitări pentru modul impecabil de prezentare al cărții, dar și pentru traducerea frumoasă.
Să revenim totuși la Emma și misterele care o învăluie…
“… dintr-odată tot ce simt se concentrează asupra unei singure dorințe care devine de-a dreptul copleșitoare: dorința arzătoare de a ocroti. Niciodată nu am simțit-o atât de intens.
Nici nu aș fi avut cum.
Pentru că eu, un copil de șase ani, simt acum dragostea unei mame pentru copilul ei.
Dar copilul sunt eu însămi.
“Să nu spui nimănui nimic. Ar face experimente pe noi sau ne-ar închide într-un ospiciu.”
De acum, curiozitatea este stârnită, nu mai trebuie decât să descoperim despre ce este vorba…
O tânără cu un har aparte, care se ascunde de restul lumii. Mama îi moare într-un ciudat accident de mașină, iar la înmormântarea ei apare un bărbat care-i cunoaște numele dar și harul pe care-l are… Foarte ciudat!
Emma este nevoită să plece, să se țină de planul mamei pentru cazurile de urgență: să se piardă într-un oraș mare, sub o identitate falsă, să nu se lase descoperită sau prinsă.
“Mă simt de parcă aș fi intrat cu capul într-un zid de beton. Mă întorc încet și mă uit mai atent la străin. Păr negru, drept, fața îngustă, fruntea înaltă și ochi albaștri ca gheața. Ochii mei.”
Un tată care nu a fost deloc prezent în viața ei, apare fix atunci când îi moare mama… Dacă asta nu-i straniu…
Autoarea Rena Fischer își plasează acțiunea cărții în Cork, Irlanda. Și chiar reușește să-și poarte cititorii acolo, redând atmosfera mistică, învăluită în ceață, ce ascunde secrete, a Irlandei. O atmosferă care mă poartă cu gândul la seriile fantasy ale scriitoarei Nora Roberts, altă autoare foarte dragă mie, care a reușit să mă facă să iubesc Irlanda.
Jacob – tatăl nou descoperit al Emmei, locuiește împreună cu finul său, Aidan. Cei doi aproape că nu o bagă deloc în seamă pe tânără, dar, când apare ea, ei se opresc brusc din orice făceau sau discutau. Această situație îi provoacă Emmei următoarea criză. Tot acum, fata află despre SENSUS CORVI și despre teste… Este hotărâtă să urmeze planurile mamei și să pice acele teste.
La Sensus Corvi are parte de o altercație cu o fată și o cunoaște pe Faye. Sensus Corvi este academia celor supradotați. Iar Emma este decisă să pice testele, dar este descoperită:
“- Cel puțin știm că putem sări testele de inteligență și începe paratestele imediat. Farran va fi foarte bucuros, spune tata.
Totul a mers rău.
N-o să mă întorc în Germania…
Iar Aidan și Jacob mă disprețuiesc.”
Farran este cel care conduce această Sensus Corvi. Este cititor de gânduri, telekinet și empat… trei puteri care-i permit să controleze un om…
Pe de altă parte, Emma îi cunoaște pe cei din Inelul lui Horus, sau forța de rezistență, opoziția lui Farran.
De aici, acțiunea cărții se complică, cunoaștem o mulțime de personaje cu diferite puteri și scopuri, ce încearcă să o influențeze pe Emma.
Întrebarea care necesită cu adevărat un răspuns, înainte de a afla de ce parte a baricadei se va afla Emma, este: care este scopul? Ce urmăresc Farran, Jacob și Aidan? Dar țelul lui Jared și al celor din Inelul lui Horus? Există o cale de mijloc? Cine sunt cei buni și cine sunt cei răi?
“Chosen Aleasa” ne oferă posibilitatea de a afla toate aceste răspunsuri. Un thriller fantasy în care suspansul și misterul sunt ingredientele principale, pe lângă emoțiile care iau cu asalt cititorul din fiecare filă a cărții.
O carte care prinde în mreje, te face să o devorezi, iar la final să-ți dorești să descoperi mai multe.
Emma este tânăra în jurul căreia se învârte toată acțiunea, cel mai important personaj al cărții. Și tot ea este cea care trebuie să ia deciziile în privința acțiunilor sale.
O vedem pe Emma maturizându-se, făcând greșeli, învățând din ele. Având încredere în cei care ar trebui să-i poarte de grijă și realizând că aceștia sunt cei mai mari dușmani; scopurile proprii ale unora sunt mai importante decât orice pierdere umană. Asistăm la luptele din spate, la comploturi ce vor fi dezvăluite spre final, dar care nu vor rezolva prea multe…
Jared și Aidan sunt doi tineri care luptă fiecare pentru ceea ce crede, realizând într-un final că nimeni nu are întreaga perspectivă a scopurilor celor mari. Asistăm la lupta celor doi pentru a atrage atenția Emmei, la rivalitatea celor doi.
În contextul creat de autoare, realizăm că Farran este un conducător care-și dorește supremația, nu dorește concurență și nici oameni capabili să i se opună.
Mi-a plăcut foarte mult cartea și aștept cu nerăbdare continuarea seriei.

Cartea Chosen Aleasa de Rena Fischer se poate comanda pe unicart.ro, libris.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Unicart

18 Comments

Spune-ți părerea!