Delicatese Literare
Recenzii

Coșmarul de la Killman Creek de Rachel Caine, Editura Herg Benet – recenzie

Coșmarul de la Killman Creek

(Killman Creek – 2017)

Rachel Caine

Editura Herg Benet

Colecția Passport

Traducere: Cristina Nemerovschi

Nr. de pagini: 384

An apariție: 2019

1. Refugiul de la Stillhouse Lake – Stillhouse Lake – 2017 – recenzie
2. Coșmarul de la Killman Creek – Killman Creek – 2017
3. Wolfhunter River – 2019
4. Bitter Falls – 2020
Rachel Caine este autoarea unor bestsellere internaționale ajunse pe prima poziție în topuri. A publicat peste cincizeci de romane, incluzând bestsellerul New York Times Vampirii din Morganville. A scris suspans, mistery, paranormal, urban fantasy, SF și ficțiune young adult. Caine și soțul ei, artistul, istoricul și actorul R. Cat Conrad, locuiesc în Fort Worth, Texas.
De fiecare dată când Gwen închidea ochii, îl vedea în coșmarurile sale. Acum ochii ei sunt deschiși, iar el se încăpățânează să nu dispară.
Gwen Proctor a câștigat bătălia de a-și salva copiii din calea fostului ei soț, criminalul în serie Melvin Royal, și a complicilor lui psihopați. Dar războiul nu s-a sfârșit. Mai ales că Melvin a evadat din închisoare… Mai ales că ea a primit acum un mesaj terifiant.
Nu ești în siguranță nicăieri.
Refugiul ei de la Stillhouse Lake a devenit o capcană. Gwen își lasă copiii în grija unui vecin înarmat, care și-a făcut din propria casă o fortăreață. Cu ajutorul lui Sam Cade, fratele uneia dintre victimele lui Melvin, Gwen pleacă să vâneze criminalul. A învățat cum s-o facă de la cel mai pervers asasin aflat încă în viață.
Dar lucrurile cu care se confruntă sunt mai presus de toate temerile ei – o minte sofisticată și bolnavă a plănuit atent să o distrugă. Pe măsură ce încrederea în cei din jur începe să se risipească, Gwen rămâne doar cu furie și dorință de răzbunare, în timp ce se apropie de propria-i pradă. Și e limpede ca lumina zilei că unul dintre ei – vânător sau țintă – va sfârși mort.

Coșmarul de la Killman Creek – cea de-a doua carte din seria Stillhouse Lake -, ridică miza. Suspansul e aproape insuportabil, adrenalina atinge cote maxime, iar răul pare că pândește din orice colț.
Deși în Refugiul de la Stillhouse Lake, prima carte din serie, ucigașul – un imitator entuziast al lui Melvin -, a fost neutralizat, pericolele erau departe de a se fi terminat, răul fiind mult mai extins, întocmai ca o caracatiță cu multe tentacule. Apar noi personaje, iar provocările se dovedesc extreme, fiind imposibil să anticipezi ce va urma.
Primul volum s-a terminat cu știrea bulversantă că Melvin a evadat, iar autoritățile s-au dovedit incapabile să-l prindă.
Spre deosebire de prima carte, în care acțiunea este relatată din perspectiva lui Gwen, cel de-al doilea volum este pe patru voci, alternând capitolele din perspectiva lui Gwen, Sam, Lanny și Connor, ceea ce ne ajută să ne conturăm o cât mai bună imagine de ansamblu, înțelegând mult mai bine sentimentele și motivațiile acestora.
În cel de-al doilea volum acțiunea se reia cu Gwen mai hotărâtă ca oricând să-l anihileze pentru totdeauna pe Melvin, având sprijinul total al lui Sam în acest sens. Ambii erau pe aceeași lungime de undă, considerând că singura cale de a-l opri pe Melvin să facă în continuare rău era să-l omoare, întrucât Melvin dovedise deja că avea suficiente resurse și ajutoare pentru a-și continua planurile malefice, indiferent dacă era în libertate sau în spatele gratiilor.
”- Îl vom ucide, spun.
Nu-i o afimație teatrală. Nu e nici o întrebare.
– Suntem pe aceeași lungime de undă, da? Planul nu este să-l găsim, apoi să-l dăm pe mâna poliției ca să-l bage din nou la închisoare. Omul ăsta va continua să-ți facă rău câte zile va avea. Nu îi voi permite să o facă.
Nu mi-am propus să dezvălui așa mult din ceea ce simt, dar iată, totuși, adevărul pus pe tavă. Dacă o iubesc pe femeia asta, e vorba de o dragoste aspră, periculoasă pentru amândoi, cel puțin până când fantoma lui Melvin Royal e alungată pentru totdeauna din lumea asta.
– Da, confirmă Gwen. Îl vom omorî. Doar așa mă pot asigura că fiul și fiica mea sunt în siguranță.
Dau din cap și zâmbesc. Ea îmi răspunde cu o încercare de zâmbet în care este adunată durere și vină.”
Nedorind să-i expună pe copii în calea pericolului, Gwen i-a lăsat pe aceștia într-o casă transormată într-o adevărată fortăreață, în grija unui vecin bine antrenat și înarmat, și a plecat împreună cu Sam să-l vâneze pe Melvin, beneficiind și de sprijinul lui Mike, un agent FBI, prieten al lui Sam. Urmând indiciile furnizate de acesta, Gwen și Sam au făcut o descoperire terifiantă.
În spatele armatelor de troli se afla un creier malefic, care conducea din umbră o întreagă organizație de teroriști virtuali, în scopul îmbogățirii prin șantaj și exploatării înclinațiilor bolnăvicioase ale unor oameni.
Melvin acționase de unul singur în torturarea și omorârea victimelor sale, însă fusese încurajat și admirat frenetic de o mână de psihopați, care plăteau sume importante pentru a vizualiza înregistrările crimelor sale.
Autoarea surprinde foarte bine pericolele hărțuirii care poate apărea în spatele rețelelor de socializare. În epoca globalizării, poți deveni foarte ușor o victimă foarte vulnerabilă, dacă ai intrat în colimatorul unuia sau mai multor oameni rău intenționați și bine antrenați psihologic și tehnologic.
”Nu îți dai seama niciodată ce vulnerabil ești în epoca rețelelor sociale până ce nu îți explodează ceva în față, și apoi… e prea târziu. Îți poți desființa Facebook-ul, Twitter-ul, Instagram-ul, îți poți schimba numărul de telefon și adresa de email. Îți poți schimba locuința. Dar pentru cei care se dedică hărțuirii tale, astea nu sunt bariere – sunt doar provocări. Le place să lovească. Începe o competiție: cine postează chestii mai degradante, mai umilitoare. Torentul vine de nicăieri, de peste tot, iar ura e ca otrava, curgând din monitor în creierul tău.”
Dezbină și stăpânește – este o celebră strategie ce a fost aplicată încă din antichitate.
Ceea ce fusese până atunci era o joacă de copii față de ce avea să urmeze.
Pentru Gwen, iadul capătă noi dimensiuni în momentul în care apare o înregistare în care apărea Melvin cărându-și ultima victimă – chiar sora lui Sam -, iar Gwen îl ajuta supusă! Filmarea părea atât de veridică încât chiar Gwen începe să se îndoiască de propria ei sănătate mintală, nemaifiind sigură nici de propriile ei amintiri! Tulburarea ei nu îi scapă lui Sam, care începe să se îndoiască serios de nevinovăția ei, revenindu-i vechea furie și gândurile de răzbunare împotriva ei.
Mai mult, Melvin găsește o cale de a-i trimite fiului său, Connor, un telefon, transmițându-i și acestuia respectiva înregistrare. Bulversat și îngrozit, Connor i-o arată și lui Lanny și vecinului în grija căruia se aflau.
Dintr-odată, Gwen s-a trezit izolată, pusă la zid de toți cei pe care-i iubea, cu toții considerând-o vinovată și refuzând să ia în considerare argumentul ei că totul era un trucaj menit să o discretizeze.
Nemaiavând nimic de pierdut, Gwen a decis să se arunce singură ”în gura lupului”, pentru a servi ca momeală și a-i ajuta astfel pe ceilalți să-l prindă pe Melvin, deși era perfect conștientă de uriașele riscuri la care se supunea.
”- Nu te poți arunca în luptă ca un miel dus la tăiere.
– De ce nu?, spun și mă întorc să-l privesc în ochi. Dacă sunt moartă pentru cei pe care-i iubesc, poate că ar fi mai bine să fiu moartă de-adevăratelea.
Cred că pentru prima dată lui Sam Cade îi este milă de mine acum, când mă vede în bucăți. Dar nu sunt chiar în bucăți. Sunt o bucată de oțel, călită să reziste în luptă. Nu a mai rămas nimic vulnerabil.
Sunt mult prea încercată ca să mai fiu cu adevărat ruptă în bucăți.”
Vor urma înâmplări pe muchie de cuțit, suspansul este foarte bine gradat, manipularea este tot mai subtilă și mai perversă, viețile tuturor vor ajunge să atârne de un singur fir de ață la un moment dat, iar identitatea creierului organizației va fi complet neașteptată. Vă invit să descoperiți toate acestea singuri în carte, asigurându-vă că veți fi foarte captivați și surprinși!
Deși în final ițele se dezleagă și cazul pare să fie rezolvat, mai urmează încă două volume în serie. Abia aștept să descopăr de ce noi provocări va mai avea parte Gwen!

Cartea Coșmarul de la Killman Creek de Rachel Caine poate fi comandată pe hergbenet.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți Editura Herg Benet

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *