Delicatese Literare
Recenzii

Cinci destine întunecate de Kendare Blake, Editura Corint, Leda Edge – recenzie

Cinci destine întunecate

(Five ​Dark Fates, 2019)

Kendare Blake

Editura Leda

Colecția Leda Edge

An apariție: 2020

Nr. de pagini: 416

Traducere din limba engleză de Roxana Olteanu

  1. Trei coroane întunecate, Editura Leda Edge / Three Dark Crowns – 2016 – recenzie
  2. Un tron întunecat, Editura Leda Edge / One Dark Throne – 2017 – recenzie
  3. Două domnii întunecate, Editura Leda Edge / Two Dark Reigns – 2018 – prezentare
  4. Cinci destine întunecate, Editura Leda Edge / Five ​Dark Fates – 2019

Kendare Blake a crescut în orășelul Cambridge din Minnesota. Este absolventă a Colegiului Ithaca, din Ithaca, New York, și a obținut un Master of Arts în scrierea creativă de la Universitatea Middlesex din Londra, Anglia. Îi place să călătorească, este iubitoare de animale și trișează foarte mult atunci când joacă Final Fantasy. Ea este adoptată din Coreea de Sud la vârsta de șapte luni.

În urma cumplitei confruntări cu regina Katharine, Mirabella și Arsinoe trebuie să decidă ce să facă în continuare. Răspunsul lor la domnia malefică a lui Katharine este Jules, războinica lor, dar acum mintea ei este distrusă de crize incontrolabile de nebunie și nimeni nu știe ce s-ar putea întâmpla cu rebelii.

Apoi Mirabella dispare și, deși pe Arsinoe o doare să recunoască, toate indiciile duc spre o trădare de neînchipuit. Dar în acest război sunt mai mulți jucători decât știe ea. Până la urmă, lupta pentru putere se va încheia, dar cu ce preț?

În ultima carte a acestei serii, trei surori se vor război în vreme ce secretele din trecutul insulei Fennbirn vor fi dezvăluite. Alianțele se vor schimba, iar legămintele vor puse la încercare. Dar, ca întotdeauna, soarta insulei stă în mâinile reginelor sale.

„Tulburătoare cu amestecul ei de bătălii, elemente sinistre și un conflict complicat între surori […]. Finalul e mai mult decât mulțumitor.” – Common Sense Media

„Poate că lucrurile nu se termină cu «și au trăit fericiți până la adânci batrâneți», dar se termină totuși așa cum trebuie.” – Kirkus

Să citești ultimul volum al unei serii este o experiență anume, chiar și în cazul uneia de numai patru volume, cum este cea concepută de Kendare Blake. „Cinci destine întunecate” vine să pecetluiască soarta insulei Fennbirn și a sistemului său matriarhal, neschimbat de secole.

O insulă misterioasă, învăluită în cețuri, condusă de o regină aleasă dintre trei triplete la fiecare generație, de fapt o regină care își câștigă tronul prin uciderea surorilor – insula Fennbirn este un loc cu totul deosebit, care pare în afara timpului și a spațiului, deși rezidă chiar în interiorul unei proiecții ale acestei lumi. Autoarea a venit cu un suflu de aer proaspăt în lumea fantasy prin intermediul acestei serii, aducând multă originalitate prin diversele aspecte pe care le-a valorificat.

Worldbuilding-ul pare destul de simplu inițial, dar reușește prin atmosfera sumbră a insulei să amplifice o geografie relativ redusă în dimensiuni. Personajele sunt cheia întregii povești, în special cele trei regine care își dispută tronul: Katharine cea toxică, elementala Mirabella și naturalista Arsinoe. Dacă ați ajuns cu lectura seriei până aici, deja știți că lucrurile nu stau chiar așa în privința darurilor celor trei triplete regale. Dacă nu ați început încă seria sau sunteți la început, vă avertizez că s-ar putea să urmeze oarece spoilere, fiindcă oricât încerc să le evit de obicei, este aproape imposibil când prezint vomulul final al unei serii. Celor trei regine li se alătură o a patra: regina Legiunii, Jules Milone, cea care a descoperit că are pe lângă harul foarte puternic de naturalistă și pe cel al războiului. Diversele facțiuni de pe insulă sunt frământate de conflict, neștiind încotro să apuce și ce parte a baricadei să aleagă. Curând însă, se vor împărți în două tabere: rebelii, cei aflați în spatele lui Jules și al lui Arsinoe și susținătorii Reginei Încoronate, Katharine, cea numită și Moarta Vie.

Lucruri ascunse din istoria insulei au început să iasă la iveală încă din cel al patrulea volum, când povestea reginei Illiann și a surorii sale Daphne i-a fost revelată lui Arsinoe.

Mirabella continuă să se perceapă drept sora mai mare, care se simte responsabilă atât de soarta insulei, cât și de surorile ei mai mici, în ciuda tuturor neînțelegerilor. Crede că rolul ei este de a învinge ceața care a început să facă ravagii printre insulari.

Katharine este posedată de reginele cele demult pierite, acele surori care n-au avut nicicând parte de coroană, înlăturate din drum de una din trei, după legea cruntă a insulei. Încearcă acum să aibă parte de puterea care le-a fost negată, prin intermediul lui Kat. Ceva din vechea Katharine a rămas însă și nu cedează în fața lor.

Arsinoe a avut un parcurs tare alambicat, și-a descoperit darul de toxică, însă după ce deja se afundase din ce în ce mai mult în practica magiei joase, acea formă atât de misterioasă și de hulită de localnici. În mod paradoxal, tocmai ea poate fi cheia care să îndepărteze reginele moarte, însă cine va fi regina insulei Fennbirn? O luptă mare stă să înceapă, nimeni nu poate ști deznodământul. Fennbirn este în fața unei mari răscruci, iar lucrurile par că se vor schimba din temelii, pe orice față ar cădea moneda. Nu mai e cale de întors la ce a fost vreme de secole. Reginele au parcurs un drum greu, presărat cu pierderi și amărăciune. Într-un fel sau altul, soarta va decide, atât pentru ele, cât și pentru cei din jurul lor: Billy Chasworth, continentalul îndrăgostit de Arsinoe, Pietyr Renard din clanul Arron, iubitul reginei Katharine, războinica Emilia, întreaga familie Milone, Marea Preoteasă Luca și toți cei apropiați de fiecare dintre combatante.

Stilul autoarei, timpul prezent folosit în permanență, care adaugă la starea de alertă, de atemporal, enunțurile relativ scurte și la obiect, dialogurile asemenea, pe mine m-au convins ca o emblemă a originalității. Nu am mai citit alte cărți de Kendare Blake, deci nu pot să opinez dacă este o caracteristică a ei, per ansamblu, sau dacă a vrut să confere doar acestei serii stilul în cauză. Indiferent care este răspunsul, rezultatul obținut este cel scontat: este suficient să citești un scurt fragment, din oricare volum, ca să recunoști sursa.

Deși conține elemente specifice genului young adult – personaje care cresc și se dezvoltă, antrenamente pentru a îndeplini un scop, primele iubiri – modul în care autoarea a ales să ducă mai departe intriga și mai ales finalul denotă o maturitate anume. Consider finalul pe măsura seriei și invit pe toți iubitorii genului fantasy să încerce aceste romane deosebite.

Cele cinci destine întunecate, ale reginelor și al insulei Fennbirn, vă așteaptă să le descoperiți!

„În camera Consiliului Negru, Katharine stă în capul mesei lungi de lemn întunecat. E neliniștită și tulburată, iar răbdarea ei e întinsă la maximum după o altă ședință cu certuri. Marea Preoteasă a avut tupeul să propună ca Mirabella să participe la ședințele consiliului, dar a fost redusă imediat la tăcere. Și chiar dacă opoziția n-ar fi fost așa de zgomotoasă, Katharine ar fi respins-o ea singură.

Reginele moarte, cu disperarea lor de a se apropia de Mirabella, o siliseră pe Katharine să stea departe de sora ei. De fiecare dată când o vedeau, se repezeau la suprafața corpului ei cu atâta forță, încât o lua amețeala. Și în curând vor găsi o modalitate să ia ce își doresc.

Dacă nu va găsi Katharine ceva care să le distragă atenția.”

„ – Gilbert! Ce a fost asta?

– Nimic bun, spune el, cu ochii fixați pe fața lui Pietyr. Se oprește o clipă ca să înghită în sec. Am văzut o prăpastie. Și sânge. Am auzit voci de regine.

– Ce spuneau?

– Nu mi-am dat seama. Erau… șoapte. Vaiete.

Arsinoe se lasă pe spate, ușurată.

– Asta te mulțumește? întreabă el.

– Asta mă mulțumește. Pentru că, indiferent ce i s-a întâmplat, a fost ceva nenatural. Iar cu nenaturalul mă pot descurca.”

Cartea Cinci destine întunecate de Kendare Blake poate fi comandată pe edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți fantasy

12 Comments

Spune-ți părerea!