Crăciunul lui Poirot de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie
Crăciunul lui Poirot
(Hercule Poirot’s Christmas – 1938)
Agatha Christie
Editura Litera
Colecția Buzz Books
Traducere: Adrian Gabriel Moșoianu
Nr. pagini: 336
An apariție: 2019
Spre consternarea întregii familii bogatul proprietar Simeon Lee le cere tuturor fiilor săi și soțiilor acestora să vină acasă, pentru a petrece Crăciunul împreună.
Dar reuniunea de familie nu se va dovedi prea fericită atunci când apar și câțiva oaspeți neașteptați, vechi răni și păcate ies la iveală, bătrânul Lee amenință cu schimbarea testamentului, iar in cele din urmă are loc o crimă chiar în ajunul Crăciunul.
Toată lumea pare să fi avut un motiv pentru a ucide, iar Hercule Poirot trebuie să afle cum a putut ieși criminalul din camera închisă unde victima a fost găsită într-o baltă de sânge.
Crăciunul lui Poirot este o adevărată capodoperă a genului mystery-crime, în genul binecunoscut al Agathei Christie. Avem un grup restrâns de suspecți, fiecare dintre ei ar fi avut atât motivația, cât și oportunitatea săvârșirii crimei, indiciile sunt adesea contradictorii, nimic nu este ceea ce pare a fi la prima vedere,iar fiecare din întrebările cheie care se pun într-un caz de crimă Cine? Cum? Când? De ce? va avea un răspuns cu totul neașteptat și uluitor. Cumva, acest caz mi-a adus aminte de ”Asasinarea lui Roger Ackroyd”, întrucât și acolo adevăratul făptaș a fost atât de bine deghizat încât nu i-am putut bănui identitatea până la final. Cei ce au citit ambele cărți vor ști la ce mă refer.
Fiind vorba de Poirot, de la bun început ne dăm seama că nu vom avea parte de prea multă veselie sau de o atmosferă liniștită, deși totul începe ca o reuniune de familie în vederea sărbătoririi împreună a Crăciunului, după mulți ani în care fuseseră despărțiți.
Simeon Lee, un multimilionar tiranic și excentric, chinuit de probleme de sănătate și ajuns la o vârstă venerabilă, își invită cei patru fii, împreună cu soțiile lor, pentru a petrece împreună de Crăciun.
Alfred, fiul cel mare, era un bărbat calm și echilibrat, cumpătat și foarte devotat tatălui său, cu care locuia de ani de zile. Lydia, soția lui, o femeie energică și eficientă, îi reproșa adesea lui Alfred că se lasă folosit de tatăl lui și nu încearcă niciodată să-și impună punctul de vedere.
Harry, cel de-al doilea fiu, era oaia neagră a familiei. În urmă cu douăzeci de ani, refuzase să se conformeze planurilor tatălui lui și fugise de acasă cu o importantă sumă de bani. De atunci, intrase de nenumărate ori în diverse belele, telegrafiind acasă și cerând sume consistente de bani pentru a putea ieși din impas. Paradoxal, tatăl lui îi onorase de fiecare dată cererile.
George era un politician versat. Deși era genul avar și își cântărea fiecare bănuț, nu putea refuza să-i satisfacă toate capriciile Magdalenei, soției lui, mai tânără decât el cu douăzeci de ani.
David era muzician și foarte sensibil. Fusese foarte atașat de mama lui și nu-și iertase niciodată tatăl, care o făcuse adesea să sufere cu infidelitățile și comportamentul lui grosolan. După moartea mamei, alesese să-și urmeze vocația în domeniul muzicii, în ciuda opoziției tatălui și a amenințărilor acestuia că-l va dezmoșteni. Soția lui Stella, care îi împărtășea pasiunea pentru muzică și cu care avea o căsnicie fericită și echilibrată, a fost cea care l-a convins să accepte totuși invitația tatălui lui.
„Nu e nimic complicat. I s-a taiat beregata ca unui porc. A murit in mai putin de un minut.”
Dar cum oare ieșise criminalul din acea cameră încuiată? Ferestrele erau blocate și nu existau alte uși. La scurt timp după aceea, s-a auzit soneria de la intrare. Inspectorul șef Sugden fusese convocat la o întâlnire de Simeon, care îi raportase telefonic furtul unor diamante din seiful său. Inspectorul a cercetat rapid scena crimei și, observând-o pe Pilar că a ridicat ceva de jos, i-a cerut să-i predea obiectele: o bucățică de cauciuc roz și o figurină de lemn. Cum Agatha Christie nu lasă indicii la întâmplare, eram convinsă că respectivele obiecte vor juca un rol decisiv în elucidarea crimei, dar mi-era imposibil să-mi dau seama în ce fel.
15 Comments
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Tyna pentru frumoasa recomandare! Se simte din recenzie ca ți-a plăcut cartea. De altfel cărțile autoarei sunt un deliciu pentru tine și se vede .
Felicitări!
Tyna
Mulțumesc! ❤
familiasimionescuyahooro
Excelenta recenzie, Tyna ❤O poveste ca un puzzle greu de rezolvat! Imi place mult acest caz. Multumesc mult pentru recomandarea deosebita❤
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
anasylvi
Minunata recomandare de sezon! O lectura captivanta! Multumesc, a fost o placere sa citesc ce ai scris despre carte!
Tyna
Mulțumesc! Mă bucur!
Oli
Wawww, super!!! Superba recenzie, Tyna, Felicitari!
Imi place ce ai scris despre carte, imi plac cartile Agathei si ma bucur ca am deja cartea!! Ce crezi ca voi incepe sa citesc azi? Multumesc pentru tentatia irezistibila, o lectura perfecta de sezon!
Oli
E minunata poza de coperta!
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere! Mă bucur că îți place!
Oli
Am inceput aseara s-o citesc, m-a „prins” imediat povestea – dupa cum ma si asteptam, de altfel -, si un mare plus pentru fontul cartii, e scrisul mare, nu obosesti citind…
Tyna
Să revii cu o părere la final!
Daniela Balan
O autoare de top ,o carte superbă și o recenzie pe măsură ! Felicitări ❤️
Tyna
Mulțumesc!
Geo
Mulțumesc pentru recomandare, Tyna! Frumos!
Tyna
Cu mult drag!