Cozonac cu nucă
Cozonac cu nucă
Ingrediente
1 kg făină,
5 ouă,
50 g drojdie proaspătă,
1 praf de sare,
300 g zahăr,
100 g unt,
5 linguri ulei,
200 ml lapte,
400 g nucă pisată,
4 linguri cacao,
coaja de lămâie,
1 fiola esență rom.
Mod de preparare
Pentru umplutură: albușurile se bat spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr, apoi se amestecă cu cacaoa și nuca macinată și esența de rom.
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele calduț si 2 linguri zahăr să dospească într-un crater făcut în făină. Când drojdia începe să ”fiarbă” (scoate bule) se adaugă gălbenușurile, restul de zahăr, praful de sare, coaja de lămaie, uleiul și untul topit dar călduț (să nu fie fierbinte) și se amestecă toate până se încorporează făina. Se obține un aluat elastic, nu foarte îndesat și se lasă să crească aproape o oră. Eu am framântat vreo 15-20 minute coca, cu cât e frământat mai mult, cu atât crește mai bine.
Dupa ce aluatul a crescut, îl împărțim în 2 porții egale. Pe masa de lucru presărăm puțină făină. Fiecare porție se întinde cu sucitorul până se subțiază. Peste fiecare foaie întinsă, adăugăm câte jumătate din compoziția de umplutură, care se distribuie uniform pe toată suprafața, apoi foaia se rulează și se așează în forma de cozonac unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie pentru copt, unsă de asemenea cu puțin ulei.
Lăsăm cozonacii la crescut până ce își dublează volumul. Este important să fie cald în încăperea în care pregătim cozonacii.
După ce au crescut, îi ungem cu un ou bătut și îi presărăm cu zahăr, apoi îi punem la copt în cuptorul încălzit în prealabil. Se coc aproximativ o oră, iar în primele 20 de minute să nu deschideți cuptorul.
Se verifica cozonacii cu o scobitoare (tebuie să iasă curată, fără aluat lipicios pe ea).
Se taie după ce s-au răcit.
Pofta bună!
14 Comments
EmM
N-am facut niciodata, am tot auzit ca e complicat, ca nu e de nasul tau, ca nici mie – bucatareasa de cand ma stiu, nu-mi ies, daramite tie etc si bla bla. Insa… tata nu s-a lasat batut,mi-a cumparat acum vreo 2 luni, 2 tavi de cozonac si asteapta rabdator sa ma convinga sa fac :)) mi-or iesi? :-s
Tyna
Pana nu incerci, n-ai de unde sa stii!
Daniela Cusa
I-ai dat de lucru bunicamii! :)) saptamana viitoare o pun sa-mi faca! Mmmmmm, deja simt mirosul
Mara
Nuuuuuu! Nu se poate! Eu la cozonac sunt dezastru ! Dar mananc fara probleme cozonac facut de altcineva asa ca … astept invitatii la cozonac.
Audrey
Ador cozonacul cu nuca!!
Luiza
Foameee!Gata,o sa evit rubrica asta,pe stomacul gol nu prinde bine
pasiunilemele
Vreau și eu!
Dana Petraru
am sa incerc aceasta reteta si daca imi iese o voi face la Paste….
Oli
Spor la prajiturit Dana! Sa ne spui cum ti-a iesit, eu recunosc ca nu am facut cozonac niciodata…
Dana Petraru
am facut dupa mai multe tetete dar am obiceiul sa pun multa crema si asta nu ajuta prea mult la crescut…
Luiza
Cred ca o sa incerc reteta la Paste!
Geo
Eu merg la magazin si-mi cumpar gata facut!
Luiza
daca o sa stau bine cu timpul o sa ,,cocaresc” eu,nu magazinul
Dana Petraru
Eu ma apuc de ei azi……sa ii fac …..