Delicatese Literare
Recenzii

Conjugat la feminin de Simona Muscă, Editura Bookzone – recenzie

Conjugat la feminin

Simona Muscă

Editura Bookzone

Nr. de pagini: 304

An apariție: 2019

Simona Muscă este o tânără antreprenoare care în toți anii de business a învățat cât de valorosi sunt oamenii alături de care lucrează, dar și cât de important este să împarți și celorlalți din experiența ta.
Dragă cititorule,
Nu-ți promit epifanii, dar îți pun pe tavă un suflet și-o experiență de viață. Trebuie să te avertizez încă de la început că acesta este un debut. Nu este un roman, nu este o biografie, nu este o carte motivațională. Nu este niciuna dintre acestea, deși ar putea fi o combinație între ele.
Nu-ți promit rețete pentru fericire, dar te fac părtaș la poveștile mele, așa cum sunt ele, cu bune și cu mai puțin bune. Am scris despre oamenii care muncesc din greu și despre leneși, despre tineri talentați, despre bunul-simț și bunele maniere, despre nunți și divorțuri, despre amante și iubiri. Am scris uitându-mă în jur în toți acești ani și adunând una câte una ideile pe care ți le împărtășesc aici. Răsfoiește, citește, ceartă-mă, aprobă-mă, scrie-mi!
Suntem în secolul vitezei, într-o societate dinamică pe care nu am creat-o eu, ci noi toți la un loc. Bine sau rău – nu știu și mă feresc să judec în termeni comparativi, însă aceasta este realitatea. Și poate tocmai de aceea mi-aș dori ca această carte, mai mult decât orice, să fie vie. Să fie ca un seism emoțional de proporții care adună sub el subiecte tabu, picante, dureroase sau intime, pe care le-am “descojit” într-un stil unic, doar al meu. Nu știu câți dintre voi ar avea curajul să-și verse sufletul și viața în văzul tuturor, drept lecții de păstrat. Eu o fac. Asumat, curat și sincer.
“Conjugat la feminin” este un discurs pentru femeile de pretutindeni. Un discurs adresat temerilor, iubirilor, visurilor, ambițiilor, deznădejdilor sau planurilor oricărei femei pe care am întâlnit-o sau nu până acum. “Conjugat la feminin” este un discurs subiectiv, relatat cu cerneala sincerității și a asumării totale.
De aceea mi-am adunat toate gândurile: să-ți demonstrez că se poate. Poți face orice îți propui și nimic nu este prea greu atunci când crezi în tine!
Și… nu uita: viața are mai multe uși. Și ferestre!

Conjugat la feminin❞ este un discurs pentru femeile de pretutindeni. Un discurs adresat temerilor, iubirilor, visurilor, ambițiilor, deznădejdilor sau planurilor oricărei femei. Un discurs subiectiv, asumat în totalitate, bazat pe experiența autoarei, relatat cu multă căldură și sinceritate.
Cartea poate fi considerată ca o combinație originală dintre dintre un roman, o biografie și o carte motivațională, în care autoarea ne împărtășește întâmplări din propria ei viață, cu bune, cu rele, cu succese, dar mai ales cu greșeli.
Citind cartea, ai impresia că stai la o șuetă cu o bună prietenă, cu care ai o conversație fascinantă. Simona Muscă nu dă sentințe, nu-și prezintă ideile ca pe niște axiome absolute, ci îți dă câteva teme de gândire, provocându-te să meditezi la ele și să îți formulezi în minte propria părere.
Cartea este structurată în trei părți principale, fiecare dezvoltând capitole, astfel:
1. INDICATIV PREZENT (Oameni Plante vs Oameni Flori; Scrisoare deschisă tinerilor talentați; Viitorul aparține… cui îl vrea; De la… tarla, la cafenea)
2. PREZENTUL CONTINUU (Femeile – rucsac și Bărbații-praștie; Obiceiurile nunții… la români; Despre divorț… numai de bine!; Amantele. Specia Amor Errans; Femeia în oglindă; Pixeli versus sentimente – din ce se coagulează iubirea?; Iubiri de iubit într-o viață.)
3. INFINITIV (Afaceri din instinct: îmbogățește-te dăruind; Ce înseamnă să fii numărul 1 într-un domeniu?; De ce doar unii au succes?; Cărți pentru business, cărți pentru suflet; Cât de mult contează imaginea în business?; Pro și contra unui business pe cont propriu; Pauză de la antreprenoriat: călătoriile; Talent vs. know-how în antreprenoriatul de nișă; Lecțiile de top notch ai ultimilor 5 ani de business; Sfaturile pe care aș fi vrut să le primesc când mi-am început afacerea; Diavolul se îmbracă de la Prada sau cum poți învață lecții prețioase de la cele mai puternice femei ale lumii.)
Cartea este utilă mai ales tinerelor aflate la început de drum pentru că, nu-i așa?, este mult mai bine să înveți din greșelile altora decât din ale tale.
Fiind ceva mai în vărstă decât autoarea, mi-am adunat și eu propriul bagaj de întâmplări din care poți trage învățăminte, fie că mi s-au întâmplat mie, fie altor persoane apropiate mie, ajungând și eu în timp la multe din concluziile autoarei. Însă niciodată nu poți spune că ai învățat suficient și, oricum, nimeni nu are timp în viață să facă toate greșelile, astfel că, orice vârstă ai avea, consider că această carte îți poate fi utilă.
Fragment:
„Clișeul familiei perfecte
După toată tevatură asta, care are și o parte comică (cel puțin așa mi-am poziționat eu lentilele conștiinței spre a o înțelege), există și o latură tragică a unui astfel de „ansamblu” bărbat-femeie. Puzzle-ul în care o femeie face un copil sub amenințare.
S-o numim Ilinca. Și să spunem că ar fi balerină. Și încă una foarte bună. Frumoasă, din familie bună, modestă și cu viziuni tradiționale.
El, cucerit și cuceritor, printre mulți alți admiratori. Reușește să-i trimită la cabină, înainte de premieră unui spectacol, florile preferate într-un ambalaj fastuos, se da de trei ori peste cap pentru a-i oferi un city break în Toscana la care ea visa și, mult prea repede, îi cade la picioare. O încearcă un soi de îndrăgostire, însă descoperă mult mai târziu că, de fapt, fluturii din stomac nu sunt altceva decât omizile superficialitățîi. El îi cade în genunchi patru luni mai târziu, undeva pe Coasta de Azur, iar ea, luată prin surprindere, ii spune „DA” fără să se gândească.
După aproape un an organizează cu mare alai o nuntă că-n povești, deși erau deja semne că mirele începe să facă nazuri. „Îți dai seama că îl schimbă emoțiile astea” sau „E atât de îndrăgostit încât nu cred că știe s-o arate” devin relatări ale faptului că rozul relației a început să se schimbe în altă nuanță.
În public, tânărul cuplu arată o bucurie mare, dar nu așa, oricum, ci cu alai, petreceri, vacanțe, cheltuieli neprevăzute și… un ușor flirt. Din partea lui.
Ca-n toate comediile ieftine, una dintre domnișoarele de onoare și prietenă intimă cu mireasă devine, din când în când, amanta „sub acoperire”. Sau fără, dacă e să ne uităm la natură relației. Între timp, patul conjugal ajunge să fie o simplă unealtă de multiplicare a speciei. La început, Ilinca se opune propunerilor lui, trece printr-o perioadă de rugăminți fierbinți cărora le pune punct prin dorința ei cea mai mare: aceea de a fi prim-balerină în spectacolul de anul viitor din Suedia. Rugămințile se metamorfozează treptat în promisiuni din ce în ce mai arțăgoase, pentru a deveni, în ultimă instanță, amenințări.
Ilinca rămâne însărcinată după șase luni de la nuntă. Amanta, întâmplător sau nu, după șapte luni de la căsătoria prietenei ei, deși oficial nu era implicată în nicio relație serioasă. Și aici, dacă e să înlăturăm situațiile ipocrite, ne putem da seama ușor, și fără Agatha Christie, cine este tatăl în această aventură.”

Cartea Conjugat la feminin de Simona Muscă poate fi comandată pe bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți motivaționale

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

 

 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *