Delicatese Literare
Recenzii

Cocktailuri XXL. Răsfățați-vă prietenii, Editura RAO

Cocktailuri XXL. Răsfățați-vă prietenii

Transformaţi o seară cu prietenii într-o petrecere sofisticată cu ajutorul unor cocktailuri savuroase şi uşor de pregătit. Descoperiţi împreună cu noi secretele celor mai rafinate dintre băuturi, în variantă
XXL. Aflaţi cum se prepară un delicios Mojito sau o fabuloasă Cuba Libre, dar şi ce minunăţii de cocktailuri pe bază de şampanie puteţi prepara în doar câteva minute.
Ca o pasionată de cocktailuri ce sunt, am apreciat cartea aceasta ca fiind un deliciu în sine. Am adăugat-o cu bucurie micuței mele colecții de cărți despre cocktailuri, dar nu înainte de a o citi rețetă cu rețetă și a reține pe loc câteva din ele, pe care chiar le voi pregăti musafirilor mei cu ocazia sărbătorilor care se apropie. Cocktailurile m-au dus dintotdeauna cu gândul la ceva festiv, sărbătoresc, special, iar de-a lungul timpului mi-a făcut plăcere să-mi surprind și să-mi răsfăț prietenii cu câte un pahar de „savoare”, cu sau fără alcool, în funcție de ocazie.
Cartea de față, Cocktailuri XXL, într-o superbă ediție cartonată, elegantă, minunat ilustrată, ne oferă 45 de rețete de cocktailuri pentru petreceri de neuitat.
Ca element de noutate al acestei lucrări, cantitățile si modul de preparare sunt adaptate pentru a putea fi servite la o petrecere, fiind pregătite în prealabil și ținute la rece. Se aduc la masă în vase de sticlă mari: boluri, salatiere, fructiere de forme mai aparte.
Rețetele sunt grupate pe categorii, trecute în „cuprins” la începutul cărții: exotice, clasice, acidulate și vinuri, gurmande și lejere.
Sunt pentru toate gusturile și preferințele: mai mult sau mai puțin alcoolizate sau fără alcool; cu ingrediente clasice, cunoscute sau cu unele mai exotice, deosebite, provocatoare; de la rețete ușor de pregătit până la unele rafinate, aparte.
Totodată, la finalul cărții sunt grupate rețetele după ingredientele folosite, în ordine alfabetică (absint, aloe vrea, alune de pădure, ananas, anason, și așa mai departe)
Fiecare rețetă cuprinde ingredientele și cantitățile necesare pentru a obține 2 litri sau 2,5 litri de cocktail. Pe lângă modalitatea de preparare, e de fiecare dată trecut și un sfat util, un mic secret care ajută la pregătirea acestuia în condiții optime, sau oferă o altă variantă de gust, sau un plus de savoare, după caz. Majoritatea rețetelor sunt însoțite și de câte o poză a respectivului deliciu.
Cu excepția câtorva ingrediente mai speciale, de care nici nu am auzit (cum ar fi combawa, de exemplu, despre care m-am interesat și am aflat că este originar din Indonezia, din categoria citricelor, frunzele sale intens aromate de culoarea smaraldului fiind folosite cu precădere în bucătăria asiatică) majoritatea pot fi găsite la marile supermarketuri.
Vă spuneam că mi-am ales deja câteva rețete pentru Sărbători: ”Spiridușul gurmand” mi se pare foarte potrivit pentru Crăciun (am recomandat rețeta și cartea și în Cutiuța cu surprize de Sărbători), ”Zâna din Provence” pentru Anul Nou, iar ”Citronada mamei Paulina” cred că va deveni limonada mea preferată.
Spiriduș gurmand (pentru 2 litri)
Ingrediente:
– 70 cl lapte semidegresat
– 1 l lichior Grand-Marnier Cordon Rouge
– 1/2 păstaie de vanilie
– 2 felii de ghimbir
– 5 boabe de cardamon
– 1 baton de scorțișoară
– 2 cuișoare
– 6 gălbenușuri
– 100 g zahăr pudră
Preparare:
Într-un vas încălziți la foc mic laptele cu păstaia de vanilie tăiată în trei, ghimbirul, cardamonul, scorțișoara și cuișoarele. Nu aduceți la fierbere.
În acest timp, bateți gălbenușurile și încorporați zahărul. Adăugați această compoziție în lapte, la foc mic, și amestecați pentru trei minute fără a aduce la fierbere.
Lăsați la răcit, apoi adăugați lichiorul Grand-Marnier.
Păstrați la rece pentru 24 de ore, filtrați și serviți cald sau rece.

Să ne pregătim așadar de petrecere, adăugând un strop de savoare și sofisticare, și, cu siguranță un plus de atmosferă cu servirea unui cocktail surprinzător.

Cartea Cocktailuri XXL. Răsfățați-vă prietenii poate fi comandată de pe raobooks.com

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *