Delicatese Literare
Recenzii

Chosen Trezirea de Rena Fischer, Editura Unicart – recenzie

Chosen Trezirea

(Chosen – Das Erwachen – 2017)

Rena Fischer

Editura: Unicart

Traducerea: Ioana Constantin

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 560

1. Chosen Aleasa – Chosen die bestimmte – 2017 – recenzie
2. Chosen Trezirea – Chosen – Das Erwachen – 2017
“ÎNCREDE-TE ÎN ÎNZESTRAREA TA!”
RENA FISCHER s-a născut la München și încă din copilărie își scria propriile povești și “cărți despre gânduri” în care adăuga fotografii, bilete de intrare, texte de ziar și orice altceva pentru a le transforma în scrapbooks. După bacalaureat a studiat științe economice și a ajuns să lucreze la Cork unde s-a îndrăgostit de peisajul sălbatic și frumos al Irlandei. Visul ei de a locui la mare s-a împlinit după câțiva ani, însă în zone mai calde, atunci când s-a mutat cu soțul și fiica ei în Spania. După nașterea celor doi băieți gemeni, și-a abandonat profesia “respectabilă” și a început să scrie cărți pentru copii și adolescenți.
Astăzi trăiește împreună cu familia la München.

Când îți sunt manipulate amintirile, când toți cei care ar vrea să-ți spună adevărul sunt dispăruți sau morți — cum poți recunoaște minciunile?  Emma

Când te trezești într-o noapte pe o bancă din parc și constați că nu-ți cunoști nici numele, nici trecutul — cum îți poți recupera memoria? Aidan

Când fiica ta a ajuns prizoniera unui psihopat extrem de puternic care nu trebuie să știe că mai trăiești — cum vei reuși s-o eliberezi? Jacob

La începutul anului, Emma se află în fața rămășițelor vieții ei de până acum: amintirile i-au fost manipulate de Farran, directorul internatului de elită. Este convinsă că tatăl ei,  Jacob, e mort, că el a ordonat asasinarea mamei ei și că prietenul ei Jared a fost ucis de marea ei dragoste, Aidan. Acesta a dispărut în fatidica noapte de Revelion. Va reuși oare Emma să înțeleagă manevrele tenebroase ale lui Farran, care se erijează în mentorul ei? Va reuși tatăl Emmei să o apere de puterea influenței lui Farran? Și îl va găsi oare pe Aidan înainte să fie prea târziu? Un singur lucru e cert: fără ajutorul Emmei, Aidan e pierdut.

O lectură intensă, alertă, plină de suspans. Un young-adult fantasy care ne ține cu respirația tăiată de la prima până la ultima pagină.
A trecut ceva vreme de când am citit primul volum al acestei serii, Chosen Aleasa, dar aventurile Emmei m-au captivat atunci și au continuat să o facă și pe parcursul volumului de față.
 
Autoarea Rena Fisher a reușit să ne prindă în poveste și să ne mențină viu interesul, stârnind imaginația și urmărind cu sufletul la gură desfășurarea evenimentelor.
“Niciodată.
Niciodată nu m-ai iubit fără rezerve.
Altminteri n-ai fi putut să-i ucizi.
Pe fratele meu Corb: pe tatăl meu.
Dacă te întorci, să nu te aștepți să te iert. Prea multe cioburi din inima mea s-au risipit pe urmele pașilor tăi. E destul.
O să le mătur din calea ta.
Până ce degetele o să mi se umple de sânge.
Și o să fiu liberă.”
Callahan, Farran și Emma discută despre necesitatea de a-l declara mort pe tatăl Emmei. Tragicele întâmplări din noaptea de Revelion încă o bântuie pe tânără.
 
Toți încearcă să își revină. Emma nu mai este foarte sigură de nimic, dar are încredere deplină în Farran. Nu prea știe exact ce să creadă despre tatăl ei, dar este convinsă că acesta este mort.
 
Cu siguranță scufundarea în emoțiile lui Farran a ajutat-o să ajungă la această concluzie.
 
Aidan este dat dispărut, Jacob e considerat mort, Emma este privită cu neîncredere de toți elevii de la Sensus Corvi.
“- Aidan! spun gâfâind.
Picioarele îmi cedează și mă prăbușesc în genunchi. Șterg cu atenție legitimația de elev a lui Aidan. Oamenii lui Callahan au căutat în toată clădirea și n-au găsit nicăieri nicio urmă. Mă uit la râul care curge impasibil prin fața ochilor mei. Nu! Un hohot de plâns mi se eliberează din gâtlej și aruncă o frică albă în aerul rece de iarnă.”
În timp ce Emma face față amenințărilor voalate cu moartea și încearcă să-și ducă viața mai departe, tatăl ei încearcă să o scoată din Sensus Corvi. Lucrurile par a se complica pe măsură ce acțiunea cărții ne face să ne simțim din ce în ce mai confuzi.
Senzația de pericol planează asupra Emmei, deși aceasta nu pare a-și face griji pentru ea.
 
În acest timp, reflectorul autoarei îl aduce în prim plan pe Aidan care are și el propriile sale probleme:
“- Cum te numești? Vârsta? Domiciliul?
Fiecare cuvânt e o lovitură. Și nu știu răspunsurile.
Nici măcar un singur răspuns nu știu.”
Misterul se intensifică. În acest moment, începi să ai dubii în privința oricărui personaj. Toți par să ascundă câte ceva. Fiecare pare a urmări îndeplinirea propriilor scopuri.
 
“Chosen Trezirea” se dovedește a fi un puzzle complex al emoțiilor intense, un labirint cu două tăișuri, din care nimeni nu poate ieși fără cicatrici. Ceea ce este cu adevărat interesant de urmărit este importanța Emmei în tot acest amalgam de comploturi și pericole.
 
O lectură care întrece orice închipuire. O călătorie spre cunoaștere și maturizare, lupta cu instinctele, dar și cu puterile paranormale care sunt folosite pentru a manipula masele și a distorsiona realitatea.
 
În tot acest timp nu poți evita să nu te întrebi dacă Emma și Aidan au vreo șansă la fericire. Se pare că toți au câte un interes propriu pentru ca cei doi tineri să nu fie împreună.
 
Cum și-a pierdut memoria Aidan? De ce Emma crede cu tărie că acesta este vinovat de moartea tatălui ei? Din ce motiv Callahan este atât de dur cu ea? Întrebări cărora sper că le voi descoperi răspunsul.
“Un bubuit înfundat și voci puternice. Apoi presiunea dispare ca și cum cineva ar fi tăiat cu foarfeca legătura dintre mine și Farran. Am trecut testul. Din păcate, sunt mult prea epuizată ca să mă mai bucur.”
În timp ce Emma își începe antrenamentele cu Farran, Jacob este disperat să își recupereze fiica. Pentru asta este dispus să se alieze cu Șoimii, cei mai mari dușmani ai lui de până acum. În același timp, este îngrijorat de dispariția lui Aidan.
 
Acesta se pare că suferă de fugă disociativă:
“- Și cât durează?
Oftează și-și pune din nou ochelarii.
– Diferă de la caz la caz. De cele mai multe ori, câteva zile. Sunt și cazuri în care se întinde pe durata câtorva luni. În cazuri singulare, memoria nu revine niciodată și cei afectați își compun o altă identitate, se stabilesc undeva și de multe ori duc o viață complet diferită față de cea de dinainte.”
Un diagnostic care nu pare a fi prea optimist. Asta-i clar.
 
Firele acțiunii se multiplică, deși la început pare a fi doar o simplă încâlceală fără sens. Apoi, ușor ușor, ne dăm seama că există un maestru păpușar ce manevrează cu abilitate fiecare personaj.
 
Iluzii, ștergeri de memorie, amnezie, comploturi și interese ascunse ne iau cu asalt pe măsură ce lectura cărții avansează. Deși la început nu știam cine este responsabil de toate aceste întâmplări ciudate, bănuielile își fac loc treptat.
“Arunc telefonul de-a curmezișul încăperii pe  pat. Ochii mi se umplu de lacrimi. Tot timpul, de la revelion încoace, am fost sigură că emoțiile mă mint. Dar dacă în realitate rațiunea e cea care mă minte?”
Suspansul ne omoară! Ori ne face mai puternici…
 
Aidan este dus la Șoimi și are o întâlnire cu tatăl Emmei. Între timp, tânăra noastră însoțită de Jack pleacă pentru a-l lua pe Aidan din mijlocul Șoimilor.
 
Avem parte de multe răsturnări de situație și de adevăruri ce încep să iasă la iveală. Comploturile nu încetează brusc, iar Jacob, Emma și Aidan sunt nevoiți să se încreadă orbește unul în celălalt.
 
Autoarea Rena Fisher a creat o poveste care îmbină romanul fantasy paranormal cu romance young-adult, astfel, cititorii sunt diverși, fiecare fiind încântat în funcție de preferințe.
 
“Chosen Trezirea” este finalul unei povești în care binele se luptă cu răul, unde doi tineri și iubirea lor sunt prinși la mijloc, în lupta pentru dominație. O lectură absolut fascinantă, pe care nu o poți lăsa din mână.
 
 

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *