Copiii de pe Volga de Guzel Iahina, Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei

0

Copiii de pe Volga

(Дети мои – Deti Moi – 2018)

Guzel Iahina

Editura Humanitas Fiction

Colecția Raftul Denisei

An aparitie: 2020
Traducere din rusă de Luana Schidu
Premiul Bolșaia Kniga 2019
Marele Premiu Ivo Andrić 2019
În curs de apariție în această primăvară, în colecția „Raftul Denisei“:
GUZEL IAHINA s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la revistele Neva, Oktiabr, Sibirskie ogni etc. În 2015 publică primul roman, Zuleiha deschide ochii (Zuleiha otkrîvaet glaza; Humanitas Fiction, 2018). Inspirat din relatările bunicii ei, o învățătoare tătară care a petrecut șaisprezece ani într-o colonie de muncă din Siberia, romanul s-a bucurat imediat de un succes răsunător și a primit mai multe premii prestigioase. În Rusia, în 2015: Bolșaia Kniga (Marea Carte), Premiul întâi și Premiul cititorilor – Locul întâi; Premiul Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi), Premiul Kniga Goda (Cartea Anului) și Premiul Zviozdnîi Bilet (Bilet spre stele) al Festivalului Aksionov. A fost finalist la Russkii Buker (Booker Rus). În 2016 i s-a acordat Premiul Cyrano. Este în curs de traducere în peste treizeci de limbi. În Franța a apărut în 2017 și a primit Premiul revisteiTransfuge. A fost, de asemenea, finalist la Prix Médicis Étranger.
La trei ani după debutul ei fulminant, cu bestsellerul „Zuleiha deschide ochii“, Guzel Iahina publică în 2018 un nou roman cutremurător, care se bucură deja de faimă internațională.
Iată cum îl descrie autoarea: „Am vrut să vorbesc despre lumea coloniilor germane de pe Volga – vibrantă, aparte, vie – o lume creată cândva de oameni veniți din altă țară și pierdută astăzi în negura timpului. Dar este și o poveste despre cum poate o mare dragoste să nască spaime în sufletul nostru și totodată să ne ajute să le depășim.“
Iakob Ivanovici Bach, profesor în satul german Gnadental de pe Volga, duce o viață simplă, anonimă. Într-o zi, este chemat pe celălalt mal al fluviului ce „împarte lumea în două“ să-i dea lecții unei tinere fragile și timide, Klara, fiica unui straniu personaj Udo Grimm. Nu e deloc surprinzător că între cei doi se înfiripă o poveste de iubire. Este însă singurul fapt previzibil din acest roman amețitor, căci în clipa următoare istoria dă năvală, răsturnând reguli și destine, realitatea capătă accente supranaturale, adevărul nu mai este același și totul se topește într-o grandioasă epopee din ritmul căreia nu te mai poți desprinde.
Sursa: Humanitas Fiction

Cărțile autoarei Guzel Iahina pot fi comandate pe libris.ro, elefant, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.rodol.ro

Cărțile Editurii Humanitas Fiction pot fi comandate de pe libhumanitas.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas

Recenzii și prezentări cărți din colecția Raftul Denisei

Recenzii și prezentări cărți istorice

About Author

Spune-ți părerea!

%d blogeri au apreciat: