Delicatese Literare
Recenzii

Copilul german de Camilla Läckberg, seria Fjällbacka, Editura Trei – recenzie

Copilul german

(The Hidden Child – 2007)

Camilla Läckberg

Editura Trei

An apariție: 2020

Nr. de pagini: 608

Titlu original: Tyskungen

Limba originală: suedeză

Traducere de: Simona Țențea

Al cincilea roman din seria FjällbackaFjällbacka Series:

Seria Fjallbacka/ Fjällbacka Series:

  1. Prințesa ghețurilor – Isprinsessan/ The Ice Princess – 2004 – recenzie

  2. Predicatorul – The Preacher – 2004 – recenzie

  3. Cioplitorul în piatră – Stenhuggaren – 2005 – recenzie

  4. Piază rea – Olycksfågeln – 2006 – recenzie

  5. Copilul german – The Hidden Child – 2007

  6. Sirena – Sjöjungfrun/ The Drowning – 2008 – recenzie

  7. Paznicul farului – Fyrvaktaren – 2009 – recenzie

  8. Făuritoarea de îngeri – Änglamakerskan – 2011 – recenzie

  9. Îmblânzitorul de lei – Lejontämjaren – 2014 – prezentare

  10. Vrăjitoarea – Häxan – 2017

  11. Gökungen – 2022

Camilla Läckberg este cea mai de succes autoare suedeză. Cărțile ei s-au vândut în 20 de milioane de exemplare. A publicat zece romane crime, patru romane polițiste, două cărți de bucate și șase cărți pentru copii.
Seria plasată în Fjällbacka, orașul natal al Camillei Läckberg, e publicată în peste 60 de țări. Prințesa ghețurilor, romanul ei de debut, s-a vândut în peste 4 milioane de exemplare.
După cărțile ei s-au realizat șase filme de televiziune, iar romanul Copilul german a stat la baza unei ecranizări cu același nume.
La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut: Prințesa ghețurilor, Predicatorul, Cioplitorul în piatră, Piază rea, Copilul german, Sirena, Paznicul farului, Făuritoarea de îngeri, Îmblânzitorul de lei, Vrăjitoarea și Colivia de aur.

Până unde poţi merge ca să ascunzi adevărul?

Erica Falck descoperă cu uimire o medalie nazistă printre lucrurile care i-au rămas de la mama ei. Bântuită de amintirea unei copilării lipsite de tandreţe, Erica se hotărăşte să sondeze trecutul familiei sale şi să-i afle secretele. Oare de ce mama ei a păstrat o veche medalie nazistă şi cămăşuţa însângerată a unui copil?

Cercetările o conduc pe Erica Falck acasă la un profesor de istorie pensionar, care a făcut parte din cercul de prieteni ai mamei sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numai că întrebările pe care le pune sunt întâmpinate cu răspunsuri ciudate şi evazive. Două zile mai târziu, profesorul de istorie are parte de o moarte violentă. Soţul Ericăi, ofiţerul de poliţie Patrik Hedström, deşi aflat în concediu de paternitate, se va implica şi el curând în ancheta privind această crimă atroce.

Deşi se teme de ce va descoperi, Erica se hotărăşte să citească jurnalul mamei sale – ceea ce află este dureros şi surprinzător. 
Trecutul întunecat iese la lumină, împreună cu adevăruri necruţătoare.
Un thriller psihologic despre lupta îndârjită a unei femei care trăieşte unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria Europei.

„Camilla Läckberg este expertă în a combina scene domestice cu poveşti pline de suspans şi de o tensiune maximă. O lectură obligatorie pentru fanii senzaţiilor tari!” – The Guardian

„O poveste care te tulbură şi te fascinează deopotrivă – o demonstraţie de virtuozitate din partea celei mai faimoase scriitoare suedeze de romane poliţiste.” – The Independent

„O încântare! Tensionat şi incitant, romanul Camillei Läckberg nu-ţi dă nicio clipă de răgaz.” – News of the World

Seria Fjällbacka – o serie de thrillere polițiste cu acțiunea plasată în arhipeleagul suedez, în pitorescul Fjällbacka, orașul natal al Camillei Läckberg. Cărțile seriei au un farmec aparte, sunt captivante, pline de suspans și mister, de povești de viață împletite pe firul principal al acțiunii fiecărui volum în parte, au un strop de romantism și, bineînțeles, ca orice poveste polițistă care se respectă, își surprind cititorii cu răsturnări de situație.

Copilul german de Camilla Läckberg, al cincilea volum al seriei, e o carte cu o intrigă amplă, foarte bine structurată și dezvoltată pe mai multe planuri trecut-prezent și fire ale acțiunii, cu un final surprinzător, și o galerie de personaje atent creionate.

Pe lângă ancheta polițienescă, îmi place că autoarea pune și în acest volum accentul pe viața de familie, atât a familiei Patrick-Erica, cât şi familia noului cuplu Dan-Anna (Anna fiind sora Ericăi, o știți din volumele trecute, de când suferea din cauza soțului ei abuziv), aducând în atenția cititorului intrigi, evenimente, scene domestice, relația de cuplu, relația părinți-copii, relația partenerilor cu ”foștii”, îmbogățind astfel acțiunea cărții.

Pe Patrick îl regăsim în ipostaza de tătic în concediu de paternitate, după ce Erica stătuse primul an de zile cu a lor bebelușă, Maia. Să vă spun sincer, nu prea mi-a plăcut reîntâlnirea lui Patrick cu fosta lui soție și dezinvoltura plimbărilor pe care le făceau împreună cu copiii, căci aceasta, revenită în orașul natal, avea la rândul ei un bebeluș. Erica, în schimb, era foarte înțelegătoare… Mai mult o deranja că Patrick se tot implica în problemele de la secție, cu bebelușa după el, deși era în concediu.

V-am povestit în recenziile anterioare despre colegii de serviciu ai lui Patrick, care formează forțele polițienești din Fjällbacka, secția Tanumshede. Îi reîntâlnim și în acest volum pe tânărul și destoinicul polițist Martin Molin, pe vârstnicul Gösta Flygare, obosit și plictisit, mai preocupat de golf decât de cercetarea cazurilor, dar ale cărui experiență și fler lui își spune cuvântul, și, bineînțeles, pe Bertil Mellberg, șeful secției, la fel de incompetent și plin de el ca și până acum. Pe plan profesional nu se implică prea mult, însușindu-și, ca de obicei, meritele celorlalți. Ei, bine, tocmai acesta din urmă a fost unul din personajele mele preferate din acest volum! Mellberg este în mod clar transformat într-un bărbat de „vârstă mijlocie” adorabil, la șaizeci de ani. A început prin a adopta un câine, mai bine zis câinele l-a adoptat pe el, spre mirarea celorlalți care nu înțelegeau ce vedea patrupedul la el, ceva ce evident le scăpase lor… Au urmat… lecțiile de salsa!! Chiar așa! Și totul a culminat cu scena din sala de nașteri! Gata, am spus deja prea mult, dar sper că v-am făcut curioși!

Să vă spun câteva cuvinte despre intriga cărții. La finalul volumului trecut, în urma unei discuții cu Anna, Erica e frământată în privința trecutului mamei sale, realizând că aceasta, pe lângă faptul că fusese foarte rece cu fiicele ei, ”condamnându-le” la o copilărie lipsită de afectivitatea maternă, nu le dezvăluise niciodată nimic din trecutul său. Prin urmare, se hotărăşte să sondeze trecutul familiei sale şi să-i afle secretele. Oare de ce mama ei a păstrat, într-un vechi cufăr din pod, o medalie nazistă şi cămăşuţa însângerată a unui copil?

Punctul de pornire al cercetărilor ei a fost să ducă medalia nazistă acasă la un profesor de istorie, pensionar, pasionat de artefacte din perioada celui de-al doilea război mondial, în speranța că va afla ce reprezenta aceasta și de ce s-ar afla între lucrurile mamei sale păstrate cu sfințenie. Însă Erica nu avea idee ce cuib de viespi va stârni. Bărbatul îi răspunde foarte evaziv, punând-o pe gânduri… Iar când acesta este găsit mort, câteva luni mai târziu, ucis cu brutalitate și lăsat să putrezească în casă (locuia împreună cu fratele său, dar acesta era plecat pe perioada verii), e doar primul din șirul de evenimente nefaste pe care le va declanșa investigația Ericăi.

Pe lângă medalie și cămășuță, în vechiul cufăr de aflau și câteva jurnale scrise de mama Ericăi, care descoperă astfel cu uimire o cu totul altă față a mamei sale. Pe atunci era o adolescentă veselă, sensibilă, afectuoasă. Pe măsură ce faptele din trecut care au marcat-o ies la iveală, am aflat de ce s-a schimbat în femeia rece și insensibilă care a fost mama Ericăi și a Annei, dar, deși am înțeles-o întrucâtva, nu am empatizat deloc cu ea. Viața i-a oferit o familie frumoasă și noi șanse la dragoste, de care a ales să nu profite. Trist…

Temele cărții sunt și de această dată variate: ravagiile nazismului și urmările sale, intoleranța rasială, dificultatea adolescenților de a se adapta când părinții își refac viața cu alt partener (aici fac referire la fiica adolescentă a lui Dan, care s-a trezit peste noapte în noua familie a tatălui său, alături de Anna și cei doi copii ai acesteia), prejudecățile legate de orientarea sexuală, suferința celor afectați de Alzheimer și a familiilor lor.

Mergând pe firul încâlcit al unor enigme și secrete adânc îngropate, avem parte de o călătorie trecut-prezent, care va schimba viețile tuturor celor implicați.

Patru prieteni din adolescență și un secret de păstrat… Până unde vor merge pentru ca adevărul să nu iasă la lumină? Pare greu de crezut, dar unii dintre ei vor plăti cu viața pentru evenimente petrecute cu șaizeci de ani în urmă.

În ancheta crimei se va implica și Patrick, iar Erica își va urma propria investigație. Cazul de crimă este destul de simplu, dar raționamentul din spatele crimei – și povestea paralelă legată din trecut, care ne poartă până în lagărele naziste – este convingătoare, iar distribuția suspecților și a celor apropiați lor este foarte bine realizată. 

„Nu aveau să îi prindă pe toţi. Era conştient de asta. Încă existau nenumăraţi afară, în libertate, iar din ce în ce mai mulţi se apropiau de sfârşitul vieţii. Dar în loc să piară în suferinţă, la închisoare, ei mureau liniştiţi, de bătrâneţe, fără a fi nevoiţi să îşi înfrunte faptele din trecut. Acela era lucrul care îl motiva. Acela era lucrul care îl făcea să refuze capitularea.”

Copilul german a stat la baza unei ecranizări cu același nume.

Cartea Copilul german de Camilla Läckberg poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *