Coloana de foc de Ken Follett, Seria Kingsbridge, Editura RAO – recenzie
Coloana de foc
(A Column of Fire – 2017)
Ken Follett
Editura RAO
An apariție: 2019
Nr. pagini: 768
Traducător: Maria Adam
Genul: ficţiune istorică
Seria Kingsbridge/ Kingsbridge Series:
- Și a fost seară, și a fost dimineață (a cărei acțiune se petrece înainte de cea din Stâlpii pământului) – The Evening and the Morning – 2020 – recenzie
- Stâlpii pământului – The Pillars of the Earth – 1989 – recenzie
- O lume fără sfârșit – World Without End – 2007 – recenzie
- Coloana de foc – A Column of Fire – 2017
- Armele luminii – The Armour of Light – 2023 – recenzie
Ken Follett s-a născut în 1949 la Cardiff, în Ţara Galilor. Licenţiat în filosofie la University College din Londra, a lucrat ca ziarist la Evening News, în Londra, precum şi ca director de editură la Everest Books.
Primul său bestseller, The Eye of the Needle/ Prin urechile acului, a obţinut premiul Edgar pentru cel mai bun roman, din partea Mystery Writers of America.
Ken Follett este membru al mai multor organizaţii active în domeniul culturii: în Comitetul consultativ al Reading Is Fundamental (RIF) din Marea Britanie, membru al Royal Society of Arts, National Literacy Trust şi al Academiei din Ţara Galilor, precum şi membru în Comitetul director al Academiei Naţionale a Scriitorilor.
KEN FOLLETT este unul dintre cei mai vânduți autori: peste 30 de titluri, peste 170 de milioane de exemplare vândute în 80 de țări și traduse în 33 de limbi.
După Stâlpii pământului și O lume fără sfârșit, Coloana de foc vă va cuceri iremediabil. Seducător şi electrizant vă va purta într-un impresionant periplu, ce debutează puţin înainte de domnia reginei Elisabeta I a Angliei și se continuă până după moartea acesteia, într-o perioadă de tulburătoare transformări istorice. Conspirațiile și planurile de înlăturare a reginei Elisabeta duc la apariţia primului serviciu secret al țării, iar tânărul monarh, înconjurat de spioni şi de o mână de agenți secreți curajoși, scrie istoria într-un stil propriu. Cea mai mare contragreutate a romanului constă în realizarea atent documentată şi neaşteptat de expresivă a unui portret detaliat al Evului Mediu târziu. Penelul lui Follett aduce în prim-plan atât lupta pentru supremație a politicienilor, cât și bătăliile acerbe din sânul Bisericii.
„Enormă şi strălucită… o poveste minunată… plină de personaje incredibil de verosimile, dincolo de bariera secolelor… atinge toate sentimentele umane, iubire şi ură, loialitate şi trădare, speranţă şi disperare.” – Cosmopolitan
O tensiune perfect echilibrată… o acțiune temporizată fără cusur… intrigă, violență și pasiune… un roman care instruiește, relaxează și te ține cu sufletul la gură, totul la o scară grandioasă. – Publishers Weekly
O poveste despre curaj și îndrăzneală… o lectură formidabilă ce implică trădare, crimă, tortură, dragoste și senzualitate. – New York Daily News
Citind Coloana de foc am descoperit, cu încântare, încă o bijuterie literară din universul Kingsbridge, o serie absolut uluitoare de romane de ficțiune istorică. Genialul Ken Follett a reușit să realizeze în magnifica sa epopee, Coloana de Foc, al patrulea roman în ordine cronologică al Seriei Kingsbridge, un portret detaliat, plin de forță și culoare al Evului Mediu târziu, urmare a unei minuțioase documentări. Suntem purtați într-o epocă întunecată și tulbure, plină de frământări, abuzuri și persecuții în numele religiei. O excepțională redare a epocii elisabetane, o poveste ce debutează cu puțin înainte de domnia reginei Elisabeta I a Angliei și se derulează pe parcursul domniei acesteia, până după moartea sa.
Ken Follett ne duce adânc în lumea perfidă a monarhilor puternici, o lume plină de intrigi, crime și trădare.
În 1558, Catedrala Kingsbridge străjuiește asupra unui oraș sfâșiat de conflictele religioase, conflicte care macină întreaga țară. Pe măsură ce puterea în Anglia se schimbă precar între catolici și protestanți, regalitatea și oamenii de rând sunt prinși într-un conflict dramatic, care pune la încercare prietenia, loialitatea și dragostea. O carte cu povești în poveste, împletind istorii și povești de viață ale personajelor din diferite pături sociale, pe fondul unor realități istorice dure, ducând intriga și dramatismul la cote maxime.
Ned Willard nu vrea altceva decât să se căsătorească cu Margery Fitzgerald. Dar îndrăgostiții se află în părți opuse ale conflictului religios care desparte țara, Ned fiind fiul unei bogate comerciante protestante, iar Margery fiind fiica primarului catolic al cetății. Atunci când mama lui Ned, cea mai de vază femeie de afaceri din ținut, pierde toată averea, urmare a acțiunilor tatălui lui Margery și a unui episcop corupt, tânărul Ned, cu visele spulberate, pleacă la Londra, punându-se în slujba prințesei Elizabeth Tudor, angajat fiind de Sir William Cecil, consilierul prințesei.
Când Elizabeth devine regină, întreaga Europă catolică o respinge, în frunte cu pretendenta la același tron, Mary Stuart, regina Scoției. Prin urmare, tânăra regină, inteligentă și hotărâtă, înființează primul serviciu secret al țării pentru a o avertiza din timp cu privire la comploturi de asasinare, rebeliuni și planuri de invazie. Adevărații dușmani însă, după cum s-a văzut pe parcurs, nu erau religiile rivale, ci extremiștii din ambele tabere. Adevărata bătălie i-a pus față în față pe cei care credeau în toleranță și compromis împotriva tiranilor care voiau să-și impună ideile asupra tuturor celorlalți, indiferent de cost.
Purtându-ne prin Anglia, Scoția, Franța, Spania și Țările de Jos, Coloana de Foc urmărește diferitele schimbări ale coroanei, între fiicele regelui Henric al VIII-lea (faimosul rege care a avut șase soții), Maria și Elisabeta, disputată și de alți pretendenți la tron, Mary Stuart și Iacob I. Unii sunt catolici. Unii sunt protestanți. Cine va câștiga? Istoria s-a scris și ne-a spus deja, însă asta nu strică frumusețea acestei povești uluitoare, ba, din contră, e ca și cum descoperim un fragment de istorie care ia naștere sub ochii noștri. Coloana de Foc este un roman de ficțiune, însă titanica muncă de documentare ce a stat la baza cărții se vede în fiecare rând al cărții.
Începând din 1558 și continuând până în 1605, urmărim povestea de dragoste plină de obstacole – unele ce păreau insurmontabile – dintre Ned Willard și Margery Fitzgerald, precum și intriga politică a curților regale din Anglia, Franța și Scoția pe fondul conflictului violent dintre susținătorii Bisericii Catolice și mișcarea protestantă în ascensiune la sfârșitul secolului al XVI-lea. Acesta este fundalul pe care se împletesc celelalte fire și povești din carte, ca într-o piesă de teatru magistral pusă în scenă. Ken Follett a creat – pe parcursul a aproape 800 de pagini – o impresionantă galerie de personaje cu extraordinarele lor povești de viață (ca și la celelalte cărți ale seriei, dau o bilă albă pentru personajele feminine puternice) un set uimitor de orașe, familii, legături și rivalități pe o perioadă de jumătate de secol.
Emoționant și ambițios, cu acțiunea plasată într-unul dintre cele mai tulburi și revoluționare timpuri din istorie, Coloana de Foc îi va încânta cu siguranță pe fanii seriei Kingsbridge și ai lui Ken Follett. O poveste splendidă, o lucrare excepțională de ficțiune istorică plasată în evul mediu târziu, care poartă cititorul într‑o călătorie literară fascinantă, plină de neprevăzut, aventură și curaj, ură și ambiție, loialitate și trădare, dragoste și speranță. O carte și o serie pe care le recomand din suflet!
De precizat că toate cărțile seriei pot fi citite de sine-stătător, având propriul set de personaje și un final bine definit. Și spectaculos!
Din fericire, nu ne vom despărți aici de universul Kingsbridge, întrucât autorul a anunțat apariția unei noi cărți a seriei, Armele Luminii (The Armour of Light), care va fi lansată pe 26 septembrie 2023! Acțiunea romanului ne va purta în universul imaginar Kingsbridge la sfârșitul secolului al 18-lea și reprezintă puntea de legătură dintre cele două serii ale autorului (Kingsbridge și Trilogia secolului).
Fragment din romanul Coloana de Foc:
„Alison McKay se împotrivise rochiei albe de mireasă. În Franța, albul era culoarea doliului. Se temuse că acest lucru va speria poporul. Și o făcea pe Mary Stuart să arate chiar și mai palidă decât de obicei. Dar Mary putea să fie foarte încăpățânată și avea păreri foarte clare, ca orice adolescent de cincisprezece ani, în special despre îmbrăcăminte. Ea își dorise albul și nu acceptase nici măcar să discute despre alternative.
Și funcționase. Mătasea părea să strălucească, subliniind puritatea virginității lui Mary. Pe deasupra purta o mantie de catifea de un gri-albăstrui care lucea în lumina soarelui de aprilie precum suprafața apei râului curgea de-a lungul catedralei. Trena, din același material, era foarte grea, după cum știa foarte bine și Alison, pentru că ea era una dintre cele două fete care o duceau.
Mary purta o coroniță de aur încrustată cu diamante, perle, rubine și Alison bănuia că trebuie să fi fost disperată să scape de greutatea de pe cap. În jurul gâtului, avea un pandantiv enorm, cu pietre prețioase, pe care îl numise „Marele Harry” întrucât era un dar de la regele Henric.
Cu părul său roșu și cu pielea albă, Mary arăta ca un înger, iar oamenii o iubeau. Pe măsură ce avansa pe platforma înaltă, la brațul regelui, murmurul de aprobare se deplasa asemenea unui val leneș în lungul rândurilor de spectatori înghesuiți, ținând pasul cu înaintarea miresei.
Alison era o figură minoră în această galaxie de personaje regale și nobiliare, dar se simțea fericită văzând reflexiile gloriei celei mai bune prietene. Mary și Alison vorbiseră și visaseră la nunțile lor de când își puteau aminti, dar asta umbrea tot ce-și putuseră imagina. Era justificarea existenței lui Mary. Alison se bucura pentru prietena ei și pentru ea însăși.
Ajunseră apoi la platforma acoperită, unde o aștepta mirele.
Când mirele și mireasa se așezară unul lângă altul, deveni comic de evident că ea era cu treizeci de centimetri mai înaltă decât el, iar dinspre elementele indisciplinate din mulțime se auziră râsete și exclamații batjocoritoare. Apoi, cuplul îngenunche în fața arhiepiscopului de Rouen și tabloul deveni mai puțin hilar.
Regele scoase un inel de pe propriul deget și i-l înmână arhiepiscopului, apoi ceremonia începu.
Mary își rosti răspunsurile cu o voce puternică și clară, în timp ce Francisc vorbi cu voce scăzută, pentru ca mulțimea să nu râdă de bâlbâiala lui.”
6 Comments
Mirela Barbălată
Wow! O recenzie profundă și atentă, care transmite multă emoție. Se simte cât de mult ți-a plăcut cartea . Felicitări!
O seară pe care vreau să o citesc. Scrie magistral Ken Follet!
Oli
Multumesc, Mirela! ❤ Mi-a placut foarte mult, ca intreaga serie de altfel, ti-o recomand calduros! Intr-adevar scrie magistral Ken Follett!
Tyna
Superbă recenzie! Ken Follett scrie minunat și mă bucur mult că va apărea o nouă serie care va face legătura între celebrele serii Kingsbridge și Trilogia secolului! Mulțumesc pentru recomandare!
Oli
Multumesc! ❤ Cu mare drag! Cu siguranta te va incanta! ❤
anasylvi
Foarte, foarte frumoasa! Lecturile acestea ne poarta in acele timpuri si ne ajuta sa intelegem istoria prin ochii celor care au trait pe atunci. Fermecatoare recomandarea, multumesc!
Oli
Multumesc, Ana! ❤ Cu mult drag!