Delicatese Literare
Recenzii

Crăciun la New York: Povești și rețete de Lisa Nieschlag și Lars Wentrup, Editura RAO – recenzie

Crăciun la New York: Povești și rețete

(New York Christmas: Recipes and stories – 2017)

Lisa Nieschlag, Lars Wentrup

Editura RAO

Nr.pagini: 176

O invitaţie în lumea magică a Crăciunului. Veţi descoperi 50 de reţete pline de gust şi savoare, însoţite de poveşti fermecătoare dintr-un New York inedit, în care aromele de scorţişoară, ciocolată şi marţipan plutesc pe străzile agitate ale metropolei americane.
Cine nu visează să hoinărească pe înzăpezitul Fifth Avenue, printre pomii de Crăciun împodobiți colorat din Rockefeller Center, să patineze și să încheie ziua savurând o felie de cheesecake de neuitat într-una din cafenelele ademenitoare?
Cu aproape 50 de rețete pentru brioșe cu afine, friptură glazurată de porc, lichior de ouă delicios și multe altele, această carte poartă cititorul în magicul New York al Crăciunului.

Autorii cărții Crăciun la New York: Povești și rețete ne invită într-o călătorie inedită, pentru a pătrunde în poveștile unui oraș fascinant și pentru a gusta esența incomparabilă a New Yorkului.
Rezultatul: trei povești încântătoare (Povestea de Crăciun a lui Auggie Wren de Paul Auster, Darul magilor de O.Henry, Există Moș Crăciun? de Viginia O’Honlon) și 50 rețete delicioase, tocmai potrivite de Crăciun, dar care pot fi încercate în orice perioadă a anului.

Povestea de Crăciun a lui Auggie Wren de Paul Auster

Auggie Wren este un personaj foarte interesant, un vânzător de ziare și reviste cu o pasiune inedită: timp de doisprezece ani, Auggie făcuse în fiecare zi, la aceeași ora, din același unghi, o fotografie color, surprinzând aceiași oameni, în același loc, în drum spre muncă, trăindu-și o clipă din viață în fața obiectivului lui Auggie.
”Am înțeles că Auggie fotografia timpul, atât cel care marca natura, cât și cel care trecea peste oamenii din imagini. Făcea asta așezându-se într-un colțișor al lumii și însușindu-și-l, apărându-și spațiul pe care îl considera al său.”

Când autorul trebuia să încropească o povestire de Crăciun, fiind în pană de idei, Auggie i-a venit în ajutor, relatându-i o poveste fantezistă despre modul în care intrase el în posesia aparatului de fotografiat, în care apăreau un hoț de buzunare, bunica oarbă a acestuia și o zi incredibilă de Crăciun.

Autorul tocmai răsufla ușurat că fusese salvat, când a observat o licărire poznașă în ochii lui Auggie, realizând că povestea de viață era, de fapt, o ficțiune. însă acest lucru nu era important. Câtă vreme povestea este crezută și de o singură persoană, este adevărată!

 

Darul magilor de O. Henry

Darul magilor este o poveste înduioșătoare despre puterea dragostei și plăcerea de a dărui.

Jim și Della sunt doi soți în vârstă de douăzeci și doi de ani, lipsiți de bunuri materiale. Cei doi nu aveau decât două lucruri de preț: ceasul de aur al lui Jim și părul des și lung până la genunchi al lui Della. Pentru a-i face o bucurie persoanei iubite, fiecare dintre ei și-a vândut darul cel mai de preț: Jim și-a vândut ceasul de aur pentru a-i cumpăra un pieptăn încrustat cu pietre prețioase, pe care Della îl admirase într-o vitrină, iar Della și-a vândut părul pentru a cumpăra un lanț de aur pentru ceasul lui Jim.

Deși cei doi ar putea părea puțin nesăbuiți, întrucât darul lor nu mai era necesar celuilalt, deoarece acesta își cedase podoaba cea mai de preț, ei au fost de fapt cei mai înțelepți, întrucât darul lor era făcut din inimă. Cei ca ei sunt adevărații magi…
”Vreau însă să le spun ceva înțelepților din ziua de azi: dintre cei care fac daruri, aceștia doi au fost cei mai înțelepți. Dintre toți cei care fac sau primesc cadouri, cei ca ei sunt cei mai înțelepți. Înțelepții sunt pretutindeni. Aceștia sunt magii.”

 

Există Moș Crăciun? de Viginia O’Honlon

Există Moș Crăciun? este o povestioară emoționantă despre puterea speranței și despre importanța iubirii, generozității și loialității. O lume fără Moș Crăciun ar fi mult mai cenușie și tristă…
”Da,Virginia, Moș Crăciun există. Este la fel de adevărat precum iubirea, generozitatea și loialitatea, iar tu știi că acestea există și că aduc vieților noastre o mare bucurie și frumusețe. Cât de tristă ar fi viața fără Moș Crăciun! Ar fi la fel de nefericită ca atunci când nu ar exista fetițe pe nume Virginia. Atunci, nu ar mai exista încredere copilărească, poezie sau visare care să facă suportabilă existența. Nu am mai găsi plăcere decât în simțire și văz. Lumina eternă a copilăriei, care umple lumea, s-ar stinge.”

 

Rețetele sunt spectaculoase și festive, împărțite pe mai multe categorii, intitulate sugestiv:
  • Patiserie – Fursecuri, dulciuri și negrese (9 rețete)
  • O gustare de iarnă – Clătite, pâine și chifle (11 rețete)
  • Sărbători fericite – Burger, mâncare tradițională și prăjituri (9 rețete)
  • Cina de Crăciun – Aperitive, feluri principale și deserturi (12 rețete)
  • Ajunul Anului Nou – Aperitive, popcorn și băuturi (9 rețete)
Pentru exemplificare, vă voi prezenta două rețete, lăsându-vă să le descoperiți pe celelalte în carte.

 

Minirulouri cu scorțișoară

Dacă treceți pe lângă cafenele din New York, veți simți un miros ispititor de rulouri cu scorțișoară abia scoase din cuptor. Aceste produse de patiserie glazurate cu zahăr sunt parte integrantă a culturii americane a cafelei, iar aceste rulouri sunt ideale pentru a vă îndulci într-o zi de iarnă cu ninsoare sau pentru a le savura alături de un ceai sau un cappucino, în timp ce vă încălziți.
Ingrediente (pentru o tavă de aproximativ 16 x 25 cm, respectiv 12 bucăți)
Pentru aluat:
250 g făină
1/2 pliculeț drojdie uscată
1 praf sare
15 g zahăr brun
1/2 pliculeț zahăr vanilat
100 ml lapte călduț
25 g unt topit
1 ou
Pentru umplutură:
50 g unt topit
30 g zahăr
2 lingurițe scorțișoară
1 praf nucșoară
Pentru glazură:
50 g zahăr pudră
70 brânză proaspătă
15 ml lapte călduț
De asemenea:
făină, pentru suprafața de lucru
unt, pentru tavă,
lapte, pentru a unge rulourile pe deasupra
Pentru aluat, se amestecă într-un bol făina, drojdia, sarea și ambele tipuri de zahăr. Se adaugă apoi laptele, untul și oul și se frământă 5 minute, până se obține un aluat consistent și maleabil. Bolul se acoperă cu folie alimentară, iar aluatul se lasă la crescut aproximativ o jumătate de oră.
Pe suprafața de lucru, pudrată în prealabil cu făină, se frământă aluatul, apoi se formează un dreptunghi subțire cam de 25 x 35 cm. Marginile se ung cu untul topit. Într-un bol, se amestecă zahărul, scorțișoara și nucșoara și se presară peste unt, lăsându-se o mică margine liberă. Aluatul se rulează dinspre laturile mari și se taie în felii egale de 2,5 cm. Feliile se așează în linie, la o distanță de 1-1,5 cm una față de cealălaltă, într-o tavă unsă cu unt. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă din nou la crescut timp de jumătate de oră.
Se preîncălzește cuptorul din timp la 175 °C. Rulourile cu scorțișoară se ung pe deasupra cu unt și se coc vreme de 25-30 minute, până se rumenesc. Între timp, înglobați zahărul pudră și laptele în brânza proaspătă. Imediat ce rulourile sunt scoase din cuptor, se acoperă cu glazură și se servesc călduțe.

 

Burger cu miel cu boabe de rodie

Ingrediente (pentru 4 porții)
1 pulpă de miel cu os (cca 1,2 kg)
sare, piper
3 linguri ulei de măsline
2 cepe
4 cuișoare
1 anason stelat
1 baton de scorțișoară
1 frunză de dafin
1/2 linguriță ienibahar
100 ml vin roșu
400 g roșii tăiate în bucăți (conservă)
150 g pastă de roșii
125 ml supă din carne de vită
De asemenea:
4 chifle moi, după plac
4 lingurițe unt
rucola
40 g boabe proaspete de rodie
Pulpa de miel se curăță de grăsime și de ligamente și se condimentează cu sare și piper.
Într-un vas, se încinge ulei și se pune carnea, care se rumenește pe toate părțile cca 10 minute. Apoi se pune pe o farfurie și se lasă deoparte.
Se preîncălzește cuptorul la 170 °C. Cepele se decojesc și se taie cuburi mari. Se încinge din nou vasul, iar în grăsimea rămasă se sotează ceapa, alături de cuișoare, anason stelat, scorțișoară, dafin și ienibahar, după care se stinge cu vin roșu și se lasă să se reducă puțin. Se adaugă roșiile tăiate, pasta de roșii și supa și se fierb laolaltă. Se pune din nou în vas pulpa de miel, peste care se toarnă sosul de roșii, se acoperă cu un capac și se fierbe înăbușit la cuptor aproximativ 3 ore. Între timp, se mai întoarce și se acoperă partea de deasupra cu sos.
Pulpa de miel se așează pe o farfurie. Sosul se dă în clocot într-o oală mică și se lasă să se reducă timp de 10 minute, scoțându-se cuișoarele, anasonul, scorțișoara și dafinul. Se scoate carnea de pe oase și se rupe în bucățele mici, cu ajutorul a două furculițe. Se acoperă și se păstrează caldă.
Chiflele se taie, se dau cu unt și se rumenesc puțin într-o tigaie, cu fețele tăiate în jos. Pe părțile de jos se pune rucola și carne de miel mărunțită, apoi se adaugă sos de roșii și se presară, la final, boabe de piper. Pe deasupra se așează jumătățile superioare ale chiflelor.

 

Crăciun fericit!

 

Cartea Crăciun la New York: Povești și rețete de Lisa Nieschlag, Lars Wentrup poate fi comandată pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți de Crăciun

Recenzii și prezentări cărți cu rețete

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

 

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *