Delicatese Literare
Recenzii

Corupt de Penelope Douglas, Editura Epica, Colecția Epic Love – recenzie

Corupt

(Corrupt – 2015)

Penelope Douglas

Editura Epica

Colecția Epic Love

An apariție: 2020

Nr. pagini: 496

Traducător: Adrian Deliu

Penelope Douglas este autoare americană de bestselleruri New York Times, USA Today și Wall Street Journal. Romanele ei sunt publicate în peste douăzeci de țări și vândute în sute de mii de exemplare.

După ce a absolvit Administrație Publică la Universitatea Northern Iowa, a urmat un Master în Științele Educației la Loyola University. A profesat în domeniul educațional, iar acum se ocupă doar de scris.

3.5. Conclave – 2019

4. Nightfall – 2020

4.5. Fire Night – 2020

Dragostea îi poate salva sau îi poate distruge

Erika
Mi s-a spus că visele ar fi dorințele inimilor noastre. Cu toate astea, coșmarurile mele s-au transformat în obsesia mea.
Numele lui e Michael Crist.
Fratele mai mare al partenerului meu e ca filmul ăla de groază la care te uiți printre degete. E chipeș, puternic și total înfricoșător. Starul echipei de baschet a facultății lui, acum ajuns la profesioniști, e mai preocupat de praful de pe pantofii săi decât de mine.
Eu însă l-am remarcat.
L-am văzut. L-am auzit. Lucrurile pe care le făcea, faptele pe care le ascundea. Ani de-a rândul am stat cu sufletul la gură, neputând să-l ignor.
Acum am terminat liceul și am mers la departe la facultate, dar n-am încetat să fiu cu ochii pe Michael. E rău, iar lucrurile urâte pe care le-am văzut nu mai pot rămâne închise în mintea mea.
Pentru că, în sfârșit, m-a observat și el.

Michael
O cheamă Erika Fane, dar toată lumea îi spune Rika.
Partenera fratelui meu a crescut în casa noastră și e mereu prezentă la masa de seară. Își lasă ochii în jos când intru eu îmi fac apariția într-o cameră și încremenește când mă apropii. Simt mereu frica revărsându-se din ea și, chiar dacă nu i-am avut trupul, știu că-i am în stăpânire mintea. Și, oricum, asta e tot ce vreau, de fapt.
Asta până când fratele meu pleacă la școala militară, iar pe Rika o găsesc la facultate, singură.
În orașul meu.
Fără apărare.
Ocazia e prea frumoasă ca să fie adevărată, la fel și sincronizarea. Pentru că, vedeți voi, acum trei ani i-a vârât în închisoare pe câțiva dintre prietenii mei din liceu, iar acum ei sunt liberi.
Noi am așteptat. Am avut răbdare. Iar acum, absolut toate coșmarurile ei vor deveni realitate.

Un dark romance care ne poartă într-o zonă întunecată, scene fierbinți, teme tabuu, sentimente puternice, dar contradictorii, emoții la suprafață, personaje greu de încadrat într-un tipar, totul necosmetizat, o lectură ușor inconfortabilă în câteva rânduri. Nu pot spune fără rezerve că mi-a plăcut, căci nu am rezonat în mod deosebit cu personajele, și nici cu acțiunile lor – deși pe parcurs le-am aflat și chiar înțeles motivațiile -, dar povestea m-a captivat, mai ales în a doua parte a cărții, căci începutul e cam lent. Însă stilul autoarei e foarte cursiv, dramatismul și suspansul perfect gradate. Povestea m-a cam dat peste cap, dar nu m-a plictisit nici o clipă, deși, sinceră să fiu, cred că putea fi un pic scurtată pe alocuri. Însă, per total, o carte de patru stele. 
 
O poveste de dragoste și ură și un plan de răzbunare pus la punct până în cele mai mici detalii, alimentat de furie, frustrare, neputință îndelung reprimată, însă îndreptat spre persoana greșită! Și, totodată, o poveste de rivalitate și dușmănie dintre frați. 
Personajele cărții sunt adolescenți și tineri privilegiați – dar cu probleme de comportament -, din lumea celor cu bani, provenind din familii influente, dar disfuncționale, pentru care doar fațada contează.
“În aparență, totul era desăvârșit. Deseori, privind în jur, la cunoscuții mei și la familiile lângă care crescusem, cu averea și hainele lor de firmă, mi se părea că văd un strat de vopsea, folosit ca să acopere lemnăria putredă. Existau destule fapte întunecate și caractere urâte în Thunder Bay, dar cine se sinchisește că se dărâmă casa, atâta timp cât arată frumos?”
Acțiunea se desfășoară pe două planuri, prezent – trecut, povestea urmând firul din prezent alternativ cu firul din trecut – cu trei ani în urmă -, pe două voci, din perspectiva lui Erika, respectiv Michael.
Erika Fane a fost atrasă de Michael Crist cea mai mare parte a vieții ei, dar pentru Michael  ea a fost fructul interzis, destinat fratelui său mai mic, Trevor, copilul de aur al familiei sale. Oricât de mult s-ar fi dorit unul pe celălalt, Michael știa că trebuie să stea departe de tânăra Erika, care a devenit mai sexy de fiecare dată când o vedea, deși Erika nu era conștientă de faptul că Michael, la rândul lui, o remarcase. 
Într-o zi, Rika, pe atunci în vârstă de 16 ani, se afla în clasa ei când Michael și prietenii săi, Kai, Damon și Will, ”Cei Patru Călăreți”, vin să adune câțiva dintre jucătorii de baschet ai școlii. Michael și prietenii săi au absolvit cu ani în urmă, dar s-au întors pentru a conduce activitățile echipei de baschet, echipă care nu mai avea rezultatele de altădată, de pe vremea când erau ei în echipă. Gloria lor de odinioară – dar și banii și influența familiilor lor – erau motivul pentru care li se treceau cu vederea cam prea multe fapte reprobabile.
 
Când Michael apare în clasa ei, Rika și el împărtășesc ”un moment”, privirile lor atrăgându-se ca un magnet, ceea ce o determină să-l urmeze pe el și gașca lui de tineri puși pe nebunii. Urmează o noapte de farse și excese de tot felul, dar la finalul acesteia, Michael o respinge dur pe Rika, rănindu-i sentimentele. 

”În timp ce alți adolescenți petreceau Noaptea Diavolului aruncând hârtie igienică pe acoperișurile caselor, înfigând cuie în cauciucurile mașinilor și zdrobind dovleci pe străzi, despre Călăreți se zvonea că își duceau farsele un pic mai departe. Incendieri, spargeri, vandalism și distrugere de bunuri – Călăreții erau învinuiți pentru toate acestea. Dar niciodată nu existau dovezi, pentru că băieții purtau măști. (…) Chiar dacă, cel mai probabil, și poliția știa, atunci când te naști binecuvântat cu un nume răsunător, când ai pile și avere, știi să te folosești de ele.

Damon Torrance, fiul unui mogul mass-media.
Kai Mori, fiu de bancher.
William Grayson al III-lea, nepotul senatorului Grayson.
Și Michael Crist, fiul unui dezvoltator imobiliar.”
La scurt timp după aceea, Kai, Damon și Will sunt trimiși la închisoare pe baza unor filmări cu telefonul făcute în acea noapte fatidică, înregistrările video respective fiind postate pe Internet. Michael este singurul care scapă de urmărirea penală pentru faptele comise.
 
Acum, după trei ani de închisoare, cei trei sunt liberi și, crezând că Rika este persoana care a postat videoclipurile care au dus la arestarea lor, își planifică răzbunarea, împreună cu Michael! Le este chiar mai ușor decât și-ar fi imaginat, fiindcă Erika rupsese legăturile cu Trevor (care ulterior s-a dovedit a fi mult mai ticălos și dobitoc decât mi s-a părut la început) și se mută la altă universitate, din alt oraș, culmea!, chiar în clădirea de apartamente aflată în proprietatea lui Michael, deși ea nu știa lucrul acesta atunci când s-a mutat.
 
”Cei Patru Călăreți” încep să-și pună planul în acțiune, terorizând-o pe Erika, îndepărtând-o de toată lumea, făcând-o să-i fie imposibil să ia legătura cu propria mamă, dându-i foc la casă, și lipsind-o de averea moștenită de la tatăl său, care murise cu câțiva ani în urmă. Și nu se opresc aici… 
„Aveam reguli, un mod în care trebuia să funcționeze.
Nu aveam de gând să-i facem rău. Voiam s-o distrugem.”
Trebuie să remarc faptul că Rika a făcut față destul de bine tuturor capcanelor puse în cale, ieșind cu bine din câteva situații foarte ciudate și chiar periculoase. Totuși, în momentul în care fata realizează cine e în spatele acestui vast scenariu de răzbunare, pentru niște fapte de care nu se făcea vinovată, ar fi trebuit să fie indignată și să vrea să se răzbune la rândul ei, mai ales că între timp relația ei cu Michael avansase, ea fiind la fel de îndrăgostită și atrasă de el ca și în trecut, dar s-a dovedit că el nu avusese nici un pic de încredere în ea. Dar, nu! Foarte dornică de sex și de experiențe inedite, Rika trece destul de repede peste tot răul care îi fusese provocat și îl iartă! Adevărat este că, dându-și seama de nevinovăția fetei, Michael, Kai și Will au promis să remedieze toate ”pagubele” pe care i le-au provocat. Cât despre Damon, acesta o ia complet razna… 
Pe parcurs, am descoperit un Michael bulversat, care a trebuit să aleagă între a fi loial prietenilor săi sau a ceda sentimentelor pe care le simte pentru Rika. Foarte greu de gestionat aceste loialități divizate. Cu toate acestea, aș fi vrut ca Rika să-l ”fiarbă” mai mult până să-l ierte, să-l facă să se umilească puțin, de ce nu? Că pe ea o umiliseră destul, cu toții!
Am simțit din plin atracția dintre cei doi, chimia explozivă de-a dreptul, dar relația lor complexă și intensă se clădește greu, are un echilibru fragil, cu o mulțime de sentimente amestecate, marcată de lipsa de comunicare și de încredere. 
Scenele de sex au fost foarte fierbinți. O scenă în special a fost incendiară de-a dreptul, cu elemente șocante. 
Pe parcursul cărții avem parte de câteva răsturnări de situație și de surprize complet neașteptate, iar la un moment dat viețile tuturor se află în pericol! Nu vă dau mai multe detalii, vă las să descoperiți ce se întâmplă cu fiecare, cum evoluează relațiile dintre personaje, dar și povestea de iubire dintre Rika și Michael. 
 
E o carte care trebuie citită fără prejudecăți, o poveste intensă și dură, cu personaje controversate – ”Cei Patru Călăreți” -, dar care merită, fiecare în parte, atenție maximă din partea cititorilor, căci în volumele următoare vom afla poveștile și a celorlalți trei: Kai, Damon și Will. 

 

Cărțile autoarei Penelope Douglas pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Penelope Douglas

Recenzii și prezentări cărți Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți young adult

Recenzii și prezentări cărți romantic-erotice

18 Comments

 • familiasimionescuyahooro

  Ooo, minunata recenzia, ma tentezi maxim cu aceasta recenzie, Oli!❤Felicitari si multumesc mult pentru recomandarea intensa si extrem de atragatoare!❤

 • bookbizz

  O am în bibliotecă, iar prin recenzia ta minunată, parcă aș vrea să o citesc și eu. Părerile sunt împărțite când vine vorba de această nouă carte semnate Penelope Douglas și rar am întâlnit o recenzie pozitivă. Oricum, ai dreptate, cartea a r trebui citită fără prejudecăți.

  • Oli

   Mulțumesc! Lectură plăcută să ai, eu cred că îți va plăcea! Să știi că și eu am amânat destul de mult lectura ei din cauza multelor păreri negative pe care le-am văzut, dar mă bucur că am citit-o, odată începută nu am putut sa o las din mână până la final și abia aștept următoarele volume!

  • Mikaela8707

   Am înțeles ca aceasta carte are multe păreri negative, ma întreb… de ce??? Pentru ca suntem plini de prejudecăți? Suntem prea limitați ca sa ne dezvoltam si sa scăpăm de porcăriile care ne-au fost inoculate încă din fașă? Limitele noastre sunt exact la înălțimea nasului nostru? Păcat…
   Penelope a creat povestea perfectă … citește-o si depășește-ti limitele exact ca Michael si Erika. Cine spune ce este tabu si ce nu este? Cine are nevoie sa gândească altcineva pentru el? Eu nu!!
   Sper ca restul cărților din serie sa fie traduse cat mai curând

 • Tyna

  Foarte bună recenzia! Am rezonat cu părerile tale. Tot 4 stele dau și eu cărții. Aștept cu nerăbdare următoaterele volume din serie, întrucât sunt foarte curioasă de poveștile celor trei prieteni.

 • Ioana

  Foarte mișto recenzia! Cred ca iti vor placea și celelalte carti. Eu fiind fan al autoarei am cumpărat cartea imediat ce a apărut. Mi’a plăcut foarte mult,asa ca mi-am comandat toată seria în engleza Cum ai spus și tu, cartile trebuie citite fără nici o prejudecata și cu mintea deschisa. Sunt multe scene tabu.. Un dark romance foarte bine reusit după părerea mea. Am comandat zilele trecute și Fire Night(se intampla la câteva luni după evenimentele din Nightfall),abia aștept sa o citesc. Sper sa ajungă pana la sfârșitul anului.

  • Oli

   Mulțumesc, Ioana! Chiar m-a captivat cartea odată ce am inceput-o și abia aștept să apară următoarele volume, sper să nu avem mult de așteptat. În general îmi place cum scrie autoarea, am citit toate cărțile ei aparute la noi. (De fapt mai am de citit Flacăra dintre noi, dar am cartea, o voi citi și pe aceea în curând)

  • Ioana

   Foarte frumoasa și seria Bully. Am vazut ca anul viitor va ieși prima carte din seria Hellbent..abia astept

  • Bia

   Chiar este o carte fabuloasa, da machel eu tot nu am înțeles câți ani a avut?! Sa u nu am fost eu atenta?!..

 • anasylvi

  E foarte bine realizata recenzia, arata bine si obiectiv aspectele din carte. Recunosc ca nu ma atrag acest gen de povesti, dar sigur este tentanta pentru cei care le apreciaza.

  • Oli

   Mulțumesc, Ana! ❤ Nici eu nu sunt fan dark romance, prefer poveștile mai dulci, dar e binevenită ca variație, și e bine scrisă.

  • Mirela Barbălată

   Felicitări pentru recenzie, Oli!
   Ai punctat foarte bine ce ai simțit citind această carte. Am văzut și eu multe păreri negative dar, cum ai zis, contează mult să fie citită fără prejudecăți. Avem anumite așteptări de la o carte și uităm să privim povestea per ansamblu.

  • Oli

   Multumesc, Mirela! E o poveste care merita citita, zic eu, mai ales de fanii acestui gen. Eu astept cu interes si urmatoarele volume ale seriei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *