Delicatese Literare
Recenzii

Crăciunul lui Poirot de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Crăciunul lui Poirot

(Hercule Poirot’s Christmas – 1938)

Agatha Christie

Editura Litera

Colecția Buzz Books

Traducere: Adrian Gabriel Moșoianu

Nr. pagini: 336

An apariție: 2019

Spre consternarea întregii familii bogatul proprietar Simeon Lee le cere tuturor fiilor săi și soțiilor acestora să vină acasă, pentru a petrece Crăciunul împreună.

Dar reuniunea de familie nu se va dovedi prea fericită atunci când apar și câțiva oaspeți neașteptați, vechi răni și păcate ies la iveală, bătrânul Lee amenință cu schimbarea testamentului, iar in cele din urmă are loc o crimă chiar în ajunul Crăciunul.

Toată lumea pare să fi avut un motiv pentru a ucide, iar Hercule Poirot trebuie să afle cum a putut ieși criminalul din camera închisă unde victima a fost găsită într-o baltă de sânge.

Crăciunul lui Poirot este o adevărată capodoperă a genului mystery-crime, în genul binecunoscut al Agathei Christie. Avem un grup restrâns de suspecți, fiecare dintre ei ar fi avut atât motivația, cât și oportunitatea săvârșirii crimei, indiciile sunt adesea contradictorii, nimic nu este ceea ce pare a fi la prima vedere,iar fiecare din întrebările cheie care se pun într-un caz de crimă Cine? Cum? Când? De ce? va avea un răspuns cu totul neașteptat și uluitor. Cumva, acest caz mi-a adus aminte de ”Asasinarea lui Roger Ackroyd”, întrucât și acolo adevăratul făptaș a fost atât de bine deghizat încât nu i-am putut bănui identitatea până la final. Cei ce au citit ambele cărți vor ști la ce mă refer.

Fiind vorba de Poirot, de la bun început ne dăm seama că nu vom avea parte de prea multă veselie sau de o atmosferă liniștită, deși totul începe ca o reuniune de familie în vederea sărbătoririi împreună a Crăciunului, după mulți ani în care fuseseră despărțiți.

Simeon Lee, un multimilionar tiranic și excentric, chinuit de probleme de sănătate și ajuns la o vârstă venerabilă, își invită cei patru fii, împreună cu soțiile lor, pentru a petrece împreună de Crăciun.

Alfred, fiul cel mare, era un bărbat calm și echilibrat, cumpătat și foarte devotat tatălui său, cu care locuia de ani de zile. Lydia, soția lui, o femeie energică și eficientă, îi reproșa adesea lui Alfred că se lasă folosit de tatăl lui și nu încearcă niciodată să-și impună punctul de vedere.

Harry, cel de-al doilea fiu, era oaia neagră a familiei. În urmă cu douăzeci de ani, refuzase să se conformeze planurilor tatălui lui și fugise de acasă cu o importantă sumă de bani. De atunci, intrase de nenumărate ori în diverse belele, telegrafiind acasă și cerând sume consistente de bani pentru a putea ieși din impas. Paradoxal, tatăl lui îi onorase de fiecare dată cererile.

George era un politician versat. Deși era genul avar și își cântărea fiecare bănuț, nu putea refuza să-i satisfacă toate capriciile Magdalenei, soției lui, mai tânără decât el cu douăzeci de ani.

David era muzician și foarte sensibil. Fusese foarte atașat de mama lui și nu-și iertase niciodată tatăl, care o făcuse adesea să sufere cu infidelitățile și comportamentul lui grosolan. După moartea mamei, alesese să-și urmeze vocația în domeniul muzicii, în ciuda opoziției tatălui și a amenințărilor acestuia că-l va dezmoșteni. Soția lui Stella, care îi împărtășea pasiunea pentru muzică și cu care avea o căsnicie fericită și echilibrată, a fost cea care l-a convins să accepte totuși invitația tatălui lui. 

Un invitat surpriză a fost Pilar, fiica lui Jennifer, sora celor patru frați, care murise în urmă cu un an. Pilar era pe jumătate spaniolă, tatăl ei murind la scurt timp după nașterea ei. Simeon a fost vrăjit de impetuozitatea tinerei nepoate, petrecând mai multe momente împreună cu ea.
 
Un oaspete cu totul neașteptat a fost Stephen Karr, venit tocmai din Africa de Sud, fiul unui fost partener de afaceri al lui Simeon, care călătorise în același compartiment cu Pilar.
 
Deși cu toții credeau că bătrânul Simeon i-a convocat pentru a reface vechile punți de legătură dintre membrii familiei, intenția acestuia era total opusă. În tinerețe, Simeon fusese un mare aventurier, care se îmbogățise pe seama minelor de diamante din Africa de Sud. Deși se însurase și avusese cinci copii, Simeon continuase să întrețină numeroase aventuri amoroase, plantându-și fii nelegitimi peste tot. Ajuns la bătrânețe și țintuit în scaunul cu rotile, lui Simeon îi lipsea adrenalina de odinioară, astfel că a decis să facă o mică scenă, convocându-i pe toți în Ajunul Crăciunului în camera sa, ținând un discurs în care i-a atins pe majoritatea cu aluzii răutăcioase sau jigniri de-a dreptul și anunțându-i că va schimba clauzele testamentului, imediat după Crăciun.
După ceva timp, din camera lui Simeon s-au auzit mai multe zgomote, urmate de un strigăt cumplit, aproape neomenesc. Cu toții s-au îngrămădit spre camera lui, care era însă încuiată. După ce ușa a fost spartă, imaginea ce li s-a înfățișat în fața ochilor era teribilă. Mobilele erau răsturnate, Simeon zăcea pe jos cu gâtul tăiat, iar sângele era împrăștiat peste tot.
Este o scenă atipică pentru Agatha Christie, întrucât în majoritatea operelor sale otrava era cea care provoca moartea.
„Nu e nimic complicat. I s-a taiat beregata ca unui porc. A murit in mai putin de un minut.”

Dar cum oare ieșise criminalul din acea cameră încuiată? Ferestrele erau blocate și nu existau alte uși. La scurt timp după aceea, s-a auzit soneria de la intrare. Inspectorul șef Sugden fusese convocat la o întâlnire de Simeon, care îi raportase telefonic furtul unor diamante din seiful său. Inspectorul a cercetat rapid scena crimei și, observând-o pe Pilar că a ridicat ceva de jos, i-a cerut să-i predea obiectele: o bucățică de cauciuc roz și o figurină de lemn. Cum Agatha Christie nu lasă indicii la întâmplare, eram convinsă că respectivele obiecte vor juca un rol decisiv în elucidarea crimei, dar mi-era imposibil să-mi dau seama în ce fel.

Hercule Poirot s-a implicat în caz la rugămintea colonelului Johnson, șeful poliției, mergând cu acesta la fața locului. Inspectorul șef Sugden se dovedise a fi extrem de eficient până atunci, adunând informații despre fiecare persoană prezentă în casă, intervievându-i și notând unde declarase fiecare că se afla în momentul producerii crimei și ce alibi avea.
Alfred și Harry se aflau în sufragerie, discutând aprins. Cei doi frați se antipatizau, astfel că era evident că nu și-ar fi oferit benevol un alibi unul celuilalt.
Lydia se afla la fereastră și fusese observată de Tressillian, majordomul casei, care se afla în slujba lui Simeon de peste patruzeci de ani.
David cânta în salon, fiind acompaniat de Stella, soția lui.
George și Magdalene pretindeau amândoi că vorbeau la telefon, lucru imposibil, întrucât exista un singur telefon în casă. Care dintre ei mințea și de ce?
Stephen Karr punea plăci la gramofon, lucru confirmat de ceilalți oaspeți. O placă dura 3-4 minute, timp insuficient pentru a produce crima.
Pilar se afla în camera ei și nu avea alibi.
Pe parcursul anchetei, Hercule Poirot își va demonstra încă o dată măiestria și logica impecabilă cu care ne-a obișnuit. Întrebările lui, aparent nevinovate dar bine ticluite, vor scoate la iveală multe secrete. Ca de obicei, autoarea ne-a condus de mai multe ori pe piste false, lăsându-ne să ghicim o parte din adevăr, dar în niciun caz  tot ansamblul.
În obișnuita pledoarie de final, Poirot a demonstrat că, de fapt, niciun alibi nu era imbatabi și fiecare avea propriile motive să-l ucidă pe Simeon. Identitatea adevăratului făptaș a fost o surpriză uriașă, însă vă las plăcerea să o descoperiți singuri citind cartea, pe care o recomand cu mult drag!

Cărțile din colecția Buzz Books pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro

Cărțile autoarei Agatha Christie pot fi comandate pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro, librariadelfin.ro

Listă cărți apărute în colecția Buzz Books ordonate după autor si serii

Listă cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți de Crăciun

Recenzii și prezentări cărți clasice

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *