Delicatese Literare
Recenzii

Codul pentru perechea perfectă de Brooke Burroughs, Editura RAO – recenzie

Codul pentru perechea perfectă

(The Marriage Code – 2021)

Brooke Burroughs

Editura RAO

Traducere:  Elena Banica

Nr. de pagini: 408

An apariție: 2023

Brooke Burroughslucrează în industria IT de peste zece ani și a locuit în India, unde și-a cunoscut soțul. Burroughs știe cum e să fii un străin într-o familie tradițonală. Din fericire, ea și socrii ei se înțeleg bine acum, dar poate pentru că a fost de acord cu o mică nuntă în India de Sud (cu aproape o mie de oameni).

Emma și-a trăit întotdeauna viață după un plan. Dar după ce a refuzat cererea în căsătorie a iubitului ei, totul începe să se prăbușească. În efortul de a salva singurul lucru de care îi pasă - locul de muncă -, ea trebuie să-și recruteze colegul, Rishi, pentru a face parte din echipa ei de dezvoltare...

Niciunul dintre ei nu se așteaptă ca algoritmul căsătoriei să funcționeze atât de bine – sau să se îndrăgostească unul de celălalt – ceea ce îi determină pe Emma și Rishi să se întrebe dacă lăsarea soartei pe seama formulelor este într-adevăr o ecuație pentru iubire de lungă durtă.

Două personaje captivante, o mulțime de drame de familie și fundalul vibrant al Indiei se îmbină într-o poveste de dragoste care arde lent, potrivită atât pentru cititorii experimentați, cât și pentru neofiții acestui gen. Burroughs este o autoare de urmărit. – Library Joumal

Codul pentru perechea perfectă al lui Brooke Burroughs are totul: un complot între inamici care devin iubiți, o eroina care activează în domeniul IT și o subintriga de relocare în stilul Emily în Paris, cu personajele centrale ale cărții mutându-se în Bangalore. – Popsugar

Tipul perfect de poveste care să te conducă într-o aventură și să te lase cu un zâmbet pe față, romanul este de un romantism fermecător. – Harlequin Junkie 

În Codul pentru perechea perfectă – romanul de debut al lui Brooke Burroughs -, plasat în vibranta India, inamicii deveniți aliați întâmpină obstacole ce par de netrecut într-o poveste de dragoste multiculturală neașteptată, doar pentru a descoperi că, în cele din urmă, dragostea are propriile legi, mai presus de tradiții și reguli impuse.

Emma lucrează în IT în Seattle și și-a trăit întotdeauna viața după un plan. Însă după ce a refuzat neașteptatata cerere în căsătorie a iubitului ei, pare că totul începe să se prăbușească.

În efortul de a salva singurul lucru care contează și în care a investit timp, muncă și pasiune – slujba ei, care, din foarte sigură a devenit peste noapte extrem de fragilă – ea trebuie să ia măsuri urgente. Dar se trezește într-o situație destul de incomodă. Și asta e puțin spus…

După un prim contact plin de tensiune și de replici acide, Emma trebuie să-și recruteze noul coleg, Rishi, venit din India, de la sucursala din Bangalore a firmei, pentru a face parte din echipa ei de dezvoltare… asta dacă reușește să-și convingă șefii să conducă ea echipa respectivă. Și reușește! Dar Rishi se vede pus într-o postură ingrată, atunci când proiectul pentru care venise special la Seattle nu decurge așa cum a fost planificat. Nu poate să creadă că a fost trecut cu vederea pentru promovarea promisă, care ar fi venit la pachet și cu compensații bănești corespunzătoare, care să-l ajute să-și scoată familia din sărăcie. Pentru a înrăutăți lucrurile, nu numai că slujba îi cere să se întoarcă acasă în Bangalore împreună cu cea care-i ”suflase” postul de șef de proiect, ​​dar părinții lui se așteaptă acum să-și aleagă o mireasă în mod tradițional și să se căsătorească. Iar Rishi, cu planurile în privința carierei și a unui venit substanțial spulberate, nu are de ales decât să-și urmeze rolul ierarhic tradițional indian de frate mai mare care trebuie să se căsătorească mai înainte ca sora sa mai mică să se poată căsători la rândul ei.

Așa că, atunci când Emma îi face o ofertă – să se alăture echipei ei și ea îi va întocmi un algoritm pentru a găsi mireasa perfectă – acea mireasă indiană perfectă, din aceeași castă, care este atât tradițională, cât și progresivă în același timp – el acceptă, fără tragere de inimă, dar nu vede altă soluție pentru a-și găsi perechea, cît mai repede! Iar pentru reușita proiectului Emma ar face orice pentru a-l atrage pe Rishi în echipa sa, având în vedere pregătirea sa profesională.

Niciunul dintre ei nu se așteaptă însă ca algoritmul ei de căsătorie să funcționeze atât de bine – sau să se îndrăgostească unul de celălalt – ceea ce îi determină pe Emma și Rishi să se întrebe dacă a lăsa soarta în seama unui cod este într-adevăr o soluție pentru iubirea de durată. Căci soarta își are căile sale, iar cei doi își dau seama că niciun cod nu le poate schimba dorințele unul pentru celălalt. Va putea Rishi să introducă o femeie americană albă în gospodăria lui tradițională sau acest lucru va distruge țesătura familiei sale foarte conservatoare? Nu vă dezvălui mai mult în această privință, ci vă invit să citiți cartea pentru a afla!

Pe parcursul cărții, am fost uimită de modul tradițional de viață indian, bazat pe caste, reguli, principii stricte și prejudecăți, totul descris cu o bogăție de detalii foarte fine. De exemplu, albilor li se dă întotdeauna o ceașcă de ceramică pentru a-și bea cafeaua – preparată foarte dulce -, în timp ce brahmanilor li se servește în căni mici de oțel. Pentru un occidental, acest lucru nu are absolut niciun sens, dar are o semnificație profundă în mintea unui brahman tamil.

Diferența culturală dintre cele două lumi este imensă. E de așteptat ca atunci când un străin călătorește pentru prima dată în India, să existe un mare șoc cultural și o perioadă variabilă de adaptare, care în cazul Emmei a fost destul de scurtă și s-a integrat neașteptat de repede. Atmosfera locală e foarte bine surprinsă și redată – zgomotul, aglomerația, mirosul, felul de a vorbi, de a se îmbrăca și de a se purta, o debandadă pitorească de care fie te îndrăgostești, fie nu o poți asimila.

Povestea este axată în jurul unei delicate relații romantice, dar accentul nu este pus pe aceasta, ci pe cultura, mâncarea și tradițiile Indiei, care ne delectează de-a lungul întregii cărți. Iar acesta este de fapt marele atuu al cărții.

Mi-a plăcut foarte mult acest roman de debut! O autoare de urmărit! Personajele principale, Rishi și Emma, sunt foarte bine conturate, iar personajele secundare sunt perfect integrate în acțiune și adaugă un plus de profunzime acestei frumoase povești multiculturale. Cartea este scrisă astfel încât cititorul  să înțeleagă diferențele culturale, să savureze și să aprecieze mâncarea indiană – atât de bine descrisă, încât aproape că îi simți gustul și aroma, de-a dreptul. Am avut parte de o călătorie literară splendidă, pitorească și uimitoare.

O lectură plină de savoare, o carte minunată, plină de culoare, pe care v-o recomand cu mult drag! O alegere perfectă pentru o lectură de vară!

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.comlibris.ro, bookzone.ro, elefant.ro, librariadelfin.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.roemag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

 

6 Comments

    • Oli

      Multumesc! Asa este, autoarea a locuit zece ani in India, unde si-a cunoscut si sotul, asa ca putem spune ca e o carte bine documentata, chiar din experienta personala. Iar ca roman de debut, e remarcabil!

  • Mirela Barbălată

    Oooo, chiar o recomandare tare faina! Cu siguranta personajele sunt minunate, dar povestea in sine pare a avea un farmec aparte, mai ales ca are in centru stilul de viata din India si deosebirile dintre doua culturi. Multumesc pentru recomandare! Trecuita pe lista !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *