Delicatese Literare
Recenzii

Cinder de Marissa Meyer, Editura Epica, colecția EpicWave – recenzie

Cinder (Cinder)

Marissa Meyer

Editura Epica

Colecția Epicwave 

Traducere din limba engleză și note de Shauki Al-Gareeb

Data aparitie: 2017

Număr pagini: 365

Prima carte din seria Cronicile lunare /The Lunar Chronicles:

1. Cinder – Editura Epica – Cinder – 2012
2. Scarlet – Editura Epica – Scarlet – 2013 – recenzie
3. Cress – Editura Epica – Cress – 2014 – recenzie
4. Winter – 2015
Chiar și în viitor, povestea poate începe cu „a fost odată ca niciodată”…
La 126 de ani dupa Al Patrulea Razboi Mondial, oamenii și androizii aglomerau străzile aglomerate ale New Beijing. O molimă ucigașă face ravagii în rândul populaţiei. Din spațiu, un popor lunar nemilos pândește, așteptând o mişcare. Nimeni nu știe că soarta Pământului se leagă de o singură fată.
Cinder, un mecanic talentat, este un cyborg. Ea este un cetățean de clasa a doua, cu un trecut misterios, detestată de mama ei vitregă și învinuită de boala ei surorii ei vitrege. Dar când viața ei se împletește cu a frumosului prinț Kai, ea se trezește brusc în centrul unei lupte intergalactice și al unei atracții interzise. Captivă intre datorie si libertate, loialitate și trădare, tânara trebuie să descopere secretele trecutului ei pentru a putea proteja viitorul omenirii. Întrucât există ceva neobișnuit în legătura cu Cinder, ceva pentru care unii ar face moarte de om.
„Remarcabilă!” – Los Angeles Times
„Romanul de debut al Marissei Meyer […] combină o poveste clasică cu un strop de Terminotor și Războiul Steletor în prima carte a Cronicilor lunare.” – USA Today 
„Meyer încorporează în mod ingenios elemente-cheie ale basmului în acest prim roman al seriei.” – Horn Book Magazine
„Ceea ce cititorii nu stiu până ce nu încep să dea paginile acestui roman fabulă-transformată-în-SF-distopic e că toate contributiile lui Meyer creează o magnifică poveste de sine stătătoare.” – VOYA
„Ingeniozitatea Marissei Meyer consta în a trimite povestea într-o dimensiune nouă, extraordinară.” – Publishers Weekly
Cinder este cartea de debut a autoarei și prima carte din seria Cronicile lunare, devenită la scurt timp după apariție bestseller New York Times.
O superbă poveste SF cu o fină tușă fantasy-romance, una din cele mai interesante și inedite distopii pe care le-am citit. Stilul cărții e foarte captivant, întâmplările se înșiruie cursiv și alert, iar paginile par că se întorc singure. Am citit-o pe nerăsuflate de la prima până la ultima pagină, iar ajunsă la final, nu pot decât să sper că va apărea cât mai curând volumul următor! Universul cărții e fascinant, galeria de personaje cu totul deosebită, iar povestea în sine e de excepție. Țin să remarc minunata copertă, prezentarea grafică impecabilă și traducerea de notă maximă.
Din sinopsisul cărții am văzut că povestea lui Cinder e comparată cu povestea Cenușăresei. De fapt, toate cele patru volume ale seriei au eroine inspirate din basme: Cenușăreasa, Scufița Roșie, Rapunzel și Albă ca Zăpada! Chiar dacă în fiecare din acestea apar noi personaje și reinterpretări ale unor povești clasice, volumele au legătură între ele, povestea curgând dintr-unul în altul.
Referindu-mă la Cinder, într-un alt gen și în cu totul alt context ca cel din basmul clasic al Cenușăresei, avem fata bună și vrednică, nedreptățită de mama vitregă, avem cele două surori răsfățate (deși una din ele – Peony – era singura prietenă umană a lui Cinder), avem prințul, și avem și balul! Dar, vai, la miezul nopții Cenusareasa noastră nu a fugit, și totul s-a transformat într-o situație imposibilă. Iar în locul condurului de catifea, avem un mic picior metalic. Cum așa? Să luăm lucrurile pe rând.
Acțiunea se petrece mult în viitor, în New Beijing, capitala Commonwealthului, unul dintre cele şase state ale lumii, guvernat de un împărat care se află de câțiva ani în tratative pentru semnarea unui acord de pace cu malefica regină a… Lunii. Ne aflăm în viitor, în anul 126, după sfârșitul celui de-al Patrulea Război Mondial.

Pe Pământ avem de-a face cu oameni, cyborgi, androizi și lunari. Și cu o molimă agresivă ce decima de zeci de ani populația și pentru care nu se găsea antidot. Probabil va întrebați cine sunt lunarii? Sunt un popor care trăiesc pe Lună. Da, ați citit bine. Pe Lună. Oamenii au colonizat Luna, dar acest lucru s-a dovedit o imensă greșeală căci locuitorii Lunii au evoluat, devenind periculoși, având abilitatea de a manipula mințile pământenilor, motiv pentru care nu sunt acceptați pe pământ, fiind temuți, dar și disprețuiți. Conducătoarea lor, Regina Levana, își conducea propriul popor prin cruzime, constrângere și manipulare psihică, înscenând cu câțiva ani în urmă un incendiu spre a-și ucide propria nepoată, pe Selene, spre a nu avea concurent la tron. Dar a apărut un zvon cum că Selene a scăpat din incendiu și ar fi în viață, ascunsă pe Pământ.
Până de curând, pământenii nu avuseseră de-a face cu lunarii, dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe odată cu interesul reginei de a-și extinde dominația și pe Pământ.
”Oamenii spuneau că lunarii puteau altera creierul unei persoane – te făceau să vezi lucruri pe care nu trebuia să le vezi, să simți lucruri pe care nu trebuia să le simți, să faci lucruri pe care nu voiai să le faci. Puterea lor supranaturală îi transformase într-o rasă avidă și violentă, iar regina Levana era cea mai rea dintre toți.”
Acestea fiind zise, e timpul să facem cunoștință cu eroina noastră, Linh Cinder. Cartea e scrisă la persoana a treia, urmărind-o pe Cinder și pe cei cu care aceasta interacționează. Din primele rânduri aflăm că Cinder nu e o fată obișnuită. E cel mai bun mecanic din New Beijing. Și Cyborg în proporție de 36.28%, având o mână și un picior înlocuite cu componente robotice. Cyborgii erau discriminați, fiind considerați cetățeni de nivel inferior, fiind puși să facă cele mai grele munci, iar statutul lor era de supuși, neavând drepturi și fiind proprietatea stăpânului sau tutorelui lor.
Cinder e o adolescentă de șaisprezece ani, dar singurele ei amintiri sunt de la unsprezece ani în sus, de când a ajuns sub tutela lui Linh Garan, care însă a murit la scurt timp după aceea și a lăsat-o în grija soției lui, Adri, tutorele actual al lui Cinder, cea care o persecută constant. Despre primii ei ani, despre originea ei și despre cum a ajuns cyborg, Cinder nu știe nimic. Cea mai bună prietenă și tovarășă a lui Cinder era un android, Iko. Iko e foarte simpatică, și unul din personajele mele preferate. Având un cip de personalitate defect, este un andriod atipic, având o personalitate puternică, fiind capabilă de sentimente și având păreri proprii, pe care ține să le facă cunoscute. Toate scenele în care apare Iko sunt de-a dreptul savuroase!

Cinder lucra ca mecanic având o mică dugheană în piața orașului. Într-o bună zi, un client a căutat-o pentru a-i repara un android. Dar nu era un client oarecare, ci însuși prințul Kai, moștenitorul tronului.
Cinder tresări și se izbi cu capul de tăblia mesei. Se îndepărtă de biroul de lucru și privirea ei iritată poposi prima oară pe un android dezactivat, care stătea întins pe masa ei de lucru, și apoi pe bărbatul care aștepta în spatele lui – un tânăr cu o claie de păr negru până la nivelul umerilor, o pereche de ochi căprui-arămii speriați și niște buze pe care fiecare fată din țară le admirase de mii de ori. Încruntarea ei dispăru pe loc. (…)
Cu pulsul din ce în ce mai accelerat, afișajul ei retinal scană trăsăturile lui, atât de familiare după numeroșii ani în care îl văzuse pe monitoarele din oraș. Părea mai înalt în realitate, iar hanoracul gri cu glugă nu semăna câtuși de puțin cu hainele elegante în care își făcea de obicei apariția, și totuși, scanerul lui Cinder avu nevoie de doar 2,6 secunde pentru a măsura punctele chipului său și pentru a transmite imaginea spre baza de date a rețelei. Încă o secundă și afișajul îi spuse ceea ce deja știa; detaliile apărură la baza câmpului ei vizual, derulându-se într-un flux de text verde.
PRINȚUL KAITO, PRINȚUL MOȘTENITOR AL COMUNITĂȚII ORIENTALE ID #0082719057 DATA NAȘTERII: 7 APRILIE 108 T.E. URM. 88.987 DE APARIȚII ÎN PRESĂ, CRONOLOGIE INVERSĂ PUBLICAT PE 14 AUGUST 126 T.E.: PRINȚUL MOȘTENITOR KAI VA ORGANIZA PE 15 AUGUST O CONFERINȚĂ DE PRESĂ PENTRU A NE OFERI INFORMAȚII ÎN LEGĂTURĂ CU MUNCA DE CERCETARE CE SE DESFĂȘOARĂ ÎN PREZENT ÎN PRIVINȚA LETUMOZEI ȘI POSIBILELE METODE DE GĂSIRE A UNUI ANTIDOT…
Cinder sări de pe scaunul ei și aproape că se duse grămadă la pământ când uită de piciorul lipsă. Se prinse cu ambele mâini de masă pentru a-și recăpăta echilibrul și făcu o reverență stângace. Afișajul retinal se stinse imediat. 
– Alteță, se bâlbâi ea, cu capul plecat, bucuroasă că el nu-i putea vedea glezna goală pe după fața de masă. (…)
– Îl caut pe Linh Cinder, mecanicul, spuse prințul. Știi unde l-aș putea găsi? 
Cinder îndrăzni să ridice o mână de pe masă, folosind-o pentru a trage marginea mănușii mai sus. Privind țintă spre pieptul prințului, răspunse bâlbâit: 
– E-Eu sunt Linh Cinder.”
Mi-a plăcut felul în care se formează și evoluează relația dintre cei doi, interacțiunea și conversațiile lor. Deși complet incompatibili social, a existat de la început o afinitate între ei. Relația lor nu este una romantică, cât mai degrabă o camaraderie. Însă atracția există.
Toată lumea se pregătea pentru marele bal de la palat. Nu și Cinder, bineînțeles… Însă molima nu contenește să facă victime, iar de această dată printre acestea se va afla și una din surorile lui Cinder, și chiar însuși împăratul. Și Cinder! Ea nu va lua boala, dar va fi ”donată” de către nemilosul ei tutore pentru a fi folosită drept cobai la testele care se făceau pentru descoperirea unui vaccin. Adri dorea să scape de ea definitiv – cyborgii supuși testelor erau în final sacrificați – doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, iar la analize, Cinder se va dovedi mult mai valoroasă decât putea spera medicul palatului, Dr. Erland, cel care coordona cercetarea.
Prin ce conjunctură va ajunge Cinder la bal – căci va ajunge, deși inițial, din motive întemeiate, fusese ferm hotărâtă să nu se ducă, chiar dacă fusese invitată de prințul însuși – rămâne să descoperiți. E suficient să vă spun că totul o va lua razna, iar Cinder va intra în atenția nedorită a împărătesei Levana, care venise pe Pământ pentru a forța o căsătorie între ea și prinț. Dacă va reuși sau nu, ce va face prințul prins la mijloc într-o situație care îl depășește necunoscând toate datele problemei, și ce va fi nevoită Cinder să facă pentru a salva nu doar propria viață, ci chiar soarta întregii lumi, vă invit să aflați citind cartea. Eu am făcut referire doar la câteva momente ale acțiunii, care însă e mult mai vastă și foarte surprinzătoare. Veți descoperi întâmplări tensionate, suspans și dramatism, și multă emoție. Scenele în care e prezentată letumoza și efectele ei sunt de-a dreptul impresionante.
Cinder ca personaj m-a cucerit prin felul său de a fi. Clar dezavantajată de statutul ei de cyborg – pe care se străduiește din greu să-l ascundă – și frustrată de limitările impuse de acesta, ea nu este o victimă, ci este o luptătoare. Vulnerabilă, ușor stângace și nesigură pe ea, fără a avea pe nimeni alături, reușește să fie o persoană puternică, foarte descurcăreață și curajoasă.
Kai la rândul lui, devenit împărat, îşi asumă povara propriei responsabilități și face ceea ce îi dictează conștiința, punând binele poporului său înaintea propriilor dorințe.
”Simți o furnicătură pe șira spinării. O nouă electricitate bizară zumzăia pe sub pielea ei, spunându-i că nu mai era un simplu cyborg. 
Curând, întreaga lume avea s-o caute pe Lihn Cinder. 
Însă aveau să caute o fantomă.” 

Urmăriți aparițiile editurii și pe pagina de facebook Epica Publishing House.

Cartea Cinder de Marissa Meyer, Editura Epica, Colecția EpicWave poate fi comandată pe librex.rolibris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro și carturesti.ro

Recenzii Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți SF

30 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *