Delicatese Literare
Recenzii

Cicatrici în chip de aripi de Erin Stewart, Editura Corint – recenzie

Cicatrici în chip de aripi

(Scars Like Wings – 2019)

Erin Stewart

Editura Corint

Colecția Corinteens

An apariție: 2021

Număr de pagini: 368

Traducere de Carla Georgescu

✍️ Erin Stewart a crescut în statul american Virginia, iar acum locuiește la poalele Munților Stâncoși împreună cu soțul și cei trei copii ai lor. Lui Erin îi place să profite de experiența ei ca jurnalistă pentru a face cercetări și a scrie romane bazate pe povești de viață adevărate. Supraviețuitoare a unui atac de cord și mamă adoptivă, Erin crede cu tărie că există întotdeauna un motiv bine întemeiat pentru care viața ne aduce în cale oameni și răsturnări de situație. CICATRICI ÎN CHIP DE ARIPI este romanul ei de debut. O poți găsi on-line pe erinstewartbooks.com și pe Twitter și Instagram (@Erin_N_Stewart).

Captivantă, sfâșietoare și autentică, CICATRICI ÎN CHIP DE ARIPI este o poveste despre curaj – perfectă pentru fanii romanelor TOATE ACELE LOCURI MINUNATE și UN AN FĂRĂ TINE.

Înainte, eram un milion de lucruri.
Acum nu sunt decât unul singur. Fata Arsă.

Ava Lee a pierdut tot ce poate pierde un om: părinții, pe cea mai bună prietenă, casa. Ba chiar și chipul. Nu-i trebuie o oglindă pentru a ști cum arată – își poate vedea reflexia în ochii tuturor.

La un an după incendiul care i-a distrus lumea, unchiul și mătușa ei iau decizia ca tânăra să se întoarcă la școală. Să încerce să fie din nou „normală”. Orice o fi însemnând și asta. Dar Ava știe că acest plan nu va funcționa. Normalitatea e un concept inexistent pentru cineva ca ea. Și nici vorbă de legarea unor noi prietenii – nimeni nu-și dorește să fie văzut împreună cu Fata Arsă.

Dar când face cunoștință cu Piper, o supraviețuitoare la fel ca ea, tânăra începe să simtă că poate nu trebuie să înfrunte de una singură acest coșmar. Sarcastică și directă, Piper nu se teme s-o împingă pe Ava în afara zonei de confort. Ba mai mult, Piper i-l prezintă pe Asad, un băiat care adoră teatrul la fel ca ea, și, treptat, Ava încearcă să-și clădească din nou o lume. Însă și Piper duce o luptă, și, curând, Ava va trebui să se hotărască dacă vrea să se ascundă în continuare în carapacea ei... sau să le îngăduie celor din jur s-o ajute să zboare.

„O perspectivă profundă și sinceră asupra a ceea ce înseamnă să fii supraviețuitorul unui incendiu și a cicatricilor pe care le purtăm cu toții. Acest roman e pentru cei care au îndrăznit să caute lumina în întuneric.” – Stephanie Nielsen, autoarea romanului HEAVEN IS HERE și supraviețuitoarea unui incendiu

„Ceea ce a făcut MINUNEA pentru copiii de gimnaziu face și romanul lui Stewart pentru elevii de liceu […]. Cititorii vor adora această poveste emoționantă și profundă.” – Booklist

“Această poveste m-a făcut să râd și să plâng.” — Erin A. Craig, autoarea romanului Casa de sare și amărăciuni
O lectură cu un mare impact emoțional asupra cititorilor, care te sfărâmă și apoi te lipește la loc, pe care o trăiești la intensitate maximă.
O lectură despre curaj și suferință, despre o tânără lovită crunt de soartă, care a rămas fără nimic. Un incendiu care nu-i schimbă doar viața de zi cu zi, ci și pe ea: fizic și emoțional.
Ava Lee este eroina principală a romanului “Cicatrici în chip de aripi”, o tânără puternică, care luptă cu piedicile pe care soarta i le-a pus în cale. Piedici nu chiar așa ușor de depășit.
“La un an după incendiu, doctorul îmi scoate masca și mă îndeamnă să-mi clădesc o nouă viață.
Nu tocmai cu acele cuvinte, desigur, fiindcă e plătit să se laude cu o grămadă de termeni medicali cum ar fi reintegrare și izolare, dar, în esență, Comitetul Răspunzător de Viața Avei s-a întrunit și a decis că am pierdut destul vremea.”
O adolescentă supraviețuitoare a unui incendiu, având arsuri pe 60% din suprafața corpului, care și-a petrecut ultimul an din viață suportând 19 operații, Ava este de acord să revină la școală pentru o perioadă de două săptămâni. Cedează la presiunea doctorului, dar mai ales a mătușii ei, Cora. Se simte vinovată deoarece ea a supraviețuit incendiului și fiica acesteia nu…
“Mie, oglinzile îmi amintesc.
Sunt un monstru.
Nimic nu poate schimba asta.”
Cicatrici fizice rămase chiar și în urma atâtor operații. Durerea pierderii părinților ei și a verișoarei sale. Gândul că mătușa și unchiul își aduc aminte de pierderea lor de câte ori o văd îi provoacă o durere continuă.
Ava este îngrozită când se gândește că se va întoarce la școală, o școală nouă unde nu cunoaște pe nimeni. Iar faptul că mătușa speră că își va face prieteni noi și își va relua într-o oarecare măsură viața de dinainte, o apasă, Ava știind foarte bine că așa ceva nu se va întâmpla.
O lectură care te face să suferi cu fiecare rând citit, să înțelegi disperarea tinerei și dorința ei de a deveni invizibilă. Iar tinerii ei colegi de școală nu reușesc să o facă să se integreze:
“Printre zgomotele de dulăpioare, de pași și de murmure, cu urechea teafără disting cuvinte pe care n-ar trebui să le aud:
Arsă.
Incendiu.
Nouă.
Scârbos.
Zombi.”
Tragedia Avei a lăsat urme, nu doar fizice ci și emoționale. Tânăra își dă seama că lumea reacționează ciudat când o vede, chiar și cei care o cunoșteau înainte. Ca să nu mai vorbim de cei care o văd pentru prima dată. Este nevoită să facă față durerii pierderilor suferite, a faptului că se simte ca un monstru și că toți sunt îngroziți atunci când o văd. Și asta nu este totul. Toate operațiile ei au fost costisitoare, astfel că unchiul și mătușa au de plătit o mulțime de bani. Astfel că ambii petrec mai mult timp la muncă decât acasă. Iar când sunt acasă refuză să discute despre durerea lor. Este o situație dramatică care pune și mai multă presiune pe umerii tinerei.
“Nimeni nu mă vrea în preajmă ca să-l fac să se simtă stânjenit. E mai bine așa — ei nu sunt nevoiți să aibă de-a face cu mine, iar eu nu trebuie să-i văd încercând.
Așa că nu sunt în căutare de noi prieteni sau de o nouă viață.
Am trăit. Și am murit.
Sfârșitul poveștii.
— N-am nevoie de prieteni. De câte ori să vă mai spun asta? N-am nevoie de nimeni.”
Împinsă cumva de la spate de Cora și Glenn, unchiul și mătușa ei, Ava merge la o întâlnire a persoanelor ce au supraviețuit incendiilor. Aici o cunoaște pe Piper, care se dovedește a fi colega ei de liceu. Este o tânără volubilă, vorbăreață, ce-și ascunde trauma în spatele întrebărilor puse tot timpul.
“Cicatrici în chip de aripi” este o lectură despre supraviețuire. Despre readaptarea la viață în condiții total diferite de cele cunoscute. O lecție de viață. O poveste sfâșietoare, care îți captează atenția chiar de la început, pe care o citești cu sufletul la gură și cu pachetul de șervețele în mână. O carte pe care nu o poți lăsa din mână până la final.
Povestea Avei este impresionantă. Este povestea tuturor supraviețuitorilor unor incendii. O poveste despre traume, răni vizibile și vinovăție, despre durere și lupta constantă cu privirile oripilare sau pline de milă ale celor din jur.
Autoarea Erin Stewart a reușit să ne stoarcă emoțional din câteva întorsături de condei. Emoțiile pe care le-a transmis cu fiecare propoziție așternută pe hârtie ne-au făcut să cunoaștem atât personajul cât și psihicul celor care supraviețuiesc incendiilor și încearcă să se reintegreze în comunitate. Este cu atât mai greu pentru o adolescentă, deoarece știm cu toții cât de dureros de sinceri și brutali în exprimare sunt tinerii.
Cu siguranță călătoria Avei m-a impresionat. O luptă constantă cu propriile limitări. O încercare de a face față fiind chiar adoptarea măștii nepăsării, cu toate că pe interior simte cum se dezintegrează.
Prietenia Avei cu Piper este neașteptată pe de-o parte, dar și de așteptat, având în vedere traumele prin care au trecut fiecare dintre ele.
“— În cinstea găsirii unei noi normalități! toastează și-și ciocnește paharul de al meu. Orice-ar însemna asta.”
Cele două tinere se sprijină una pe alta, prietenia lor părând firească, ambele fiind supraviețuitoare ale unor incendii, înțelegând cu ce se confruntă cealaltă.
Treptat, cu pași mici, cele două tinere se provoacă una pe cealaltă să își reia activitățile pe care le făceau înainte de incendiul care le-a zdrobit sufletele, nu doar trupurile. Cu pași înainte, cu regresii, cu momente de panică și încercări de a lăsa această viață în urmă. Făcând față sentimentului culpabilității care le sfărâmă inimile și le sfâșie sufletul. Dând glas durerii și emoțiilor reale, ținute ferecate după traumele suferite.
O aventură deosebită. O călătorie pe Lună în varianta retrăirii vieții, “Cicatrici în chip de aripi” este ridicarea păsării Phoenix din propria cenușă. Astfel, călătoria Avei ne este ilustrată de autoarea Erin Stewart, de la ascunsul în lumea umbrelor la ieșirea în lumina reflectoarelor. Regăsirea curajului și a dorinței de a trăi din nou!
“— Felul în care i se lumina chipul înainte de piesele tale. Ochii i se umpleau de viață când te vedea pe scenă. În seara aceasta arăți exact la fel — exact ca ea.
Cora îl îmbrățișează pe Glenn, iar el mă cuprinde cu brațul și ne îmbrățișăm, un trio al inimilor frânte strâns unit laolaltă — cu cizmele de cowboy pe covor și tot restul.”
O lectură care-ți rămâne gravată în suflet pentru mult timp. Un roman cu puternice accente psihologice, o puternică lecție motivațională.

Cartea Cicatrici în chip de aripi de Erin Stewart poate fi comandată de pe edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii, prezentări și articole Editura Corint

10 Comments

Spune-ți părerea!