Copiii din ceață – cartea a doua Vicontele Verenței pierdute de Laura Știrbu, Editura Quantum – recenzie
Copiii din ceață – cartea a doua Vicontele Verenței pierdute
Laura Știrbu
Editura Quantum Publishers
Colecția Fantasy Fanatic – Teen Colection
Nr. pagini: 302
An apariție: 2018
Seria Vicontele Verenței pierdute
1. Lumina lui Trodheim – recenzie
2. Copiii din ceață
3. Armata Reginei
Descoperită recent de către mine, „Vicontele Verenței Pierdute” este, înainte de toate, o serie fantasy foarte promițătoare, care m-a încântat încă de la primul volum – „Lumina lui Trodheim„. Autoarea Laura Știrbu a creat o lume fantastică foarte bine conturată, personaje atractive și o intrigă complexă, la care se adaugă multă prietenie, ceva ițe politice, puteri magice, clarviziune și, nu în ultimul rând, dragoni.
Cele două grupuri de studenți de la Sante Vel, seniorii și juniorii, își continuă aventurile în acest al doilea volum – „Copiii din ceață„.
Volumul începe cu un prolog, unde avem ocazia să mai facem o călătorie în trecut, în acele evenimente zbuciumate din timpul Revoluției care a marcat istoria Valahiei și destinele celor prinși în mijlocul lor. Consecințele acelor fapte, care ni se dezvăluie treptat, sunt dintre cele mai drastice și toate se reflectă, la un moment dat, în prezent.
Vincențiu Leopod este încă fugar, căutat de toată suflarea autorităților de la Merna și din teritorii. Din când în când, ne vom intersecta drumurile cu ale lui și ale grupului care se află alături de el, însă focusul rămâne pe studenții de la SanteVel.
Concursul anual cel mai așteptat, în urma căruia laureații vor avea, cel mai probabil, un viitor asigurat în structurile înalte ale conducerii țării – Duopolul, are loc la AluvioVel, fortăreața din Aquinox. Studenții de elită de la SanteVel își înfruntă oponenții și luptă pentru victorie, pentru școala lor dar și pentru gloria personală. Liliana Venin și Boris Nabadov sunt printre favoriți, însă cine va lua mult doritul trofeu? Numai unul poate fi campionul, care va reveni triumfal la Academie.
Lui Iustinian Mojic, băiatul blond iubitor de dragoni, destinul îi rezervă o surpriză dintre cele mai plăcute: puiul negru pe care l-a ajutat să iasă din ou, cel fără de cristal, face el ce face și provoacă multă agitație. Băiatul se trezește zburând pe spatele lui și astfel sunt legați pentru totdeauna. Nu vă gândiți că lucrurile sunt atât de simple, însă iată că băiatul va deveni Meister, sub atenta îndrumare a Lilianei. Înainte de toate, are foarte multe de învățat despre dragoni și ce înseamnă să ai de-a face cu ei, mai ales din postura de Meister al unui de-foc. Vă amintiți că dragonii erau de mai multe feluri, legați de unul dintre elemente, iar cei de-foc erau printre cei mai periculoși și imprevizibili. Chiar dacă e încă mic, proaspăt botezatul Spaimă dă de înțeles că se va ridica la înălțimea numelui ales de Iustinian, cu care a format deja o legătură puternică.
Relațiile dintre juniori se sudează pe zi ce trece, ei încercând cumva să îi copieze pe îndrumătorii lor seniori, dar și dintr-o sinceră prietenie. Iustinian, Mădălina, Diego și Cezar trec prin multe întâmplări împreună, unele amuzante iar altele care îi pun în pericol.
Seniorii au planurile lor ascunse, iar copiii se văd în situația de a-și spiona „frații” mai mari și de a-i raporta lui Tarantelă.
Iustinian descoperă că are puteri de clarvăzător, însă în ce măsură acestea îl vor ajuta să dezlege enigma originii sale? Diferite ipoteze prind un contur din ce în ce mai clar, dar profesorii ascund multe secrete. Chiar și simpaticul, aparent senilul director-adjunct, Brețcu cel glumeț și iubitor de dulciuri, pare să știe mult mai multe decât lasă de înțeles.
De departe, ceea ce face această serie atât de specială, în afară de aventurile cu adevărat palpitante, frumos redate, este relația de prietenie formidabilă care se naște și se dezvoltă între personaje. Un alt element care îi dă un aer aparte și face lectura foarte agreabilă este umorul de bună calitate. Cumva, autoarea reușește să scrie cu multă empatie, cu o inteligență emoțională deosebită, pe care am mai întâlnit-o, de exemplu, la autori celebri cum ar fi Rothfuss și Robin Hobb. De aceea, această atmosferă creată de ea te prinde, captivează, place. Este o carte scrisă nu doar cu talent, dar și cu mult suflet. Poate de aceea protagoniștii sunt plini de viață, atât de veridici.
Antagonistul, Vincențiu Leopod, rămâne o figură misterioasă și dramatică. Undeva, în umbră, intuiești prezența altor antagoniști și devii foarte curios în legătură cu dedesubturile tuturor acestor întâmplări, fie ele din trecut sau din prezent.
Finalul aduce câteva dezvăluiri dar și mai mult mister, exact atât cât trebuie încât să aștepți cu nerăbdare continuarea.
Vicontele Verenței Pierdute este o serie care, deși se adresează cu preponderență tinerilor cititori, constituie o lectură delicioasă la orice vârstă. Vă invit să pășiți pe holurile de la SanteVel și în lumea plină de farmec și mister creată de Laura Știrbu! Nu veți regreta.
” Din cauza gălăgiei, nimeni nu auzi agitația de pe Aleea Dragonilor. Alți mascați veneau în goană dinspre grajduri. Până se dezmeticiră cei de pe teren, fu prea târziu.
O pată întunecată apăru pe cer și plonjă amenințător spre banca spectatorilor. Dardanele se lăsă la pământ, profesorul de Sport se aruncă într-o parte, iar Mădălina stătea de mult timp cu capul sub zăpadă. Iustinian însă rămăsese împietrit, uitându-se la dragon. Când se dumiri, era prea târziu.
Puiul negru îl prinse cu ghearele de umeri, și o zbughise în aer cu micul Zburător. Dragonul plană deasupra studenților înfricoșați, acompaniat de țipetele disperate ale băiatului.
La sol, Dardanele dădu agitat ordine în stânga și-n dreapta, iar Liliana încercă să calmeze ceilalți pui, ce răgeau înfiorător după fratele lor.
Dragonul zbură cu Iustinian deasupra norilor înghețați.”
14 Comments
Mirela Nenciu
Felicitări pentru recenzie, Ana!
anasylvi
Multumesc mult!
Tyna
Foarte frumoasă și convingătoare recenzia! Felicitări! Mulțumesc pentru recomandare! ❤
anasylvi
Multumesc. o recomand cu mult drag!
Oana - Crâmpeie de suflet
Frumoasă recenzie, felicitări! Seria se numără printre preferatele mele, mă bucur că și ție îți place.
anasylvi
Multumesc! Este foarte frumoasa!
Oli
Ce frumos ai scris despre carte, Ana, felicitări!! Și mulțumesc de ispită și recomandare, nu am citit cartea încă, nici pe prima din serie, dar sunt sigură că mi-ar plăcea și mie.
anasylvi
Asa cred si eu! Sunt sigura ca ti-ar placea. Multumesc!
Mirela Barbălată
Se simte că ți-a plăcut seria!
Ai scris atât de frumos încât din fuecare cuvânt răzbate emoția .
Felicitări!
anasylvi
Ma bucur ca se vede! Asa este, m-a cucerit seria.
Fratiloiu Dorina Petronela
Felicitari Ana, o recenzie minunata! Te pup!
anasylvi
Multumesc frumos!
Geo
Felicitările mele, Ana! Îmi place mult recenzia si abia aștept sa citesc si eu cărțile. Chiar sunt curioasa in privința lor.
anasylvi
Multumesc! Astept impresiile cu mult interes! Hai la SanteVel!