Colectia Buzz Books, Editura Litera

15

Colecția Buzz Books

Editura Litera

1. Tot ce nu ți-am spus de Celeste Ng

tot-ce-nu-ti-am-spus

Nr. pagini: 239
Titlu Original: Everyrhing I Never Told You
Traducător: Adriana Bădescu
Lydia este copilul favorit al lui Marilyn şi al lui James Lee; o faţă care a moştenit ochii albaştri luminoşi ai mamei şi părul negru întunecat al tatălui. Părinţii ei sunt hotărâţi că Lydia să realizeze visurile pe care ei nu au putut să şi le împlinească – Marilyn îşi doreşte că fiica ei să devină medic; James vrea că Lydia să fie populară la şcoală, o faţă cu o viaţă socială bogată. Dar Lydia este supusă unor mari presiuni, căci tatăl ei este un american născut din prima generaţie de imigranţi chinezi. Iar etnia lui, şi a ei, îi face să fie remarcaţi oriunde. Când trupul neînsufleţit al Lydiei este găsit în lacul din localitate, James este consumat de vinovăţie şi porneşte pe un drum nesăbuit care i-ar putea distruge căsnicia. Marilyn, devastată şi răzbunătoare, este hotărâtă să facă pe cineva răspunzător, cu orice preţ. Fratele mai mare al Lydiei, Nathan, este convins că Jack, băiatul rău din vecini, este implicat într-un fel. Însă cea mai tânăra membră a familiei – Hannah – este cea care observă mult mai mult decât poate vedea oricine şi ar putea fi singură care ştie ce s-a întâmplat cu adevărat.
Fragment:
„Hannah nu ştie nimic despre vara aceea şi despre dispariţia de atunci a mamei ei. Niciodată, de când a venit ea pe lume, familia ei n-a vorbit despre acel moment – şi chiar dacă ar fi făcut-o, tot nu s-ar fi schimbat nimic. Acum e furioasă pe sora ei fiindcă a dispărut, nedumerită că Lydia i-a lăsat pe toţi şi s-a dus; dacă ar fi ştiut de acel moment din trecut, ar fi fost acum şi mai furioasă, şi mai nedumerită: „Cum ai putut”, s-ar fi întrebat ea, „cum ai putut când tu ai ştiut cum e?” Aşa însă, imaginându-şi-o pe sora ei cum se afundă în apă lacului, nu se poate întreba decât: „Cum?” şi „Cum a fost?”
În noaptea asta o să afle. S-a făcut din nou ora două noaptea, după cum arată ceasul ei fluorescent; tot timpul până atunci a stat în pat răbdătoare, urmărind cifrele cum se schimbă. Astăzi, 1 iunie, ar fi trebuit să fie ultima zi de şcoală; mâine Nath ar fi trebuit să urce pe podium în robă lui albastră, cu tocă de absolvent pe cap, că să-şi ia diplomă. Dar ei nu vor merge la ceremonia de absolvire a lui Nath; nici unul dintre ei nu s-a mai dus la şcoală de când… Mintea ei înăbuşă restul gândului.
Păşeşte în vârful picioarelor pe treaptă a şasea, cea care scârţâie; sare peste rozetă din mijloc a covorului din hol, cu scândură trosnitoare de dedesubt, şi aterizează în pragul uşii, neauzită că o pisica. Deşi, sus, Marilyn şi Nath nu dorm, aşteptând să le vină somnul, nimeni n-o aude: trupul ei cunoaşte toate secretele silenţiozităţii. În întuneric, degetele ei trag ivărul înapoi, apucă lanţul de siguranţă şi îl desprind fără nici un zgomot. Asta e un truc nou; înainte de înmormântare nu aveau lanţ.”

 

2. Privilegiații de Jonathan Dee

privilegiatii

Nr. pagini: 282
Titlu Original: The Privileges
Traducător: Mirella Acsente
Adam şi Cynthia Morey sunt cuplul perfect. Inteligenţi, fermecători, frivoli, trăiesc clipă. Au puţin peste douăzeci de ani, şi căsătoria li se pare ocazia perfectă pentru a rupe legăturile cu părinţii. Adam este un băiat atrăgător, Cynthia este frumoasă şi vanitoasă.
Şase ani mai târziu, locuiesc într-un cartier de lux din Manhattan şi au devenit cuplul tipic de aspiranţi la un statut social la care mulţi doar visează.
El lucrează în domeniul investiţiilor de capital, este favoritul şefului şi a început să câştige o mulţime de bani, nu întotdeauna în mod legal. Ea stă acasă cu copiii, iar rutină ce pare să nu se mai sfârşească a ajuns să o obosească. Cei doi au o singură mare ambiţie: să devină şi mai bogaţi, să ajungă, prin orice mijloace, la o poziţie socială şi mai înalta. Şi norocul este de partea lor: într-o bună zi Cynthia şi Adam câştigă o suma uriaşă de bani… Copiii, la rândul lor, învaţă să profite de tot ce-i înconjoară: dacă au probleme, ştiu că vor reuşi întotdeauna să scape, că toţi bogaţii din lume.
Privilegiaţii este o odisee lirică, provocatoare şi strălucit scrisă, o meditaţie de actualitate despre familie, avere şi despre vremurile în care trăim.
Fragment:
„A două zi, povestea se răspândise în tot Daltonul. Robin şi Jonas nu vorbiseră cu nimeni despre incident, dar probabil că April pomenise de el câtorva persoane. A întărit părerea deja generală că părinţii lui April erau cei mai cool părinţi din lume. Iar nefericirea lui Robin, aşa cum se întâmplă întotdeauna cu nefericirea, i-a creat o aura de respect, chiar un soi de celebritate.
Dar, în cele din urmă, Robin s-a dus acasă. Fie că situaţia s-a calmat acolo, fie că ea a acceptat să pretindă că se calmase. Asta era treaba cu familiile: odată ce hotărau să strângă rândurile, indiferent din ce motiv, chiar nu mai aveai cum să ştii nimic. La şcoală era la fel că întotdeauna, veselă, sl dedicată sportului, şi Înconjurată de obicei de băieţi – cam cerşind atenţie, după gustul lui April, dar nimic care să pară dubios. Dacă se prefăcea, se înşela singură cel puţin la fel de eficient cum îi înşela pe toţi ceilalţi. Singură persoană căreia îi era cu adevărat greu să treacă peste tot, recunoştea April, era mama ei. Robin nu mai răspundea SMS-urilor Cynthiei, iar când o făcea, tonul ei era dezamăgitor de vesel şi de distant. Nu doar că Cynthia nu credea că totul era acum în regulă; nu părea să vrea să o creadă. De mai multe ori April a venit de la şcoală şi a găsit-o pe mama ei stând la masa din sufragerie cu o ceaşcă de cafea în faţă, plângând.
April era atât de mândră de reputaţia de stabilitate a casei lor, încât prietenii ei chiar s-ar fi gândit să vină la ei dacă aveau probleme. Întotdeauna era cineva care îşi petrecea noaptea în apartament, nu neapărat pentru că avea nevoie de un loc, ci doar de-al naibii.”

 

3. Maestra de L.S. Hilton – recenzia

maestra_1_fullsize

Titlu original: Maestra
Traducator: Livia Olteanu
Nr. pagini: 301
În timpul zilei, Judith Rashleigh lucrează la o casă de licitaţii din Londra. Noaptea, este animatoare într-unul dintre barurile rău famate ale capitalei. Disperată să realizeze ceva în viaţă, Judith știe că trebuie să intre în joc. A învăţat să se îmbrace, să vorbească și să se comporte pentru a fi pe placul bărbaţilor. A învăţat să fie o fată cuminte. Dar, după ce descoperă un secret întunecat din lumea artei, Judith este concediată, iar visurile ei pentru o viaţă mai bună sunt spulberate. Așa că apelează la un prieten pe care îl neglijase multă vreme. Un prieten care o ajutase să treacă de necazurile din trecut cu fruntea sus și spatele drept. Un prieten pe care o fată bună ca ea nu ar trebui să îl aibă: furia.
Fragment:
Până când trenul nu a trecut graniţa, nu mi-am îngăduit să gândesc. Luam înghiţituri mici de apă şi încercăm să par interesată de vedetele de televiziune din Franţa, pe care nici nu le cunoşteam. Apoi m-am uitat în biografia lui Chagall, amintindu-mi să dau pagină din când în când. Dincolo de geam, rămâneau în urmă ceea ce trebuie să fi fost cândva dealuri cu sate încântătoare, amestecate cu şosele şi vile recent construite printre sere enorme şi scunde. La Ventimiglia am luat trenul de Genova şi, dintr-odată, am ajuns în Italia. Ultima oară fusesem aici cu acea bursă de studiu de o luna la Roma după ce luasem licenţa, şi mi-am adus aminte senzaţia, schimbarea luminii, gălăgia învăluitoare a limbii vorbite. Acum compartimentul era plin de tineri cu ceasuri enorme şi ochelari de soare şi mai mari, care ar fi părut extrem de gay dacă n-ar fi fost inefabilă încredere în sine a italienilor, femei aranjate, cu pantofi din piele de calitate şi prea multe bijuterii de aur, un cuplu american cu rucsacuri şi ghiduri de călătorie şi sandale îngrozitoare. La Genova am schimbat iar trenul. Mereu am vrut să ajung la Portofino, dar se părea că trenul nu mergea acolo, mi-a spus în italiană un funcţionar din gara, doar către un loc numit Santa Margherita. Apoi să iau autobuzul, sau un taxi. Încă nu îmi ceruse nimeni să vadă paşaportul, dar ştiam că va trebui să îl arăt dacă voiam să stau la hotel. Am parcurs traseul în minte: Judith Rashleigh ajunge la aeroportul din Nisa – nu împreună cu James – şi, câteva zile mai târziu, apare în Portofino. Ce anume o lega de un om mort care din câte știam eu încă aştepta să fie descoperit în întunericul cu miros de cale de la Eden Roc? Nimic, în mod obligatoriu. Trebuia să risc sau să dorm pe plajă.”

 

4. Elizabeth a dispărut de Ema Healey

elizabeth-a-disparut

Nr. pagini: 283
Titlu original: Elizabeth Is Missing
Traducător: Manuela Bulat
Roman de suspans şi psihologic sofisticat şi, în acelaşi timp, meditaţie sfâşietor de onestă asupra memoriei, identităţii şi îmbătrânirii, „Elizabeth a dispărut” spune povestea lui Maud, o femeie în vârstă care se lupta cu ravagiile demenţei senile şi care începe o căutare disperată pentru a-şi găsi cea mai bună prietenă, Elizabeth, despre care crede că a dispărut.
Nimeni nu o crede însă pe Maud – nici fiica ei, Helen, nici ingrijitoarele ei, nici poliţia, nici, mai ales, temperamentalul fiu al lui Elizabeth, Peter. Înarmată cu notiţe scrise de mâna pe care şi le lasă singură şi cu un sentiment copleşitor că Elizabeth are nevoie de ajutorul ei, Maud este hotărâtă să descopere adevărul şi să-şi salveze prietena iubită.
Dar indiciile pe care le descoperă par să o conducă tot mai departe în propriu-i trecut, la o altă dispariţie rămasă nerezolvată – cea a surorii ei, Sukey, survenită la scurt timp după al Doilea Război Mondial.
În timp ce amintirile vii ale tragediei care a avut loc cu mai mult de cincizeci de ani în urmă o copleşesc, Maud găseşte o nouă motivaţie în căutarea ei. Ar putea misterul dispariţiei lui Sukey să fie cheia pentru a o găsi pe Elizabeth?
Fragment:
„Este întuneric aici, dar undeva jos pe cer licăreşte o lumina cenuşie – în curând se va face ziua, iar eu trebuie să isprăvesc asta. Burniţă mi se agaţă de par, de braţe, de coapse. Mă face să tremur, dar, din fericire, nu afectează solul. Mormanul de pământ nu se clinteşte. Trebuie să mă aplec de-a binelea pentru a sapă. O inspiraţie lungă, aerul patrunzandu-mi adânc în plămâni, mă face să simt gustul aspru şi umed al pământului răscolit. Genunchii mi se mişcă afundaţi în solul ud, iar materialul pantalonilor atrage încet umezeală spre partea de sus a picioarelor mele. Pământul mi s-a lipit de mâini şi mi-a intrat atât de tare sub unghii, încât mă doare. Undeva, undeva este ascunsă cealaltă jumătate a pudrierei. În faţă mea se află o groapă, o groapă pe care eu am săpat-o în mijlocul covorului verde al grădinii. Şi brusc, nu-mi mai dau seama ce fac aici, ce anume caut. Preţ de o clipă sunt prea speriată pentru a mă mişcă, neştiind ce aş putea face în continuare. Ar putea fi orice – aş putea să rup florile din răzoarele lor sau să tăi copacii, să-mi umplu gură cu frunze sau să mă îngrop pentru că Helen să sape din nou.
Panică începe să mi se răspândească din stomac, iar omoplatii îmi tremură. Frigul mi-a cuprins încheieturile, care mă dor din cauza asta. Încet, îmi curat de pe mâini cât pământ pot, stergandu-le de covorul verde, de covorul grădinii, nu de muşchi, care-i altceva, şi mă ridic în picioare cu o mişcare sigură. Dar tot simt că trebuie să sap, să caut ceva în pământ. Dar ce-ar putea fi aici, în grădina mea? Poate ceva ce am plantat. Oare am pus ceva aici? Şi am uitat?”

 

5. Cei care merită să moară de Peter Swanson

cei-care-merita-sa-moara

Nr. pagini: 316
Titlu original: The Kind Worth Killing
Traducator: Mirella Acsente
Într-un zbor de noapte de la Londra la Boston, TedSeverson o întâlneşte pe fascinantă Lily Kintner. La un pahar, cei doi, străini până atunci, încep un joc al adevărului, dezvăluindu-şi unul altuia detalii foarte intime.
Ted povesteşte despre căsnicia lui ratată şi despre cum e convins că soţia să, Miranda, îl înşală. Se pare că au fost nepotriviţi din start: el e un om de afaceri bogat, ea, un spirit artistic liber – contrast care le-a aprins cândva pasiunea, dar care a devenit acum un clişeu. Jocul capătă însă o notă mai sumbră atunci când Ted afirmă, mai în glumă, mai în serios, că ar fi în stare s-o ucidă pe Miranda pentru purtările ei.
Fără a sta pe gânduri, Lily îi propune să-l ajute. La urmă urmei, unii oameni – de pildă, o soţie mincinoasă şi infidelă – merită să moară…
La Boston, legătură perversă dintre conspiratori se adânceşte pe măsură ce pun la cale moartea Mirandei. Dar trecutul lui Lily ascunde un secret pe care ea nu i l-a dezvăluit lui Ted: experienţă în artă crimei, dobândită de timpuriu în viaţă. Brusc, cei doi se trezesc implicaţi într-un joc de-a şoarecele şi pisica din care nu poate supravieţui decât unul… cu un detectiv isteţ şi foarte hotărât pe urmele lor.
Fragment:
“După ce am fost sigură că Brad era mort, i-am sos sârmă din jurul gâtului. L-am apucat de haina din denim şi am reuşit să-l trag din scaunul lui pe cel al pasagerului, de care l-am prins cu centură. Am înclinat scaunul puţin, astfel că s-a lăsat şi el pe spate odată cu scaunul, apoi i-am tras fermoarul hainei până sus, ridicând gulerul căptuşit cu blană de oaie cât să-i acopere urmele lăsate de sârmă pe gât. Dacă ne vedea cineva în maşină, el avea să arate că un pasager care moţăia. Cel puţin aşa sperăm că o să arate.
Am pornit camioneta, am ieşit de pe alee şi am intrat din nou pe şosea, cu farurile stinse până să ajung pe Micmac. Am verificat cum stăteam cu combustibilul, am văzut că acul era undeva între trei sferturi şi plin, şi m-am gândit că o să fie suficientă benzină să ajungem în Connecticut. Eram pregătită să alimentez la o staţie de benzină şi să plătesc cash înăuntru, dar m-am bucurat să nu trebuia să o fac. Până acum, nimeni nu mă văzuse în Mâine şi nu aveam de gând să schimb asta.
Am mers spre nord, către intrarea pe I-95. Am ieşit de pe Micmac înainte de a ajunge la Kennwick Beach, ştiind că dacă poliţia era deja pe urmele lui Brad, erau probabil în faţă casei lui. Mi-ar fi plăcut grozav să mă întorc acolo, să-i iau câteva lucruri că să pară că într-adevăr o ştersese, dar nu merită să risc. Înainte de a intră pe autostrada, am oprit la un atelier auto închis numit „La Mike”, unul din garajele alea mici de provincie înconjurate de maşini ajunse fier vechi. Cu farurile stinse, m-am băgat într-un şir de rable şi am coborât din camionetă. Am găsit o maşină care arată că şi cum nu fusese mutată de acolo de cel puţin două ierni şi, cu briceagul meu Leatherman, i-am scos plăcuţele de Mâine şi le-am schimbat cu cele de la maşină lui Brad.”

6. Văduva de Fiona Barton

vaduva

Titlu original: The Widow
În ziua în care inspectorul de poliție Bob Sparkes i-a bătut la ușă și a început să pună întrebări, Jean Taylor a adoptat un rol pe care îl mai jucase, intermitent, și înainte. Un rol care le-a permis ei și soțului ei să meargă mai departe când necazurile se acumulau…
Dar soțul ei a murit cu o săptămână în urmă, iar Jean nu mai trebuie să se prefacă. Au existat o mulțime de lucruri pe care ea a preferat să nu le știe sau să nu le vadă în legătură cu crima oribilă de care soțul ei era suspectat. În ultimii ani a fost prea ocupată să fie soția perfectă, să rămână alături de el cât timp au trăit sub privirile acuzatoare ale celorlalți, hărțuiți de presă și de poliție.
Acum însă nu mai are motiv să tacă. În plus, oamenii – și mai ales insistenta jurnalistă Kate Waters – vor să-i afle povestea, vor să știe cum a fost pentru ea să trăiască alături de un criminal.
Dar, din coșmarul ultimilor ani, Jean a învățat un lucru: că pe oameni îi poți face să creadă orice, în special ceea ce vor să creadă. Va putea ea oare să se dezbare de personajul ei? Să-și dezvăluie secretele și să recunoască – în primul rând față de sine – adevărul?
O reconstituire palpitantă a unei crime și în același timp o analiză necruțătoare a instituției căsătoriei… Fiona Barton scrie o poveste meșteșugită, care se citește cu sufletul la gură, despre minciunile pe care oamenii și le spun unii altora și lor înșiși atunci când țin cu tot dinaindinsul să nu afle adevărul.” – Entertainment Weekly

 

7. Cu tine în depărtare de Carla Guelfenbein

cu_tine_in_departare

Nr. pagini: 320
Cu tine în depărtare spune povestea Emiliei, o tânăra studentă de origine chiliană din Franţa care soseşte la Santiago pentru a studia opera misterioasei scriitoare Vera Sigall. La scurtă vreme după ce face cunoştinţă cu ea, Vera suferă un accident bizar în urmă căruia rămâne în comă. În timp ce îi aşteaptă refacerea în spital, Emilia îl cunoaşte pe Daniel, un vecin şi bun prieten al scriitoarei care bănuieşte că Vera a căzut pe scări nu accidental, ci împinsă de o mâna criminală. Căutarea adevărului va fi marcată de false indicii şi de descoperiri neaşteptate, căci lucrurile care ies la lumina şi se dovedesc hotărâtoare pentru soarta Emiliei şi a lui Daniel nu sunt ceea ce ei se aşteptau să găsească. Desfăşurarea sinuoasă a evenimentelor va revela identitatea reală a tuturor personajelor şi raporturile dintre ele, punând în acelaşi timp în discuţie problema creatorului de geniu în relaţia să cu lumea, a legăturilor de familie şi a dragostei care-i uneşte şi-i desparte pe oameni.
Un roman de suspans literar construit cu mare eficacitate narativă în jurul unui memorabil personaj feminin şi al puterii genialităţii. Autoarea a ştiut să împletească iubiri şi enigme într-o scriitură complexă şi în acelaşi timp transparenţă.“ – Din argumentarea juriului Premiului Alfaguara
Fragment:
După ce ştirea despre accidentul tău devenise publică, mi‑a atras atenţia faptul că nu s‑a prezentat nimeni care să spună că e din familie. Chiar dacă durerea celor care au venit – scriitori, poeţi, literaţi – era vădită, toţi păreau că te cunosc prea puţin. Singurul om pe care l‑am căutat a fost prietenul tău Horacio Infante. Nu aveam telefonul lui, dar Gracia a reuşit să‑l obţină. Din discuţiile noastre dedusesem, fără să mi‑o spui direct, că Infante însemna mult pentru tine. Vocea lui la telefon suna plină de emoţie. Totuşi, m‑a surprins că n‑a venit la clinică. Am încercat să vorbesc iar cu el, dar nu l‑am mai putut găsi. I‑am lăsat numărul de mobil în căsuţa vocală, ca să mă sune când doreşte să afle veşti despre tine. Am aflat din presă că, la câteva zile după accidentul tău, se întorsese la Paris, acolo unde locuia. Pe când întunericul începea să se coloreze odată cu primele luciri albăstrii ale zorilor, m‑am gândit că, sub învelişul trupului, inima îţi palpita şi că inima aceea erai tu. Chiar dacă nu mă puteai auzi, acum te aflai acolo. Strânsă între pereţii ei, continuai viaţa sub altă formă. Buimac după noaptea de veghe, am lăsat maşina la clinică şi m‑am întors acasă mergând pe malul râului. O lumină necruţătoare devenea tot mai intensă pe undeva în cordilieră şi se ivea colţuroasă printre piscurile ninse, pentru a se năpusti apoi în geamurile ferestrelor. Când am ajuns pe strada noastră, l‑am văzut pe vagabondul care dormea pe nişte saci informi, acoperit cu o pătură, rezemat de zidul unei case vecine. De cel puţin un an dădea târcoale prin cartier, şi ne obişnuiserăm cu prezenţa şi mirosul lui, cu zgomotul cutiilor de conserve goale pe care le purta atârnate pe umăr şi care se loveau între ele când mergea. Era un tip înalt, cu un cap mic de pasăre, şi, sub aparenţa lui decrepită, se putea întrezări bărbatul chipeş care fusese pesemne. Niciodată nu ne‑a cerut mâncare sau bani, şi era greu de aflat dacă n‑o făcea fiindcă trăia în altă lume sau din demnitate.

 

8. Restul e tăcere de Carla Guelfenbein

restul_e

Titlu original: The Rest is Silence
Nr. pagini: 256
În timp ce adulții stau la taclale la o petrecere de nuntă ce pare să nu se mai sfârșească, iar ceilalți copii dau buzna la joacă, un băiețel se furișează neobservat sub masă. Tommy are doisprezece ani, dar inima lui slăbită îl împiedică să se joace cu verișorii lui, așa că își deschide MP3-playerul pentru a înregistra vocile celor care discută la masă. Subiectul conversației se îndreaptă însă spre moartea mamei sale, iar el aude ceva ce nu trebuia să afle niciodată, anume că femeia nu fusese răpusă de vreo boală, ci se sinucisese. Contrariat și rănit, Tommy nu spune nimănui ce a aflat și începe propria investigație secretă pentru a descoperi adevărul. Între timp, tatăl lui și mama vitregă se confruntă cu propriile probleme. Juan e chinuit de o suferință tainică și de vina pe care o simte pentru moartea unuia dintre pacienții săi, iar Alma, cea de-a doua soție a lui, îşi dă seama că mariajul lor se destramă și e devorată treptat de o veche pasiune. Toți trei se retrag astfel în propriile lumi, lăsând tot mai multe lucruri nerostite între ei, încât destinul familiei se îndreaptă inexorabil spre un deznodământ devastator.
Carla Guelfenbein este una dintre cele mai puternice voci ale prozei latinoamericane moderne.“ – La Vanguardia

 

9. Tony & Susan 10266318 de Austin Wright

Romanul care a stat la baza filmului Animale de noapte.
Cu un talent literar unic, Austin Wright ilustrează fascinanta experiență a lecturii, prin relațiile pe care le creează atât între cititor şi operă, cât şi între autor şi cititor, într-o scriere surprinzătoare şi pasionantă.
Cu totul neaşteptat, Susan Morrow primeşte manuscrisul unui roman scris de Edward, soțul de care a divorțat în urmă cu douăzeci şi cinci de ani. Pe măsură ce citeşte, Susan şi, odată cu ea, cititorul însuşi pătrund din ce în ce mai adânc în viața personajului principal al romanului din roman, profesorul de matematică Tony Hastings, care călătoreşte împreună cu soția şi fiica lui spre casa lor de vacanță. În vreme ce viața obişnuită, civilizată, a familiei Hastings cade pradă violenței şi crimei, o sumedenie de amintiri tulburătoare o aruncă pe Susan înapoi în trecut, provocând-o să se confrunte cu tenebrele propriei vieți şi cu teama care îi amenință viitorul. Un thriller cutremurător se îmbină astfel cu o poveste despre teamă şi regret, despre răzbunare şi îmbătrânire, despre căsătorie şi creativitate.
Cu un talent literar unic, Austin Wright ilustrează fascinanta experiență a lecturii, prin relațiile pe care le creează atât între cititor şi operă, cât şi între autor şi cititor, într-o scriere surprinzătoare şi pasionantă.
Minunat scrisă – ultimul lucru la care te-ai aştepta de la o poveste despre sânge şi răzbunare. Frumos.“ – Saul Bellow
Abil construită, elegantă şi captivantă în egală măsură, este una dintre cărțile care merită să fie descoperite de o întreagă generație nouă de cititori.“ – Independent on Sunday
Un roman tulburător, neobişnuit, despre poveştile pe care ni le spunem unii altora şi poveştile pe care ni le spunem nouă înşine. O carte care te surprinde cu adevărat.“ – The Guardian

10. Maestrul bucătar de Martin Suter

maestrul-bucatar

Titlu original: Der Koch
Criza financiară își face simțite efectele până și în lumea rarefiată a bucătăriei europene de lux, lăsându-i fără slujbă pe Maravan, un tânăr cu un talent excepțional de bucătar, și pe Andrea, o chelneriță extrem de atrăgătoare.
După ce sunt dați afară de la Chez Huwyler, restaurantul elitist unde lucrează, cei doi hotărăsc să-și deschidă propria afacere, livrând meniuri romantice pentru cupluri.
Dar nici măcar magia culinară nu poate lupta cu dificultățile pieței, și, curând, tinerii sunt siliți să pătrundă într-o lume dominată de lăcomie, crimă și sex și să lupte pentru propria supraviețuire.

Thriller și poveste de dragoste, cartea lui Martin Suter, plină de isprăvi culinare și de aventuri sexuale, conține la final 16 rețete care te fac să-ți lase gura apă.

11. Fata dinainte de J.P. Delaney

Titlu original: The Girl Before
Bestseller Internațional, romanul a fost publicat în peste 40 de ţări.
Vă rog să faceți o listă cu toate bunurile pe care le considerați esențiale pentru viața dumneavoastră.
Cererea pare ciudată, chiar indiscretă, iar pentru cele două femei care răspund, consecințele sunt devastatoare.
EMMA
Traumatizată de o spargere la vechea locuință, Emma își dorește un loc nou în care să trăiască. Dar nici unul dintre apartamentele pe care le vizionează nu este accesibil sau sigur. Până la One Folgate Street. Casa e o capodoperă arhitecturală: design minimalist din piatră de culoare deschisă, sticlă și tavane înalte. Dar, există anumite reguli. Arhitectul enigmatic care a proiectat casa păstrează un control total asupra ei: fără cărți, fără perne aruncate, fără fotografii sau obiecte personale de orice fel. Spațiul e destinat să-l transforme pe cel care-l ocupă – și asta se și întâmplă.
JANE
După o tragedie personală, Jane simte nevoia unui nou început. Atunci când găsește One Folgate Street, ea este atrasă instantaneu de casă – și de creatorul ei rezervat, dar seducător. Curând după ce se mută, Jane află despre moartea prematură a chiriașei anterioare, o femeie care îi seamănă, ca vârstă și ca înfățișare. În timp ce încearcă să separe adevărul de minciună, Jane urmează fără să știe aceleași tipare, face aceleași alegeri, întâlnește aceleași persoane și trece prin aceeași teroare ca fata dinainte.

Carol (Carol) de Patricia Highsmith

Nr. pagini: 304
Data apariției: martie 2017
O întâlnire întâmplătoare între două femei singure, de condiții diferite, duce la o poveste de dragoste pasională în acest roman-cult scris de Patricia Highsmith. Acţiunea se petrece în New York, lumea burgheziei anilor ’50.
Therese, o tânără vânzătoare într-un mare magazin, care visează la o viață mai bună, și Carol, o femeie înstărită aflată în mijlocul unui divorț amar, abandonează rutina apăsătoare de zi cu zi, alegând libertatea de a călători și dragostea neconvențională. Dar fericirea nou descoperită este spulberată atunci când Carol este obligată să aleagă între fetița ei și noua sa iubită…
Un roman despre căutarea dragostei și a adevăratei fericiri, scris într-un stil vibrant și plin de tensiune.” – The Sunday Times
O carte care pune în discuție un subiect exploziv, cu sinceritate și bun-gust.” – New York Times
Are tensiunea unui thriller și farmecul unei povești de dragoste.”-  Val McDermid
Romanul Carol a fost ecranizat de regizorul Todd Haynes într-un film de excepție, cu Cate Blanchett și Rooney Mara în rolurile principale.

 

Supraviețuitoarea (The Last One) de Alexandra Oliva

Data apariției: martie 2017
Nr. pagini: 336
Și-a dorit o aventură.
Dar nu și-a imaginat că va ajunge atât de departe. Totul începe cu un reality-show. Doisprezece concurenți sunt trimiși în pădure pentru a fi supuși unor provocări extrem de dure. În răstimp, lumea e devastată de o catastrofă, despre care, izolați de societate, concurenții nu știu nimic. Când dă întâmplător peste anumite indicii, tânăra Zoo, una dintre participante, își imaginează că totul face parte din joc.
Singură și dezorientată, ea refuză totuși să se dea bătută. Pătrunzând tot mai adânc într-un teritoriu necunoscut, Zoo își testează toate abilitățile de supraviețuire. Dar, pe măsură ce puterile îi scad, ea începe să înțeleagă că lumea reală s-a schimbat în mod neașteptat și că viața ei depinde acum de capacitatea de a dezlega această enigmă.
Sofisticat și provocator, Supraviețuitoarea pune în discuție rolul jucat de mass-media în mecanismul prin care despărțim realitatea de închipuire: cât de pripit emitem judecăți de valoare și cât de ușor ne lăsăm manipulați.
În Supraviețuitoarea, două dintre obsesiile noastre contemporane – amenințarea unei catastrofe globale și drama reality-show-urilor – se contopesc într-o poveste plină de imaginație despre psihicul uman afectat de stres. Un debut lipsit de compromisuri și provocator.“ – Justin Cronin
Romanul Alexandrei Oliva este, la fel ca Jocurile foamei, plin de suspans și profund tulburător.“ – Rosamund Lupton

 

Arhitectul parizian (The Paris Architect) de Charles Belfoure

Data apariției: aprilie 2017
Nr. pagini: 336
Paris, 1942. Tânărul și talentatul arhitect Lucien Bernard acceptă o comandă care îi poate aduce o mare sumă de bani, dar care riscă să-l trimită la moarte. Misiunea lui este să proiecteze o ascunzătoare pentru un evreu bogat, un spațiu atât de puțin vizibil, încât nici chiar cel mai hotărât ofițer german să nu-l găsească. Lucien are mare nevoie de bani, iar posibilitatea de a-i păcăli pe naziștii care au ocupat Parisul, orașul său iubit, este o provocare căreia nu-i poate rezista.
Dar, atunci când o familie de evrei dintr-una dintre ascunzătorile sale sfârșește tragic, problema creării acestora devine o chestiune personală. Arhitectul parizian ne invită să reflectăm la ceea ce ne datorăm unii altora și la cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a face ceea ce e corect.
O poveste frumoasă și elegantă despre o serie de fapte de eroism neașteptate ale unui om obișnuit în vremea celui de-al Doilea Război Mondial.” Malcolm Gladwell
Personajele lui Belfoure sunt bine conturate și complexe. Emoția, eroismul și arta se amestecă în acest roman tulburător și captivant.” Publishers Weekly

 

Eileen (Eileen) de Ottessa Moshfegh

Data apariției: iunie 2017

Sărbătoarea Crăciunului în New England e un motiv de prea puțină bucurie pentru Eileen Dunlop, o tânără modestă și introvertită, prinsă între slujba de secretară la Moorehead, o închisoare pentru băieți, cu ororile sale cotidiene, și rolul de îngrijitoare a tatălui ei alcoolic, într-o casă mizeră.
Chinuită de resentimente și de dezgust față de sine, Eileen își petrece zilele mohorâte fantazând să scape din micul orășel de provincie în care se simte captivă. Nopțile și weekendurile le dedică unor furturi mărunte din magazine, urmăririi unui gardian pe nume Randy, pentru care a făcut o mică pasiune perversă, și curățeniei după tatăl ei. Când Rebecca Saint John vine în calitate de consilier psihologic la Moorehead, Eileen este fermecată și se dovedește incapabilă să reziste la ceea ce, la început, pare a fi o prietenie miraculoasă. Afecțiunea ei față de Rebecca o face însă complice la o infracțiune care îi depășește chiar și cele mai violente fantezii.
Teribilă, fascinantă și amuzantă, această memorabilă carte de debut captivează și șochează, aducând în prim-plan una dintre cele mai originale voci noi în literatura contemporană.

 

Domina (Domina) de L.S.Hilton

Nr. pagini: 336
Continuarea romanului Maestra – recenzia
O crimă brutală pe străzile Veneţiei. Un jaf imposibil al unei lucrări de artă inestimabile. Un trecut întunecat de care nu poate să scape. Un dușman neobosit pe care nu îl poate învinge.
Judith Rashleigh a reușit în viaţă. Trăiește în lux, în mijlocul splendorilor Veneţiei, și se bucură, în cele din urmă, de viaţa pentru care a fost în stare să ucidă. Dar cineva știe ce a făcut Judith. Judith se poate salva doar dacă găsește o pictură inestimabilă – din păcate, una despre care este convinsă că nu există. Și nu este singura care o caută. De această dată, Judith nu mai conduce jocul. Depășită și încolţită, și fizic, și psihic, se confruntă cu un inamic mai nemilos și mai puternic decât și-ar fi imaginat vreodată. Și, dacă nu câștigă și de data aceasta, moare.

 

Omul care a cucerit timpul (All OurWrong Todays) de Elan Mastai

Data apariției: august 2017
Nr. pagini: 448
Este anul 2016, iar în lumea lui Tom Barren tehnologia a rezolvat toate problemele omenirii – nu există război, nici sărăcie, nici avocado necopt. Și totuși, Tom este nefericit. A pierdut-o pe fata visurilor sale. Și ce faci când ești trist și ai o mașină a timpului? Cel mai probabil, ceva stupid. Eșuat într-o realitate alternativă groaznică pe care o recunoaștem imediat drept anul 2016 al zilelor noastre, Tom e disperat să-și îndrepte greșeala și să plece acasă. Până când descoperă, pe neașteptate, niște versiuni minunate ale familiei, carierei și femeii care poate fi iubirea vieții sale. Acum Tom se confruntă cu o alegere imposibilă. Să se întoarcă la viața sa perfectă, dar lipsită de dragoste, sau să rămână în lumea noastră imperfectă, alături de iubita sa? În căutarea răspunsului, Tom călătorește în spațiu și timp, în încercarea de a-și da seama, în sfârșit, cine este cu adevărat și care ar trebui să fie viitorul său  și al nostru.
Un roman de debut surprinzător… Uimitor și complex… O narațiune extraordinar de amuzantă… În realitatea alternativă a zilelor noastre, când mulți și-ar dori să se poată întoarce în timp, plăcerile masochiste ale acestui roman halucinant și înduioșător le-ar putea oferi o oarecare consolare.“ Washington Post

 

Femeia vieții mele (La mujer de mi vida)

Carla Guelfenbein

Nr. pagini: 272
Acțiunea romanului se desfășoară în Londra anilor ’80, iar povestea se concentrează asupra prieteniei dintre Theo, un student la Ştiinţe politice englez, Antonio, un tânăr exilat chilian, și Clara, o balerină refugiată în Anglia cu mama ei după dispariția tatălui său în Chile.
Înlănțuite într-un triunghi amoros, personajele cărții au parte de iubire, trădare, speranțe, incertitudini și frustrări. Într-o lume bântuită de două decenii de violență, Theo și Clara visează la o viață împlinită, iar Antonio la una eroică; totuși, visurile lor sunt marcate de evenimente externe și de disensiuni interne.

 

Mergi unde te poartă inima (Follow Your Heart

Susanna Tamaro

Nr. pagini: 208
Data apariției: octombrie 2017
Olga a ajuns la vârsta bilanțului. Bolnavă, simte nevoia să-și povestească viața, să-și treacă în revistă tinerețea, căsnicia nefericită și împrejurările care au condus la moartea precoce a fiicei sale Ilaria.
Astfel începe lunga confesiune adresată nepoatei sale. Iar în actul de a scrie, în mărturisirea ei calmă, dar în același timp intensă și emoționantă, Olga regăsește sensul propriei existențe și al propriei identități.
Cartea mea spune povestea unor femei: pentru că nefericirea coboară, de obicei, pe linie feminină, ca o anomalie genetică, ea se transmite de la mamă la fiică și devine mai intensă.” Susanna Tamaro
Cea mai bine vândută carte italiană a secolului XX. Roman vândut în 16 milioane de exemplare

Patrioții (The Patriots) de Sana Krasikov

Nr. pagini: 720
Idealism, trădare și secrete de familie într-un roman scris de o autoare inclusă pe lista Granta a celor mai buni tineri romancieri americani.
În momentul începerii Marii Crize din anii ’30, Florence Fein părăsește Brooklynul pentru un loc de muncă la Moscova, sperând să-și găsească acolo iubirea și independența. Odată ajunsă în Rusia, ea este însă prinsă în capcana unui sistem din care nu mai poate scăpa. Mulți ani mai târziu, fiul ei, Julian, emigrează înapoi în Statele Unite, deși slujba sa în industria petrolieră îi prilejuiește vizite frecvente la Moscova. Când află că dosarul KGB al lui Florence a fost desecretizat, el pleacă într-o călătorie de afaceri pentru a descoperi adevărul despre mama sa și pentru a-l convinge pe fiul său, Lenny – care încearcă să-și facă un rost în Rusia lui Putin – să se întoarcă acasă. Ceea ce descoperă Julian este în același timp șocant și sfâșietor: o poveste nespusă despre o generație de americani abandonați de țara lor și despre două națiuni rivale care devin complice la o tragedie secretă a istoriei.

Crima din Orient Express (Murder on the Orient Express)

Agatha Christie

Nr. pagini: 320
Un afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuţit şi doisprezece călători, toţi suspecţi. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată.
Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecinţe tragice a avut un celebru caz de răpire şi ucidere a unui copil asupra familiei acestuia şi a altor apropiaţi. Iar în cele din urmă, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă? Cel mai fascinant şi mai celebru caz al lui Hercule Poirot.

 

Mici focuri pretutindeni (Little Fires Everywhere) de Celeste Ng

Nr. pagini: 416
Data apariției: decembrie 2017
În Shaker Heights, o suburbie liniștită din Cleveland, totul este planificat – de la culoarea caselor și până la viețile oamenilor. Și nimeni nu întruchipează mai mult spiritul orașului decât Elena Richardson, al cărei principiu călăuzitor este să respecte regulile. Atunci când Mia Warren – o artistă enigmatică și mamă singură – ajunge în oraș cu fiica ei adolescentă, Pearl, și închiriază o casă de la familia Richardson, Mia și Pearl devin mai mult decât chiriașe: toți cei patru copii Richardson sunt atrași de perechea mamă–fiică. Dar Mia are un trecut misterios și o lipsă de respect față de reguli care amenință să distrugă această comunitate ordonată.
Când prietenii apropiați ai familiei Richardson încearcă să adopte o fetiță de origine chineză, se dezlănțuie o bătălie pentru custodie care împarte în mod dramatic orașul, Mia și Elena aflându-se în tabere opuse. Însă Elena este hotărâtă să descopere secretele din trecutul Miei, iar obsesia ei va avea urmări devastatoare…
Mici focuri pretutindeni explorează povara secretelor, natura artei și a identității, atracția irezistibilă a maternității și falsa credință că respectarea regulilor poate preveni dezastrul.
Mi-a plăcut la nebunie Mici focuri pretutindeni. E poate romanul meu preferat dintre cele pe care le-am citit anul acesta.“ John Green
Am citit Mici focuri pretutindeni dintr-o suflare.“ Jodi Picoult
Spiritual, serios și sensibil. Un roman minunat.“ Paula Hawkins

O mică favoare (A Simple Favor ) de Darcey Bell

Data apariției: ianuarie 2018
E cea mai bună prietenă a ta. Îți cunoaște toate secretele. De aceea e atât de periculoasă.
Totul începe cu o mică favoare, un lucru pe care mamele îl fac una pentru alta în mod obișnuit. Când prietena sa cea mai bună, Emily, o roagă pe Stephanie să-l ia pe băiețelul ei, Nicky, de la școală, după terminarea orelor, ea e bucuroasă să o ajute.
Dar Emily nu se mai întoarce. Nu răspunde la telefon și la mesaje. Stephanie simte că s-a întâmplat ceva îngrozitor – Emily nu l-ar părăsi niciodată pe Nicky. Îngrozită, ea apelează la cititoarele blogului ei pentru ajutor și îi oferă lui Sean, chipeșul și reticentul soț al lui Emily, tot sprijinul său. Apoi, ea și Sean primesc o veste șocantă: Emily e moartă. Dar coșmarul nu s-a sfârșit, pentru că, în curând, Stephanie începe să-și dea seama că nimic nu este atât de simplu precum pare.

 

Cartea lucrurilor noi şi ciudate (The Book of Strange New Things)  de Michel Faber

Peter Leigh, pastor creștin, este trimis într-o călătorie extraordinară, o misiune umanitară neobișnuită în spațiul extraterestru, care îl va purta la ani-lumină de soția sa, Beatrice.
Pe măsură ce Peter se implică tot mai mult în propovăduirea învățăturilor Bibliei, pe care noii săi enoriași o numesc Cartea Lucrurilor Noi și Ciudate, de acasă vin vești îngrijorătoare: taifunuri și cutremure devastează țări întregi, guvernele se destramă unul după altul, iar credința lui Beatrice începe să se clatine.
Romanul lui Michel Faber este o meditație profundă asupra credinței, a iubirii încercate dincolo de limite și a responsabilității noastre față de cei apropiați.
De mult n-am mai fost atât de constant și de autentic surprins de vreo carte. Mi se pare profund verosimilă și convingătoare și o admir enorm.” Philip Pullman
Cartea Lucrurilor Noi și Ciudate pune, în esență, o singură întrebare: pe cine – sau ce – iubești și ce ești sau nu ești dispus să faci pentru iubire. Rezultatul e un roman minunat și uluitor.” Yann Martel

 

Copilul (The Child) de Fiona Barton

Urmarea volumului de debut al Fionei Barton, Văduva
O casă veche este demolată într-o zonă a Londrei ce urmează să fie modernizată… și un muncitor descoperă scheletul unui copil, îngropat cu mulți ani în urmă.
Pentru jurnalista Kate Waters, este o poveste care merită atenție. Ea scrie câteva rânduri pentru ziarul la care lucrează, dar în lipsă de răspunsuri, poate doar să pună o întrebare: ale cui sunt rămășițele găsite pe șantier? 
Pe măsură ce investighează, Kate descoperă legături cu o infracțiune care a zguduit orașul cu mai multe decenii în urmă: un copil a fost furat din maternitatea unui spital și nu a fost găsit niciodată. Părinții fetiței au fost devastați de pierderea suferită. Dar povestea nu se oprește aici, iar Kate este atrasă în trecutul oamenilor care au trăit odinioară în cartier. Curând, ea află o serie de secrete neașteptate din viețile a trei femei și este sfâșiată între ceea ce poate și ceea ce nu poate dezvălui…
Copilul este un amestec perfect de lectură de vacanță și roman pentru cluburile de carte. O urmare fascinantă a volumului de debut al lui Barton, Văduva… Un roman provocator și cu un ritm rapid, care ține cititorul în suspans până la final.” – USA Today
Fiona Barton o aduce din nou în scenă pe reporterița Kate Waters, protagonista bestsellerului Văduva, și ne oferă, în Copilul, un alt roman de succes… O poveste cu adevărat antrenantă. Cei cărora le-a plăcut Văduva vor descoperi că Barton a devenit mult mai bună.” – The Associated Press

 

Cărțile din colecția Buzz Books pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro

 

 

 

About Author

15 comentarii

 1. Am citit Elizabeth a dispărut, care mi-a plăcut foarte mult si o recomand. Din această colectie îmi doresc sa le citesc pe toate, pentru ca îmi plac titlurile si descrierile lor.

 2. Barbalata Mirela on

  Nu am citit nici o carte din cele enumerate. Oricum sunt toate interesante si chiar mi-ar place sa le citesc

 3. Dumnezeule, tu vrei sa ne „omori” ! Cand zic ca am o lista bine facuta, inainte, iata ca aduci noutati peste noutati si uite asa lista se mareste . Sunt mai multe titluri care mi-au atras atentia (si vad ca nu numai mie). Foarte frumoasa lista.

  • Da, Luy, chiar m-am gandit ca multe carti din aceasta colectie s-ar putea sa fie pe gustul tau…
   Lectura placuta la „Maestra”, presimt ca o sa-ti placa…Si sa revii cu impresii!

 4. Barbalata Mirela on

  Am citit „Elizabeth a disparut” . Desi mi-a placut povestea nu pot spune insa ca m-a dat pe spate. Mi-a placut datorita impactului puternic pe care o astfel de boala il are asupra vietii noastre, a persoanei bolnave dar si acelor apropiati. In rest mi s-au pareut prea multe descrieri, incepusem sa ma plictisesc iar finalul mi-a lasat un gust amar. Mi s-a parut banal ba chiar pueril.

  • Mulțumim de impresii Mirela! Nu mă tenta prea mult nici înainte, iar după cea am văzut părerea ta, nici atât. .. Pentru mine finalul unei cărți e foarte important, contează foarte mult senzația cu care rămân în urma citirii unei cărți…

Lasă un răspuns