Comoara din insulă de Robert Louis Stevenson – Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național
Comoara din insulă
(Treasure Island)
Robert Louis Stevenson
Ediţie bilingvă (română – engleză)
Editura Național
Colecția Pagini celebre – Cărți Bilingve copii
Redactor șef: Violeta Borzea
Traducere: Alexandru Giurgea
Adaptare și Redactor: Roxana Samoilescu
Tehnoredactor: Victoria Gârlan
Ilustrații și copertă: Elena Drăgulelei Dumitru
Format: 130 x 195
Nr. pagini: 176
Robert Louis Stevenson, născut la 13 noiembrie 1850 în Scotia, a fost poet și romancier scoțian, autor de jurnale de călătorie și reprezentant de seamă al neoromantismului englez. Este cunoscut mai ales pentru cărțile Comoara din insulă și Strania poveste a doctorului Jekyll și a domnului Hyde.
Romanul Comoara din insulă, publicat inițial sub numele The Sea-Cook, a fost dedicat fiului său vitreg Lloyd Osborne şi avea să devină unul dintre cele mai îndrăgite romane de aventuri pentru tinerii cititori din întreaga lume. Un roman cu piraţi, hărţi cu comori, lupte şi înfruntări pe mare, un roman captivant cu momente de suspans bine gradate, scris într-un limbaj savuros şi plin de culoare.
Cartea a fost adesea ecranizată. Faimosul personaj Long John Silver a dat numele unui renumit lanț de restaurante.
Robert Louis Stevenson a surprins critica literară engleză în 1883, când a apărut “Comoara din Insulă” care este, indiscutabil, una dintre cărţile clasice ale literaturii universale.
Colegii de generaţie – Kipling, Jack London, Wilde îl primesc în termeni elogioşi- “încântător maestru al prozei elegante şi delicate, unul dintre marii scriitori ai literaturii engleze moderne” ( Oscar Wilde). Alături de “Robinson Crusoe”, romanul farmecă deopotrivă pe copii şi pe adulţi, pentru că primilor le spune – iar celorlalţi le aminteşte – o poveste despre curajul de a o lua de la capăt, despre prietenie, despre entuziasmul copilăriei în faţa necunoscutului şi despre inconştienţa tipică vârstei în faţa pericolului, despre cunoaştere şi surprizele relaţiilor dintre oameni. Un fir narativ complicat, susţinut de un ritm alert, o mulţime de portrete pitoreşti, memorabile, descrieri sensibile şi mai ales un personaj principal, Jim – inteligent, curajos şi intuitiv- sunt motivele care fac din lectura cărţii o bucurie a sufletului.
Impactul operei în percepția populară este unul de referință, incluzând hărțile de comori cu un „X”, corăbii, peticul negru, insule tropicale și papagalii de pe umerii căpitanilor.
Comoara din insulă – varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, este un excelent mijloc de familiarizare a copiilor cu această operă clasică celebră, având în același timp prilejul de a-și perfecționa limba engleză.
Doresc să menționez și coperta deosebit de inspirată, traducerea foarte bună, redactarea, grafica de înaltă calitate și desenele foarte sugestive.
Intriga cărții reușește să înflăcăreze imaginația cititorilor încă de la primele pagini, gradând magistral suspansul până la final. Din momentul în care un oaspete ciudat, cu o cicatrice înspăimântătoare pe față, poposește la hanul Amiralul Benbow și până la întoarcerea acasă a norocoasei nave Hispaniola, cititorul urmărește cu emoție aventurile palpitante ale tânărului Jim și maturizarea acestuia, într-un periplu spectaculos.
Povestea începe la mijlocul secolului 18, pe când neîndurătorii pirați cutreierau mările în căutarea unor comori ascunse, stârnind panică în inimile pașnicilor marinari.
Billy Bones, un lup de mare bețiv, ce se auto-intitula Căpitanul, a tras la hanul Amiralul Benbow, aflat pe coasta de vest a Angliei. După ce a poposit acolo, Billy Bones l-a plătit pe Jim Hawkins, fiul hangiului, în vârstă de cincisprezece ani, să pândească sosirea unui marinar cu un picior, de care Căpitanul părea să se teamă. După câteva luni, Billy Bones a fost vizitat de un alt matelot, poreclit Câinele Negru, cei doi având o altercație violentă, în urma căreia Căpitanul a suferit un atac de apoplexie. De pe patul său de suferință, lupul de mare i-a mărtusirisit lui Jim Hawkins că foștii lui tovarăși doresc să-i fure cufărul, întrucât acolo se afla ceva misterios, ce-i fusese lăsat moștenire de căpitanul Flint, al cărui secund fusese.
După vizita unui cerșetor orb pe nume Pew, care-i aduce lui Billy Bones ”semnul negru”, un avertisment între pirați, Bones suferă un al doilea atac cerebral și moare, nu înainte de a-i spune lui Jim că pirații urmau să vină după el în curând. Speriați și intrigați, Jim și mama lui au descuiat cufărul și au găsit în el niște bani, un jurnal și o hartă. Arătându-i hârtiile doctorului David Livesey, acesta și-a dat seama că era vorba de harta insulei unde faimosul pirat Flint și-a îngropat comoara înainte de a muri. John Trelawney, un cavaler din partea locului și prieten cu doctorul, a propus să cumpere o navă și să plece în căutarea comorii, luându-l pe Livesey ca doctor și pe Jim pe post de mus.
Câteva săptămâni mai târziu, la Bristol, Trelawney a cumpărat o goeletă numită Hispaniola, l-a angajat pe căpitanul Alexander Smollett și a încropit un echipaj, cu ajutorul unui marinar cu un picior, Long John Silver, care urma să fie și bucătarul navei. Încă de la început, Smollett și-a exprimat neîncrederea în marinarii angajați, precum și nemulțumirea față de naivitatea cu care Trelawney a povestit tuturor despre comoară. În cele din urmă, nava a pornit la drum spre Marea Caraibelor. Însă, cu puțin timp înainte de a ajunge la insulă, Jim Hawkins, ascuns într-un butoi, a auzit cum mateloții, în frunte cu Silver, ce era chiar fostul șef de echipaj pe nava lui Flint, plănuiau să fure comoara imediat ce o vor găsi și să-i ucidă pe cei care nu li se vor alătura.
Misterul unei hărți, căutarea unei comori pe o insulă îndepărtată, imprevizibilul călătoriei pe mare alături de o ceată de pirați și înfruntarea pe viață și pe moarte cu aceștia – cum ar putea un adolescent să iasă cu bine din vâltoarea unor asemenea evenimente?
Vă invit să descoperiți singuri în carte incredibilele aventuri prin care vor trece Jim și aliații lui în cursa nebunească de căutare a locului comorii, având de înfruntat un echipaj de pirați periculoși, mânați de același scop… Urmăriți indiciile hărții alături de ei!
De mai bine de 130 de ani, de când a fost scrisă, Comoara din insulă aprinde imaginația generațiilor de cititori cu povestea fascinantă a lui Jim Hawkins – o poveste despre lăcomie și trădare, dar și despre putere, curaj și înțelepciune.
Citate:
”La rugămintea cavalerului Trelawney, a doctorului Livsey și a celorlalți domni, care doreau să aibă o descriere amănunțită a Insulei Comorii, eu, Jim Hawkins, fără a lăsa deoparte nimic afară de poziția ei geografică (și aceasta numai deoarece încă se mai poate găsi o comoară acolo) iau condeiul în mână în acest an de grație 17… și mă-ntorc cu gândul înapoi, pe vremea când tatăl meu deținea hanul ”Amiralul Benbow” și când marinarul cu chipul ars de soare și străbătut de tăietura de sabie ne-a trecut pentru prima oară pragul, cerând găzduire.”
”Squire Trelawney, Dr Livesey, and the rest of these gentlemen having asked me to write down the whole particulars about Tresure Island, from the beginning to the end, keeping nothing back but the bearings of the island, and that only because there is still treasure not yet lifted. I, Jim Hawkins, take up my pen in the year of grace 17-, and go back to the time when my father kept the Admiral Benbow Inn, and the brown old seaman with the sabre cut first took up lodgings under our roof.”
8 Comments
Mirela Barbălată
Wow! Ce ilustratii frumoase! Sigur copiii vor fi încântați .
Felicitări Tyna pentru prezentare !
Tyna
Mulțumesc!
anasylvi
Wow, foarte frumoasa! Multumesc pentru recomandare, e plina de aventuri si arata foarte bine!
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!
Oli
Super prezentare! Mă bucur că mi-ai adus aminte de povestea asta, a fost una din cele mai captivante povești cu pirați și comori ascunse care mi-au înflăcărat imaginația în copilărie. Felicitări și mulțumesc pentru aducere aminte!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag! Și pentru mine a fost o încântare să mi-o aduc aminte!
Geo
Frumoasa prezentarea! Pare faina ediția asta.
Tyna
Mulțumesc! Mie mi s-a părut o idee excelentă această ediție bilingvă!