Delicatese Literare
Recenzii

Cinci motive să o iei de la capăt de K.A. Tucker, Editura Epica – recenzie

Cinci motive să o iei de la capăt

(Five Ways to Fall – 2014)

K. A. Tucker

Editura Epica

Colecția EpicLove

Traducere: Gabriela Stoica

Nr. pagini: 464

An apariție: 2019

K.A. Tucker s-a născut în orășelul Ontario, Canada, și a scris prima ei carte la vârsta de șase ani, cu ajutorul bibliotecarei din școala primară. În prezent  locuiește într-un orășel de lângă Toronto împreună cu soțul ei, cu două fiice precum și cu o numeroasă familie de simpatice necuvântătoare.

Este o cititoare împătimită și autoarea a 14 romane devenite bestselleruri. Seria Ten Tiny Breaths a propulsat-o în rândul autoarelor consacrate ale genului New Adult.

0.5. In Her Wake – 2014

1. Zece respirații scurte – Editura Epica – Ten Tiny Breaths – 2012 – recenzia

2. O minciună nevinovată – Editura Epica – One Tiny Lie – 2013 – recenzia

3. În patru secunde ai pierdut totul – Editura Epica – Four Seconds to Lose – 2013 – recenzia

4. Cinci motive să o iei de la capăt – Editura Epica – Five Ways to Fall – 2014

Amândoi și-au dorit doar să se distreze, fără alte complicații. Nu credeau că, după o aventură de-o noapte, viața îi va aduce din nou împreună.

Reese MacKay este o tânără nonconformistă care a făcut multe greșeli până la douăzeci de ani. După ce căsnicia ei de scurtă durată se încheie dezastruos, se hotărăște să facă o schimbare majoră: se mută la Miami și este gata să-și lase în urmă existența presărată cu fapte nesăbuite. Totul pare să meargă bine — cu excepția unei aventuri stânjenitoare de-o noapte, în Cancún, cu un tip trăsnet.

Lui Ben soarta i-a surâs din plin: este charismatic, chipeș, râvnit de femei și înconjurat de mulți prieteni. După ce s-a împărțit între studiile de Drept și munca de bodyguard la un club de noapte, acum vrea să se liniștească și să înceapă o carieră de avocat. Însă în prima zi la noua slujbă dă nas în nas cu fata pe care a întâlnit-o în Cancún.

Dacă Ben ar avea puțină minte, s-ar ține departe de Reese, pentru că e fiica vitregă a șefului său, iar acesta i-a spus foarte clar că legăturile amoroase la birou sunt un motiv de concediere. În plus, se zvonește că Reese are o personalitate dificilă. Însă asta nu îl descurajează pe Ben, fiindcă adoră provocările.

Deși cartea poate fi citită și independent, eu vă recomand să citiți întreaga serie, în fiecare volum în parte veți descoperi o poveste de dragoste aparte, care vă va cuceri cu siguranță.

Cinci motive să o iei de la capăt este o încântătoare carte young adult, foarte romantică, sensibilă și amuzantă, cu un cuplu absolut memorabil. Atât Ben cât și Reese au personalități fascinante, iar chimia dintre ei este palpabilă încă de la prima lor întâlnire ”de coșmar”.

Cartea este scrisă la persoana întâi, alternând capitolele din perspectiva lui Reese cu cele din perspectiva lui Ben.

Chipeș, carismatic, înalt de un metru nouăzeci, plin de mușchi, blond cu ochii de un albastru electric, Ben era un afemeiat notoriu, părând să nu ia pe nimeni și nimic prea în serios, cu atât mai mult pe el însuși. Cu zeci de aventuri la activ, Ben reușise să rămână ”neutru ca Elveția”, neimplicându-se emoțional și transmițând clar, de la început, fiecărei partenere de amor mesajul că nu era dispus să ducă relația la un alt nivel.  Singura dată când simțise un sentiment ce s-ar fi putut transforma în ceva mai profund fusese când o întâlnise pe Kasey, tânăra fascinantă plină de secrete care se angajase chelneriță la barul unde el lucra ca bodyguard, însă se lămurise repede că sentimentele nu-i erau împărtășite și trecuse mai departe fără să sufere prea mult, dovadă că nu ea era sufletul lui pereche. Chiar eram curioasă să descopăr cine va reuși să-l îmblânzească până la urmă pe incorigibilul ”armăsar”.

Pe Ben l-am cunoscut pentru prima dată în ”Zece respirații scurte”, fiind bodyguard la clubul de streaptease ”Penny’s”, la care Kasey se angajase pe post de chelneriță. Știm deja povestea cutremurătoare a lui Kasey și cum încercase ea, folosindu-se de tot felul de substitute precum sexul și alcoolul, ca să-și anihileze durerea.  Dorind să-și lase în urmă trecutul și amintirile, fugind de o nouă amenințare, Kasey venise împreună cu sora ei Livie la Miami, dorind să înceapă o nouă viață. Tulburată de sentimentele ei din ce în ce mai intense pentru Trent, Kasey încercase să se folosească de Ben pentru a-și ține emoțiile sub control. Tentativa lor de amor din vestiar se terminase abrupt când Ben o luase de mână (ceea ce ea nu permitea nimănui din motive extrem de dureroase), Kasey dându-l afară brutal, lăsându-l năuc și nesatisfăcut. M-am amuzat în acest volum citind că Ben avusese imprudența să-i povestească la un moment dat lui Trent, după mai multe pahare băute împreună, despre respectivul incident. Departe de a lua respectiva povestire ca un compliment la adresa iubitei lui, Trent i-a făcut cunoștință lui Ben cu necruțătorul lui croșeu de dreapta, lecuindu-l pe viitor de alte dezvăluiri bahice.

În ”O minciună nevinovată”, Ben a avut doar o scurtă apariție episodică, însă m-a făcut să râd la o fază antologică în ”În patru secunde ai pierdut totul”. Astfel, la petrecerea lui de rămas bun de la bar, după ce luase examenul de admitere în barou, Ben se făcuse pulbere de beat și urcase pe scenă îmbrăcat doar în chiloțeii roz tanga ai lui Mercy (una din dansatoarele de streaptease), oferindu-le tuturor celor prezenți o priveliște de neegalat asupra ”bijuteriilor” familiei, Kasey având grijă să imortalizeze momentul în zeci de poze și filmulețe, pe care i le trimitea periodic apoi. De altfel, Ben se va folosi de una dintre aceste poze la un moment dat pentru a o ajuta pe Reese să-și depășească propriile sentimente de stânjeneală stârnite de amintirea momentului penibil în care ea se făcuse de râs în stil mare în fața lui Ben în Cancun.

În Cinci motive să o iei de la capăt vom descoperi o cu totul altă față a lui Ben, care se va dovedi a fi amuzant, capabil, inteligent, responsabil, bun la suflet, loial, grijuliu, generos și capabil de sentimente de iubire foarte profunde. Aflând despre povestea tristă din propria lui familie, ne vom lămuri de ce Ben nu dorea să ia în calcul ideea unei relații profunde, iar de căsătorie nici nu voia să audă. Din fericire, destinul i-a scos-o în cale pe Reese, iar toate principiile ferme ale lui Ben în această privință vor suferi o transformare radicală…

Pâna la douăzeci de ani, Reese dusese o viață rebelă, făcând tot felul de trăsnăi menite să șocheze. Comportamentul ei era unul tipic al unei adolescente rănite sufletește de proprii părinți, care dorește să atragă atenția asupra ei.

Pe când Reese avea doar cinci ani, fusese părăsită într-o cofetărie de tatăl ei, pe care ea îl adora, fără a mai avea niciun semn de la el de atunci.

Deși Reese reușise să se atașeze de Jack, cel de-al doilea soț al mamei, acesta dispăruse și el din viața ei, după ce Anabelle, mama lui Reese, îl înșelase cu Barry, partenerul lui de la firma de avocatură, care devenise ulterior soțul numărul trei al lui Anabelle. După această nouă lovitură emoțională, Reese îl respinsese fățiș pe Barry, pe care-l considera vinovat de noua ruptură din viața ei, în ciuda faptului că acesta încercase să-i intre în voie și reparase multe din boacănele ei. Apoi apăruse în peisaj și Ian, soțul numărul patru al lui Anabelle, un politician bogat și versat, pe care Reese îl tratase cu multă indiferență.

Anabelle, mama lui Reese, o tratase mereu cu răceală, criticând-o în permanență și arătându-și fățiș dezaprobarea în privința felului de a fi a lui Reese, care, departe de a se comporta ca o debutantă diafană, conducea o motocicletă, îi plăcea muzica hard metal, își făcuse un tatuaj și își pusese o grămadă de piercinguri.

Pe când avea nouăsprezece ani, Reese l-a întâlnit întâmplător pe Jared, un mecanic de macarale, brunet, sexy, tatuat și cu ochi verzi pătrunzători. Reese s-a îndrăgostit nebunește de el, simțindu-se fericită că, pentru prima dată după mult timp, cineva părea să o accepte și să o placă așa cum era, fără să o critice sau să o judece. Astfel, după doar șase săptămâni după ce s-au cunoscut, Reese a fugit cu Jared la Las Vegas și s-au căsătorit. Însă, după doar nouă luni, fericirea idilică a lui Reese s-a sfârșit brusc după ce ea a venit pe neașteptate acasă și l-a găsit pe Jared făcând sex la duș cu fosta lui iubită, Caroline. Durerea lui Reese a fost cumplită cu atât mai mult cu cât, în ciuda trădării lui îngrozitoare, ea tot simțea că îl iubește pe Jared. Când a primit, după doar două săptămâni, cererea lui de divorț însoțită de un bilețel în care o îndemna să accepte divorțul pentru a putea merge amândoi mai departe, Reese a clacat și a intrat în fostul ei apartament pe care-l împărțise cu Jared, devalizându-l și înfigând o foarfecă în ochii lui Caroline din poza acesteia cu Jared, așezată lângă patul ce fusese până de curând al ei.

De această dată, fapta era mult prea gravă decât vechile ei trăsnăi și putea avea consecințe importante, iar viața lui Reese risca să o ia complet la vale. Disperată, Reese a apelat la Jack, cel care o tratase cu multă bunătate și afecțiune atâta timp cât fusese prezent în viața ei.

Jack a venit în timp record, întinzându-i o nesperată mână de ajutor, de care Reese s-a agățat cu amândouă mâinile. Astfel, după ce a scăpat-o de acuzații, Jack i-a propus să urmeze un curs de asistenți judiciari timp de șase săptămâni, urmând să o angajeze la firma lui de avocatură după absolvirea acestuia.

Mi-a plăcut mult de Jack, un bărbat onorabil și foarte cumsecade, care a încercat din răsputeri să-și răscumpere vină de o fi abandonat pe Rece după ce divorțase de Anabelle. Deși era decis să nu-și mai riște inima a treia oara, după ce prima soție îi murise, iar a doua îl trădase, m-am bucurat că în final și-a găsit și el perechea potrivita.

Înainte de a-și începe noua viata la Miami, Reese a plecat intr-o scurta vacanță la Cancun, împreună cu cele două bune prietene ale ei, Lina  și Nicki. În ciuda eforturilor acestora de a o înveseli, Reese nu se putea detașa de faptul că în acel moment, exact la un an după ce ea și Jared se întâlniseră, acesta se recăsătorea cu Caroline, astfel că își îneca amarul in alcool. Pentru a o ajuta să-și exorcizeze demonii interiori,  Nicki a îndemnat-o să aibă o aventură de o noapte cu un tip sexy, găsind în scurt timp și candidatul ideal, chiar în persoana lui Ben, care se află în ultima lui zi din vacanța de dinaintea angajării lui ca avocat, vacanță de care profitase din plin, având câte o aventură fierbinte în fiecare seară.

Amuzată de replicile lui, atrasă de fizicul lui impresionant și apreciind sinceritatea acestuia, Reese a acceptat, dându-si un nume fals, sa-l însoțească pe acesta în camera lui de hotel.

”Am știut că e un om sincer. Unul care nu te va păcăli niciodată și care nu face promisiuni deșarte legate de un viitor împreună.”

Din păcate, exact când lucrurile începuseră sa se încingă, mult prea multele pahare de tequila băute au țâșnit brusc la suprafață, Reece împroșcându-i cu vomă tricoul lui Ben. Iar ca umilința să fie deplină, Reece, care era goală pușcă, a mai și căzut pe jos în drum spre baie, ajungând să se târască în patru labe, oferindu-i lui Ben o priveliște memorabilă a fundului ei. Deoarece Reece a refuzat sa iasă din baie mult timp, Ben a adormit în cele din urmă, iar când s-a trezit a constat ca ea deja plecase.

În timp ce Reece ar fi vrut sa-si șteargă complet din minte jalnica ei tentativă de exorcizare ratată, Ben se gândea adesea la focoasa minionă din Cancun, regretând că nu a reușit să-i dea de urmă, în ciuda eforturilor lui în acest sens.

Prin urmare, în momentul în care au descoperit că sunt colegi de serviciu, ambii fiind angajați la firma de avocatură a lui Jack, Ben a fost extaziat, pe când Reece a fost îngrozită, cu atât mai mult cu cât Ben părea de-a dreptul încântat sa-i reamintească toate amănuntele stânjenitoare ale aventurii lor din Cancun. Replicile lor spumoase și înțepăturile lor reciproce m-au făcut să râd de mai multe ori pe parcursul acțiunii.

Lucrurile se complică și mai tare când in peisaj apare și fostul soț al lui Reece, care părea să aibă în continuare sentimente pentru ea, manifestându-și gelozia văzându-l pe Ben în preajma ei, în ciuda faptului că el se recăsătorise între timp. M-a enervat foarte tare Jared, care mi s-a părut complet lipsit de caracter, genul de om care după ce comandă un fel de mâncare, râvnește apoi la farfuria vecinului.

Vă las plăcerea să descoperiți cum va evolua relația dintre Reece si Ben de la șicanări zilnice reciproce la o prietenie sinceră, apoi la una cu beneficii, ajungând în final să se îndrăgostească profund unul de celălalt. Este emoționant să observi frământările fiecăruia dintre ei în momentul în care a realizat cu stupoare că s-a îndrăgostit de celălalt, temându-se totodată că sentimentele nu îi sunt împărtășite, mai ales ca amândoi căzuseră de acord încă de la început că relația lor va fi doar o aventură, fără implicații emoționale.

În ton cu personalitățile lor, momentul dezvăluirii adevărului nu este cu flori și inimioare dar, în ciuda acestui fapt sau tocmai de aceea, reușește să te emoționeze.

”Cu cinci minute în urmă eram îngrozită că Ben o să-și dea seama ce simt cu adevărat, iar acum el a recunoscut că nu este strain de sentiment.

Asta schimbă totul.

– Adică, vrei să spui că nu te împaci cu el? mă întreabă el, cu precauție.

– Nu!

Dintr-odată, simt că mă umflă râsul și mă eliberez de toată tensiunea din corp, făcând loc roiului de fluturași care dau frenetic din aripi în stomacul meu.

Un ”Slavă Domnului!” îi scapă de pe buze ca un murmur, urmat de o întrebare:

– De ce nu?

– Din cauza idiotului pe care l-am agățat în Cancun. De-aia.

Asta e. Nu sună prea romantic, dar eu și Ben nu suntem firi poetice.

– Pe bune? Stai așa… Adică eu sunt idiotul, nu?

Când oftez exasperată, el se rostogolește deasupra mea, ca mai înainte, cu un zâmbet larg.

– Și ce înseamnă asta, mai exact?

Mă gândesc la următoarea replică. Întotdeauna am fost brutal de sinceri unul cu altul. Nu are sens să schimbăm stilul acum.

– Înseamnă că vreau ca fundul ăla al tău de afemeiat să îmi aparțină doar mie și, dacă te prind cu vreo Bombonică sau cu vreo regină a frumuseții sau cu oricine altcineva, ai face bine să fugi cât mai departe, fiindcă o să te caut și o să te omor cu mâna mea.

Degetele lui îmi indepărtează câteva șuvițe de păr de pe față.

– Sper că știi că nici nu mi-ar trece prin cap să fac așa ceva dacă aș crede că te-aș răni.

Încuviințez. Oricât de multe defecte are Ben, n-ai putea găsi pe cineva cu o inimă mai mare și mai bună.

Și uite-așa, ceva s-a schimbat monumental între noi.”

În plan secundar, ne delectam și cu o altă poveste de iubire, între Lina și Mason, fratele vitreg al lui Reece, un cuplu foarte pitoresc, ținând cont că cei doi păreau complet diferiți la prima vedere, ea fiind o tipă exuberantă și veselă, iar Mason un tocilar tipicar.

Interesante sunt și poveștile fraților lui Ben, fiecare dintre ei fiind afectat de relatia toxica a părinților lor,  abia in final reusind cu totii să-și depășească barierele mentale care-i împiedicau să devină fericiți.

Wilma, mama lui Ben, este genul de mamă de poveste, caldă, înțelegătoare, altruistă și capabilă de orice sacrificiu de dragul copiilor ei. Reece a îndrăgit-o din primul moment în care a cunoscut-o, neputându-se abține să nu se gândească cu multă amărăciune că și-ar fi dorit să aibă parte de o astfel de mamă în copilăria și adolescența ei.

În final se lămurește și misterul dispariției tatălui lui Reece, ajutând-o să se elibereze de piatra care o apăsase mult timp pe suflet.

Epilogul, scris din perspectiva lui Ben, este amuzant și reconfortant, lăsându-te cu o stare de bine și de speranță în suflet.

Cartea, deosebit de caldă și romantică, te convinge pe deplin că și atunci când crezi că e totul pierdut, soarta îți oferă suficiente motive să o iei de la capăt!

”Ea este absolut tot ce am sperat vreodată și tot ce nu am știut că aș putea avea.”

Cartea a fost menționată în Top 10 cărți care m-au binedispus

Cărțile autoarei K.A. Tucker, Editura Epica pot fi comandate pe librarie.net, elefant.rolibris.ro, librex.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți K.A. Tucker

Cărțile apărute la Editura Epica se pot comanda pe librarie.netelefant.rolibris.rolibrex.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Epica

 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *