Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Cocorul fermecat și alte povești japoneze pentru copii, antologie de Florence Sakade, ilustrații de Yoshio Hayashi, Editura Humanitas, Colecția Humanitas Junior

Cocorul fermecat și alte povești japoneze pentru copii

Antologie de Florence Sakade

Ilustrații de Yoshio Hayashi

Editura Humanitas

Colecția Humanitas Junior

An apariție: 2019
Nr. pagini: 96
Traducere de Ana Alfianu
Cocorul fermecat, țestoasa cântătoare, dragonul care plânge, șoriceii cu puteri magice și prințesele care stăpânesc în văzduh sau peste mări sunt numai câteva dintre personajele acestei minunate cărți de povești din Ţara Soarelui-Răsare. Întâmplările surprinzătoare cu deznodăminte neașteptate prin care trec cu toții ne poartă într-o lume fermecată în care o mantie de pene se poate preface în aripile unui înger, iar un vânzător de cărbune, într-un spiriduș. Însoțite de ilustrații superbe, peripețiile fără seamăn ale eroilor noștri ne reamintesc însemnătatea prieteniei, a bunătății și a curajului.
Cocorul fermecat și alte povești japoneze pentru copii cuprinde o antologie de douăzeci și patru de povești fermecătoare pentru copii culese din folclorul Ţării Soarelui-Răsare, unicitatea și spiritul acestuia fiind puternic impregnate în fiecare rând al cărții și în fiecare poveste, unele dintre ele fiind inedite reinterpretări ale unor basme clasice. Poveștile, cu titluri foarte sugestive – Piua fermecată, Cum să păcălești o pisică, Lacrimile dragonului, Turtițele nărăvașe, Mantia de pene, Prințesa și păstorul, Urashima Taro, Cocorul fermecat, Bătrânul și buboiul, Țăranul zburător, De ce a plâns spiridușul roșu, Cel mai mare din lume, Vânzătorul de sandale, Țestoasa cântătoare, Saburo pescarul de țipari, Aventurile lui Kintaro – ne atrag în universul lor, vrăjindu-ne cu aventurile uluitoare pe care le trăiesc personajele acestora, purtați în locuri nemaivăzute și nemaiauzite.
”Au fost odată ca niciodată doi frați care locuiau împreună într-un mic sat din Japonia. Fratele cel mare muncea din greu cât era ziua de lungă, pe când fratele cel mic era un leneș și un pierde-vară.
Într-o bună zi, fratele cel mare plecă în pădure, cu treburi. În vreme ce lucra, veni la el un bătrân care-i întinse o piuă de piatră, din cele care se folosesc la măcinat orezul sau grâul.
– Aceasta este o piuă fermecată, care-ți va dărui tot ce-ți poftește sufletul, spuse bătrânul. Te rog s-o iei cu tine.”
Ce îi va cere fratele cel harnic și ce ii va cere fratele cel leneș, veți afla în povestea care deschide antologia, Piua fermecată.
Cu o copertă superbă, cartonată și cu ilustrații foarte inspirate și deosebite pe fiecare pagină, cartea e o mică bijuterie literară, pe care copiii o vor adora cu siguranță.
Ca orice poveste care se respectă, și cele de față sunt pline de tâlc și învățăminte, înflăcărând imaginația micilor cititori și ajungând la mintea și sufletul lor cu lecții de viață pe înțelesul copiilor, desprinse din temele cărții: puterea exemplului pozitiv, valoarea prieteniei și a iubirii, forța binelui. Totodată, sunt foarte bine puse în evidență trăsăturile pozitive de caracter: curajul, dărnicia, sinceritatea, onoarea, hărnicia, spre deosebire de lașitate, lăcomie, egoism, prefăcătorie, lene.
Eroii poveștilor sunt personaje extraordinare, fascinante, întâlnind – pe lângă oameni obișnuiți – spiriduşi, vrăjitori, dragoni fioroși, șoricei năzdrăvani, prințese, cocori fermecați, țestoase cântătoare, și câte și mai câte, care vor da viață, sub ochii încântați ai celor mici, unor lumi uimitoare, cu obiceiuri și tradiții mai puțin cunoscute, fiind astfel cu atât mai speciale. Însă nu doar cei mici vor fi cuceriți, ci și cei mari, părinți și bunici, care le vor citi. Pentru mine a fost o adevărată încântare lectura acestei minunate antologii cu povești deosebite – unele fericite, altele dulci-amărui, fiecare frumoasă și specială în felul său -, ca un șirag de perle construit cu migală.

Cartea Cocorul fermecat și alte povești japoneze pentru copii poate fi comandată de pe humanitas.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas

Recenzii și prezentări cărți din colecția Humanitas Junior

9 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *