Delicatese Literare
Recenzii

Clar de lună pe strada Nightingale de Samantha Young, Editura Trei, Colecția Eroscop – recenzie

Clar de lună pe strada Nightingale

(Moonlight on Nightingale Way)

Samantha Young

Editura Trei

Colecția Eroscop

Traducere: Iulia Dromereschi

Nr. pagini: 384

Samantha Young este o autoare din Scoția, Stirlingshire. După ce a absolvit, în 2009, Universitatea din Edinburgh, unde a studiat istorie antică și medievală, Samantha Young s-a dedicat scrisului. Cărţile sale acoperă mai multe genuri: romance, paranormal, fantasy urban și subiecte contemporane. Cărțile ei au ajuns imediat bestseller-uri New York Times, USA Today și Wall Street Journal.

 1. 1. Pe strada Dublin (On Dublin Street – 2012)recenzia
 2.     1.1. An On Dublin Street Christmas – 2012
 3.     1.2. An On Dublin Street Halloween – 2012
 4.     1.5. Until Fountain Bridge – 2013
 5. 2. Pe strada Londra (Down London Road – 2013) – recenzia
 6.     2.5. Castle Hill – 2013
 7. 3. Pe strada Jamaica (Before Jamaica Lane – 2014) – recenzia
 8. 4. Pe strada India (Fall from India Place – 2014)  – recenzia 
 9. 5. Ecouri din strada Scoția (Echoes of Scotland Street – 2014) – recenzia 
 10.     5.5. Valentine – 2014
 11. 6. Clar de lună pe strada Nightingale (Moonlight on Nightingale Way – 2015)
 12.     6.5. One King’s Way  – 2015
 13.     6.6. Stars Over Castle Hill – 2016
 14.     6.7. On Hart’s Boardwalk – 2017

Extrem de senzual… De neratat.“ – USA Today

Logan  și-a petrecut doi ani din viață plătind pentru greșelile pe care le-a făcut. Acum e gata pentru un nou început. Are un apartament superb, o slujbă care-i place și nenumărate femei care să-l facă să uite trecutul. Și o cucerire care-l înnebunește…
Grace a scăpat de familia ei dominatoare, mutându-se în alt oraș. Noua sa viață, menită să-i împlinească nevoile, e aproape perfectă. Mai trebuie doar să-l găsească pe Domnul Potrivit — sau cel puțin să reușească să-l ignore pe vecinul ei, Logan — un bărbat seducător, dar foarte insistent…
E hotărâtă să se țină departe de el, când un eveniment neașteptat îl transformă pe cuceritorul nestăpânit în bărbatul puternic și stabil pe care Grace îl căuta. Și tocmai când e pe cale să cedeze farmecelor lui, propriul ei trecut tulburat amenință să arunce în aer tot ce au reușit să construiască…

Seria Pe strada Dublin bate toate recordurile.ˮ – Dear Author 

Young este o autoare pe care trebuie să o citești!ˮ – Fresh Fiction 

Minunat scris, te ține în priză de la prima la ultima pagină.ˮ –Under the Covers 

Te va fermeca… O poveste de dragoste de neuitat.ˮ – RT Book Reviews 

Vocea Samanthei Young este inconfundabilă.ˮ – Fiction Vixen

Clar de lună pe strada Nightingale de Samantha Young este o foarte frumoasă încheiere a unei serii superbe. Și de această dată, autoarea m-a fermecat cu o încântătoare poveste de dragoste, pasională și incredibil de romantică.

Cartea abordează și câteva teme sensibile, cum ar fi abuzul psihologic al părinților asupra copiilor, cu efecte dramatice asupra încrederii în sine și a comportamentului acestora ca adulți.

La fel ca și precedentele cărți din serie, și aceasta este scrisă la persoana întâi din perspectiva personajului feminin principal, de această dată acesta fiind Grace Farquhar.

Relația dintre cei doi eroi ai cărții nu a debutat sub cele mai bune auspicii. Ambii, marcați de propriile lor traume sufletești din trecut, își construiseră propriile scuturi de protecție, ascunzându-și adevăratul fel de a fi în spatele unei imagini false, menită a-i proteja de răutățile și prejudecățile celor din jur.

Astfel, prima impresie a lui Grace despre Logan a fost că acesta este un afemeiat neserios, mare petrecăreț și foarte arogant pe deasupra.

Totuși, deși încerca să nege acest lucru chiar și în sinea ei, Grace nu a fost deloc imună la farmecele lui Logan, un exemplar masculin extrem de seducător – înalt, cu umerii lați și bicepșii musculoși, cu un tatuaj complicat de origine celtă pe antebraț, cu păr închis la culoare și cu o barbă ce-i înăsprea trăsăturile, dându-i un aspect foarte intimidant.

”Am înlemnit, jenată de căldura care îmi cuprinsese obrajii, sub cercetarea lui atentă. Avea cei mai extraordinari ochi pe care-i văzusem vreodată. Erau limpezi și luminoși. Ochi frumoși, neobișnuit de violeți, încadrați de gene negre. Cumva, îi îmblânzeau înfățișarea.”

La rândul lui, Logan a considerat-o pe vecina lui certăreață ca fiind snoabă, înțepată și plină de prejudecăți.

Aparențele înșeală de multe ori, iar fiecare se va lămuri ulterior cât de eronat îl judecase pe celălalt…

Pe Logan, personajul masculin principal, l-am cunoscut în Ecouri din strada Scoția, unde am aflat despre modul în care întreaga lui viață a fost zdruncinată din temelii.

Când sora lui, Shannon, a apărut la atelierul unde el lucra ca mecanic, desfigurată în bătaie și cu un umăr dislocat, vinovat fiind iubitul agresiv al acesteia, care încercase pe deasupra și să o violeze, Logan a înnebunit de furie. Dorind să-și răzbune sora și să-i dea nemernicului o lecție care să-l învețe minte pe viitor, Logan s-a dus acasă la acesta și l-a bătut crunt, până l-a băgat în comă. Pentru fapta sa, Logan a trebuit să petreacă doi ani în închisoare…

Puternic, bun, iubitor, loial și responsabil, și-a asumat întreaga responsabilitate a faptelor sale, insistând ca Shannon să nu se simtă în niciun fel răspunzătoare pentru acțiunile sale, afirmând răspicat că ar proceda oricând la fel în aceleași condiții, indiferent de consecințe.

Din fericire, destinul i-a întins o mână de ajutor prin intermediul lui Braden Carmichael, pe care l-am cunoscut bine în Pe strada Dublin. Acesta i-a oferit tot sprijinul lui pentru a-l ajuta să se reintegreze în societate, oferindu-i postul de administrator la un club pe care îl deținea, Fire.

După cei doi ani grei petrecuți în închisoare, alături de oameni de o joasă calitate morală, timp în care fusese nevoit să facă multe compromisuri care îl afectaseră psihic, Logan încerca din răsputeri să-și revină, bucurându-se de plăcerile simple ale vieții.

Întrucât, prin forța împrejurărilor, fusese nevoit să ”postească” timp de doi ani de zile, acum încerca cu multă frenezie să recupereze timpul pierdut, implicându-se într-un șir nesfârșit de aventuri de o noapte, asigurându-se că partenerele lui înțelegeau de la bun început că era vorba doar de o simplă distracție.

Grace, vecina lui Logan, era o tânără de douăzeci și opt de ani, editor independent de carte, meserie pe care și-o făcea cu mult entuziasm.

O fire deosebit de romantică, Grace tot spera să-l găsească pe Domnul Perfect, bărbatul potrivit pentru ea, în ciuda faptului că ultimele întâlniri la care fusese se dovediseră un fiasco total.

Grace era, la rândul ei, marcată de propriul trecut dureros. Deși crescuse într-o familie extrem de bogată, din punct de vedere material nelipsindu-i nimic, lipsa oricărei călduri familiale și a iubirii părinților față de ea îi lăsaseră răni adânci sufletești. Încă de mică fusese mereu criticată și certată pentru cele mai neînsemnate motive, fiindu-i interzis liberul arbitru.

”- Nu vreau să mă tund.

A întors capul spre mine, săgetându-mă cu privirea,

– Câtă vreme ești sub acoperișul meu, în întreținerea mea și purtând numele meu, faci ce-ți spun eu. Ai priceput?

– Da, mamă.

– Copii nenorociți, a mormăit ea, întorcându-se către haine. N-aș fi făcut niciunul, dacă nu era nenorocitul de taică-tău și nevoia lui de moștenitori ai nenorocitului de imperiu. Dar îi pasă cuiva că eu sunt cea forțată să se descurce cu prostia ta? Nu…, s-a pierdut ea în gânduri.

Lacrimile îmi ardeau ochii, dar, ca de obicei, le-am înghițit, la fel și nodul dureros din gât…”

Abuzul psihologic la care fusese supusă avusese loc pe toată perioada copilăriei, adolescenței și a primei părți din viața ei de adult, lăsându-i multe sechele psihice de care încercase să scape, urmând mai multe ședințe de terapie.

Refuzând să-și asume rolul de victimă, în momentul în care a putut să-și facă propriile alegeri, Grace a opus rezistență familiei sale, alegând să-și facă studiile superioare la Edinburgh și nu la Londra, unde crescuse și învățase până atunci. După terminarea studiilor, Grace a încercat o reconciliere cu familia ei, însă a primit o lovitură psihică cumplită tocmai din partea persoanei care ar fi trebuit să o susțină și să o iubească cel mai mult – mama ei. Trădarea dureroasă acesteia a umplut paharul, Grace renunțând la orice sprijin material din partea familiei ei și rupând orice legătură cu aceasta, alegând să trăiască pe cont propriu la Edinburgh.

Din fericire, în perioada studenției își găsise mai mulți prieteni adevărați – Chloe, Aidan și Juno, care îi rămăseseră alături și după ce terminase studiile și pe care îi considera a fi adevărata ei familie.

După câteva scântei la început, provocate de reproșurile ei repetate la adresa sunetelor deranjante provenite din apartamentul lui, Grace și Logan s-au ignorat reciproc o perioadă, doar salutându-se politicos când se întâlneau întâmplător pe casa scării. Logan a renunțat la petrecerile zgomotoase care o împiedicau pe Grace să lucreze, în schimb partidele de sex au continuat, strigătele entuziaste ale partenelor lui deranjând-o pe Grace inclusiv dintr-un motiv pe care nu dorea prea mult să-l aprofundeze…

Printr-un concurs de împrejurări, relația dintre cei doi a avansat însă rapid la stadiul de prietenie.

Mai întâi, Logan a salvat-o pe Grace de un admirator beat, care o agresase după ce o condusese acasă, neputând să accepte pe ”Nu” ca și răspuns.

La scurt timp după aceea, Logan a avut parte de surpriza vieții lui, când a găsit în fața apartamentului lui o adolescentă în vârstă de cincisprezece ani, Maia, care semăna izbitor cu el și care susținea că este fiica lui, cerându-i să o recunoască și să ceară tutela ei, întrucât mama ei devenise iresponsabilă, fiind dependentă de droguri. Năuc și șocat, Logan a descoperit în scurt timp că fata spunea adevărul. A venit rândul lui Grace să-i întoarcă favoarea, aceasta împrietenindu-se cu Maia și oferindu-se să o găzduiască la ea acasă până când Logan putea să o preia la el în mod legal.

O perioadă, cei trei au conviețuit în armonie, Logan venind la Grace acasă pentru a lua masa împreună cu ea și Maia. Grace simțea că se îndrăgostea tot mai mult de Logan, descoperind o cu totul altă față a lui, acesta dovedindu-se bun, loial, responsabil, iubitor și amuzant.

Încercând să-și înăbușe sentimentele față de Logan care creșteau vertiginos în intensitate, convinsă fiind că el o considera doar o bună prietenă, Grace a acceptat să meargă la o întâlnire aranjată de buna ei prietenă Chloe, care s-a dovedit însă a fi un dezastru total.

Întoarsă acasă, Grace a avut marea surpriză să-l găsească pe Logan foarte nervos și înnebunit de gelozie. Cearta aprinsă dintre ei s-a transformat rapid în pasiune pură, cei doi împărtășind clipe fierbinți împreună, autoarea dovedind un real talent în a crea scene deosebit de voluptuoase.

Din păcate, imediat după aceea, Logan i-a frânt inima lui Grace, insistând că astfel de episoade nu trebuie să nu mai aibă loc pe viitor, pentru a nu o tulbura pe Maia, care părea să fie geloasă pe orice femeie cu care flirta Logan.

Motivele adevărate ale lui Logan le vom înțelege ceva mai târziu. De fapt, având stima de sine la pământ în urma perioadei traumatizante petrecute în închisoare și profund îndrăgostit de Grace, considerând că aceasta merita pe cineva mai bun, încerca să o apere chiar de el însuși.

Neintuind acest lucru, respingerea lui Logan a rănit-o adânc pe Grace, a cărui încredere în sine era oricum la un nivel foarte scăzut, considerând că dacă propria ei mamă nu putuse să o iubească, cum ar fi putut să o facă oare altcineva…

În curând, Logan a aflat adevărul despre trecutul lui Grace și și-a dat seama că, dorind să o protejeze, nu făcuse nimic altceva decât să o facă să sufere cumplit…

Întrucât și propria lui viață devenise un iad după ce se certase cu Grace, Logan și-a concentrat toate eforturile pentru a o face să accepte o relație cu el. Grace nu avea însă încredere în motivele lui, considerând că doar mila și recunoștința stăteau la baza acțiunilor lui.

”- N-am cerut genul ăsta de milă.

– Grace, nu e milă. E doar…

– … o greșeală, am completat. Așa este. Totul a fost o greșeală. Am mai lăsat o persoană în sufletul meu, care nu m-a putut iubi.”

În ciuda respingerilor ei repetate, Logan nu s-a lăsat descurajat, decis să o recucerească prin orice mijloc avea la îndemână.

O mână prețioasă de ajutor i-a dat-o și Maia, o adolescentă foarte simpatică, precoce și sensibilă, care ajunsese să-i iubească foarte mult pe amândoi și urzea tot felul de planuri pentru a-i aduce împreună.

La insistențele lui Maia, Grace a fost de acord să-l asculte pe Logan pentru a-i afla argumentele. Uluită, Grace a descoperit că, în pofida aparenței lui de dur, Logan se desconsidera, puternic marcat de faptele făcute și asocierile lui din închisoare. Din acest motiv încercase să se țină departe de ea, deși o adora încă de la primele lor interacțiuni. Declarația lui de dragoste este foarte emoționantă.

”- Vrei adevărul? Au mai fost câteva femei, în ultimele 18 luni, cu care am simțit o scânteie… păreau relații cu potențial. Dar am refuzat. Nu le-am luat numărul de telefon și, cu siguranță, nu m-am culcat cu niciuna. Fiindcă nu voiam nimic serios. Nu voiam realitate. Doar uitare.

Văzând cum durerea îi cuprinde chipul, am făcut un pas spre el.

– Logan…

– Dar tu, a clătinat el din cap, de tine nu pot să fug nici dacă vreau. Și nu vreau. Ești și realitate și dulce uitare împachetate într-un ambalaj iritant de certăreț, care are întotdeauna dreptate, stilat și superb.”

Cu multă înțelepciune și empatie, Grace l-a făcut pe Logan să înțeleagă că ceea ce făcuse pentru a putea supraviețui nu-l definea pe el ca om, iar motivul pentru care ajunsese la închisoare dovedea multă iubire și devotament față de sora lui, spre deosebire de iresponsabilitatea și nepăsarea propriului ei frate, care se arătase complet indiferent aflând că unul din prietenii lui încercase să o violeze.

Dovedindu-ne pe deplin puterea vindecătoare a iubirii, cei doi vor reuși în final să se aline reciproc, depășindu-și temerile adânc ascunse în subconștient și regăsindu-și speranța în viitor.

”Ea și cu mine… Îl aveam pe Logan și ne aveam una pe cealălaltă.

Și asta însemna că urma, în sfârșit, să fim bine.

L-am privit pe Logan. Se uita la noi intens, de parcă ar fi știut ce se petrecuse între noi. Ochii lui s-au întunecat de o emoție adâncă. Buzele i s-au deschis și au mimat: Te iubesc.

Am făcut la fel și, în acea clipă – o clipă pe care nu aveam să o uit niciodată – am simțit dulceața rară a dreptății absolute… a mulțumirii absolute.

A familiei absolute.”

M-am bucurat mult să reîntâlnesc în carte cuplurile îndrăgite din precedentele cărți din serie – Joss și Braden, Ellie și Adam, Jo și Cam, Olivia și Nate, Hannah și Marcus, Shannon și Cole, înconjurați de o ceată de copii adorabili, plini de personalitate, simpatici și gălăgioși.

Epilogul a introdus câte un scurt paragraf din perspectiva fiecărei eroine – Joss, Ellie, Jo, Olivia, Hannah, Shannon și Grace, aducându-ne câteva înformații inedite și amuzante despre fiecare cuplu în parte, convingându-ne de puterea sentimentelor reciproce și trăinicia relației lor.

”Am zâmbit pieziș văzând amuzamentul din ochii lui – pe care-l împărtășeam – și legătura dintre noi care ne ajuta să trecem peste toate. Știam că așa va fi mereu.”

O serie superbă, spectaculoasă și foarte romantică, pe care o recomand cu mult drag!

Cartea Clar de lună pe strada Nightingale de Samantha Young poate fi comandată pe edituratrei.rolibris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

Recenzii Samantha Young

Listă cărți apărute în Colecția Eroscop ordonate după autor și serii

Cărțile apărute în Colecția Eroscop a Editurii Trei se pot comanda pe edituratrei.rolibris.ro, librarie.net, librex.roelefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Colecția Eroscop

Top 10 cărți romantic-erotice contemporane

Top 10 cărți romantic-erotice historical

Top 10 cărți romantic-erotice cu limbaj murdar

Top 10 cărți romantic-erotice amuzante

 

34 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *