Delicatese Literare
Retete

Cozonac cu nucă

Cozonac cu nucă

     Ingrediente

  • 1 kg făină,
  • 5 ouă,
  • 50 g drojdie proaspătă,
  • 1 praf de sare,
  • 300 g zahăr,
  • 100 g unt,
  • 5 linguri ulei,
  • 200 ml lapte,
  • 400 g nucă pisată,
  • 4 linguri cacao,
  • coaja de lămâie,
  • 1 fiola esență rom.

Mod de preparare

Pentru umplutură: albușurile se bat spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr, apoi se amestecă cu cacaoa și nuca macinată și esența de rom.

Pentru aluat se pune drojdia cu laptele calduț si 2 linguri zahăr să dospească într-un crater făcut în făină. Când drojdia începe să ”fiarbă” (scoate bule) se adaugă gălbenușurile, restul de zahăr, praful de sare, coaja de lămaie, uleiul și untul topit dar călduț (să nu fie fierbinte) și se amestecă toate până se încorporează făina. Se obține un aluat elastic, nu foarte îndesat și se lasă să crească aproape o oră. Eu am framântat vreo 15-20 minute coca, cu cât e frământat mai mult, cu atât crește mai bine.

Dupa ce aluatul a crescut, îl împărțim în 2 porții egale. Pe masa de lucru presărăm puțină făină. Fiecare porție se întinde cu sucitorul până se subțiază. Peste fiecare foaie întinsă, adăugăm câte jumătate din compoziția de umplutură, care se distribuie uniform pe toată suprafața, apoi foaia se rulează și se așează în forma de cozonac unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie pentru copt, unsă de asemenea cu puțin ulei.

Lăsăm cozonacii la crescut până ce își dublează volumul. Este important să fie cald în încăperea în care pregătim cozonacii.

După ce au crescut, îi ungem cu un ou bătut și îi presărăm cu zahăr, apoi îi punem la copt în cuptorul încălzit în prealabil. Se coc  aproximativ o oră, iar în primele 20 de minute să nu deschideți cuptorul.

Se verifica cozonacii cu o scobitoare (tebuie să iasă curată, fără aluat lipicios pe ea).
Se taie după ce s-au răcit.

Pofta bună!

 

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Rețete

Listă Rețete

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *