Delicatese Literare
Recenzii

Contract marital. Volumul 2 de Alexa Dragan, Editura Libris Editorial – recenzie

Contract marital. Volumul 2

Alexa Dragan

Editura Libris Editorial

An apariţie: 2018
Nr. pagini: 274
Seria Contract marital
  • Contract marital vol. 1 – recenzia
  • Contract marital vol. 2
Autoarea Alexa Drăgan, prin intermediul cărții sale, ne introduce într-o poveste care ne atinge sufletul, îl face să sufere și să se rupă-n bucăți crezând că nu mai poți reuni ceea ce a fost odată. Și totuși… Captivează prin stilul simplu care debordează de sinceritate, prin modul în care redă emoțiile și sentimentele, prin naturalețea cu care decurge acțiunea. Personajele puternice și pline de energie, cu o mare capacitate de a rezistă capriciilor destinului, sunt modele care lasă o amprenta în urmă lor! Autoarea ne învață că destinul are totul pregătit, problemele nu vin mai multe decât pot fi duse, iar la finalul suferinței și deziluziilor vine și speranța. Speranța într-un viitor plin de culoare! O serie pe care am văzut-o crescând capitol cu capitol, transformându-se în povestea emoționantă care este acum!” (Geo, „Just reading my books”)
„O poveste frumoasă, o carte ușor de citit, un subiect interesant, personaje ușor de îndrăgit, o intrigă cursivă, un stil de scriere direct, simplu, clar, fără înflorituri, cu dialoguri picante, pe scurt, ingredientele unei lecturi care mi-a plăcut, m-a amuzat și m-a relaxat. Este o carte ideală de vacanță sau de citit la sfârşitul unei zile obositoare.” (Delicatese literare)
O frumoasă continuare a primului volum, o poveste în care binele învinge, la final toată lumea e fericită, iar cei răi își primesc pedeapsa. Mi-a făcut plăcere să mă reîntâlnesc cu Ana, Iza, Alma, Miruna și chiar cu Damian, care și-a schimbat total atitudinea în acest volum, deși s-a mai poticnit pe parcurs, pe ici, pe colo…
Au trecut trei ani de la dureroasa despărțire a celor doi – Ana și Damian – timp în care Ana l-a crescut singură pe fiul lor, Christian, cu ajutorul prietenei sale Iza, locuind împreună cu aceasta. Micuțul nu fusese lipsit de iubirea unei familii, căci bunicii lui, mătușa și sora lui – respectiv părinții şi sora lui Damian și Miruna, fiica acestuia pe care Ana o iubea ca pe copilul ei – erau prezențe constante în viața lui. Marele absent era tatăl său, Damian, pe care Ana, rănită sufletește, nu îl dorea în preajma copilului pe care îl respinsese.
Prima scenă a cărții îi aduce pe toți împreună, cu ocazia aniversării zilei de naștere a lui Christian. Iar Ana are parte de un adevărat șoc când, în spatele Mirunei, îl vede pe nimeni altul decât pe Damian! Pentru prima dată în ultimii trei ani… Iar revederea o bulversează, aducând la suprafață emoții și sentimente nedorite. Nu încetase să-l iubească în tot acest timp, însă iubirea se împletea cu resentimente puternice, provocându-i o multitudine de frământări sufletești pe care nu știa cum să le gestioneze.
Cât despre Damian, regreta din suflet felul în care s-a purtat, știa că a fost crud, laș și nedrept, deși în sinea lui nu încetase niciodată să-și iubească soția, „soţioara” lui, cum o alinta. Prin purtarea lui o determinase să plece de lângă el, însă era hotărât să își recapete familia, chiar apelând la metode josnice, cum ar fi manipularea și șantajul , după principiul „în dragoste și în război, totul e permis”. Nu vă dau amănunte, veți vedea singuri despre ce e vorba. Clar e că metodele lui dau roade, iar Ana, împreună cu Christian, se întoarce la el, în casa din care crezuse că plecase definitiv în urmă cu trei ani. L-aș fi ținut mai mult pe jar, în locul ei, însă ticălosul cel sexy știa să fie convingător! În plus, Ana descoperă, cu stupoare, că fostul ei soț nu era deloc… fost! Erau căsătoriți în continuare! Cum, că doar ea dăduse divorț, semnase toate actele, iar avocatul ei i-a spus că s-a ocupat de tot?! Misterul avea un răspuns simplu: banii și influența lui Damian, care se pare că nu dorise divorțul!
Cartea e scrisă la persoana întâi , alternativ, din punctul de vedere al Anei, respectiv al lui Damian, putând astfel să înțelegem mai bine gândirea și motivațiile fiecăruia. Însă un fapt e clar: nici unul nu încetase a-l iubi pe celălalt, în ciuda a tot ce se întâmplase. 
Însă în prima zi în care a revenit în casa soțului ei, întâmpinată de o petrecere surpriză pusă la cale de cumnata sa, Alma, Ana are parte de două evenimente neplăcute, din care unul se putea sfârși tragic: primul e apariția la petrecere a Aurei, fosta iubită a lui Damian, care, și de această dată, va provoca o scenă, iar cel de-al doilea este apariția… violatorului și agresorului care o teroriza pe Ana de ani de zile. Știți despre aceasta din primul volum…
Iar de această dată, fiind surprins de ea în timp ce punea blestemații de trandafiri roșii pe pat, în dormitor, o atacă!!
O regăsim pe Ana la spital, pe granița dintre viața și moarte. Însă ancorele care o țineau de partea vieții – iubirea pentru fiul și soțul ei, au reușit să o aducă înapoi.
Romanul are și un iz de carte polițistă, iar coincidențele și răsturnările de situație dau un plus de suspans și dramatism acțiunii.
Vorbind de coincidențe, cine credeți că făcea parte din echipa de polițiști care se ocupase cazul agresorului Anei? Costin, fostul iubit al Anei, care, cândva, fusese totul pentru ea. De prisos să vă spun că ies scântei ori de câte ori Damian și Costin se află față în față, iar Ana nu știe cum să mai tempereze demonstrația de testosteron a celor doi bărbați posesivi și agresivi.
Cartea nu are foarte multă acțiune, accentul fiind pus pe interacțiunea celor doi – Ana și Damian – și pe reconstruirea relației lor atât de grav afectate, și vom avea parte atât de romantism, cât și de scene fierbinți, căci atracția, ca și sentimentele, nu își pierduse din intensitate cât timp fuseseră despărțiți, din contră! Totul în paralel cu derularea anchetei pentru prinderea agresorului. Nu vă dau nici un indiciu despre cine este acesta, deși eu am bănuit la un moment dat. Însă nu m-am așteptat la complicele lui!! Curioși?
Care este deznodământul poveștii, și care este răspunsul la toate întrebările din carte, veţi afla dacă o veți citi. Mi-a plăcut că decorul ultimului act al cărții este ferma de la Râșnov, acolo unde începuse totul și unde Ana și Damian fuseseră atât de fericiți.
Vor putea oare să se regăsească și să își ofere șansa unui nou început, eliberat de umbrele trecutului?
O carte cu o copertă atrăgătoare, o frumoasă poveste de dragoste, un stil de scriere, simplu, cald şi prietenos, un final optimist, o lectură care m-a lăsat cu o stare de bine!
Fragment:
    „Aud alarma ceasului sunând și îmi vine să plâng de ciudă că trebuie să mă trezesc. Nu am putut dormi mai toată noaptea gândindu-mă la situația imposibilă în care mă aflu. Orice aș alege, știu că voi ajunge să sufăr, dar suferință cea mai mare ar fi… să îmi pierd fiul, rațiunea mea de a fi. Deci, oare mai este vorba de vreo alegere?
    Mă ridic cu greu din pat, îndreptându-mă spre baie. Aprind lumina și mă îndrept spre lavoar, știind că numai apa rece ar reuși să mă trezească măcar cât de cât.
    Am parte de un șoc în momentul în care îmi văd chipul în oglindă. Peste noapte am ajuns să mă transform atât de brusc, încât am impresia că nu chipul meu îl văd în oglindă. Am ochii umflați și iritați de atâta plâns, iar niște cearcăne incredibil de pronunțate îmi completează imaginea de femeie terminată nervos. Adevărul este că exact așa am ajuns. Numai gândul că aș putea pierde custodia fiului meu m-a înnebunit.
    Mă spăl pe față cu apă rece, în speranța că îmi voi îndepărta ceața somnului de pe ochi. Mă spăl pe dinți, după care dau drumul apei la duş, să se încălzească. Această rutină mă ajută să mă calmez, pentru a putea gândi la rece. Nu mă ajută nici faptul că în această seară trebuie să îi dau răspunsul lui Damian.
    Decizia mea practic a fost luată din momentul în care am realizat că există riscul de a-mi pierde fiul, numai gândul că asta ar însemna să îi aparțin din nou lui… m-a împiedicat să îi dau răspunsul. Sunt sigură că nu ar dori să avem parte de o căsnicie de fațada, cum a fost la început, iar acest gând mă omoară, căci nu sunt sigură că inima mea va supraviețui unei noi suferințe.
    Întru în duş și închid ochii, pentru a lăsa jetul puternic să-mi destindă mușchii încordați. Aveam nevoie de acest moment doar pentru mine… pentru mine și gândurile mele.
    Brusc, îmi apar în fața ochilor imagini de seară trecută: cearta mea cu el, sărutul plin de furie, dar în același timp de dor, plecarea lui ce m-a lăsat pustiită, făcându-mă să realizez că încă îl iubesc la fel de intens că la început. Această revelație m-a făcut să realizez faptul că sunt pierdută. Când va trebui să mă întorc la el, oare voi fi în stare să îi rezist, să nu îl las să îmi între din nou pe sub piele? Asta a fost întrebarea pe care mi-a adresat-o și Iza după plecarea lui, când i-am povestit tot. După ce   a terminat a scoate pe gură niște cuvinte nedemne de o doamna, nemaipăsându-i de data asta dacă va fi auzită, mi-a pus această întrebare ce pur și simplu m-a blocat. Acest lucru mă întreb și eu în dimineața asta: voi fi în stare să îi rezist? Iar dacă o să-i cedez, voi fi în stare să las trecutul deoparte și să-l iert? Vom putea fi fericiți?”

Mulţumim autoarei Alexa Drăgan pentru cartea oferită pentru recenzie. Cartea poate fi comandată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

19 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *