Cine nu e gata de Iulia Nani, Editura Bookzone – recenzie
Cine nu e gata
Iulia Nani
Editura Bookzone
Nr. de pagini: 168
An apariție: 2021
Iulia Nani (Bertea) are o experienţă de aproape 20 de ani în marketing şi comunicare, în companii naţionale şi multinaţionale, dar și în freelance și ONG-uri. În paralel, a tradus 18 cărţi, majoritatea din domeniul ştiinţelor sociale. Absolventă a Facultății de Limbi Străine, şi-a completat studiile cu un master în marketing şi o certificare internaţională în neuromarketing. De aproape trei ani este managerul de comunicare al HR Club, asociaţia profesioniştilor de resurse umane din România. Este căsătorită, are un fiu şi o pisică de aproximativ aceeaşi vârstă. Este adepta principiului „esențele tari se țin în sticluțe mici”, iar ideea de a scrie o carte a pornit de la faptul că îi place să ducă lucrurile la absurd, dar și să afle ce îi motivează, ce îi sperie și ce îi determină pe oameni să ia decizii.
Victoria s-a săturat de viața în corporație și de tot ce presupune aceasta: management rigid, colegi nepăsători, imposibilitatea de a-și pune în aplicare inițiativele profesionale. În momentul în care frustrarea atinge cel mai înalt nivel, iar Victoria simte cum epuizarea de la muncă îi răpește orice bucurie a vieții, se hotărăște să devină consilier de carieră și să ajute oamenii să-și schimbe obiceiurile proaste și gândirea. În același timp divorțează de soțul său. Singura ființă care îi rămâne mereu alături și pe care o iubește necondiționat este motanul său, Mango. Acesta este, de asemenea, cel mai bun consilier al său, „sfătuindu-se” cu el despre clienții săi și sărbătorind împreună succesele.
Dar noul job nu este deloc cum se aștepta. Nu își poate motiva clienții, așa că apelează la o metodă cel puțin ciudată de coaching: cu forța. Bazându-se pe manipulare, șantaj și chiar răpire, Victoria își atrage clienții în capcane neașteptate, îi obligă să își schimbe viața peste noapte și să ia deciziile pe care le tot amânau. Succesul său aparent este înșelător, iar greșelile pe care începe să le facă îi amenință cariera și... viața.
Cine nu e gata este un chicklit corporatist care te captivează încă de la primele pagini și te ține în priză până la sfârșit. Cartea m-a făcut să pufnesc în râs de mai multe ori, dar m-a și pus pe gânduri…
Scrisă cu un umor fin și o (auto)ironie subtilă, cartea abordează o temă serioasă, aceea de burnout – epuizare fizică, emoțională și mentală -, cauzată de stresul de la serviciu.
Munca într-o corporație poate părea, privită din afară, plină de satisfacții: ținute elegante, vacanțe extravagante, bonificații substanțiale și team-buildinguri desfășurate în locații luxoase. Însă toate acestea vin cu un preț ridicat. Timpul liber se reduce substanțial și nici măcar acasă nu te poți desprinde de problemele de la serviciu, atmosfera din familie având drastic de suferit.
Cartea este scrisă sub forma unei confesiuni a Victoriei, personajul principal al cărții, către o misterioasă Alina, mergând pe două fire împletite – trecut și prezent – care se unesc în final.
Victoria, o tânără ambițioasă, energică, inteligentă și carismatică, reușise să-și clădească o carieră de invidiat la vârsta de 35 de ani, fiind manager de HR într-o companie multinațională din domeniul telecomunicațiilor, ducând inclusiv pe plan personal o viață mulțumitoare. Apartamentul în care locuia era luxos și confortabil, ținutele ei erau deosebit de elegante, fizicul ei era unul de invidiat, menținut prin antrenamente zilnice de fitness și dans, iar instructorul de la sală, mai tânăr decât ea cu 8 ani, îi era amant, oferindu-i nopți pline de pasiune.
Totul avea să se năruie într-o clipă în urma unui incident stupid, în care ea nu avusese practic nicio vină, decât aceea că acționase impulsiv încercând să dezamorseze un posibil scandal, efectul fiind exact contrar, autoarea surprinzând foarte bine pericolul rețelelor de socializare.
O poză aparent compromițătoare fusese postată pe Facebook, iar Victoria, încercând să explice despre ce era de fapt vorba, nu făcuse decât să pară vinovată. Ca într-un joc de domino, efectele veniseră în lanț, unul provocându-l pe celălalt. Victoria își pierduse credibilitatea, reputația profesională, jobul și, în final, și amantul.
Un nou job, obținut prin intermediul persoanei ce se considerase vinovată moral de respectiva poză, păruse să-i ofere noi oportunități, însă totul s-a dovedit în final tot o himeră.
Prin intermediul unei colege de la noul serviciu și-a cunoscut viitorul soț: Andrei, un bărbat atrăgător, cu o carieră în domeniul bancar, cu care a simțit imediat o conexiune sufletească deosebită.
Nunta a venit repede, luna de miere a fost una de vis, nopțile erau fierbinți, iar Andrei i-a făcut un cadou neprețuit: Mango, un motan roșcat plin de personalitate, pe care Victoria l-a adorat din prima clipă în care l-a văzut. Nimic din toate acestea nu a mai contat însă în momentul în care Victoria, epuizată psihic și mental de problemele de la serviciu, și-a transferat frustrările asupra vieții de familie, iritând-o și cele mai banale gesturi pe care le făcea Andrei.
Încercând să iasă din capcana în care singură se atrăsese, Victoria a început să acționeze haotic, primul impuls fiind acela să divorțeze, într-o încercare disperată de a-și regăsi liniștea și echilibrul, obținând de fapt opusul.
Cu întârziere, Victoria a realizat totuși care era miezul problemei, dându-și demisia, lansându-se într-o carieră pe cont propriu, în ciuda faptului că astfel renunța la un venit consistent stabil. Pe lângă partea materială mult diminuată, și restul problemelor Victoriei erau departe de a fi rezolvate. Deși rămăsese în relații bune cu fostul soț, care îi dădea semnale că era dispus să se împace, Victoria nu se simțea capabilă emoțional să se implice din nou într-o relație.
Tot acest gol sufletesc Victoria l-a umplut cu pasiunea cu care s-a implicat în noul ei job – acela de consilier de carieră. Nemulțumită că cei pe care-i consilia îi ignorau sfaturile, închistați în temnița propriilor obiceiuri și mentalități învechite și păguboase, mult prea temători să iasă dintr-o rutină comodă, dar de care se plângeau, Victoria a decis că era cazul de măsuri drastice!
M-a pufnit râsul citind metodele complet neconvenționale prin care Victoria a început să le facă bine clienților ei cu forța, nesfiindu-se să apeleze la manipulare, șantaj și chiar răpire!
Se știe că, adesea, ”un șut în fund e un pas înainte” însă, la fel de bine, te poate doborî la pământ. Este o aroganță să crezi că deții adevărul a ceea ce trebuie făcut în fiecare caz în parte.
“Eram tobă de carte și vedeam exact, cu ochi de vultur, tot ce greșeau ceilalți, dar eram oarbă ca o cârtiță la propriile defecte și nu reușeam să-mi pun sfaturile în aplicare.”
S-ar putea face o întreagă dezbatere pornind de la întrebarea dacă, în anumite situații, oamenii ar trebui forțați să acționeze în beneficiul lor. Chiar dacă, uneori, efectul este unul pozitiv, alteori consecințele pot fi catastrofale, după cum se poate observa și din experiențele Victoriei. Dacă o dramă s-a petrecut din liberul arbitru al cuiva este una, dar ca tu să te simți autorul moral al acesteia este cu totul altceva…
Cartea poate fi considerată și una motivațională, fiecare dintre noi ar putea să tragă anumite concluzii, pornind de la premisele lui particulare. Vă invit să vă formați propria părere citind despre întâmplările, unele de-a dreptul halucinante, prin care trece Victoria. Sunt foarte interesante și introspecțiile eroinei pe măsură ce se desfășoară acțiunea.
Dar cine era Alina? Asta vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte. Pe mine m-a amuzat când am aflat. Chiar aș fi curioasă să aflu ce s-a petrecut mai departe cu ea 😀
Cartea Cine nu e gata de Iulia Nani poate fi comandată pe bookzone.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone
Recenzii și prezentări cărți chicklit
Recenzii și prezentări cărți motivaționale
Recenzii și prezentări cărți autori români
14 Comments
Mirela Barbălată
Eram tare curioasă în privința acestei carti!! Are un titlu interesant, iar povestea pare spumoasă, iar recenzia o confirma. Felicitări și mulțumesc pentru recomandare și tentație!
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzia, captivanta povestea❤️Felicitări, Tyna, mulțumesc mult pentru recomandare foarte tentanta! ❤️
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Carolina
Am citit și eu cartea, mi-a plăcut! La fel ca tine sunt curioasa ce a făcut Alina . Felicitări, Tyna
Tyna
Mulțumesc! Cine știe, poate ne pregătește autoarea o continuare!
Geo
Frumoasă recenzie, Tyna! Mulțumesc pentru recomandare.
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!
anasylvi
Ce fain! Chiar mi-e dor de un chick-lit, inclusiv corporatist. Nu ma atrasese cartea fiindca am crezut din cine stie ce motiv ca e vreun romance young adult, dar mi-a placut mult ce ai scris despre ea si as citi romanul.
Tyna
Mulțumesc! Ți-o recomand! Chiar cred că ți-ar plăcea.
Oli
Super recenzie, imi place tare mult ce ai scris despre carte, pare un chic-lit savuros, felicitari si multumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia ! Mulțumesc pentru recomandare ❤️
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!